Домоуправителите няма да се регистрират като администратори на лични данни

Домоуправителите няма да се регистрират като администратори на лични данни

© Надежда ЧипеваКомисията за защита на личните данни /КЗЛД/ освободи управителите на етажната собственост от задължение за регистрация като администратори на лични данни, съобщиха от пресцентъра на комисията. Домоуправителите ще събират в "Домовата книга" само трите имена на собствениците, на членовете на домакинство им, както и началната дата на обитаване на обекта.


Комисията издаде задължително предписание на Министъра на регионалното развитие и благоустройство да приведе образеца на книгата на собствениците в жилищна сграда в режим на етажна собственост в съответствие с новата разпоредба от Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС).Администраторите на лични данни в България са над 1 млн. - всички работодатели, банките, търговците, общините, лекарите и зъболекарите. Според закона за лични данни се смята всяка информация за физическо лице, която разкрива неговата физическа, психологическа, умствена, семейна, икономическа, културна или обществена идентичност. Това означава данни като ЕГН, адрес, месторождение, паспортни данни, семейно положение, родствени връзки, образование, професионална биография, здравен статут, имотно състояние.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на БКП
  *****
  Неутрално

  "Всеки българин - администратор на лични данни!" (лозунг над народното събрание)

 2. 2 Профил на Разбивач на административни сърца
  *****
  Весело

  А как ще се установява кой какви дялове в собствеността на сградите има, бе умници? Нали по това се вижда дали са законни решенията на събранията, м?!

  И как ще ги уведомяват собствеаниците за събрания, ако не живеят там, като ще им вземат само трите имена?

  На мама умните те! Напънали се уж нещо да свършат, пък то пак се размириса! ))

 3. 3 Профил на До разбивача
  *****
  Неутрално

  Тука става въпрос за официално записваните данни в домовата книга, което е вид регистър на лични данни по смисъла на ЗЗЛД. Никой и нищо не пречи на домоуправителя да си запише на личния тефтер телефоните и адресите на собственици, които не живеят в сградата, за да ги уведомява за събранията! ))

 4. 4 Профил на 2
  *****
  Неутрално

  Така се освобождава една голяма група хора от безсмислените регистрирания като администратори на лични данни! Ама абсолютно безсмислени! Така че похвално е това решение на комисията!

 5. 5 Профил на Тъпунгерът
  *****
  Неутрално

  До коментар [#2] от "Разбивач на административни сърца":
  Драги умнико,
  1.Иди в Общината и питай има ли документация за кооперацията.
  2.В апартамента живеят хора, които МОЖЕ БИ ПОЗНАВАТ СОБСТВЕНИКА.

  Как така ще събира данни за нотариалните актове, ЕГН и т.н.


 6. 6 Профил на домоуправител
  *****
  Неутрално

  дайте линк с образец на домовата книга!

 7. 7 Профил на Минаваща
  *****
  Неутрално

  До коментар [#6] от "домоуправител":

  Виж на сайта на мин.за рег.развитие

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK