Държавна земя на цената на две дъвки

Горски терени по северното Черноморие са купувани за 2 лв. квадратния метър

Част от тези гори в землището на с. Самотино са продадени от държавата на цени под 2 лв. за кв.м. Върху тях трябва да бъдат построени няколко селища за 15 хил. души. Повечето от парцелите граничат с най-красивите девствени плажове във Варненска област

© Спас Спасов

Част от тези гори в землището на с. Самотино са продадени от държавата на цени под 2 лв. за кв.м. Върху тях трябва да бъдат построени няколко селища за 15 хил. души. Повечето от парцелите граничат с най-красивите девствени плажове във Варненска област
873 дка са продадени на цени, десетки и стотици пъти под пазарните

Броени седмици след като скандалите със замените на държавни гори отново излязоха на дневен ред заради намесата на Европейската комисия, на ход са сделките с гори. Държавни терени край морето са продавани десетки и дори стотици пъти по-евтино от пазарните им цени, съобщи варненският областен управител Данчо Симеонов. Това са първите резултати от проверките на сделки с държавни гори през последните години. Същата ревизия, по поръчка на земеделското министерство, правят и останалите областни управители в страната.


Досега проверката на варненската областна администрация, която продължава, е показала, че в периода 2004 - 2008 г. са сключени 27 сделки, при които държавната земя е продадена изключително евтино. Терени по Северното Черноморие, част от държавния горски фонд, са купувани буквално на цената на две пакетчета дъвки -  по 1.92 лв. или 2.03 лв. за квадратния метър.
Те се намират основно в районите на с. Самотино край град Бяла, устието на р. Камчия и селата Виница и Близнаци, до Варна, съобщи областният управител. Предназначението на всички терени според Симеонов вероятно отдавна е сменено. "Със сигурност в много от имотите вече има реализирани строителни проекти, което прави ревизирането на сделките с тях изключително трудно", прогнозира той.


Общата площ на продадените земи е 873 215 кв.м. Срещу тях държавата е получила 4.528 млн. лв.


Хитът "Самотино"


Най-евтино са продавани терените в землището на село Самотино, гр. Бяла. Сделките там са най-много - 7 са сключени през 2005, други 9 - през 2006 г. При първите сделки цените се движат между 1.92 до 2.06 лв. на квадратен метър. Година по-късно цената "скача" с цели два лева и вече е в диапазона 3.73 - 3.95 лв. Според варненски брокер на недвижими имоти, пожелал анонимност, пазарните цени на терените в този регион тогава са се движели между 40 и 50 евро, или разликата е от 25 до 40 пъти. Периодът 2004 - 2008 е бил най-активният за продажба на терени край морето и тогава цените са се движили устремно нагоре.


Именно в землището на с. Самотино, в местността Кара дере, е планирано да се изгради екоселището "Блек сий гардънс", което беше рекламирано през 2007 г. от брата на бившия премиер Сергей Станишев, Георгий, като проект на известния британски архитект сър Норман Фостър. Инвеститор е регистрираният на лондонската борса фонд Madara Bulgarian Property. Проектът е бил представен на най-голямото изложение на имоти в Кувейт през април 2008 г. от собствениците на "Титан - АС" Иво Иванов и Димитър Борисов, разказа пред в. "Капитал" през 2009 г. търговският представител на България в Кувейт Аспарух Карастоянов.


720 дка от терена, определен за селището, са бивши държавни гори, придобити чрез замяна. Те са в списъка от терени, за които Брюксел поиска проверка има ли държавна помощ. В съобщение до медиите преди дни мениджърите Димитър Борисов и Момчил Караджов заявяват, че тези декари няма да се включват в регулация и върху тях няма да се строи, тъй като са предназначени за "естествен зелен пояс около екологичните селища от проекта на сър Норман Фостър".


В писмото се казва, че инвеститорът е готов да върне гората, стига "държавата да гарантира, че тази гора ще си остане гора".
В непосредствена близост до имота, в който предстои да бъде реализиран този проект, за 46.299 дка дружеството "Варна комерс 96" е платило по 1,.92 лв. на кв.м. Компанията "Изоламат" е купила 37.031 дка по 1.93 лв. По 1.94 лв. са оценени терените, купени от "Атлас пропъртис" ООД  (16.873 дка) и Иван Димитров Байчев (28.203 дка). Компанията "Хоризонт Ангелов" е платила за имота си от 46.511 дка по 1.95 лв.


Стари познати


При устието на р. Камчия, в землището на община Аврен, където вече има реализирани сериозни инвестиции в сферата на туризма, а други са в проектна готовност, дружеството "Ню Болкан хаус" е купило два терена – 2098 кв.м и 1987 кв.м, на цени съответно 2.45 и 2.39 лв. за квадратния метър. По 2.33 лв. е платила за имот от 43.449 дка на същото място компания "Сано България". Според брокерската информация по тези места терените са вървели между 90 и 200 евро, или от 70 до 140 пъти по-скъпо в сравнение с цените, които е получила държавата.


"Ню Болкан хаус" и "Сано България" станаха известни покрай скандала, при който статутът на защитена територия не спаси от инвестиционни намерения местността Камчийски пясъци край Старо Оряхово, която се намира между устието на реката и плажа. За да се изгради "комплекс със смесено жилищно обитаване", през 2008 г. правителството на тройната коалиция извади тези терени от държавния горски фонд и ги замени срещу земи в Ново Оряхово и Шкорпиловци край Варна. Бенефициент на замяната беше дружеството "Камчия ризорт", учредено през 2006 г. от три свързани помежду си варненски фирми - "Ню Болкан инвестмънт", "Ню Болкан хаус" и "Сано България".


Най-скъпите имоти сред обявените в четвъртък 27 сделки са в местността Баба Алино. Там през 2005 г. ЕТ "Бранко комерс – д-р Бранков" купува 2578 кв.м по 18.36 лв., а през 2007 г. "Сънитекс" АД, Мездра - 9000 кв.м по 48.72 лв. Цените в местността, която има прекрасен изглед към морето и е с отлична инфраструктура, според брокери са се движили между 60 и 100 евро.


В рамките на закона


Според областния управител на Варненска област за оценката на продаваните имоти са ползвани специализирани нормативни документи, които са регламентирали ниските продажни цени на имотите край морския бряг. Така напълно "законно" терените по Черноморието са били заменяни и продавани на многократно по-ниски цени от пазарните.


"Сами разбирате, че при това положение вече не може да бъде направено почти нищо за защита на обществения интерес, дори със стара дата", каза Данчо Симеонов. "Аз обаче няма да включа нито един от оценителите по цитираните сделки в екипи на областна администрация, тъй като каквито и нормативи да са съществували, не може да дадеш оценка от 2 лв. за кв.м земя край морето, при положение че по същото време пазарните цени на подобни имоти са били не по-ниски от няколкостотин евро."


Отговорност за сключените сделки едва ли ще бъде търсена и от Христо Контров, предшественика на варненския областен управител, назначен от квотата на ДПС при предишното правителство. "В конкретните случаи областният управител само е полагал формален подпис под документите за покупко-продажбите", обясни Симеонов. Същинската дейност по сключването им е извършвана от земеделското министерство и Агенцията по горите. В следващите месеци предстои да бъде направена и пълна ревизия на сделките с държавна земеделска земя, извършени на територията на Варненска област.

Коментари (90)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на читател
  *****
  Неутрално

  Прочетох статията с погнуса...

 2. 2 Профил на dada
  *****
  Неутрално

  Само разстрел за облагодетелстваните...друг няма да помогне!

 3. 3 Профил на Операция Ъй
  *****
  Неутрално

  Земя на цената на пакетче дъвки, БГА Балкан на цената на няколко апартаментчета, БТК на цената на ???, Електроразпределението, Кремиковци, банки, сергии, училища, болници, детски градини...а бе държава на цената на VW 2-ка Свидетели?Целият български народ.Виновни?Няма, всичко е съгласно закона. Който е недоволен да се обърне към "безпристрастният",";независим" и "справедлив" български съд!

 4. 4 Профил на atlis
  atlis
  Рейтинг: 8 Гневно
 5. 5 Профил на Anthropolog
  *****
  Неутрално

  Не е ли време да престанем с погнусата и да изчистим гнусотиите?

 6. 6 Профил на ЦоЦиалист
  *****
  Неутрално

  Има и евтини дъвки! За 2 лева доста дъвки можеш да купиш. Както и доста земя покрай морето. Ако познаваш подходящия човек разбира се. Такъв е примера с Емо Софийския от ПГ на ГЕРБ!

 7. 7 Профил на nn
  *****
  Неутрално

  абе кажете ги с истинските им имена

  на кога са тия споменаите фирми?!?!?!

  иначе нишо не ми говори няква си фирма

 8. 8 Профил на Хммм..
  *****
  Весело

  Как нищо не можело да се направи бе вашата м*мица?
  Кого лъжете вие?
  Колко му е да приемете един кратък закон и да увеличите данъците за ПРИДОБИТИТЕ СЪС ЗАМЕНКИ ЗЕМИ така че да компенсирате тези 60 милиона евро, които всички ние трябва да платим. А бъдете сигурни , че Европа ще разглежда заменките като държавна помощ.

  Така,че не ми разправяйте, че НИЩО не можело да се направи!

  Работата е там , че НЕ ИСКАТЕ да се направи и си търсите куп причини за да не си плащат виновниците за безобразията а ...бюджетът... сиреч пак всички останали!

 9. 9 Профил на mancev
  *****
  Неутрално

  "Сами разбирате, че при това положение вече не може да бъде направено почти нищо за защита на обществения интерес, дори със стара дата", каза Данчо Симеонов."

  Защо не казахте това преди изборите господин Симеонов? Нали дойдохте във властта с обещания за ревизия и търсене на отговорност от тройната коалиция, а сега казвате че нищо не можело да се направи. Същите сте като предишните... и е ясно кой накрая ще плати цената... НИЕ.

 10. 10 Профил на dejo
  *****
  Неутрално

  И на въпросните престъпници в администрацията им плащат държавни пари, трагедия.

 11. 11 Профил на bulgarin v USA
  *****
  Неутрално


  ДОКАТО НЕ СЕ СМЕНИ ТОТАЛНО СЪДЕБНАТА СИСТЕМА,НИщО НЯМА ДА СТАНЕ ! Ж А Л К О !!!

 12. 12 Профил на email
  email
  Рейтинг: 466 Неутрално

  То ако беше въпрос само до парите... да кажеш майната му. Ама всички тия земи се присвоиха и застроиха и изникнаха бетонни чучела, които трябва да се премахнат ама няма кой.

 13. 13 Профил на ама
  *****
  Неутрално

  недеите така да се възмощавате в тая кукерландия всичко е възможно

 14. 14 Профил на бдс
  *****
  Неутрално

  Средната цена е по 5000 лева на декар. Това е земеделска земя. За сравнение - земеделската земя върви по 200-300 лева декара. Има много подробности които трябва да знаем за да преценим дали цената е реална. Но ако не е имало търг, ако продажбата е тайна, това не е нормално.

 15. 15 Профил на Гео
  *****
  Неутрално

  Цената на държавната земя към това веме е била такава. Замяната е законна! Да сте се сетили и вие за изгодата и перспективата, па да се взели заем от приятели и да сте си купили....Като не "палите" овреме, барем не афиширайте сега "погнусата" си! Веде сеу, че от вас капитализъма ни няма да прокопса, а все ще го избива на соц и на национализация...

 16. 16 Профил на българин
  *****
  Неутрално

  Докато не се сменят хората тотално, няма да има напредък - къде са ония достойни и скромни хора, на които се крепеше България толкова години, не ламтяха за власт, не крадяха от завода, където работеха, не влязоха в Партията за кариера, помагаха с каквото могат и тихо си отидоха, за да останат едните да се награбят на гърба им, а пък другите да умират от глад и децата с внуците им да емигрират. ХОРАТА ДА СЕ СМЕНЯТ ТРЯБВА!!!

 17. 17 Профил на dimo 58
  dimo 58
  Рейтинг: 122 Разстроено

  Е и какво от това! Битият бит е..., е...н!
  Не вярвам нещо да се промени или пък да осъдят някого.

  Пътят е целта! Конфуций
 18. 18 Профил на Той
  *****
  Весело

  Чудя се само, защо Дневник не пише за имотите в меснотстта "Иракли" собственост на Алфа Финанс Холдинг!!!

 19. 19 Профил на opatoria
  *****
  Неутрално

  престъплението тук не е толкова при неправилното и не съобразено остойнойностяване, истинската далавера, на-която ско4иха от ЕК са заменените за тези имоти земи в страната, като съответно тук при стойностите не са се разминавали цифрите!

  плоско но доходно и най-ве4е НАДпартийно "накуцване". от ГЕРБ завици, но надали промените на закона в предложения от СК вариант са и тези на мнозинството. избирателите имат нови 3,5 години на размисъл ;(

 20. 20 Профил на Петкова
  *****
  Неутрално

  Това е двойна несправедливост. От една страна се забранява на "обикновени" частници да правят каквото и да е там, защото уж е "държавно", а от друга страна, комунистическите чиновници уреждат "необикновените" частници с имоти на жълти стотинки. Защо не ги обявиха на търг, та и други хора да си купят девствени плажове за жълти стотинки? Докога ще продължава това беззаконие - държавната собственост да се използва за лично обогатяване на една шайка престъпници?

 21. 21 Профил на Собственик
  *****
  Гневно

  Определено не може да се оцени земята и не се знае кой е спечелил от сделките. Няма виновни хора както се очаква. Направо да се гласува закон с който да се даде субсидия на тези активни борци за народни правдини.

  В нашата съдебна система работят дебелокожи нагли корумпирани простаци. Но как няма да са такива, когато вземат от държавата 700 лв заплата, а месечният хинирар от един бандит е 10000 Евро поне.

  И така новата дефниция за ПРИРОДЕН РЕЗЕРВАТ - място в което има земи с особен статут. Този статут определя, че истинските собственици не могат да направят нищо на тези земи освен да си плащат данъците или държавата да отчужди тези терени срещу компенсации от съкровищни бонове, а партийците могат да вземат тази земя от държавата за пет пари и могат на нея да прявят каквото си поискат.

  По крадливо нещо от нашите корупмирани управници няма! Кражбата е запазена марка за българския преход!

 22. 22 Профил на XX
  *****
  Неутрално


  Мръсна, гадна, долна крадлива измет! ... Как няма да ги ревизират тия 'законни' сделки, когато това е чиста кражба!? Или на Чавес нещо му попречи да си национализира обратно 'законно' накраденото от чуждите компании!? Не! ... Паплач крадлива!

 23. 23 Профил на Бо
  *****
  Неутрално

  Докато в България живеят роби, така ще е. Я, идете в Англия откраднете 2-3 имота. Селяните срещу армията ще скочат, ама ще ви изядат. Тука що?

 24. 24 Профил на N
  *****
  Неутрално

  Ако данъка на земята се вдигне в тези (на примерно 10000 евро на 10 кв.м не застроена и 30хил на застроена)места всички ще избягат така собствениците ще останат длъжници а земите им отнети.
  Това е ставало в Америка защо не в Б-я.

 25. 25 Профил на потресен
  *****
  Неутрално

  В Китай действат много правилно с корумпираните държавни служители. Време е китайският опит да се пренесе в държавата на братският български народ. Без това използваме само китайски стоки - от иглата за шиене, през чесъна и компютъра. Да им ползваме и МОРАЛА за да дръпнем поне малко напред.

 26. 26 Профил на ваща мама
  *****
  Неутрално

  Абе ваща мама мен ме сложете за един месец и ще ги накарам с вой да си върнат земите на държавата че и парите няма да си търсят за тях , ама пак едни мухлювци ни управляват еей , абе вие не разбирате ли че това е пладнешки грабеж бе серсеми този въшлив парламент за какво е , да спят там ако трябва ама да измислят закон и начин по- който държавата да си вземе обратно земите от тези мафиоти , ама няма мъже там все путки с големи уста са се събрали.

 27. 27 Профил на обществения интерес
  *****
  Неутрално

  "Сами разбирате, че при това положение вече не може да бъде направено почти нищо за защита на обществения интерес, дори със стара дата", каза Данчо Симеонов"????????????????

  АЗ ПЪК НЕ РАЗБИРАМ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  И НИКОГА НЯМА ДА МОГА ДА РАЗБЕРА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  НЕ ЗАщОТО НИКОГА НЕ СЪМ ОТКРАДНАЛ НИщО, НО И НЕ МОГА ДА ПРИЕМА И ДА РАЗБЕРА, чЕ КРАДЕЦЪТ МОЖЕ ДА БЪДЕ ОСТАВЕН ЕЙ ТАКА, С ОПРАВДАНИЕТО чЕ НИщО НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ. АЗ ГО РАЗБИРАМ САМО КАТО ПОКРОЖИТЕЛСТВУВАНЕ НА КРАДЦИТЕ И СТРЪЖНОТО ЖЕЛАНИЕ НА НОВИТЕ УПРАВНИЦИ ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА ПРАВЯТ СЪщОТО.

  ГАДНИ, ДОЛНИ, КРИМИНАЛНИ ТИПОВЕ.

 28. 28 Профил на N
  *****
  Неутрално

  Друг вариант е да се осъдят служителите осъществили продажбата за корумпираност и сделките да бъдат анулирани по тази причина също законна ступка но затова трябва здрава съдебна система а когато и тя е корумпирана нищо не остава.
  Все едно "плодовете" на тези корумпирани съдии ще се видят ясно след 20 -30 години когато България заприлича на вонящо бунище

 29. 29 Профил на още, още, още...
  *****
  Неутрално

  Друзя, май скривате някои продажби. Я пак погледнете в регистъра... Сано е интересна фирма. Разгледайте по-внимателно около нея... И чакаме и другите продажби... И проверете препродажбите след това

 30. 30 Профил на 12
  *****
  Неутрално

  Всякакви такива сделки трябва се анулират! Това са престъпления и трябва да се накажат!

 31. 31 Профил на докога
  *****
  Неутрално

  Докога криминалните действия на държавни служители и на помагачите им ще наричаме капитализъм ??? Просто това са партийно-роднински далавери. И няма държава....че за какво ще плащаме данъци ? Ами ЕС ще ни санкционира и вместо далавераджиите съдът ще гледа кротко как наказват невиновните ?!?.. Ами тогава следва да се реагира решително... Виждаме подобни резултати в Гърция - невиновните са по улиците...Цитираните по-горе фирми и имена са вътре в далаверите. Съответните държавни служители - също. Съдът и прокуратурата да действа отсега !!!

 32. 32 Профил на Фииии
  *****
  Неутрално

  "Аз обаче няма да включа нито един от оценителите по цитираните сделки в екипи на областна администрация, "

  Пълен идиот е и тоз.

 33. 33 Профил на АМИГО
  *****
  Неутрално

  За тази ЗЕМЯ нашите дядовци кръв са проливали..., и са се гордеели с нея!!!

 34. 34 Профил на Запознат
  *****
  Неутрално

  Да се провери най-внимателно как заменените гори в землището на с. Самотино са сменяли предназначението си, при условие, че попадат в Натура 2000! Дългогодишния несменяем шеф на РИОС-а в Бургас Симеон Симеонов има основна вина за това! Сега тоя пенсионер си харчи на спокойствие припечеленото от даваните небезвъзмездно съгласувания за строителство на въпросните ваканционни комплкси. Далаверата е минавала и с основното участие на лицето Атанас Атанасов, т.нар. "еколог" в общинската администрация на гр. Бяла. Замесени са и служители от РИОС-а в Бургас. Веднага да се направи пълна проверка на документацията относно тези инвестиционни намерения! Незабавно уволнение и съд за корумпетата-чиновници!

 35. 35 Профил на Недолюб
  *****
  Гневно

  Предлагам да влезем с автомати в парламента, партийните централи и общинските съвети. Да изчистим гадовете. Да се покрием до другия ден и след това да заявим: Нищо не може да се направи "със задна дата."

 36. 36 Профил на Умен
  *****
  Неутрално

  ДА СЕ НАЦИОНАЛИЗИРАТ ВСИЧКИ ВСИЧКИ ЗЕМИ!!!!!!!!

 37. 37 Профил на КРАДЛЬОТО
  *****
  Неутрално

  АКБ КООПЕРАЦИЯ НАЧЕЛО С НЕДОКЛАТЕНИЯ СИ КОМСОМОЛСКИ СЕКРЕТАР ЕДИН ОТ НАЙ ВИДНИТЕ ПРИМАТИЗАТОРИ ЩЕ ГО РАЗСЛЕДВА ЛИ НЯКОЙ ТОЯ КРАДЛЬО!!!

 38. 38 Профил на светлина
  *****
  Неутрално

  Главният прокурор посочи дори и буквата по която могат да се развалят тия позорни заменки,нещо свързано с вреда за държавата.ПОСЛЕ СКОРОПОСТИЖНО ГО ПОТУЛИХА ВСИЧКО.

 39. 39 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1384 Гневно

  Я, ама те милите неможещи нищо да направят. Това го слушаме вече 20 години. Преди да се докопат до властта всичко могат. Като я вземат ги застига една немощ, да се чудиш заразна ли е.
  А през това време всякакви гниди и пиявици се насмукали яко с облаги различен вид. Не свърши ли, това което е за грабене, че да рахатясат.
  Ами ако " народната любов " започне да застига болезнено политци и набедени " бизнесмени " , тогава дали ще могат да направят нещо. Ама май ще е късно за тази уродлива форма на общество. Жалко за малкото останали нормални хора тук.

 40. 40 Профил на Умен простак
  *****
  Разстроено

  Щом една държава вдигне ръце и каже,че нищо не може да се направи по определен проблем,то тя обявява фалит.Не трябва да и плащаме никакви данъци...

 41. 41 Профил на оценител
  *****
  Неутрално

  Трябва да се въведе наказетлна отговорност на оценителите в тия сделки. Кой знае колко рушвет са гушнали, за да дават цена, колкото дъвка. Як затвор и няма да има такива прецеденти. Ама не им изнася на синковците.

 42. 42 Профил на Gadno
  *****
  Неутрално

  Bylgarskiqt narod gubi teritorii..I to ne ot rumynci,gyrci,turci i syrbi,a ot al4ni bg zadnici...

 43. 43 Профил на един
  *****
  Неутрално

  това комунистите са били умни хора ,по ,умни от сегашните управляващи ,дето са им деца , едно време дядо ми имал много гори ,накарали го първо да им плати по 30% данък ,след това го накарали да си ги купи отново с злато ,след това му ги национализирали ,така хем му обрали парите ,хем горите ,сега държавата нито тях връща нито парите ,нито нищо ,ходим от съд на съд вече 20 години и си пилеем паричките дето ги изкарваме не като аристократи ,а като прости работници -е това трябва и на тези пичове ,просто се променя закона и се гласува 2 пъти ,ама те са си пак те, няма да тръгнат срещу себе си .

 44. 44 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Нямало законен начин да се развалят сделките!?! Стига сте ни правили на олигофрени. Всички сте от мръсната червена шайка от лъжци, крадци и убийци!

 45. 45 Профил на Demokrat
  *****
  Гневно


  Писна ми!!!

  Еи и от ГЕРБ се правят на улави!

  От ЕС казаха ясно и точно. Даването на земя на цени в пъти по-ниски от пазарните е неразрешена държавна помощ.
  Процедурата при такива случаи е проста:
  1. Получилите помощта доплащат разликата до пазарната цена на имотите + лихвата върху разликата до момента на окончателнот плащане или
  2. Връщат полученото като незаконна държавна помощ и възстановяват на държават всичко, което са спечелили като резълтат от незаконната помощ.
  Ако т.1. или т.2 се изпълнят за всички получили помощ, то НЯМА санкции за държавата.
  От ЕС казаха още, че е вътрешен въпрос как държавата ще постигне т.1 или 2. Ако няма подходящият закон, държавата да го създава.
  АМАН, БАСТА, ИНАФ от публични обяснения кой крал, колко крал!
  Ние вече ЗНАЕМ за кражбите. Да се хващат и да правят нещо за отнемане на незаконно заменените земи, не да ни обясняват през ден за кражбите.
  ЕС им каза в прав текст -това са незаконни държавни помощи - взимайте им обратно помощите или ще плащате санкции. ТОВА Е. Аз не искам да плащаме санкции - искам горите обратно!

 46. 46 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 527 Неутрално

  много гняв има в постингите и не без основание. Доста хора си напълниха гушите като саздадоха закони и поднормативни актове, позволяващи нееквивалентна размяна. Доста хора биха искали да придобият имоти при такива условия, но това е възможно само за обръчите от фирми, които финансират политическите партии. Така че не очаквайте нещо да се промени, докато няма правила в тази област. Не е само алчност и корупция. Това е политическата система, която ни управлява.
  Има надежда в думите на премиера като казва, че не трявбва да се краде, но не дава алтернатива.
  На нас ни остава само да се гневим и псуваме тирана.......

  ATX
 47. 47 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Коя партия управляваше при тези престъпления

  Разкажете на баба си и на дядо си как са ви ограбили техните любимци

  Иначе догодина пак ще гласуват за тях и ще се почне отново

  Трябва ли да чакаме да измрат всичките ни роднини и близки над 60 години за да има държава в България

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 48. 48 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  До коментар [#8] от "Хммм..":

  Ъхъ... Даже има прецедент. В края на мандата си, през 2001 година ОДС подариха на една шайка разбойници две водоснабдителни системи. Бургаската и сливенската. Другарят Чачев, дето е в ДСБ антикомунист, подписа "сделката" пет дена преди да излезе от министерството. В Бургас играеше родственикът на Любомир Пантелеев - Димитър Пантелеев, а в Сливен - бъдещият шеф на кабинета на Гагаузов. Другарят полковник Гунчев.
  Паскалев обаче подскочи и тръгна да я разваля сделката. Македончето видя бая зор, ама работата я довърши Церовски. С промяна в закон и леко противоконституционно, ама морално. Никой не посмя гък да каже, даже и Огнян Герджиков, който пък беше юридически консултант на "честните частници"....
  Та има начин. Стига да има желание и воля.

  Ecrasez l’infâme
 49. 49 Профил на Кои
  *****
  Неутрално

  "Не е луд тоя, който яде баницата, а който му я дава". Предишните управляващи един по един в Затвора! Но как да случи ако се окаже, че и днешните са като предишните?

 50. 50 Профил на Пешо
  *****
  Неутрално

  шеф на РИОС-а в Бургас Симеон Симеонов.......;
  основното участие на лицето Атанас Атанасов, т.нар. "еколог" в общинската администрация на гр. Бяла ; и други ... знайни и незнайни партийци и помагачи, облажили се в борбата за баклавата ... , а , извинете - за държавната баница....

 51. 51 Профил на liuba
  liuba
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Бих искала да знам кои са тези " специализирани нормативни документи", които регламентират продажна цена. И по какъв начин, ако ги има, те не са братска, шуробаджинашка, корумпирана държавна помощ. И незаконна, защото държавната помощ е незаконна според договора ни с ЕС и ЕС регламенти и не може да дава аванси на разни фирми да са по-конкурентни от други и с по-добри позиции, и с по-малко инвестиции.

  И не съм съгласна, че обл управител не носи отговорност, защото само подписва. Точно с подписа и санкцията си гази лука, а не връща сделките. В кюпа е заедно с областните шефове на горите.

 52. 52 Профил на оценител
  *****
  Разстроено

  Моля, проверете оценителите лигитимни ли са?!
  Проверете датата на валидност на лицензите им ииздадени от МЗГАР и ще се убедите в правотота на твърдението ми?!
  Тогава оценките са законо несъобразни, тоест незаконни!!!

 53. 53 Профил на БЕЛЬЙ
  *****
  Неутрално

  Самьй большой олигарх Болгарии ето Бойко Борисого , вместе Краси Гергого , Гриша Ганчего,Христо Ковачкого...

 54. 54 Профил на van_helsing
  van_helsing
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Грешиш, БЕЛЬЙ!
  Най-големият олигарх е генерал-губернаторът на Задунайская губерния и отявлен съветски агент Вальо Златев. Въпрос на йерархия - същият е бивш работодател на Б.Б. и често-често му "набива канчето" в Обзор (хотел "Хелиос бей". Самата премиерска капа на Пожарникаря е скроена и ушита в частния град на олигарсите Златеви - Правец, където Б.Б. ходеше през ден да се отчита още преди избрите. Това нищо и никакво село беше музей на Народната република при Тато, а сега е перлата в диадемата на олигарсите. Преди да го завладее Златев, там се подвизаваше Мирчо Петков - Циганина.

  Златев е приятел на всяка власт - бившият мин. Асан Гагауз беше доста щедър към фамилията и частното й село.

  Ето какво ни съобщава самият вестник "Дневник" на 26.08.2009 г.:

  "Голф клуб "Правец" е сред потърпевшите

  Сред потърпевшите от решението на строителния министър Росен Плевнелиев е и поръчката за изграждането на външен довеждащ колектор до голф клуб "Правец". Комплексът е собственост на Васил Златев, баща на шефа на "Лукойл България" Валентин Златев... Стойността му е 287 502 лв. без ДДС. ...
  Другата спряна поръчка е за изграждането на битовата и дъждовна канализация по улици в "квартала на голф игрището". Договорът също е сключен от бившия министър Асен Гагаузов на 28 януари и е на стойност 2.272 млн. лв. без ДДС. ...
  Последната ВиК поръчка, свързана с голф игрището в Правец и сключена от Гагаузов, е от 6 април. Тя е за изграждането на канализационен колектор успоредно на река Калница за близо 2 млн. лв. без ДДС. ...
  Освен за ВиК инфраструктурата на голф игрището кабинетът "Станишев" отпуска пари и за строителство на пътища в него, показва справка в регистъра на обществените поръчки. Такъв е договорът за трасировката на път в местността Скърнава (където се намира голф игрището) за 239 215 лв. без ДДС. За изпълнител е избрана "Обществено строителство - Агробилд" с управител Васил Златев според ДАКСИ. Договорът е сключен на 14 април 2008 г., като средствата са отпуснати целево от финансовото министерство и поръчката вече е изпълнена. "

  Сметката възлиза на 4 798 717 лева! - Това е сумата, която държавата е отпуснала на бедния правешки олигарх!

  Мафиотската фамилия Златеви цял живот е смукала от Правец, още докато старият Васил беше кмет при Живков. След като синчето стана генерал-губернатор на Задунайская губерния заслужено си спечелиха правото да паразитират и върху държавата. При всяка власт.

  Да аплодираме ГЕРБ и приятелите на премиера ББ, които съвсем, ама съвсем не могат да бъдат оприличени на октопод!

  Ето кой победи Непобедимия:
  http://www.desant.net/show-news/18913/

 55. 55 Профил на апатия
  *****
  Неутрално

  Предполагам, че ако подобни далавери бяха извършени в южната ни съседка Гърция, политиците им отдавна-отдавна щяха да са минали през кладата. Както виждате там гражданите знаят как да отстояват правата и интересите си.

 56. 56 Профил на Експерт-лесовъд
  *****
  Неутрално

  Не е вярно, че нищо не може да се направи. Това е оправдание на ГЕРБ-аджиите, защото вървят по пътя на най-малкото съпротивление, а и много от самите тях са се облагодетелствали. Нарочно не споделям публично реда и начина за търсене на отговорност, за не давам възможност на мишоците да се измъкнат през други дупки.

 57. 57 Профил на BLACK OILER
  *****
  Неутрално

  ТЕЗИ МИ ТИ ПАРТИЙНИ И КОМСОМОЛСКИ СЕКРЕТАРИ И СЕКРЕТАРКИ - БРЕ МНОГО ПЕЧЕНИ СПЕКУЛАНТИ ИЗЛЯЗОХА БРЕ!?! УЖ СЪВЕТСКИ ДОКТОРАНТИ - А ТО НЕНАСИТНИ ЗА ИМОТИ И ЧОРБАДЖИЛЪК.

 58. 58 Профил на Спасе
  *****
  Неутрално

  А що не всички продажби, бе Спасе!

 59. 59 Профил на Why
  *****
  Неутрално

  "Предназначението на всички терени според Симеонов вероятно отдавна е сменено. "Със сигурност в много от имотите вече има реализирани строителни проекти, което прави ревизирането на сделките с тях изключително трудно", прогнозира той.''

  т.е. това е амнистия за извършеното престъпление??

 60. 60 Профил на Васко
  *****
  Любопитно

  Пълни глупости, че нищо не може да се направи. Тогава като мислите, че всичко е направено законно поне не го пишете, само да дразните хората. Сигурно ако бяхме в Германия или САЩ, щеше да се намери начин да накажат виновниците.

  Стига извинения от типа - "не искаме да се постараем"!!!!!!!

 61. 61 Профил на virgin
  *****
  Весело

  Гледайте позитивно-ако дъвките са "Идеал", това означава надежда за възстановяване на родното производство. Припмни си, Амиго, как дъвките "Орбит" са били раздавани като бонус, но после така са се харесали на клиентите, че са се превърнали в основен продукт за щастливата компания.Човек може да се поучи от Американския опит и без да е завършил в Америка-зер, вече и в БГ. идват американски книжки и даже са преведени та да могат и простосмъртните да се изучат без да се налага баща им да си продава коня.

 62. 62 Профил на Ivo
  *****
  Разстроено

  наистина нямам думи..

 63. 63 Профил на Попов
  *****
  Неутрално

  До коментар [#7] от "nn":

  зад фирмите с Камчийски пясъци стои Станка Шопова - ако това ти говори нещо !

  Няма никакво съмнение, че играчите И в тая мърсотия принадлежат на комунистическата номенклатура !!!

 64. 64 Профил на none
  *****
  Неутрално

  на мига да се избесят пред парламента държавните служители, одобрили сделките!

 65. 65 Профил на аман
  *****
  Неутрално

  така и аз ставам милионер

 66. 66 Профил на какви цени!
  *****
  Неутрално

  Тогава и аз ставам милионер!

 67. 67 Профил на стига вече
  *****
  Неутрално

  Които сделки са незаконни да се ревизират,защото живота продължава,всеки ден излизат статии ,които се преповтарят.
  КОЙТО Е ВИНОВЕН ДА СИ ПОНЕСЕ ВИНАТА,ТОВА НЕ ЗНАЧИ ЧЕ САМО ЩЕ ГОВОРИМ,ВСЕ ПАК ТРЯБВА И ДА СЕ РАБОТИ!Писачите
  по горе изобщо нямат представа за какво става дума,манипулират се !Няма такива продажни цени!Проверете в агенциите.Може да се провери има ли сделки на такива цени.
  Аз също ще стана милионер ,ако това е истина,а земята си е чисто моя.Може би човек трябва да е по подготвен...!

 68. 68 Профил на стига вече
  *****
  Неутрално

  Що се отнася до Гърция там не съществува такова животно
  СМЯНА НА СТАТУТ,ако земята е твоя може да строиш и в гората и до плажа и където поискаш,стига да спазваш проекта,от теб се иска само да имаш одобрен проект по всички нормативи,а аз
  за да сменя статут на земеделска земя в регулация платих толкова ,колкото ще ми струва къщата.Информирайте се къде
  в Европа има смяна на статут,може би в Испания,също не.Това е измислено при комунизма и така си остана за да се вземат пари от хората.

 69. 69 Профил на Дони
  *****
  Весело

  Цената на нива или ливада е 240-300 лв. за декар или 20-30 стотинки за квадратен метър по селата. Защо всеки идиот, който не различава патица от гъска обяснява колко е цената на дъвката и земята? Познайте как се обработва общественото мнение и защо/

 70. 70 Профил на Стоян
  *****
  Неутрално

  Имам 25 дк на 3 км от морето и на 100 м от границите на малък крайморски град. Има ли някой от драскачите дето ще ми даде 3 Евро/м2. Готов съм и на отстъпка в цената. Ако има навалица - мога да предложа още 25 дк. Ако пишещия статията или брокер иска да купува - ще му направя специална цена за 50 дк. И помнете - много съм серозен.Стоя

 71. 71 Профил на и аз искам 50Евр.
  *****
  Неутрално

  Стояне, аз имам 120 дк. на 5км. от морето. Продавам на 1Евр/м2 и до момента никой не е позвънил с пари...само приказки за екология и природни паркове. Ако и твоята е такава не се надявай и на 300л лева за дк.

 72. 72 Профил на До 68, 70, 71
  *****
  Неутрално

  Вие имате ЗЕМЕДЕЛСКА земя в защитени територии и/или защитени зони, а не строителни парцели! Садете чушки и домати, или получавайте обезщетения по 50 евро на хектар, за това, че обработвате ниви в защитени зони! В противен случай твърде скоро ще започнете да плащате данък за пустеещи земи. Изборът е изцяло ваш!

 73. 73 Профил на собственик
  *****
  Неутрално

  Старото правителство затри много частни и държавни имоти с подписи на министри. Ревизия на всички заповеди издавани от МОСВ за налагане на ограничения върху частни имоти имащи подпис на министър! Щом са крали значи са крали и от нас частниците, като са ни обезценили земята до една дъвка за 1кв.м. Могли сме да получим 50Евр. за 1квм., но това не е станало...а цената посочена в статията ми се струва реална! Бойко да отмени всички заповеди, които са във вреда на интересите на собствениците(държавата и частниците)!

 74. 74 Профил на до собственик
  *****
  Весело

  Аз също съм за спешна ревизия на всички заповеди за обявяване на защитени зони, но с включване в тях на изричен текст, забраняващ т.нар. смяна предназначението на имотите в зоните, независимо от вида собственост! Изключения от това правило да се допускат САМО по причини от първостепенен обществен интерес (пояснение: изграждане на ваканционни селища, минивецове, ветрени мелници и прочие НЕ СА такива причини)! На далавераджиите чиновници в МОСВ (начело с бившият им партиен секретар), както и на всички управляващи (предишни и настоящи) това положение не им отърва, защото някои корупционни врътки ще минават мноого по-трудно. Абсурдно е в страната с най-бързо намалящо население в ЕС постоянно да се увеличават площите на регулациите на населените места под предтекст, че имало засилен обществен интерес! По-голяма глупост от това - здраве му кажи! Ако някой не вЕрва - да се разходи по черномрските курорти това лято. Никой не ви пречи, като собственици на частни земи и гори в защитени зони и сега да искате по 50 евро и нагоре като цена на квадратен метър за имотите - друг е въпроса дали някой ще ви даде толкова. За тези, които имат намерение да инвестират безпроблемно, горещо препоръчвам да се насочат към регулациите на населените места в съществуващите селища от защитените зони - имоти на безценица там има колкото искате. Като втори вариант препоръчвам да се насочите към терени ИЗВЪН защитените територии и зони, включени в предвижданията на общите устройствени планове на общините (когато последните са утвърдени по съответния законов ред, с екологична оценки и т.н.). Така стоят нещата в цивилизования свят. Законите се спазват строго! И само за сведение - заповедите за обявяване на защитените зони, съгласно действащата нормативна уредба в България са НЕОБЖАЛВАЕМИ! Ако на някой не му харесва - да променя законодателството в тази област! Аз искам от държавата да осигури на мен самият и семейството ми съхранена ДИВА ПРИРОДА, а не купища бетонни идиотии в защитени зони!

 75. 75 Профил на до ДИВА ПРИРОДА
  *****
  Неутрално

  Необжалваема е само една заповед...божията! Да искаш от държавата да ти гарантира ДИВА ПРИРОДА в частен имот и ти да го ползваш безплатно...т.е. за сметка на собственика е същото, което описаните горе фирми са получили от държавните заменки(държавни субсидии)...Ти май си от тях. Искаш да ползваш чуждото и да не плащаш...Това се нарича кражба! Днес собствениците не могат да защитят собственоста си от посегателства. Правата които закона в България им гарантираше е отменено със заповедите на Г-н Някой, министър от МОСВ. Имаш деца(да са ти живи и здрави), добре гледай си ги в твоя имот а не в моя! Ако намаш пари за друг имот гледай ги в Борисовата градина(не в частната на премиера а другата). Обжалваеми са всички заповеди на всички министри ако с заповедите се извлича облага(като държавни субсидии) за едни и се отнемат правата(ползите) на други...Набутвайки имоти в природни паркове земята се обезценява и собствениците пропускат ползи. Близките фирми на "министъра" копуват и правят няколко ПАРКА от "първостепенен обществен интерес"...Алооо...Няма такива ШМЕНТИ-КАПЕЛИ...Бойко да ликвира "зелените Охтоподи" и обръчите от ЕКО-паганизъм! Пълна ревизия на всички и всичко свързано с ЕКО организации получавали ПАРИ по европески програми. Да стане ясно как ЕКО оценките са използвани и дали не са били ПОДПРАВЯНИ с цел заграбването на имоти и превръщането им в "ПАРКОВЕ" . Може да се окаже, че измамите са по-големи от всичко разкрито до сега а сумите от пропуснатите пози за собствениците(държава и частници) стотици милиарди! Така 1квм. от 50 евр. става 0,05 евр. и разликата 49,05 евр. е пропуснатата полза или 490 500 Евр. за хектар направомерната субсидия получена само с подписа на един министър! Сметни пропуснатото ДДС и ще ти стане ясно защо няма магистрали, здравеопазване и т.н. Защо да плащам бъдещ данък пустееща земя, когато мога да плащам данък за терен в регулация...прихода в хазната е сега а не утре...А увеличаването на терените в регулация е за да има еднофамилни къща за всяко семейство(както е било и преди 1944година) а не апартамент в панелка в Люлин...питай премиера ако още се съмняваш в кое е доброто за обществото!

 76. 76 Профил на Баба Марта
  *****
  Неутрално

  Честита Баба Марта!РЕВИЗИЯ НА ВСИЧКИ ЗАЩИТЕНИ ЗОНИ!Защо
  като погледните картата В НАТУРА ПОПАДА ЦЯЛОТО ЧЕРНОМОРИЕ ЗАЕДНО С НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА?ДОРИ ИСТИНСКАТА ПРИРОДА И ГОРИТЕ В БЪЛГАРИЯ НЕ ПОПАДАТ?КАК Е ПРАВЕНА ТАЗИ КАРТА МНОГО ПАРИ ПОТЪНАХА Т АМ.Някои "еколози" и сега
  се опитват да дърпат пари от ЕС ,тъй като никой не ги проверява,също като с бездомните кучета!

 77. 77 Профил на Дедо Марто до 75 и 76
  *****
  Неутрално

  Момче, жалък си! Научи се да пишеш без елементарни правописни грешки, преди да бръщолевиш глупости по форумите със становища кое е обжалваемо и кое не е! С лаици по тази тема няма смисъл да се спори! Но въпреки това ще ти направя нЕкои кратки пояснения: За пропуснати ползи поради това, че притежаваш имот в защитена територия или защитена зона НЯМА да получиш и стотинка, защото и сега никой не ти пречи да ползваш ОБРАБОТВАЕМАТА си земя там като такава! Обезщетения в защитени зони и/или защитени територии се плащат САМО на този, който ОБРАБОТВА земята, и то само ако има наложени реални ограничения в ползването на имотите, СЪОБРАЗНО ТЯХНОТО ТРАЙНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ (В твоя случай - земеделска земя. Примерно, забрана за ползване на химически препарати, косене, торене и т.н.)! Никой няма да ти плати нищо за НАМЕРЕНИЕ да си градиш "еднофамилна къща". Ако не си съгласен с тези регламентирани законови положения и се чувстваш дълбоко ощетен - има си съответни правораздавателни институции, както български, така и европейски! Защо не се жалваш до тях, че някой ти пречи да си строиш "еднофамилна къща" в защитена територия или защитена зона?! После ще ни известиш за резултатите от заведените дела за пропуснати ползи! )))) Един приятелски съвет: попрочети поне малко законодателството в тази област, както националното, така и европейското! Не се изказвай неподготвен! ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!

 78. 78 Профил на до 77
  *****
  Неутрално

  Ти като си много подготвен,ще ми кажеш ли как така земеделска земя струва по няколкостотин евро на м2.Как така дерета и трънаци се нарекоха гори,това ,че влизат в горски фонд не значи ,че са гори.Истинските гори ,които се обитават от животни,птици,бубулечки и още такива изобщо не влизат в ЗАЩИТЕНИТЕ ЗОНИ....защо?КАТО СИ МНОГО ПОДГОТВЕН СТЪПВАЛ ЛИ СИ ПО ТЕЗИ МЕСТА"ГОРИ".НАЙ НАПРЕД ТРЯБВА ДА СЕ ПРОВЕРЯТ ТЕЗИ ,КОИТО СА ИЗРАБОТИЛИ КАРТАТА НА ЗАЩИТЕНИТЕ ЗОНИ.Защо веднъж поне журналистите не направят истински материал,а преповтарят думите ,че някой казал.Земите за които се претиндира са 8 категория-скали
  над морето и те не стават за обработване,а ние като собственици трябва да понасяме санкциите и наредбите срещу престъпниците.Не може просто така да има забрани за строителство към всички.Да се водят дела и виновните да бъдат наказани.НАРУШАВАТ СЕ ПРАВАТА НИ НА СОБСТВЕНИЦИ.
  Все едно някой да ви забрани да си карате колата или да си продавате панелката.

 79. 79 Профил на До 77
  *****
  Неутрално

  До коментар [#78] от "до 77":

  Момче, никой не ти забранява да си продаваш земята! Казах ти, ако си ощетен - обърни се към съда! )))

 80. 80 Профил на до Дедо Марто
  *****
  Неутрално

  Дедо Марто с червените прашки и белото мастило! Ако си източвал пари от европейските програми за да "спасяваш природата" от посегателствата на собствениците ще има ревизия и за тебе! Няма законодателство, което да не може да се промени, когато корупционите схеми са факт.
  Ако си мислиш, че става дума за пропуснати ползи от построяването на еднофамилна къща грешиш! С измамите при ЕКОоценките се облагодетелстват частни фирми. Обезценената с ЕКОоценка земя се копува от фирма, която с личния подпис на министъра променя статута за други дейности от "нациоАнален интерес" и в активите на фирмата имаме нова цифра защото и имота има НОВА ПАЗАРНА ЦЕНА и то много по-висока...Тогава фирмата може да търси заем и да източва пари от програмите. Това са измами в особено големи размери и държавата като собственик ще трябва да си търси парите. На всеки, КОЙТО ОБЕЗЦЕНИ ДЪРЖАВНИТЕ ИМОТИ за да ги продаде за 0,05 Евр. за 1квм. може да му се търси отговорност.
  А ти си нахален да твърдиш че земята си е земя и никой не пречи на държавата да иска 50 Евр. за 1квм. стига да има кой да ги даде. ИМА кой да ги даде ако имота се парцелира!!!
  Не се крии зад закона а прочети фактите в документите, с които на земите са наложени ограничения. Заповедите са подписани от любимия на вас еколозите министър от старото правителство. От неговата хранилка много пари завлякохте...както и от частниците така и от държавата като собственик!
  Само ПЪЛНАТА РЕВИЗИЯ на ЕКООЦЕНКИТЕ...ще разкрие размерите на пропуснатите ползи за държавния бюджет!
  А те да се въстановят от подписвалите ЕКОоценките "научни експерти"!
  Бойко да действа и да събира парите от ЕКОорганизираната престъпност и да строи магистрали и болници за хората!
  Всеки собственик, който се съмнява в екооценката с която земята е вкарана в паркове може да подаде жалба до прокуратурата. Жалбите на стотици хиляди собственици са достатъчно за да се потърси отговорност от крадците с НЕОТМЕНИМИТЕ И НЕОБЖАЛВАЕМИТЕ заповеди от КОРУМПИРАНОТО МИНИСТЕРСТВО! Необходими са 100% нови и независими ЕКОоценки! Измамниците в затвора, Бойко да деиства за това сме го избирали!

 81. 81 Профил на До 80
  *****
  Весело

  Момче, от написаното лъха злоба и безпомощност! Никой и сега не ти пречи с нищо да си кОпиш земя където си поискаш, пък било то и в защитена зона! Колко пъти трябва да ти се обяснява, че като си толкова "засегнат" и "ощетен" имаш възможност да се обърнеш към съответните правораздавателни институции, били те национални и европейски?! Толкова ли не можеш да го проумееш?! Като тръдиш, че имало нарушения и т.н. - докажи го пред съда, а не чрез драскане по форумите! България е част от ЕС и ако иска да остане такава ще спазва ЕВРОПЕЙСКОТО законодателство! И не се прави, че те е грижа за обезценката на ДЪРЖАВНИТЕ имоти - те са колкото твои, толкова и мои! Уверявам те, че познавам много по-добре от теб "фактите в документите, чрез които се налагат ограничения". Вероятно си от нЕкоя фирмичка за недвижими имоти или някой спекулант в тази област, който от простотия се е набълбокал здраво. Разбирам, че се чувстваш прекаран от влизането на България в ЕС, но такива са правилата на играта. Подозирам също (съдейки от правописа ти и допускането на елементарни правописни грешки), че може и да си от тия новоизлюпени бизнесмени с кОпените дипломи! Не са ти виновни еко-оценките, те нямат нищо общо с човешката простотия и злоба. Оплачи се на премиера, на новата министърка на околната среда, на европейския съд за правата на човека и на арменския поп, че ти се засягат правата заради Натура 2000 и че ти се е обезценила земята! Давай си парите за адвокати по съдилищата, искай ревизия - може и да те огрее някой слънчев ден! ))


 82. 82 Профил на до 80
  *****
  Неутрално

  Точно така ,да се ревизират измамите с екооценките,как така
  като изхарчени милиони за тази НАТУРА,СЕГА НЯМА ДА СЕ САМОСЕЗИРАТ И ДА СЕ ЗАПОЧНЕ СЛЕДСТВИЕ КОЙ Е ОПРЕДЕЛИЛ ЦЕЛИ РАЙОНИ В РЕГУЛАЦИЯ КРАЙ МОРЕТО КАТО ЗАЩИТЕНА ЗОНА.Не заменките са отнесли най много кражби,а точно тези
  природозащитни организации и продължават да пишат писма до ЕС ,ТЕ СА ПРИЧИНА ЗА САНКЦИИТЕ ,КОИТО ИСКАТ ДА НИ НАЛОЖАТ,вероятно парите им свършиха...

 83. 83 Профил на До 82
  *****
  Весело

  Господине, явно не си особено схватлив! Колко пъти трябва да ти се обяснява: сезирай съдебните органи, като знаеш ТОЧНО кой е виновен за предстящите санкции от ЕК! ))) СМЕШНИК такъв! ))))))))) Чудя се защо ли и новото правителство, в лицето на новия екоминистър ПРОДЪЛЖАВА да обявява нови и нови защитени зони?! ))) А знаеш ли, че някои ограничени за ползването на земеделските имоти в защитените зони за опазване на местообитанията тепърва ще започват да стават много по-сериозни от досега въведените смешни забрани?! Запомни момко, в България ИМА защитени територии вече повече от 75 години! Витоша, например е защитена територия от типа природен парк и същевременно планината попада в защитена зона за опазване на дивите птици и природните местообитания! Или и там мислиш, че пак екоминистъра от ДПС е обявил защитената територия?! ))) Витоша е обявена за защитена територия от министър Константин Муравиев, ако изобщо ти говори нещо това име. Казах ти, с аматьори и лаици не бива да се спори, но въпреки това ти отделих страшно много време. Приключвам дискусията с теб - бесмислено е, защото нямаш НИКАКВИ сериозни доводи, лъжеш най-безсрамно (например, "райони в регулация край морето не са били обявявани за защитена зона", а освен това пишеш и неграмотно (което веднага ми подсказва нещо относно интелектиалното ти ниво). Малко съм груб, но невежеството трябва да бъде поставяно на място! Колкото и да ти се иска, трябва да проумееш накрая, че не може цялата поземлена собственост на физически лица (аз също имам такава, и то край морето) в тази държава да е "парцелирана", урегулирана и застроена! Никъде го няма това, особено в останалите страни-членки на ЕС! Остани си със здраве! ))))

 84. 84 Профил на Я, бегоом марш!
  *****
  Неутрално

  Горките собственици, направо будите умиление. Ходете в "Майка Тереза", бедни душици !

 85. 85 Профил на до болярите
  *****
  Неутрално

  Това да не сте собственици никак не е положително, какво сте правили през живота си вашите бащи,дядовци и прадядовци.
  Жалки същества ,които никога не са създали нещо.Гордеем се ,че притежаваме земята,тук сме се родили и знаем какво сме!
  Що се касае до старите комунистически методи да ни тормозят
  корумпирани чиновници,надяваме се това някога да свърши.
  Когато национализираха с насилие земята от нашите прадядовци ,къде бяха вашите или те бяха партизаните?

 86. 86 Профил на до 85
  *****
  Весело

  Смешник! И неграмотен при това! Европейските директиви тму пречели! И все комунисти ви се привиждат навсякъде! Аман от глупендери! Притежаваш ЗЕМЯ, а не сторителен парцел - бива простотия!

 87. 87 Профил на до 86
  *****
  Неутрално

  СМЯНАТА НА СТАТУТ Е СХЕМА ЗА КОРУПЦИЯ!Що се касае за земята,говорим за ПАРЦЕЛИ В РЕГУЛАЦИЯ,КОИТО ПОПАДАТ В ЗАЩИТЕНИ ЗОНИ.Ако не желаеш да плащаш на ръка,просто обикаляш три години и се молиш.Неграмотното ти писане с много правописни грешки е простимо ,но като не си осведомен не пиши или и ти си от тези чиновници,които ще си изпуснат пачката,жалко че такива дребни чиновници винаги минават между капките.

 88. 88 Профил на BLACK OILER
  *****
  Неутрално
 89. 89 Профил на Море
  *****
  Неутрално

  Правилно пише 87. Много имоти с наложени ограничения са в регулация. Предложени и набутани в "защитените територии" от МОСВ и ЕКОибрикчиите! Чули за европейско законодателство и четат директивите, като ДЯВОЛЪТ-ЕВАНГЕЛИЕТО...всичко само в тяхна полза! Отменим ли забраните в/у имотите с тях ще изчезне и корупцията...Днес чиновник и еколог НЕ са ПРОФЕСИИ а ХАЙДУТЛУК или още по-лошо ДИАГНОЗА!

 90. 90 Профил на До 86 и 89
  *****
  Весело

  Я, кой бил тука! Море, от старите далавераджии на Иракли! Не разбрахте ли, че със строителството на КУРорти издухахте супата? Аман от алчни загубеняци!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK