Обмислят се застраховки срещу лекарски грешки

Около 8.3% от българите се самоопределят като жертва на лекарски грешки, но само 0.3% от тях са потърсили отговорност за нанесените им щети. Още по-малко са тези, които са потърсили справедливост извън здравната система - в съда или прокуратурата. Това показват данните от проучване на Международния институт за здравеопазване и здравно осигуряване, направено с подкрепата на лекарския съюз и Съюза на съдиите. Проучването е финансирано от държавния бюджет.


Експертите предлагат да се разработи система за застраховки срещу лекарски грешки, чрез която да започнат реално да се изплащат компенсации на потърпевшите. Такива застраховки срещу професионални грешки имат нотариусите например. Според сегашната съдебна практика почти всички лекари, увредили неволно пациент или предизвикали смъртта му, получават условни или много ниски присъди, а обезщетенията за близките са минимални.


Другата препоръка е да се създаде бюро за извършване на съдебномедицински експертизи за нуждите на правораздаването, а също и гаранционен фонд за компенсиране и обезпечаване на продължаващото лечение на граждани, пострадали от лекарска грешка или небрежност.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1178 Гневно

  по-добре наказания за лекарите - да не могат да изпълняват професията си 10г, както и солена глоба!

  а вече те ако желаят - нека да се застраховат!

 2. 2 Профил на L.A.
  *****
  Неутрално

  За да практикува професията си по света, освен дето си плаща лекарската асоциация,лицензия ежемесечно,лекарите плащат и високи застраховки за възможни нанасяния на щети на трети лица/пациентите/.Тези застраховки покриват съдебни искове за милиони.Застрахователните компании осигуряват и адвокатите.Исковите най-често са от "граждански"тип-паричи индемнизации,като при смърт има и наказателни искове.Ако болницата вземе решение при тежък инцидент лекарят може да бъде временно отстранен докато вървят делата.Не може да се отнеме лицензия докато няма съдебно решение за виновност.Обикновенно се водят две дела едно насочено към прекият "виновник"и другото към лечебното заведение в което се е допуснала грешката.Когато лекарят признае допуснатият пропуск делата вървятсамо между адвокатите на застрахователната компания и на засегнатата стана за уточняване сумата,като се взема предвид независимата експертиза.
  Странно е че в България лекарите не си плащат застраховки!??

 3. 3 Профил на !
  *****
  Неутрално

  И разбира се задължителни. Поредното лихварско лоби иска да се намести в здравеопазването.Само ще се увеличат разходите без да се подобри услугата.

 4. 4 Профил на !
  *****
  Неутрално

  Няма такъв филм. Лекарите нищо нма да плащат. Ще плащат пациентите.
  Спасението е не да се преследват лекарите, а да се повиши квалификацията им и да им се осигури оборудване.

 5. 5 Профил на Пострадал
  *****
  Неутрално

  те тая е системата в Америка, дето сега бегат от нея има нема 20 години.

 6. 6 Профил на Д
  *****
  Неутрално

  За автора и всички, които пишат коментари-да прочетат чл.189 от закона за здравето и след това да откриват топлата вода.

 7. 7 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  Всички пък, които си мислят ,че цените на преглед ще останат от 0 до 2,40 лева, а лекарите ще плащат обезщетения за хиляди левове имат много здраве. И крайно време е всички да почнат да правят разлика между възможни усложнения от дадено лечение и лекарски грешки. Не всеки смъртен случай е лекарска грешка както искат да го представят профаните по отношение на медицинската професия...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 8. 8 Профил на Мдааа....
  *****
  Неутрално

  А кой е 'Международния институт за здравеопазване и здравно осигуряване' ?

  Пирамидата-‘Фонд Дом-Здраве’ АД на елемент принадлежащ към сините комунисти господин-другаря Илко Семерджиев.
  Същия господин-другар беше директор на Националната Здравно-Осигурителна Каса (1999г) , министър на Здравеопазването(1999-2001г), и умишлено направи всичко за да забави здравната реформа за да избуи и разцъфти далаверата с частните здравноосигурителни фондове. Същия е от създателите на т.н ‘национална здравна стратегия’- куха доктрина неподплатена с никакви идеи за финансиране

 9. 9 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Разбира се пак вълчио вой в сайта и то от лекари вероятно.Те са безгрешни,те били профисионалисти,заплащанео им е ниско ,пациентите били прости и необразовани.Баси нахалниците.Аман от това да зависи животати от търгаши,които са забравили хипократовата клетва а именно че първо са хора и после ООД.Възмутен съм-/ разбира се не всички са такива има с висок професионализъм,честни и работливи те обаче едва ли ще пишат нещо тук/

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 10. 10 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#7] от "Dr_Doolittle":лекарската професия е високоотговорна малко невнимание,подценяване на дадени обстоятелства ,предоверяване или нехайно отношение се оказват фатални за така нареченият ПАЦИЕНТ после връщане няма .Лекаря не е господ и той като всички грешилошото е когото е по гореизброените причини.Идрег път сте вземали отношение и витаги акцентирате за тези 2.4 лв за преглед.Убеден съм ,че сте невзрачно и тъпо джипи което освен да мери кръвно друго незнае,пък най много да е на процент при тесни специалисти за да им пуска пациенти.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 11. 11 Профил на .
  *****
  Неутрално

  Преди време се чудех какво ще стане с хилядите адвокатчета,които бълва всяко едно институтче.Сега вече зная-ще пушат цигари на преносими масички пред входовете на болниците и ще питат пациентите-доволни ли сте от вашия лекар?Искате ли да го осъдите?
  Ефекта от "застраховки срещу лекарски грешки"ще бъде точно такъв, какьвто е ефекта от застраховката на колите.

 12. 12 Профил на stupidon
  stupidon
  Рейтинг: 541 Неутрално

  "Около 8.3% от българите се самоопределят като жертва на лекарски грешки"... Туй е едното зло... Другото е, че поне още толкова са грешки на природата...

  Иначе, лекарите и без туй намаляват и без туй не щат да поемат много ангажименти... Просто има да обикаляяяят пациентите, докато намерят лекар, който да реши да се занимава... И туй ще им излезе златно!

  "Животът е като стълба на кокошарник - къс и осран." - Есхил
 13. 13 Профил на shumi68
  *****
  Неутрално

  До коментар [#10] от "bishopsis":

  Какъв си ти бе ,боклук ,да плюеш по някой ,който не познаваш? Като ти гледам логото ми приличаш на седмокрил петохуйник! Лекарска грешка е допуснал доктора ,който те е вадил на майка ти от п..ката и не ти е строшил врата овреме!

 14. 14 Профил на WHO
  *****
  Неутрално

  До коментар [#9] от "bishopsis":

  Слушай куха лейко, половината от ОПЛ са със специалности така че не минавай с подобни голословности. И кога тъпанари като тебе ще прочетат Хипократовата клетва и ще разберат ,че тя НЕ Е ОБЕЩАНИЕ ЗА БЕЗПЛАТНО ЗДРАВНО ОБСЛУЖВАНЕ както са ти внушили червените ти другарчета. Лекарят не е господ иначе такива като теб нямаше да се доберат и до фелдшер даже. След като приемаш 2.40 за адекватно заплащане явно приемаш ,че тази дейност не е важна и следователно сам неглижираш обезщететение за евентуални щети. Незаплатен труд и претенции след това а ? В момента в който почнат да се плащат обезщетения както в САЩ прегледите ще догонят също цените в САЩ. Лекарите сме съгласни: ще прегледждаме по-малко хора, повече време на отделен преглед (останалите в Бърза Помощ), ще им пускаме всички възможни изследвания без значение дали се поемат от НЗОК, а пациент без профилактичен преглед за годината просто няма да се добере до обезщетение, защото няма да може да докаже ,че е бил здрав преди претенцията за някакво увреждане.

 15. 15 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Единствените възможни застраховки са дебели присъди за лекари.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 16. 16 Профил на Чичо доктор
  *****
  Неутрално

  Цялата тази кампания за масови лекарски грешки май ще излезе застрахователна инициатива. Първо застраховки по желание, после ще видим как да ги наречем. И пациенти и лекари ще се застраховат. Ще се отвори работа и на адвокатите. А в крайна сметка рискови операции и инвазивни процедури ще правят ограничен брой лекари. Те ще са и достатъчно богати, за да плащат компенсации. Това е горе долу очертаващата се и мечтана от някои картина

 17. 17 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#7] от "Dr_Doolittle":Пак се появи лудия в сайта което яростно и просташки пише се проявява под различни никове а те са 7,13 и 14 .Господ да прости малоумниците като него той горкия си мисли ,че по тоя начин ще манипулира мнението на форумците.Маскара и галош.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 18. 18 Профил на Ron Paul
  *****
  Неутрално

  Отлична идея! В Америка това го няма например и това е една от причините цените на лекарските услуги да са космически високи - лекарите се притисняват, че някой винаги ще ги съди. Ако се въведе такова нещо цените на здравните услуги ще паднат при свободна конкуренция между лекарите.

 19. 19 Профил на do#11#
  *****
  Неутрално

  Не забравяй,че срещу "адвокатчето" на пациента стои "адвокатчето" на застрахователната компания на докторчето.А пари компаниите така лесно не раздават,та да минат неоснователни искове.При загуба на делото разходите ги плаща загубилата страна.Но обикновенно хората водят дела за наистина допуснати грешки.Крайно време е българските лекари да започнат да си плащат грешките и застраховките.Вместо все да дават примери с лекарските заплати по света,да видят и другата страна-как се плащат високи ежемесечни застраховки и лицензии.Как се губи лицензия,и не само са грешка а и за просташко поведение и безхаберие./За изнудване и алкохолен дъх не говоря-това е български патент/

 20. 20 Профил на WHO
  *****
  Неутрално

  До коментар [#17] от "bishopsis":
  Глупак, не само д-р Дулитъл е посещаващия тези форуми. Достатъчно колеги четат простотии на подобните тебе

 21. 21 Профил на WHO
  *****
  Неутрално

  Профани без медицинско образование не могат да коментират кое е лекарска грешка и кое не е
  само защото на някой цървул му се иска да спечели някой лев от съдебни дела срещу лекари

 22. 22 Профил на do WHO
  *****
  Неутрално

  "Профаните"имат право да рекламират.Адвокатите само внасят искът.Има си Legal Medicin която се произнасе има ли грешка или не.Ако няма -"профаните" си плащат разноските по делото,по експертизата....Ако има -докторите се плащат грешките.А вече сумата е въпрос на договаряние между адвокатите на двете страни.Ищецът иска максималното,адвокатът на застрахователната компания пледира минималното-докато се стигне едно разбирателство.Колкото и висока да е сентенцията след като професионалиста си е плащал месечните квоти,застрахователите плащат.Защо въобще една световна практика трябва да се дискутира!?Ако не си плащаш квотата в случай на гаф/случва се и на най-добрият/как ще си извадиш милионите от джоба!??И когато говорите за емигриране не забравяйте,че пациента винаги има право и ,че ще имате много чести посещения в съда/с повод и без повод/

 23. 23 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  До коментар [#17] от "bishopsis":

  bishopsis , мисля че, проблемът ти е, че си си социопат(ка) с първосигнална докторофобска лексика . Всеки ден преглеждам и такива без да съм психиатър. К'во да пра'иш -професия в България...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 24. 24 Профил на WD
  *****
  Неутрално

  Направих си труда да прочета няколко типа информирани съгласия (Informed Consent), които се подписват от всеки пациент в САЩ преди лечението. Всички са от поне 10-15 страници и е описано всяко възможно усложнение и на какво има право да претендира пациентът след това - обикновенно има право на лечение на усложненията, като за това заплати допълнително. Болницата и лекарят не носят никаква отговорност в тези случаи. Например в информираното съгласие за оперативно лечение на катаракта ("перде" на окото) са описани при колко процента може да настъпи влошаване на зрението, възпалителни реакции, кървене в окото, дори пълна загуба на зрението, като това може да се случи веднага след операцията или месеци и години по-късно. Пациентът или се подписва, че поема този риск или не се оперира. Нали не смятате, че адвокатите на лекарите пасат трева - те са измислили тези информирани съгласия. Пуснете в Google търсене на "nformed Consent" и вижте сами!

 25. 25 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#23] от "Dr_Doolittle":абе тъпанар още ли ми гризещ цървулите нямаш ли си работа маи освен пръстите те сърби и на друго място.Скучаещ и си търсиш белята хай сиктир.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 26. 26 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  До коментар [#25] от "bishopsis":

  Фъфленето ти се отразява на писмения изказ щото звучиш несвързано. Личния ти лекар трябва да те диспансеризира за мозъчно-съдова болест. Поне да вземе 6 лева от касата за компенсация ,че има такива дебили в практиката си. Диференциално диагностично при твоите словесни салати пък може да се касае и за шизофрения, а тя не се диспансеризира според НЗОК и сега разбирам защо -просто е трайно вкоренена в част от популацията като в твоя случай

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 27. 27 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#26] от "Dr_Doolittle":.Съжелявам те нещастен тип и ако наистина си лекар много злепоставяш тази благородна професия.Явно алчноста ти е замъглила съзнанието.Колко ника до сега използва за да плюеш и обиждаш?

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 28. 28 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  Погледни в постингите нагоре глупако, да видиш кой е инициатора на обиди срещу тази благородна професия. И виж колко минуси имаш...явно никой не те подкрепя., плямпай си за никове...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 29. 29 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#28] от "Dr_Doolittle":Ти си уникален случаи на откачалник минусите са твои колко пъти смени ника ха ха повече няма да се занимавам с теб манипулаторе но запомни ако наистина имаш професия-доктор много излагаш съсловието,и по специално ОПЛ сайта на които ти е в профила.Наистина много си жалък.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 30. 30 Профил на doctor
  *****
  Неутрално

  Подкрепям колегата, нищо нецивилизовано и манипулативно не виждам в писанията му, напротив запазва завидно търпение спрямо циничния речник на поредния българин който си въобразява, че разбира от медицина и има право да критикува за нещо което въобще не разбира. Когато такъв типаж започне да псевдофилософства първо трябва да се замисли, че лекарят отсреща е изчел най-малко 100 тома литература повече от него!!!

 31. 31 Профил на stupidon
  stupidon
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Хм... В тази война между пациенти и лекари ще спечелят лекарите- те са по-добре образовани, по-умни и по-добре въоръжени... И ако си мислите, че някаква застраховка ще наклони везните, то нека тази застаховка да е "Живот"... Мда...

  "Животът е като стълба на кокошарник - къс и осран." - Есхил
 32. 32 Профил на kirsner
  *****
  Неутрално

  Американският модел има много кусури- непрекъснатото увеличаване на разходите за обучение на лекари ( цената на един учебен семестър през последните 7-8 години се е удвоила) , непрекъснатото увеличаване на застраховките, които плащат лекарите в САЩ ( вследствие на непрекъснато увеличаващите се разходи по съдебни дела срещу лекари) доведе през последните 9-10 години до удвояване на цената на медицинските застраховки за средния американец. Така че лекарските застраховки си имат и обратна страна на медала.....

 33. 33 Профил на A do WD
  *****
  Неутрално

  Въпреки информираното съгласие и протоколната система/какво трябва да направиш според приятия в дадената болница протокол при всяка патология-внимавай да не изпуснеш нещо!!!!-има много съдебни искове/.Две от най-"рисковите" професии са акушерството и травматологията.Винаги може да се намери компликация извън това за което е информиран болният.Най-честият въпрос, който ти задават пациентите"Вие на мое место какво ще направите?"на който не може да отговориш-"не съм на твое место"Лично аз за 20 години работа не съм имала до сега съдебен проблем ,но и съм в интензивният сектор,не от най-застрашените/по-колектвна работа/.Разбира се плащам си застраховката и съм страдала от т.н. Burn-out синдром/обикновенно тогава вземам няколко месеца отпуска-за да избегна възможна грешката или сменям местоработата/.Когато идвам в България слушам много митове и легенди за перфектното оксидентално здравеопазване,и за невероятните заплати на лекарите там!?!А никой не си задава въпроса ,защо тогава никой не иска да става лекар!??
  Медицината се е превърнала в една социална професия, не така добре платена,с огромна отговорност,с непрекъснати атаки от страна на медиите/по всички блокове телевизионни обикалят "жертви"а според кодексът лекар няма право да се защити в публично пространство/,губиш време по съдилища,ходиш на часове по "лична защита"ако на някой му скимне да те понатупа,работиш с психолози за да знаеш как да озаптиш вербално агресивен.Много пъти сме протестирали и срещу високите ежемесечни такси ,които отиват за лекарските асоциации,които в случaй на проблем не застават зад теб.Не познавам американската система-опитът ми минава през Англия,Испания и Франция/идеи на съпругът ми англичанин в търсене на "по-добро"-истината-едн и същ спектакъл на различни сцени/.И въпреки че съм трето поколение лекар-на синът ми казах-НЕ!
  Поздрави на българските ми колеги и на пациентите разбира се с пожелания да разберат, че никой не е враг на другият!

 34. 34 Профил на Albena
  *****
  Весело

  Как да избегнеш грешка или как се работи "защитна медицина"-"пазя си гърба".Правя го от години.
  Идва болен с гръдна болка в Emergency room.От анамнезата и прегледа ми е ясно веднага ,че е от механичен характер или е дисфагия от GE рефлукс.Да не мислите че му давам антиинфламаторен препарат в единият случай или omeprazol в другият.НЕ!"Паркирам "го в бокс за наблюдение.Правя Rо-профил, анфас,в експириум и инспириум/"вързвам си спонтанен пневмоторакс/Правя ЕКГ и troponin на 1 вия и 6тия час./вързвам си инфаркта/Правя газометрия и D-dimer/вързвам си тромбоемболизма/Правя пълна кръвна картина.............Защо върша всичко това като зная, че всичко ще излезне негативно/така и излиза/Ами защото ,ако след два дни получи инфаркт,нещо което може да ми се случи и на мен след два дни,избягвам проблемите.Играя по правилата.Всички доволни и пациента и аз.Нищо не пропускам,харча много-безсмислено/но това не мой проблем/.Това ли е изкуството и професионализма в медицината-НЕ,но работя и ще работя така ,защото съм притисната.От този стил на работа-практикуван от всички извън България системата все повече рухва/това обаче също не е мой проблем/.

 35. 35 Профил на WD до A
  *****
  Неутрално

  Досега не съм имал особен проблем с пациенти. Работя в средно голяма провициална болница. Като попадна на особено настойчив и прекалено взискателен пациент и/или близки не влизам в конфликт и любезно, "за негово добро" го насочвам към по-компетентни колеги в София. Повечето се връщат доста поомекнали - просто не издържат финансово на условията във "високотехнологичните" болници - "ела с направен скенер, води поне 4-ма кръводарители, трябва да платиш 2-3000 за едни специални набори за операция, този скенер, дето са ти го правели не ни върши работа, я върви да ти направят в *** нов, само за 200 -300 лева ит.н." Учудвам се на това, което пишеш - не съм работил зад граница, но имам вече 3-ма колеги, които работят в ЕС - двама в UK и един в Германия, всички са много доволни и от условията, заплащането и най-вече от спокойствието на работата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK