Осман Октай свърза смъртта на Ахмед Емин с разработката "Лиани"

Осман Октай

© Асен Тонев

Осман ОктайНова версия за причините, довели до смъртта на Ахмед Емин, лансира бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай. В интервю за БНТ1 той обяви, че смъртта на бившия шеф на кабинета на Ахмед Доган е следствие от разработката "Лиани", в която покойният е бил главно действащо лице.


Октай категорично отхвърли версията за целенасочен удар на Ахмед Емин срещу Ахмед Доган. Той е твърдо убеден, че става въпрос за убийство, защото след смъртта на Ахмед Емин случаят се е потулил.


По думите на Октай "Лиани" е оперативна разработка на службите, в която се проследяват корупционните схеми на тройната коалиция и в частност на ДПС. Главно действащо лице в тази разработка е Ахмед Емин като човек, който от името на Ахмед Доган е контактувал с всички министри и с всички групировки и фондове, каза Октай. Според него около разработката "Лиани" се вижда, че присъстват различни министри от тройната коалиция и това може да събори целия кабинет, ако се доразвие. Октай обясни, че Ахмед Доган като мандатоносител е имал претенции да налага всички решения в тройната коалиция.
От своя страна бившият началник на политическия кабинет на Ахмед Дохан - Мохамед Реджеб, твърди, че Бойко Борисов се притеснява от спокойствието на Ахмед Доган.


Преди два дни бившият директор на Националната служба "Сигурност" Атанас Атанасов пръв лансира тезата, че в хода на разследването по операцията "Октопод" са излезли факти и обстоятелства, свързани със смъртта на Ахмед Емин. Бившият вътрешен министър Михаил Миков обаче оспорва тази теза.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK