Борис Велчев: Преходът ще свърши, когато изчезнат мутрите на прехода

Борис Велчев (в средата) на срещата с КРИБ. До него (от ляво на дясно) са зам.-председателят на организацията Саша Безуханова, председателят Иво Прокопиев и другият заместник Лукан Луканов

© Асен Тонев

Борис Велчев (в средата) на срещата с КРИБ. До него (от ляво на дясно) са зам.-председателят на организацията Саша Безуханова, председателят Иво Прокопиев и другият заместник Лукан ЛукановЕдно към едно: Среща на главния прокурор Борис Велчев с Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) във вторник вечер.


Пълното изказване на Борис Велчев:


Мислейки какво да кажа днес реших, че трябва да избягам от всякаква теория и трябва да се опитам да говоря пред Вас много открито в посока да изясним основните предизвикателства, които аз лично смятам, че стоят пред държавата и които пречат на това да я усетим модерна и европейска.
Честно казано, замислих се кое е най-големият проблем на държавата в момента и си реших за себе си, че най-големия проблем е нейната репутация. Може би не ви звучи убедително, но в момента репутацията на българската държава, съдейки по множество публикации в западния печат, съдейки по срещите ми с колеги от ЕС, други представители на чуждестранни правозащитни институции, е репутацията на държава, която има структурен проблем с организираната престъпност и корупция. Вероятно, никой не се чуди защо България е подложена на определен механизъм за сътрудничество и взаимодействие, който е единствено по темата "Правосъдие и вътрешни работи" , защото за съжаление нашата репутация на корумпирана държава и на държава с повтарям, структурен проблем с организираната престъпност, продължава да бъде за съжаление водеща.


Аз нямам някаква рецепта, как бихме могли да изкореним тази репутация на България, поне в близко бъдеще. Знам само, че можем да променим частично тази репутация бавно, постепенно, като премахнем онези предпоставки, които са я формирали. За това ако ми позволите бих искал да кажа по няколко думи за дейността на прокуратурата и въобще за онова, което държавата прави в противодействие на организираната престъпност и корупцията. Нямам илюзия, че организираната престъпност в страната може да бъде премахната. Никой от вас няма така илюзията, че е възможно България един ден да няма наркотрафик, да няма контрабанда, да няма трафик на хора, да няма от всички онези дейности, които традиционно свързваме с организираната престъпност и тогава въпросът, който се поставя е: Защо толкова трескаво поставяме това като основен приоритет, защо насочваме целия си ресурс към противодействието на организираните престъпни групи в страната? Когато отсега е ясно, че те ще бъдат заменени от може би още по-опасни и още по-агресивни. Аз лично си мисля, че преходът в България ще свърши тогава, когато изчезнат мутрите на прехода и тези знакови фигури свързани с организираната престъпност бъдат отстранени от българския обществен живот и бъдат изправени пред правосъдието.


Защо те са по-опасни от новите? Мисля си, че трябва на всяка цена да постигнем ефектно противодействие на организираната престъпност не защото новите престъпни групи, които ще заемат тяхното място, ще бъдат неопитни или по-малко агресивни, а защото те няма да имат традицията на 20-годишната взаимообвързаност с държавата. Няма да имат онези неподозирани и понякога опасни връзки с правозащитните организации, с полицията, с политическите партии и тогава разбиването на тези организирани престъпни групи може да стане един сравнително рутинен процес. И тогава проблемът на България с организираната престъпност ще престане да бъде структурен и ще се превърне в един макар и значим рутинен проблем.


Няма да се спирам на резултати, защото се страхувам, че не е удобно да говоря с имена, но ако направите един експеримент и всеки един от вас напише на едно листче десет знакови имена, които в последните 20 години свързваме с организираната прстъпност, вероятно повечето списъци в голямата си част ще съвпадат. Всички знаем тези имена, децата ги знаят и ги знаем не от вчера. Ако казвам това, е, за да подчертая, че прегледът на списъка към днешна дата ще покаже, че една много голяма част от тези знакови имена или са изпратени пред съда с обвинителен акт, или са обвиняеми, или са задържани. Разбира се, има една малка част, които са избрали един по-добър живот някъде извън България и се издирват с европейска заповед за задържане.


Казвам това не за да подчертая някакъв огромен успех на страната, на прокуратурата и полицията в България, защото обективно знакови фигури на организираната престъпност, известни през последните 20 години, през последната година, година и половина бяха сериозно респектирани с всички възможности, които държавата има. Този процес ще продължи, той ще продължи, защото има още такива, освен това никога не подценявам регионалните организирани групи, които може да не са известни на широката публика в страната, но със сигурност много сериозно тероризират и малки, и големи градове в страната. Които се опитват да проникнат в политическия живот, които се опитват да купуват гласове и да участват в местната власт. И не е изключено един ден да се организират в такава степен, че да купуват гласове, участвайки в централната власт. Изобщо вероятно сте се замисляли за този много странен кръговрат. Някакви хора с нелегитимен бизнес, очевидно със средства, които не са данъчно обложени, финансират незаконно политически партии. Тези политически партии след това влагат така получените незаконни пари в престъпната дейност по купуване на гласове. В крайна сметка те увеличават своето присъствие било в местната, било в централната власт и накрая с мръсните пари и купените с тях гласове формират политическо представителство, което се бори с престъпността и корупцията.


Това, разбира се, е иронично, но за съжаление е вярно. И казвайки това, искам да подчертая, че прекъсването на жизненя път на големите организирани престъпни групи на прехода постига и още една цел – прекъсването на тяхното участие в българския политически живот или поне силното му ограничаване. Преди няколко дни премиерът определи случващото се в държавата като война. Имаше хора, които тясно разбраха това понятие и заключиха, че става дума за война на държавата срещу една определена организирана престъпна група. Не съм, разбира се, говорител на министър-председателя, но си мисля, че той имаше предвид нещо много по-широко. Очевидно е, че тече не от сега една много ясна и отчетлива война на държавата в лицето на нейните органи и всички онези, които искат да продължат да тровят децата с наркотици, да изнасят жива плът в чужбина, да рекетират, да убиват, да насилват. В тази война, боя се, че ние имаме много строг кодекс на поведение, разполагаме единствено с това, което ни дава НПК, а те, тези от другата страна, разполагат с широк арсенал от възможности, включително убийства, заплахи, компромати. И все пак аз съм оптимист поради две основни причини: историята вече не е на тяхна страна, времето им мина и, второто, почвам да усещам или поне така си мисля, че със сигурност обществото престана да бъде на тяхна страна.


Винаги ми е било по-трудно да говорим за противодействието на корупцията и в такава аудитория ще си позволя да говоря съвсем смело, защото не е изключено някой от вас или много от вас да са били подложени на корупционен натиск от различни държавни институции, от правозащитни институции, да не дава Господ. Има нещо странно в България, ако вземете доклада на Центъра за изследване на демокрацията от 2008 г. Там ще прочетете смайващата цифра, че по техни данни, не зная методите, от които те са получени, през 2008 г. 2 млн. българи са дали или получили подкуп. Същевременно борят на лицата, които са се обърнали за защита към полицията, прокуратурата и другите правозащитни органи за това, че ги притискат да дават подкупи, вероятно може да се събере на пръстите на двете ми ръце. Хайде да вземем тези десетина от едната страна и тези 2 милиона, които според ЦИД участват активно в корупционни практики. Онова, което прави силно впечатление, е, че в нашето общество липсва култура на противопоставяне на корупцията. Когато българският съд издаде присъда за подкуп в името на народа за едно много тежко корупционно престъпление, веднага въпросът, който изниква, е дали народът иска това?


Аз мисля, че в България противодействието на корупцията погрешно се смята като основна задача на полицията и прокуратурата. Докато в България има прокорупционно законодателство, докато в България има такъв ред, по който се харчат публичните средства и изключва особено гаранции за тях, аз си мисля, че каквито и усилия да полагат полицията и прокуратурата, резултатът ще бъде незначителен. През последните 20 години борбата с корупцията беше извадена идеологически на преден план, представяна като задължение на правоохранителната система. Кой знае защо не мислихме за корупцията с понятието "превенция" и сега берем горчивите плодове на това отношение. Всеки, който сметне, че корупцията може да се бори само с противодействието на определени актове на корупция, и изключи създаването на превантивни механизми да се случват такива актове, според мен е много сериозно объркан. Или аз да говоря какъв е законът за обществените поръчки, вероятно много от вас го познават по-добре от мен. Но като го чета този закон, не мога да не си спомня, че през 2008 г., ще ви излъжа за точната цифра, но порядъкът е точен - в Агенцията за обществени поръчки бяха регистрирани над 13 хил. обществени поръчки и от тях тя беше видяла нередности в около 30. Това е индикативно за нивото на контрол в България. Тази цифра или това съотношение е индикативно за начина, по който държавата пази предварително парите си и когато тези пари бъдат загубени, често пъти чрез престъпна дейност ние влизаме в порочния кръг да се чудим как да върнем тези пари на държавата. А сега отговорно мога да кажа, че такъв механизъм практически няма. И се питам защо държавата харчи толкова много усилие, енергия да се опитва да върне една частица от незаконно полученото, вместо да създаде предпоставки да не се получават по незаконен път. Още не мога да си го обясня, казвам го най-честно.


Откровено казано, темата за корупцията няма да бъде истински актуална, докато българският бизнес не разбере своето място и отговорност в този процес. Нали разбирате, че за да взимат подкупи отговорни длъжностни лица, колкото по-отговорни са, толкова сигурно подкупите са по-големи, но за да ги взимат тези подкупи, някой трябва да им ги дава. И аз така съвсем настоятелно и с много голямо уважение се обръщам към вас с истинска молба – ако някъде, някой си позволява да ви поставя в условия, които налагат даването на подкупи, повярвайте на институциите, на които плащате заплати. Защото нашите заплати се плащат с вашите данъци. Елате в органите на полицията, в органите на прокуратурата, ДАНС, където и да отидете, ще ви бъде обърнато внимание и ще бъдат взети съответните мерки. Защото, докато плащаме подкупи и предпочитаме да го правим, вместо да сложим край на тази порочна практика, нямаме право да искаме от държавата да се пребори с корупцията.


Аз зная, че вероятно ще възникнат въпроси, свързани с една икономическа последица от престъпната дейност, независимо дали става дума за организирани престъпни групи или за корупционни практики и това е дейността по изпирането на пари. Извеждам този проблем, защото през последните години изведнъж се подцени фактът, че противодействието на изпирането на пари някак отпадна от европейските доклади, престана да бъде основна критична точка. Това не е случайно. През последните две години вече има и един немалък брой, няколко десетки осъдителни присъди на лица, изпиращи пари, има и създадена една добра съдебна практика. Казвам това, за да подчертая, че никакъв резултат няма да има в борбата срещу организираната престъпност и срещу корумпирани чиновници, ако не съумеем да изземем облагите, които те генерират с престъпната си дейност. В тази връзка вероятно ще възникнат и въпроси, свързани с възможността най-малкото коментираната възможност за разширяването на правомощията на т.нар. комисия "Кушлев" за гаранциите, които евентуално такъв процес предоставя.


...Трябва съвсем честно да кажа, това дело, което вълнува обществото през последните дни и известно вече под името "Октопод", както го нарече министър Цветанов, е вероятно едно от най-тежките и сложни дела, с които поне аз в моя скромен четиригодишен опит съм се сблъсквал. Сложността му е в две посоки, първо, с факта, че става дума за една многомащабна организирана престъпна дейност в много направления. И това е по-малката беля, онова, което е истински важно, е, че от това разследване се очаква да се даде отговор на въпроса защо се е случило всичко това. Кой го е позволил? Знаете, че този въпрос обикновено в България е много труден, защото отговорът му потъва в една мъгла от обяснения и в която всички имат своите оправдания. Искам да ви уверя, че ние много сериозно ще се опитаме да изясним този въпрос с ограничените средства, които НПК ни е дал.


Има дела, които започват шумно и постепенно заглъхват. Има такива дела, които за съжаление първоначалните прогнози не се потвърждават по наше съжаление всъщност, хайде така да кажем, и постепенно обвинението започва да деградира, докато се стигне било до прекратяване на делото, било до обвинение по по-лек текст от НПК. И има дела, които след като бъдат образувани, се развиват с една главоломна скорост. Делото, за което говоря по операцията "Октопод", е от втората категория. В последните дни бяха получени свидетелски показания на над десет души и всички те по един смайващ сходен начин, колкото и да са различни, описват една и съща схема – на насилие, изнудване, методи, които очевидно никой не може да търпи в XXI век. Аз мисля, че от това дело първоначалните прогнози за мащаб се оказват скромни, мога да прогнозирам, че в края на разследването и онова, което сега ми се струва значимо, голямо и впечатляващо, ще се окаже също така скромно. Хубавото е, че се появиха лица, които застанаха с името си, застанаха открито и честно казаха какво им се е случило и повярваха на държавата. Нищо нямаше да стане, ако ги нямаше тези лица. Както ги нямаше през последните години. За това си казвам, че като упрекваме държавата си защо не прави едно или друго, всеки от нас очевидно трябва да се замисли и като общество, като цяло да се замислим за своето гражданско поведение.


Разбира се, има и анонимни свидетели, защото страхът продължава да бъде голям. Но аз мисля, че има достатъчно доказателства за една мащабна престъпна дейност, престъпна дейност, свързана с насилие, дейност, свързана със своите икономически измерения, и ние сме в началото на нейното разследване. Хубаво е да оценяваме хората по това, което те са направили, а не по репутацията им. Най-добрата оценка за един човек са фактите, свързани с него. Аз не знам как мога да оценя факта, че господин Алексей Петров е работил за ДАНС в контекста на обстоятелството в последните дни, намерихме в неговия кабинет секретни материали на ДАНС. Не знам какво точно е свършил Алексей Петров за ДАНС. Но по всичко изглежда ДАНС е свършила немалко работа за Алексей Петров.


Сигурно, макар и накратко, не мога да избягам от темата за моя предшественик - бившия главен прокурор Филчев. Не знам дали сте забелязали, аз имам такава практика последните четири години на мандата ми, никога не коментирам г-н Филчев по етични съображения, защото ние, двамата, сме много различни. Има обаче обстоятелства по това дело, които могат да наложат той да дава показания, това няма нищо общо с политика, няма нищо общо с политическите призиви да бъде разследван г-н Филчев, защото в България никой не може да бъде разследван просто така. Но трябва да кажа, че ако се открият данни за извршени престъпления, никой който и да е в момента или който е бил, няма да може да се измъкне от наказателна отговорност. В общи линии трябва да кажа, че имаше обяснения, такива, че самото дело имало политическа окраска, делото "Октопод". Трябва съвсем честно да ви кажа от онова, което аз видях до този момент, няма никаква проверка. Става дума за една значима, мащабна, опасна, но категорично пресъпна дейност. Съвсем честно трябва да заявя, че и тук мога да си позволя да говоря от името на колегите от МВР и ДАНС, защото ние сме в постоянен контакт с тях, пред нищо няма да се спрем, за да бъдат разследвани всички обстоятелства по това дело, до когото и да се отнасят.


Каквото и да си помисля по това, дело няма никакво значение. Няма никакво значние какво мисли г-н Цветанов, какво мисли председателят на ДАНС, какво мисли на наблюдаващият прокурор, следователите по делото, трябва да е ясно, че каквито и коментари да правим, в крайна сметка въпросите се решават в съда. И ако позволите една последна забележка, след което ще бъда на ваше разположение за въпроси, ми се иска да ви обърна внимание по един подценяван факт. Последно време се случиха знакови неща в противодействията на престъпността: бяха разкрити, макар и малко на брой, но все пак бяха разкрити поръчкови убийства. Бяха задържани "Наглите", бележити представители на организираната престъпност чувстват много осезаем натиск от държавата. Всеки ден в медиите, вероятно сте го установили това, има нови и нови сведения за операции на полицията, на прокуратурата, на ДАНС и нови задържани лица, нови обвинени лица. "Октопод" не е последната серия на филма. Аз искам да ви уверя, че той е поредната серия и сериалът продължава. Общо взето, онова, което ми се иска да изведа като поука от това, което се случва досега, е, че този, който подценява възможностите на българската полиция, изобщо на българските власти, много бърка. Могат под това мое изявление да се подпишат сигурно едно десетина много знакови представители на организираната престъпнаст, които в последната година го усетиха.

Част от въпросите на членовете и гостите на КРИБ и отговорите на Борис Велчев (със съкращения:


Посланникът на Австрия: Какви ще са последствията от замяната на старите с нови престъпни групи? Това може да е факт, но какво е заключението?
Велчев: Това, което имах предвид, е следното: действително новите престъпни групи, защото, повтарям, няма да минем без трафик на хора, без трафик на наркотици, могат да не бъдат по-малко агресивни и опасни от старите, но онова, което ги прави по-лесни за работа, онова, което престава да ги прави структурен проблем за държавата, е, че те няма да имат тази традиция на 20-годишно обвързване с органите на държавна власт и с политическите партии в страната. За това си мисля, че ако ние успеем да се отървем от тези организирани престъпни групи на прехода, за които за съжаление имаме такива данни на обвързаност, на протекции и съумеем да държим новите организирани престъпни групи под някакъв контрол, който има във всяка една европейска държава, това ще бъде едно позитивно развитие. Исках просто да отбележа, че по всяка вероятност новите групи няма да бъдат по-малко опасни от старите, но ще бъдат много по-лесни за разкриване и противодействие.


Борислав Боянов: Какво прави прокуратурата за надзора на другите институции за спазване на закона и въпрос относно закона за конфискации на имущество.
Велчев: Имаше вариант, при който отнемане на имущество, за което няма законно декларирани данъци и връзка със законния доход на лицето, трябва да се извършва по реда на гражданската конфискация и без да има решение на наказателния съд. За мен това решение, макар и не невъзможно, е леко спорно. Превдвид на следното – ако имаме данни за връзката на това имущество с престъпна дейност, неговата конфискация е логичен и закономерен процес. Но ако наказателното производство не е завършило с осъдителна присъда или просто имаме едно имущество, за което не можем да докажем законен произдход на средства, с които е придобито. Много по-логичен и естествен изход ми се вижда да го обложим с данък – наказателен или по-голям от стандартния данък, но това ми се струва по-справедливо, отколкото да го отнемем... В последните 20 години идеята за стойност се промени. Това, което може да изглежда необяснимо скъпо, може в миналото да е било придобито на незначителни цени в недалечното минало.


2010 съм си я определил за година за работа с контролните органи в една особена и малко неприятна за тях посока. Ще бъде годината, в която ще има доста наказателни дела за бездействие на длъжностни лица. Защо? Защото, когато се внесе едно старо ирландско месо, никой не пита къде е бил санитарният контрол, а звънят на прокуратурата. Когато някой реши да си построи хотела на плажната ивица, никой не пита строителния надзор законно ли е, звъни се пак в прокуратурата. Ако прокуратурата имаше средства да отстрани всички тези нарушения, тогава може би така е редно. Но всички да ни търсят нас, а ние да нямаме инструмента, ми се струва трудно за обяснение. На този етап ми се струва, че надзорът за законност е полезна функция... В бъдеще може би трябва да се освободи от тази нестандартна функция за прокурорски орган.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на BORIS VELCHEV
  *****
  Любопитно  АЛО , ВНУЧЕТО!
  НЯМА ДА ИЗЧЕЗНАТ ЗАЩОТО ВИЕ ГИ СЪЗДАДОХТЕ, А СЕГА ГИ "ПРЕСЛЕДВАТЕ"!

 2. 2 Профил на Митничар
  *****
  Неутрално

  http://www.obshtestvo.net/content/view/1523/13/


  http://www.politichesko.info/3591/-%E2%80%9ESolunskata-mitnica%E2%80%9D-i-upravlenieto-na-Bulgariia.html - По 100 000 лева месечно от бакшиш за обмитени домати по 0.29 лв. за килограм или дини и пиперки по 0.15 лева за килограм и спестен тонаж на стоката

 3. 3 Профил на Утрален
  *****
  Неутрално

  Четири години спа, пич. Ако не бяхте загубили властта нямаше да си толкова активен в приказките.

 4. 4 Профил на Гицка
  *****
  Любопитно

  Готви се да бяга в чужбина?

  "Борис Велчев: Преходът ще свърши, когато изчезнат мутрите на прехода"

 5. 5 Профил на да
  *****
  Неутрално

  "Борис Велчев: Преходът ще свърши, когато изчезнат мутрите на прехода"

  На първо време трябва да изчезне самият Борис Велчев, чиято работа до сега се свеждаше в защита на мутрите и бандитите.

 6. 6 Профил на стрелковия взвод
  *****
  Неутрално


  "Преходът ще свърши, когато изчезнат мутрите на прехода" - и ние това чакаме, започвайте да ги "чистите" !

 7. 7 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Преходът ще свърши, когато такива като Б. Велчев ще спрат да съществуват и главните ни прокурори ще спрат да имат политически ментори (като Гоце), чиито интереси защитават, и най-накрая ще защитават интересите на народа и държавността.
  Велчев, Велчееев, ако мислиш, че западните дипломати и политици ти вярват... А пък за народа да не говорим......

 8. 8 Профил на уи
  *****
  Неутрално

  егати наглия кукъллл(кукла от мъжки род) на конци

  убиха се да те връткат ,не те ли заболя задничето

  а след време и за теб ще излезе истината как си помагал на октопода

  за жалост след време

  как нямате капка гордост и чисто самосъзнание на българи

  ами нали ти ги защитаваше мутрите ,кога бе станишеффф на власт

  за всичко е виновен станишеффф


  всичко ставаше със негово знание и съглласиееее 9. 9 Профил на грешеш , прокурорче!
  *****
  Неутрално

  Преходът ще свърши , когато си отидат олигарсите на прехода! нали така , Велчев....Когато си отидат назначените капиталисти...,а мутрите-те са камуфлаж , нали?

 10. 10 Профил на ✿ ❀ ✿
  *****
  Весело

  Успех на всички, способни да мислят и действат така, както прокурор Борис Велчев. ❀ Доживях да прочета нещо смислено!
  Благодаря.

 11. 11 Профил на нима?
  *****
  Неутрално

  "Преходът ще свърши, когато изчезнат мутрите на прехода"
  Значи ли, че и Бойко Борисов е застрашен от изчезване?
  Защото той отвсякъде се причислява към горното множество и по физиология и по интелект.

 12. 12 Профил на Wizard
  *****
  Разстроено

  Предполагаш, надяваш се, мислиш, обмисляш!!!!!!!!!!!!!!!!!
  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Какво друго правиш, освен да говориш сладки приказки?
  Какво свърши?
  Цялата организация, която ръководиш е гола вода!
  Цял свят ни псува, защото си страшен Мениджър!
  Нали със Станишев сте си играли заедно като деца!
  Смешник!
  Срам си ти за тази страна, хубава иначе страна, наречена не от комунисти - БЪЛГАРИЯ!


  П.С: Мениджър комунист няма, в България още по-малко.
  Махай се, махайте се всички изчадия - мениджъри, на степен философ! СРАМ!

 13. 13 Профил на kirsner
  *****
  Неутрално

  "...Много по-логичен и естествен изход ми се вижда да го обложим с данък – накзателен или по-голям от стандартния данък, но това ми се струва по-справедливо, отколкото да го отнемем...."

  Велчев изповядва много грешна философия и залита в много опасна посока. Наказателният данък ще бъде само и единствено лекитимиращ инструмент за огромните кражби, с които определени хора придобиха това огромно имущество.
  Какви компромиси, бе Велчев, какви наказателни данъци?
  Тук може да има САМО и ЕДИНСТВЕНО дългогодишен затвор.

 14. 14 Профил на alexander_
  alexander_
  Рейтинг: 229 Весело

  Във конски вагон -
  Подобен на салон,
  Пътувах аз от София
  За Лом!

  Във конски вагон -
  Подобен на салон,
  Пъутувах аз от София
  За Лом!

  Прощавай, София!
  Прощавай, София,
  С "Дианабад",
  И кино "Капитол"!

  Объркан и сам -
  Къде съм - не знам...
  Защото на вагона
  Няма джам!

  Прощавай, София!
  Прощавай, София!
  С "Динабад"
  И кино "Капитол"!


  Ля-ля-ля-ля-ля-ля-ляяяяяяяяяяяя!

  Главният прокурор да се смени, моля!

  Гледали сме му филма!

  Необръснатата тридневна брадица!

  И синичките, хитри...очици!

  Ля-ля-ля-ля-ля-ля-ля-ля-ляяяяяяяяяяяяяяяяяяяяяя!


  Прощавай, София!

  Прощавай, София!

  България,

  Европа, и света!

  Прощавай, София!

  Прощавай, София!

  Прокуратура, магистрати, и...съдът!

  Объркан и сам...

  Къде съм - не знам!

  Понеже на вагона...няма...джам!

  Ля-ля-ля-ля-ля-ля-ля-ляяяяяяяяяяяяяяяяяяяяяяяяяяя!


 15. 15 Профил на ROI
  *****
  Неутрално

  Преходът няма нищо общо с мутрите.Преходът ще свърши когато гражданите си извоюват държата от престъпниците в бели якички.

 16. 16 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1170 Весело

  Ако трябва да се гласува на референдум дали сме ЗА това всички мутри и мутрички да бъдат осъдени на смърт, то аз съм ЗА! Най-слапаната и типично уникално българска черта е мутрата с анцунг. Нека ги затрият всички! Никой няма да скрби за тях!

 17. 17 Профил на alexander_
  alexander_
  Рейтинг: 229 Весело

  До коментар [#15] от "ROI":

  Ти пък се изказа, егати!

  Нали мутрите провалиха прехода, бре, обеснико!

  Как България и народът да си извоюват държавата от престъпниците, когато именно мутрите са престъпниците?

  Или ти още не си се научил, че двете категории са...едно и също?????????????????????????

  В кой век живееш?

  Не ми било "мутра", най-ми било престъпник!

  Не ми било "бяла якичка", най-ми било мутра!

  Не ми било "престъпник", най-ми било "олиграх"!

  Не ми било "едното" от трите, МАЙНО льо, най-ми било и ТРИТЕ!

  Три в едно! Куатро!

  Беше ми много приятно!

  Една и съща говня са и трите, бре, готин!

  С коя глава мислиш тази вечер??????????

 18. 18 Профил на kirsner
  *****
  Неутрално

  Тезата, че прехода ще свърши, когато изчезнат мутрите на прехода е подвеждаща и опасна. Мутрите от прехода били опасни, щото се били срастнали с държавата?! Ами кой ги срастна, бе Велчев? Те самосрастнаха ли се с тая държава? Ти съвсем за идиоти ни взимаш! Значи срастналите се с държавата мутри - хоп, в затвора, и готово!
  Ами политиците през всички тия години, дето бяха от срастващата страна, срастнала се с мутрите на прехода? Дето също като тях се облажиха- тях няма ли да закачаме?

 19. 19 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  Уффф, дежа вю! За кой път гущерът мисли да си къса опашката?

  Свобода за СЛАВЕНА!
 20. 20 Профил на alexander_
  alexander_
  Рейтинг: 229 Весело

  До коментар [#18] от "kirsner":

  Те просто се опитват според мен да "изперат" мутрите на прехода, политиците, които ги създадоха, да ги изчистят, лъснат, и своего рода да ги уззаконят...като нещо...нормално...

  Без да им търсят отговорност... Нито на едните, нито на другите...

  По-лесно им е така май...

  Кой грабил - грабил...

  Кой убивал -убивал...

  Дайте да забравим, демек...

  Пък - миналото и правосъдието - кучета го яли...

 21. 21 Профил на минаващ
  *****
  Неутрално

  Преходът отдавна свърши, а мутри има още. Всичко това са глупости.

  А знаете ли, че утре се навършват 114г. от рождението на Андре Бретон?
  .
  Христоматия за монотелитската ерес
  http://archiman.livejournal.com/

 22. 22 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Най-големите престъпници в момента - олигарси и политическите им протежета, се прикриват зад тезата за мутрите в България. Мутри имаше през 90-те - сега има дребни бандити, а зад тях се прикриват олигарсите от ДС. Така че Велчев да не дезинформира. Не сме толкова прости.

 23. 23 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#16] от "Варненски":
  Варненски, проблемът не е в ханцунелата. Тези боклуци могат да ни ги пуснат и по балетни пачки. ХОРЕОГРАФИТЕ!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 24. 24 Профил на O6te 1 neiurist
  *****
  Неутрално

  Щом трябва да изчезнат мутрите на прехода - поглдни се в огледалото и поведи хорото ! ! !

 25. 25 Профил на alexander_
  alexander_
  Рейтинг: 229 Весело

  До коментар [#21] от "минаващ":

  Попе Павел!

  Спри да се криеш под чужди имена, и да се правиш на съвестта на света!

  Егати досадата си!

  Влизаш във всеки форум с някаква подобна информация, на която нито й е времето, нито мястото!

  Егати нахалника си!

  Поне като го правиш, имай смелостта да се подписваш с истинкото си име, с което всички те знаят:

  "о.Павел"

  Попско, лицемерно чадо такова!

  Дърт попски вампир!

  Засрами се бе!


 26. 26 Профил на o. Павел
  *****
  Неутрално

  До коментар [#25] от "перекендето_":

  Някой да те е питал нещо тебе? Скарата най-добре ти каза снощи какво представляваш: балонджия! Ай къш бе, лигльо прост.
  .
  Произведенията на Присцилиан Авилски
  http://archiman.livejournal.com/

 27. 27 Профил на мила, моя майнолю
  *****
  Неутрално

  Като ги гледам по снимките все отбор юнаци, мила, моя майнолю - бизнесмен, прокурор, бизнесмен, прокурор... Голям майтап са, но пък тъжен, защото у тях е хлябът и ножът, в тези недоносени, плитки селски ергенажи, които представляват към момента нас и бизнеса и всичко... А за прокурора, какво да се каже, опитва се да се прави на новия си господар - Борисов, ще кажеш, че има и той пожарникарско образование, гаче е роден в дантели, боянски, а не в креватче с везани възглавнички със сърп и чук, малеее, мила, моя майнолю, живи да ни оплачеш с таквиз държавни обвинители и що не - държавни бизнесмени, (викам им държавни, щото са все на държавни поръчки.)

 28. 28 Профил на БЕСЕН ДЕМОКРАТ
  *****
  Гневно

  Борис Велчев:" Преходът ще свърши, когато изчезнат мутрите на прехода"

  А КЪДЕ БЕШЕ ДО СЕГА БЕ КОМУНИСТЕ? НИКАКВА РАБОТА НЕ СВЪРШИ ЗА 4 ГОДИНИ...Н И К А К ВА!
  ТИ И ТВОЯТА ЛЮБИМА ПАРТИЯБКП(БСП)ДС... СЪЗДАДОХТЕ ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ МУТРИ,А И ВИЕ СЕ ВЛЯХТЕ В ТЯХНИТЕ РЕДИЦИ...)) А СЕГА ДРУГА ПЕСЕН ПЕЕШ,А? ЛИЦЕМЕР ПОДЪЛ! КРЕПЕШЕ РАЗТВОРЕНИЯ ЧАДЪР НА ГОЦЕ...)) НАЛИ ТАКА?

 29. 29 Профил на alexander_
  alexander_
  Рейтинг: 229 Весело

  До коментар [#26] от "o. Павел":

  Оооо, баба Попадия се разкри!

  Намери смелостта!

  Абе, парцал попски!

  Мазна калимявко!

  Няма нужда да ми се бараш умница, и да правиш хората на глупаци!

  Който иска нека чете за Брьотон, лайно такова! Но товя няма нищо общо с темата за Велчев!

  От мен - за да ти натрия попската нахална муцуна:

  Андре Брьотон! Началото на сюрреализма! Заедно с Луи Арагон! Базирано на "Песните на Малдорор"- приети за манифест на сюрреализма в изкуството!

  На кого ги продаваш тези номера бе?

  Брьотон! Андре! "Ле критюр аутоматик"! "Автоматично писане!

  "легнете на дивана на Фройд, и се оставете на потока на мислите си, и после пишете"... Цитат!

  Абе, нахален поп такъв!

  Да не си мислиш, че не знам кой кой е и каво значи за световната култура, та ще ми се месиш в съвсем различна тема, и ще ми даваш заповеди какво да чета, каво да знам, и какво да мисля???

  Я си еби майката бе!

 30. 30 Профил на Борис
  *****
  Неутрално
 31. 31 Профил на Петко Ковачев
  Петко Ковачев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Единият клан на мафията се заканва на другите кланове на мафията.

  The end of the carbon- and nuclear-based economy is coming. Go for renewables!
 32. 32 Профил на alexander_
  alexander_
  Рейтинг: 229 Весело

  До коментар [#30] от "Борис":

  No!

  No "winds of change"! Not at all.... Not in Bulagria... Not yet... We are still waiting... Hahaha!

  Just a lawyer's prattle! Empty talk...

  "Mumbo-jumbo"... Hinky-dinky -parlez vous!

  "He is a man, who likes to hear himself talk..." - Шекспир...
  Така май беше казано в "Ромео и Жулиета"... (За Меркуцио май беше казано...)

  Да го обърнем към Велчев - "Той е човек, на който просто му харесва да се слуша сам как си говори...

  Аман от тоя лъжлив, небръснат дърдорко!

  "Инки динки, парле ву"! Наистина...

  За какво ли го държат на тоя пост, да се чуди човек вече...

  Стар, покорен слуга на "Тройната коалиция"...

  Егати!
 33. 33 Профил на Бялябя
  *****
  Разстроено

  Е, какво всички не могат да станат министър-председатели.

 34. 34 Профил на КРИБ
  *****
  Неутрално

  Преходът ще свърши, ако работодателите и индустриалците в България спрат да сучат от държавната цица. Цокаха стръвно 20 години, време е да се отбият - со кротце, со благо и со малко кютек от ЕС. Иначе - и новите пак ще се срастват. Красьо с ланците нали е нов? А как се е срастнал само...

 35. 35 Профил на разцвет
  *****
  Неутрално

  нищо ново под слънцето. сриването на имиджа на държавата чрез корупция във висшите етажи на властта и организираната престъпност достигнаха своя разцвет именно по времето на правителството на станишев. това беше и основната причина хората да се отвратят и да не гласуват за тях.

 36. 36 Профил на Жоро
  *****
  Любопитно

  Нищо няма да се промени, докато не се въведе и интегрира централизирана компютърна система, свързваща всички звена на управляващата власт... Така най-малкото ще има база данни и ако е необходимо по-късно, безпристрастни следователи, задължително от небългарски произход ще могат да проследят информация, дори ако е била изтрита с цел заличаване на следи. Твърде много хвърчащи листа остават да събират прах по разни чекмеджета... Сега нищо няма да могат да докажат черно-на-бяло и всичко пак ще се разпадне и потули. Айде бе, двайсет и първи век е - срамота..
  Друго, което разбира се е тривиално на фона на казаното по горе (но не и ако се прочетат коментарите) е, че революцията в българското съзнание ще започне, когато си оправим калта под краката и разбитите тротоари, разпадащите се фасади в центъра на столицата.. Тогава, образно казано, българинът ще може да си вдигне главата и да види по-надалеч от носа си, и само когато придобие самочувствие на гражданин, ще бъдат поставени основите на премахването на предпоставките за корупция... Колкото и да не ми се ще, все по ясно ми е, че изкуствено се поддържа едно полу-болно състояние в съзнанието на нацията, в един момент нацията се оказва пристрастена към това състояние и престава да вижда алтернативите, просто защото това състояние се е превърнало в нормата.


 37. 37 Профил на хм
  *****
  Весело

  тоест, трябва да ги чакаме мутрите да измрат, значи още 30-40 години преход и то при условие, че те не се развъждат...

 38. 38 Профил на alexander_
  alexander_
  Рейтинг: 229 Весело

  До коментар [#36] от "Жоро":

  Нацията е живяла винаги на границата на оцеляването, на недоиъмка, на "доизживявнето"...

  Толокоа дълго, че се боя, че тя друго състояние вече не познава... Това вече е приела за нормално, друго не знае, и друго не търси...

  На нацията с всяка нова власт к се дава само толкова, за да не умре от глад...

  И е държана съзнателно под страх, че ако извика срещу това състояние на нещата, ще й се отнеме и последната кора хляб, която се търкаля на празната маса...

  Затова и нацията си мълчи...

  Понеже в мисленето си е европейкса, но в бита си - Бангладеш!

  Ето така се въпитават, отглеждат, лъжат, и управляват роби...

  С манипулации, и с непрестанното дърпане на връвчицата, на която е вързано парчето хляб...

  За да подтичва нацията след него като гладно кутренце... И във всеки момент, в който го вкуси, то да й бъде отнемамо, измъквано от устата...

  За да я държат гладна, и съответно - във вечно подчинение...

  Залае ли - почват да я ритат и да я пребиват...

  Мълчи ли - нацията им е на-удобна...

  Тиха, и безропотна, уплашена...

  И безпроблемна...

  Робска, кротка, беззъба...

  Управляема...

  Докато поредният идиот дойде, и ий обещае поредният самун хляб...

  И пак се свърши само с една кора и ритник накрая...

  И така - докрая на света...

  Додето остареем...

  И животът си отиде...

  Да му еба майката! 39. 39 Профил на Gen. Augusto Pinochet
  *****
  Неутрално

  Това, което разбирам от тази плачлива реч е : моля ви да въведем ред и право в тази държава и да си приберем бандитите, да ги вкараме в затвор и да им запушим устата с тежки присъди, защото западните служби са ни разкрили и е въпрос на време кирливите ризи на всеки от нас да бъдат изложени пред обществото. Каквото било било, дайте сега да водим чист бизнес и да спазваме правилата...
  Добре бе, Велчев , дай Боже да стане, ама публиката ти е ялова. Ако тази публика имаше мозък в главата, тя от много време щеше да промени нещата към по-добро, за да си запази богатството и водещите икономически позиции, но уви...Тази публика реши да въоръжи бандити и да им плаща и в един момент разбра, че и тя няма контрол над тях. Ето го живия пример! Старшина Петров събрал информация и сигурно има такава за всеки един от стоящите в публиката, та даже и за самия говорител. По каква причина старшината ще иска среща с американския посланик? Естествено, че да ги натопи с доказателства, с които разполага. То навремето така стана с Андрей Луканов и господарите му от "Газпром", но уви ...Андрей Карлович никога не успя да се добере до летище "Роналд Рейгън" във Вашингтон-столица.

 40. 40 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1470 Гневно

  "Нямам илюзия, че организираната престъпност в страната може да бъде премахната."

  "...защо насочваме целия си ресурс към противодействието на организираните престъпни групи в страната? Когато отсега е ясно, че те ще бъдат заменени от може би още по-опасни и още по-агресивни."

  Ми щом така мислиш, какво правиш в прокуратурата бе, келеш? Ега ти безочливото създание!

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 41. 41 Профил на Андрешко
  *****
  Весело

  За българина вечно някой му е крив и вечно чака някой да го оправи.
  Ако искаш да живееш нормално,просто напусни кенефа българия.
  Те това е!!!!!!
  Друго няма.
  Що им вервате,бре хора?!

 42. 42 Профил на o. Павел
  *****
  Неутрално

  До коментар [#29] от "alexander_":

  Ти петел, или кокошка си търсиш?

  Явно петел...

  Имам едно-две предложения за теб!

  Кеф ти Станишев!

  Кеф ти Азис!

  Аки си малолетен - обади се на Владо Кузов!

  Той ще играе петел, а ти - петлето!

  И не забравяй утре да ни "изкукуригаш" как сте се възкачвали...

  Късмет !

 43. 43 Профил на Emil
  *****
  Неутрално

  По-скоро ще свърши прехода когато българина се събуди и изтрепе копелетата на величията от ЦК и ДС дето сега яхат хората и ги правят на маймуни- включително и тоя небръснат цървул дето се вживява като глав прокурор!
  Обаче като си знам робския, заспал народ това означава прехода да е нескончаем- та затова аз си направих и приключих моя преход- в Западна Европа- за да не бъдат децата ми васали на едно пост-ком феодалство!

 44. 44 Профил на :-(
  *****
  Неутрално
 45. 45 Профил на Robespier
  *****
  Неутрално

  Съгласен съм с господина който каза,че прехода ще свърши когато народа си върне суверенитета от тези с бели якички.Никой няма да поднесе нещата на тепсиа,трябва безкомпромисна борба.Народа е казал "дума дупка не прави".Покрай сериозните неща да не забравяме и веселата част,като призива "Дела,дела и само дела".

 46. 46 Профил на Ганю
  *****
  Гневно

  a, ти бре муцуно шумкарска! Нали мутрите са творение на вашто си ПолитБюро и КДС. Мръсник и плужек - неимоверно съчетание

 47. 47 Профил на PREHODYT..
  *****
  Неутрално

  PREHODYT STE SVYRSHI ,KOGATO POMAGACHYT NA MAFIQTA B.VELCHEV BYDE BUTNAT V PANDELATA....

 48. 48 Профил на Антрополог
  *****
  Неутрално

  Пак бъркаш Велчев. Преходът ще завърши, когато изчезнат такива като теб, начело с партията Майка.

 49. 49 Профил на Вели
  *****
  Неутрално

  Проблемът не в това, че във всяка държава има мафия, а в България мафията си има държава, - а в това , че ДЪРЖАВАТА В БЪЛГАРИЯ СИ ОТГЛЕДА МАФИЯ!!!!!!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK