Няма да се изключва гора от фонда дори за далекопроводи

Няма да се изключва гора от фонда дори за далекопроводи

© Красимир ЮскеселиевДържавата да не изключва от горския фонд дори площите в т.нар. сервитути, които досега се предоставяха на инвеститорите при изграждане на елементи от инфраструктурата, като далекопроводи, пътища или ВиК съоръжения. Това е един от обсъжданите варианти в новия закон за горите, който цели ограничаването на всякакви разпоредителни сделки със земи и гори от държавния фонд, съобщи пред "Дневник" Бисер Дачев, изпълнителен директор на агенцията по горите.


Вместо държавата да изключва терените от горския фонд, би могло да ги предоставя срещу годишна такса, която да се определя като процент от печалбата на компаниите, обясни Дачев. За пример бяха посочени електроразпределителните дружества, които най-често получават държавни земи за изграждане на нови трасета.


Проектозаконът е бил разискван от депутати и експерти миналата седмица, но поради твърде общия характер на предложенията депутатите отказаха предварителен коментар.


Експерти от агенцията по горите посочиха, че новият закон ще бъде съобразен с препоръките на Световната банка държавата да раздели контролната от стопанска дейност. За целта дърводобивът ще бъде поет от една или няколко компании, разпределени на териториален принцип.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ????
  *****
  Неутрално

  Бойко се превърна в крупен собственик на ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. С КАКВИ ПАРИ КУПУВА ? НЕКА И РАБОТОДАТТЕЛЯ МУ ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ КАЖЕ НЕЩО ?

 2. 2 Профил на Нешко
  *****
  Неутрално

  Правилно е да не се сменя предназначението на горите. Нека да си останат гори, та тези, които ги получиха почти без пари, да не могат да строят. Крайбрежието е почти бетонирано и препълнено с хотели.

 3. 3 Профил на Нешко
  *****
  Неутрално

  До ???
  За какви земеделски зцеми говориш, питакно?

 4. 4 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  Уаууу... ЕРП-тата ще извият на умрело. А на бас. Ся, вместо да получават от собственика(държава, частни лица), шъ требе да плащат. Уауууу... Вервайте воят ще е неистов, ама тук съм "ЗА"
  Ей, да чуя нещо умно за тие вече пълни 7 месеца. Браво. Тоа Бисер Дачев зе да ми аресва.
  А иначе, препоръките на СБ, за дърводобива, ги изпълнихме веднъж. По времето на Венци Върбанов. После, пак ги изпълнявахми. Начело беше Плугчиева. Миглена. Голем купон настъпи. Едни говеда с пушки щеа да се избиат по андъците.
  Абе, тия от СБ откога са с прерогативите да дават препоръки по отношение на вътрешното законодателство бе. Па и да ги повтарят даже и когато свинщината е била изпълнена и е довела до пълна кочина?
  Ае малко инфо за първото изпълнение на препоръките на СБ: http://www.capital.bg/show.php?storyid=255290

  Ecrasez l’infâme
 5. 5 Профил на горски от Правец
  *****
  Гневно

  До ??? и до Нешко,

  Естествено нали е "школа" на Вальо Златев, който загради над Правец хиляди декари частни гори и пуска вътре собствениците им само с височайшето разрешение на баща му Васил Златев. На общинския път до резиденцията е сложил КПП! В заградения участък има не потърсена общинска гора! Това е гора около прословутата резиденция, която мина през ръцете на Мирчо Петков, наречен Мирчо Циганина, обвинен в източването на държавния резерв! Вътре в гората си е организирал ловен участък, независимо, че има вододайна зона! Тази част от планината /Било планина/ влизаше в първоначалния вариант на Натура 2000, но вече не е !
  http://photo.qip.ru/users/hrabriya_shivach/150065592/151980392/
  http://photo.qip.ru/users/hrabriya_shivach/150065592/151980648/
  http://photo.qip.ru/users/hrabriya_shivach/150065592/151980682/
  http://photo.qip.ru/users/hrabriya_shivach/150065592/151981468/

  Собствениците на заградените горски участъци ги е страх да си потърсат правата през РП Ботевград, защото са чували за прословутата руска АЛФА!
  Хайде кажете, какви закони, каква акция "октопод"!

 6. 6 Профил на Нямало да се изключва гора от фонда
  *****
  Любопитно

  А за 5 етажно мотелче..?

 7. 7 Профил на радослав
  радослав
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Статията е много съдържателна и ми хареса.
  Снимката илюстрира прекрасно думата от заглавието "Далекопроводи"
  С най-добри чувства и пожелания към авторите, ще си позволя скромно да предложа моята гледна точка за още по-силно илюстративно и емоционално въздействие на материала:
  1. Думата "фонд" да се илюстрира със съответната фотография, като тук има различни възможности - или факсимиле от юридическата регистрация на фонд, или снимка от централната сграда на Международния валутен Фонд, или снимка на председателя и членовете на някоя Фондация.
  2. Думата "Изключва" също да се илюстрира със съответната снимка, тук също има много възможности, например или като изключване с пръст на ел.контакт, щепсел, щекер; или като разстрел на мирен гражданин или мафиот /"изключване" от живот/, или като снимка от изключване на атомен реактор, и т.н.
  3. Думата от заглавието "Няма" също може да бъде нагледно илюстрирана с подходяща фотография с малко въображение от създателите на статията и весника.

  радослав
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK