Производител доказва, че в колбасите "Народен" няма ГМО съставки

Производител доказва, че в колбасите "Народен" няма ГМО съставки

© Асен ТоневПо настояване на месопреработвателната компания "Фермата", производител на колбасите с марката "Народен", регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве е направила проверки за евентуално съдържание на ГМО в шпековия салам. Анализите са от началото на февруари т.г. и показват наличие само на 0.1% съставки при допустима норма от 0.9%, съобщиха от компанията.


Инспекцията е поискана след след като екологични организации изнесоха информация за открити наднормени съставки на ГМО в различни продукти, включително и шпек "Народен". Данните бяха обявени преди месец, като еколозите се позоваха на резултати от миналогодишни проверки на здравните служби, направени на произволно избрани продукти от магазинната мрежа.


"Политиката ни като производител е, че ние произвеждаме и ще продължим да произвеждаме продукти без ГМО", заяви Атанас Урджанов, директор на "Фермата". Той добави, че от доставчиците се изискват сертификати за всички суровини. Допълнително се правят анализи на принципа на случайна извадка в български акредитирани лаборатории и в представителната немска лаборатория Genetic ID.


В продуктите си "Фермата" влага единствено соев протеин, произведен по програмата "Запазена идентичност", при която соевото зърно се отглежда при стриктно спазване на изискванията на производствения процес, за да се избегне случайно замърсяване през всеки етап на производството, поясняват още от компанията.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Ммм, шпеков соев колбас! Как да не му се прияде на човек. Че и цените народни, благодарение на това че спестяват живота на няколко говеда при направата му.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 2. 2 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 616 Весело

  Може да е вярно,че няма ГМО,но също толкова е вярно,че няма и месо в тях!

 3. 3 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  А нека смее отсега нататък РИОКОЗ да излезе срещу "народния" шпек!... На това му се казва акция "Респект". Пък ако ще и тройна защита в закона за ГМО да сложат, няма спасение от наглостта и алчността човешка. И това е само един мърляв производител на народен шпек. Какво остава за гиганти Монсанти!

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 4. 4 Профил на Шукри Замфиров
  Шукри Замфиров
  Рейтинг: 506 Весело

  В продуктите си "Фермата" влага единствено соев протеин, произведен по програмата "Запазена идентичност"!

  аз пък си мислех че иде реч за салам

  аз съм селянин, батко, и търсим отмъщение сладко...
 5. 5 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Ква е тая ферма бе!
  Става дума за БЕЛЛА с корите белла и кренвиршите сачи.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 6. 6 Профил на рекламата
  *****
  Весело

  Шпек "Народен"-шпек природен !И постен !

 7. 7 Профил на ГМО-то
  *****
  Весело

  ....в колбасите "Народен" няма ГМО съставки - то и месо няма !!!

 8. 8 Профил на conTXT
  conTXT
  Рейтинг: 782 Неутрално

  "Фермата" т.е. Белла. А не трябва ли някъде горе да има обозначение за "платена публикация"!? Освен това 0.1%, колкото и пренебрежимо малко да изглежда като стойност, все пак не е точно "продукти без ГМО".

  generator
 9. 9 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1930 Весело

  До коментар [#5] от "Десен":

  Убиецът на бели мечки, демек... Мда...

  "В продуктите си "Фермата" влага единствено соев протеин"

  Чакайте, бе хора, за какви соеви протеини става дума - това нали е салам?

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 10. 10 Профил на ..
  *****
  Любопитно

  Интересно, ако аз занеса саламче от това, което се разпространява в търговската мрежа, а не това, което те са специално приготвили за лабораторията, какво ли ще излезе, че съдържа?

 11. 11 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1170 Весело

  И да сложат надпис на саламите: "При производството на този продукт не е пострадало нито едно животно!"

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 12. 12 Профил на Май тия си просят
  *****
  Весело

  да им дойдат на гости " качулките " на Цецко...))

 13. 13 Профил на цаки
  *****
  Неутрално

  До коментар [#4] от "Шукри Замфиров":

  "аз пък си мислех че иде реч за салам"

  Това е салам, който запазва религиозните чувства.
  Соята /с ГМО или без/ не е забранена от никоя религия.
  За разлика от свинското.

 14. 14 Профил на h
  *****
  Гневно

  В по голямата си част прозводителите на храни се тупат в гърдите че с честен труд са постигнали нещо , а всъщност са долни мошенници и тровят хората с многото Е-та и други боклуци които използват .А някои от тях пък продават и по скъпо все едно стоката им е по качествена а е само менте . За справка - Тандем с техните салами тип пача .

 15. 15 Профил на Ани
  *****
  Неутрално

  Браво [#10]
  И аз мисля,че този Атанас Урджанов е голям наглец.Трови хората с ГМО соя и когато го хващат вместо да се засрами запачва да лъже и вика инспекцията по опазване и контрол на общественото здраве за проверка на специано приготвен за целта салам..

 16. 16 Профил на ki
  *****
  Неутрално

  Тези салами и котката ми не ги яде. Вече ги няма онази вкусна шунка и хамбурски салам от преди 20 години... всичко има вкус на картон с гумена гарнитура

 17. 17 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2983 Неутрално

  Някога при социализма един приятел занесе вода от чешмата в ХЕИ-то и каза, че е от новия му кладенец и иска да знае, дали става за пиене. От ХЕИ му казаха категорично, че водата не е годна за питейни нужди. Историята няма развитие, все пак беше при соца, но май някой "порядки" на соца се завръщат.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 18. 18 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  http://www.bnews.bg/article-6243

  естествено, в Бинюз са го написали доста по-добре

 19. 19 Профил на българин
  *****
  Неутрално  Известни творци се включват в каузата „България – свободна от ГМО”
  на митинг-концерт в неделя

  София, 24.02.2010 г.

  Тази неделя, 28 февруари 2010г., пред Храм-паметник „Св.Александър Невски” от 12 до 15 часа ще се проведе голям митинг-концерт под надслов:

  „За България свободна от ГМО!
  Да съхраним земята си чиста и да пазим здравето на нашите деца!”

  Това е поредната гражданска инициатива на родители, подкрепена от фермери, зърнопроизводители, пчелари, биоземеделци, учени и природозащитници.
  Протестът е насочен срещу промени на Закона за генетично модифицираните организми (ГМО), които биха позволили освобождаване в околна среда или отглеждане на ГМО в България.

  Ние настояваме:
  -българските власти да изпълнят препоръките на европейската комисия и да изработят и представят на българското общество политически документ - НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЯ за развитие на държавна политика и приоритети, която да утвърди България като свободна от ГМО територия;
  -незабавно да се създаде екип с широко гражданско участие за изработването на този документ.

  Инициативата е изцяло гражданска и е доказателство за товa, че българските граждани отстояват правото си на живот и поминък в страната си и бъдещето на децата си в нея.


  На митинга ще вкусите родна българска продукция: зърно, мед, вино, билки, зеленчуци, хлебни и сладкарски произведения от производители на традиционни български сортове, с методите на традиционно и био земеделие.

  В подкрепа на каузата, в митинга ще вземат активно участие и известни български писатели, художници, актьори, спортисти, лекари, учени.

  Засега участие в концерта са потвърдили Елица Тодорова и Стунджи, Камелия Тодорова, Коцето – Калки, Теди Кацарова, Поли Генова, Христо Караславов, Мартин Костадинов, женски народен хор „Елица”, детски хор „Бон – Бон”, вокално студио „Dstars”, Влади Въргала и други. Всички изпълнители участват напълно безплатно в подкрепа на идеята

 20. 20 Профил на Минувач
  *****
  Разстроено

  "Запазена идентичност" = идентично подобни - термин измислен от Монсанто за да прокара на пазара генно модифицираните си продукти. 95% от соята е Генно Модифицирана. Какъв е соевия протеин, който се прави от соя ? - съдържа ГМО.
  Но в шпека са "само останалите 5%" не ГМО ! Айде БЕ !

 21. 21 Профил на karada
  karada
  Рейтинг: Неутрално

  Произвели са една партида, чиста от ГМО, и са занесли от нея проби за изследване. Според мен РИОКОЗ и ДВСК трябва поне веднъж в годината да правят проверки за съдържанието на всички хранителни продукти, разпространяващи се на територията на България. Изследваните проби трябва да се взимат от супермаркетите на случаен принцип. Ако се установи нещо различно от посоченото на етикета(особенно ако е опасно за човешкото здраве), трябва да се спира съответното производство и разпространение, и производителя да бъде затварян.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK