Лекарствената агенция препоръча ограничения в изписването на медикаменти с нимезулид

Лекарите трябва да предписват внимателно лекарствата, съдържащи нимезулид

© Цветелина Николаева

Лекарите трябва да предписват внимателно лекарствата, съдържащи нимезулидЛекарствени продукти, съдържащи нимезулид, трябва да се предписват само след внимателна преценка на общия риск за отделния пациент или като т.нар. втори избор. Това гласят новите препоръки на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).


Те са съобразени с препоръките на Европейската агенция по лекарствата (EMEA) и целят да се ограничи рискът от чернодробни увреждания по време на лечение. Освен това трябва да се търси възможно най-ниската доза при изписване на такива продукти. Нимезулид не трябва да се употребява едновременно с други хепатотоксични вещества и да се назначава на пациенти с алкохолизъм, наркотична зависимост, повишена температура или грипоподобни симптоми.


От ИАЛ съобщават още, че у нас лекарствените продукти, съдържащи нимезулид и притежатели на валидните разрешения за употреба към 15 февруари 2010 г., са Aulin, Allgone, Biolin, Coxtral, Nimesil, Ameolin, Enetra.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK