Производител доказва, че в колбасите "Народен" няма ГМО съставки

Производител доказва, че в колбасите "Народен" няма ГМО съставки

© Асен ТоневПо настояване на месопреработвателната компания "Фермата", производител на колбасите с марката "Народен", регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве е направила проверки за евентуално съдържание на ГМО в шпековия салам. Анализите са от началото на февруари т.г. и показват наличие само на 0.1% съставки при допустима норма от 0.9%, съобщиха от компанията.


Инспекцията е поискана след след като екологични организации изнесоха информация за открити наднормени съставки на ГМО в различни продукти, включително и шпек "Народен". Данните бяха обявени преди месец, като еколозите се позоваха на резултати от миналогодишни проверки на здравните служби, направени на произволно избрани продукти от магазинната мрежа.


"Политиката ни като производител е, че ние произвеждаме и ще продължим да произвеждаме продукти без ГМО", заяви Атанас Урджанов, директор на "Фермата". Той добави, че от доставчиците се изискват сертификати за всички суровини. Допълнително се правят анализи на принципа на случайна извадка в български акредитирани лаборатории и в представителната немска лаборатория Genetic ID.


В продуктите си "Фермата" влага единствено соев протеин, произведен по програмата "Запазена идентичност", при която соевото зърно се отглежда при стриктно спазване на изискванията на производствения процес, за да се избегне случайно замърсяване през всеки етап на производството, поясняват още от компанията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK