"Спомените" на Петър Семерджиев разкриват неудобни истини от историята на БКП

Петър Семерджиев през 80-те години.

© Семеен архив

Петър Семерджиев през 80-те години.Ръководството на българската комунистическа партия както в състава му, в който то беше сформирано непосредствено след 9 септември, така и както бе допълнено по-късно след завръщането на Георги Димитров в страната, се отличаваше с една и съща характеристика: то неизменно бе ръководство, което бе задължено и съзнателно провеждаше съветската политика в страната или казано по-точно – то осъществяваше подчинението на България на съветските интереси."


Процесът на съветизация е само една от безспорно интересните сюжетни линии в "Спомените" на един от най-изявените политически емигранти през епохата на комунизма в България – Петър Семерджиев. Премиерата на книгата ще се състои днес от 18.30 ч. в книжарница "Хеликон" на бул. "Цар Освободител" 4 (фоайето на хотел "България").


Като пряк участник в комунистическото движение "Спомените" на Семерджиев разкриват малко известни и неудобни факти от политиката на Българската комунистическа партия и дейността на нейните функционери преди и след 9 септември 1944 г., запълвайки редица празнини в историята на комунистическата епоха в България.
Интересна подробност е, че те са писани в емиграция още преди политическите промени в България през 1989 г., но виждат бял свят едва днес, две години след смъртта на автора им.


Самият Семерджиев, който през последните 20 години, издаде редица книги, свързани с различни събития и персонажи от комунистическия режим, обяснява причината така:


"Мнозина са ми препоръчвали да напиша нещо около биографията си, да разказа малко по-подробно за дейността си. Досега не съм го правил, защото съм считал, че тя е протичала в обикновените рамки на живота. Считал съм, че по-важно е да разкажа онова, което зная за комунистическото движение и за дейността на БКП, като съдействам за разобличаването на всички онези неистини, които се поддържат от комунистическата пропаганда в страна."


"Спомените", издадени от издателство "Сиела", се появяват най-вече в резултат на усилията на  проф. Ема Герон, съпруга на Петър Семерджиев. Освен разказите на самия автор книгата съдържа и редица приложения, включени от съпругата му. Те са част от записите на Семерджиев, направени от емигранта д-р Иван Гаджев през 80-те години, а а също така и собственоръчно написани отделни бележки за събития и личности, на които авторът е бил пряк свидетел.


"Спомените" включват още и документално приложение от разработката срещу Петър Семерджиев в Първо главно управление на Държавна сигурност. Като един от най-изявените противници зад граница на Живковото управление комунистическото разузнаване се опитва неуспешно да го ликвидира още през 1976 г.


Богатият и изпълнен с превратности живот на Петър Семерджиев е наситил "Спомените" му с много подробности, сред които изпъкват престоите му в лагерите преди и след 9 септември 1944 г., участието му в новата власт в Сливен, съдебната разправа с инакомислещите в партията и напускането му на България и установяването му в Израел.


"Спомените" на Петър Семерджиев разкриват неудобни истини от историята на БКП


Роден в Ямбол през 1917 г. Семерджиев  се включва в комунистическото движение и заради тази дейност е интерниран в лагерите "Гонда вода" и "Кръсто поле" (1941-1942). Бил е политически секретар на Българската работническа партия в Сливен (1943) и партизанин в отряд "Хаджи Димитър" (март 1944). Участва в установяването на отечественофронтовската власт в Сливен на 9 септември 1944 г.


Семерджиев е най-младият кандидат-член на ЦК на БКП на V конгрес на партията (1948), но след процеса срещу Трайчо Костов е осъден на 15 години затвор (1950) по обвинение, че участва в заговор против властта. Част от присъдата излежава във Варненския затвор, в лагера Белене и в Пазарджишкия затвор. След 1956 г. е освободен, но не е реабилитиран.


Държавна сигурност му образува дело за наблюдение и следи изявите и контактите му. С големи трудности и благодарение на застъпничество на свой приятел той успява да си намери работа във "Фотоиздат".


През 1973 г. напуска България и емигрира в Израел заедно със съпругата си проф. Ема Герон. Там развива активна емигрантска дейност, а политическите му коментари редовно са излъчвани по Би Би Си. Това го превръща в един от най-изявените противници на комунистическата власт в България, която прави неуспешни опити да го компрометира и ликвидира чрез Държавна сигурност.


Автор е на книгите "Георги Димитров – мит и действителност", "Процесът "Трайчо Костов", "Никола Петков", "Македонското движение", "Нищожество в доспехи на величие" (за белите петна в биография на Тодор Живков), "Народният съд в България 1944-1945 г.", двутомната "Руската империя и Съветският съюз в съдбата на България".


Петър Семерджиев почива през 2008 г. в Ерусалим на 91 години, работейки над третия том на "Руската империя и Съветският съюз в съдбата на България".

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  То все едно има удобни измежду спомените за шайка престъпници съсипали съдбата на един народ

  15.02.1989 - 07.02.2018
 2. 2 Профил на скептик
  *****
  Неутрално

  Официалната история на БКП, както и изобщо на комунистическото движение, е пълна лъжа. Разбира се, че всяка истина ще е неудобна.

  Karelson, добре казано. С една корекция. Не е само един народ. Много народи. БКП са само част от шайката бандити.

 3. 3 Профил на пирата
  *****
  Весело

  " то неизменно бе ръководство, което бе задължено и съзнателно провеждаше съветската политика в страната или казано по-точно – то осъществяваше подчинението на България на съветските интереси."

  А сега нашето ръководството осъществява американски интереси !?
  Нещо да се изменило ?

 4. 4 Профил на Х X X
  Х X X
  Рейтинг: 534 Неутрално


  "Ръководството на българската комунистическа партия ... осъществяваше подчинението на България на съветските интереси."

  Добрутро.

  Това продължава и до ден днешен, ако не сте забелязали.... АЕЦ Белене, Газпром, Бургас Александруполис, Южен Поток, тва онова...

  think different
 5. 5 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  До коментар [#3] от "пирата":

  Да - че преди за липса на "правомисъл" се е убивало. Сега такива като теб , които говорят срещу държавата , просто ги смятат за идиоти или депутати от БСП(к)

  15.02.1989 - 07.02.2018
 6. 6 Профил на пирата
  *****
  Весело

  До коментар [#5] от "Karelson":

  Чак до убиване за говорене не се стигало , я по намали "децибалите" !
  Не съм от БСП(к)(какво означава тази малка буквичка?) ,значи остава да съм "идиот" ,но много ми харесва "Идиот" на Достоевски !

 7. 7 Профил на vlado
  *****
  Неутрално

  Сталин много добре го е казал- перефразирано звучи така: Има комунист - има проблем ; Няма комунист - няма проблем!
  Някой случайно да се е опитвал да "пробие" бетонна комунистическа глава - невъзможно! По-лесно ще е да скочиш до Луната, отколкото да вкараш нормално разсъждение в комун. глава!Нарочно не казах мозък - там мозък просто няма!

 8. 8 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  До коментар [#6] от "пирата":

  Е и на мен Идиот много ми харесва. За съжаление му е една от слабите книги и не ми е лэбимата от него , доколкото писател от неговия ранк може да има слаби книги де.

  А чак убийства казваш не е имало ? И ние трябва да сме благодарни ,че не се е стигнало до варианта "сталин" ? Да не говорим ,че убиства Е ИМАЛО. За справка - паметника пред НДК. Сигурен съм ,че ти се иска да не е имало , но за твое съжаление минаха времената където партията казваше кое в историята е истина.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 9. 9 Профил на един
  *****
  Неутрално

  Странното е, че тази комунистическа болест е заразила всички ! Дори и сегашните депутати в НС не са излекувани !

 10. 10 Профил на пирата
  *****
  Весело

  До коментар [#8] от "Karelson":

  Е ,аз не съм на това ниво за да мога да оценявам слаб ли е "Идиот" ,но ми харесва !


  Karelson ,убйства е имало ,времето е било такова -военно след война ,не зная колко е са убити и по каква причина ,но ми кажи през 1923 как без съд са разстрелвали ,дали бяха хората комунисти който бяха убити през 1923 септември месец ?

  Не е казал Сталин тази крилата фраза "Есть .................. "!

 11. 11 Профил на не е пират, а провокатор
  *****
  Гневно

  А кой организира по такъв провокаторски начин така нареченото Въстание 1923 година! Точно Кремълските господари на тукашните им помияри! И точно тия които подведоха бедните хора на въоръжен бунт срещу законноустановената власт ги изоставиха на произвола и вместо да си поемат отговорността се спасиха в чужбина за да имат готовност за нови кървави провокации като тази на Девети септември 44 година!! Точно както и сега правят същите кремълски помияри - провокират и досъсипват това дето не можаха да го съсипят през 50 години руско иго над България!

 12. 12 Профил на пирата
  *****
  Весело

  Какъв въоръжен бунт №11 ти си привидял ,когато хората са били "въоръжени" със сопи ?
  Може ли да се свали едно правителство с 1000 сопи ?
  А не трябваше ли да има съд ?

  Е къде видя сега " руско иго " ?

 13. 13 Профил на Призрак
  *****
  Неутрално

  Проф. Ема Герон е като преподавател във ВИФ до емигрирането си и е основен "учител" на днес управляващите ни силови групировки. Между другото такава е била и основната и дейност в израелската армия.

 14. 14 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  Пирата - и от къде пре длагаш да вземаме петрол и газ ? Цяла Европа внася, САЩ също, с арабите се изпокарахме - лайна ли ке ядеме ?

 15. 15 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  Тия неща за значението на 9. 9.44 са по принцип известни. Семерджиев може само да пише детайли. И не само България беше съветска колония. Съгласно договорката между Сталин и Чърчил, цяла източна Европа беше дадена под аренда на мустакатия.

 16. 16 Профил на комунист
  *****
  Неутрално

  До коментар [#11] от "не е пират, а провокатор":

  Коя е законноустановената власт господин многознайко? Тази ли установена след деветоюнския преврат - когато е убит - забележете след жестоки мъчения законно избрания министър председател. Негодяи винаги и навсякъде е имало, но като във Бългатия - никъде е нямало. Ай сиктир негодници!

 17. 17 Профил на Stefan Dimitrov
  Stefan Dimitrov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#6] от "пирата":

  Е и на мен Идиот много ми харесва. За съжаление му е една от слабите книги и не ми е лэбимата от него , доколкото писател от неговия ранк може да има слаби книги де.

  А чак убийства казваш не е имало ? И ние трябва да сме благодарни ,че не се е стигнало до варианта "сталин" ? Да не говорим ,че убиства Е ИМАЛО. За справка - паметника пред НДК. Сигурен съм ,че ти се иска да не е имало , но за твое съжаление минаха времената където партията казваше кое в историята е истина.
  —цитат от коментар 8 на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич


  И провалени съдби.

 18. 18 Профил на Mitko Manev
  Mitko Manev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В новата ни история България винаги е била жалка слугиня на всеки нов господар и душманин на стария Голям брат.

  Che
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK