Търговец продава незаконно лекарство срещу свински грип и СПИН по интернет

Комисията за защита на потребителите (КЗП) проверява случай на продажба на лечебно средство на свински и птичи грип по интернет, съобщиха от държавното ведомство. Предлагането и продажбата на продукти, представяни с лечебно въздействие, са забранени от Закона за защита на потребителите (ЗЗП). За това нарушение търговецът ще бъде санкциониран с до 15 000 лв.


Повод за проверката е сигнал от Федералната комисия по търговия на САЩ, постъпил при българския контролен орган чрез Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. В него се посочва, че интернет сайтът вероятно предоставя информация от територията на България и е възможно да има нарушение на потребителски права. Проверката се прави от експерти от дирекция "Информационна сигурност и защита на потребителите в интернет" на КЗП съвместно с Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" в МВР.


При извършената проверка на сайта www.swineflustop.us за регистратор, административен и финансов контакт е посочен Цветан Вецков с адресна регистрация в София и телефон с български номер. Установено е още, че чрез интернет страницата потребителите, включително и от България, могат да поръчат и закупят продукта Swine Flu Stop посредством договор от разстояние. Заплащането става с поръчката чрез кредитна карта.
Наред с това, че нарушава забраната за дистанционна продажба на средства, представяни за лечебни, търговецът си служи и с допълнителни трикове за примамване на клиенти, като залага на авторитетно подкрепените твърдения за уникалните качества и ефективността на медикамента, е посочено в съобщението. В сайта продуктът се рекламира като "първото 100-процентово природно средство за лечение на свински и птичи грип, което атакува вируса и укрепва имунната система, като няма регистрирани странични ефекти". В допълнение търговецът твърди и че "научните изследвания показват, че съставките на екстракта действат като мощен имуностимулатор, който има силно антивирусно действие спрямо грип тип "А" и "Б", свински и птичи грип, херпес и дори СПИН.


Обръщението към посетителите на страницата при представянето на продукта е в първо лице: "Сега можете безпроблемно да се предпазите от грип и да поддържате защитните сили на организма си по време на острите симптоми." Този подход веднага скъсява дистанцията, което увеличава доверието на потенциалните клиенти на търговеца и създава у тях усещането за лична загриженост за превенцията и здравето им. В подкрепа на психологическото въздействие се явява друг елемент от описанието на Swine Flu Stop, който се представя като "пречистен билков продукт". Това е допълнено с обещанието, че продуктът "не само ще укрепи имунната система, но също ще неутрализира различните вируси", е посочено в съобщението на КЗП. 


Една опаковка от продукта се предлага на цена $39,95, като за количества търговецът е предвидил отстъпки, което се явява допълнителен стимул за потребителите да се възползват от незаконното предложение, се казва в съобщението.


След направените констатации КЗП е изпратила писмо до изпълнителните директори на мобилния оператор, чийто номер е посочен за връзка с търговеца при покупки от България. Към настоящия момент отговор от тях не е получен. Паралелно с това е изпратено и писмо до Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", което съдържа молба за извършване на проверка по случая, за резултатите от която КЗП да бъде уведомена. ГДБОП – МВР са установили, че сайтът работи от шест месеца и се хоства на сървъри на щатска територия. Сайтът промотира хранителни добавки, но за периода, от който е активен, не са извършени продажби, пише в съобщението.  

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK