Най-сериозните обвинения за източване на "Кремиковци"

Най-сериозните обвинения за източване на "Кремиковци"

© Надежда ЧипеваВ следващите дни "Дневник" ще покаже видеоинтервюта с фигури, оказали ключово влияние за процесите в "Кремиковци" преди и след обявяване на неплатежоспособността. Пръв в поредицата са заместник градският прокурор на София Божидар Джамбазов, който води обвинението срещу бившия изпълнителен директор Александър Томов. Освен срещу Томов обвинение е повдигнато срещу още няколко ръководители на комбината - Иван Иванов и Божко Бонев, както и срещу бившия изпълнителен директор на футболния клуб ЦСКА Александър Гарибов.


Обвиненията срещу Томов са две и са свързани с ръководните позиции, които заема в металургичното предприятие и във футболния клуб. Обвинителният акт е изготвен след проследяване на сделки с активи на "Кремиковци".


Обвиненията за длъжностно присвояване в особено големи размери като едно от обвиненията срещу Александър Томов е и за документно престъпление, защото е обявил, че има плащане по продажбата на хвостохранилището, и така е направил възможно прехвърлянето на собствеността. Реално обаче от сделката в "Кремиковци" не са получени никакви пари, а Прамод Митал използва продажбата, за да финансира покупката на футболния клуб ЦСКА.


В следващия видеоматериал позицията на прокуратурата изразява заместник градският прокурор на София Божидар Джамбазов, а своята версия представя и самият Александър Томов. Той разказва, че операцията е напълно законен байбек (сделка с право на обратно изкупуване), поръчан от Прамод Митал и осъществен след консултации с юристи.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Има един Захариев, който стана най -големия /неплатил?Мургина??/данъкопатец в България и ако не му дадете думата, ще се обиди. Хубаво е да чуем ,как предприятие, купено за ЕДИН ДОЛАР/Костов!/, е продадено после за СТОТИЦИ МИЛИОНИ ДОЛАРИ- какво и как е инвестирал,та му е вдитнал така цената.
  Е ,ама то май става дума за източване на държавата,а?

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 2. 2 Профил на email
  email
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Явно сме богата държава. Цял живот кой завари ни източва и все има още за източване.

 3. 3 Профил на mofo
  mofo
  Рейтинг: 225 Любопитно

  даааа... другаря Костов не му ли писна да си мълчи

 4. 4 Профил на -
  *****
  Неутрално

  Е как да не мълчи Костов, след като Сашо Томов му е извънбрачен син от връзката с Цола Драгойчева. Ама на вас от Позитано не ви ли казаха?

 5. 5 Профил на tim
  *****
  Неутрално

  Разбира се, Костов е виновен.
  Това, че Томов е от червената шайка,
  че ВСИЧКИ правителства от '89 насам позволяваха държавни монополи (ток, вода, транспорт) да обслужват Кремиковци, без да им се плаща,
  че ВИНАГИ профсъюзите бяха против
  и т.н. и т.н.
  това е без значение!

 6. 6 Профил на Димитър
  *****
  Любопитно

  Защо след като се спомене името Костов комунистите веднага скачат като ужилени ?

 7. 7 Профил на MOstof
  *****
  Весело

  Леле!!
  Какво става тука!?
  Нападнат е жлъчно другаря Костов и все още няма 25,(колкото са партийните му членове), гневни отговора!

  Топи се, топи се седераското войнство!

 8. 8 Профил на Robespier
  *****
  Неутрално

  Не се заблуждавайте,че нещо ще се случи за разкриване и наказване на крадците обрали кремиковци.Половината от хората на Гоце са във властите а другат половина е в небитието.Живите никога няма да допуснат промяня докото не бъдат поставени извън закона!

 9. 9 Профил на демократ
  *****
  Неутрално

  Н а вас май само Костов ви е виновен .Никой ли не се сеща в момента на продажбата колко дългове имаше Кремиковци ,или така е по изгодно , за да могат глупаците да вярват в легенди. Кремиковци беше продадена като фалирала фирма- със всички активи и пасиви. На десети ноември за липсата на 12 милиарда Иван Костов ли е виновен?Късопаметни малоумници...

 10. 10 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Хм. Продадено за един долар и препродадено за... ????

  Искам да чуя този отговор. Номер едно също има въпросче

  Боя се обаче, че ако му отговорим на това въпросче, играта от Изток ще премине и на Запад и ще стане още по-кофти.


  Има един Захариев, който стана най -големия /неплатил?Мургина??/данъкоптец в България и ако не му дадете думата, ще се обиди. Хубаво е да чуем ,как предприятие, купено за ЕДИН ДОЛАР/Костов!/, е продадено после за СТОТИЦИ МИЛИОНИ ДОЛАРИ- какво и как е инвестирал,та му е вдитнал така цената.

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 11. 11 Профил на ceci_
  *****
  Неутрално

  Ето на този въпрос се търси отговора, ако някой знае да каже, да не се срамува:

  "Хубаво е да чуем ,как предприятие, купено за ЕДИН ДОЛАР/Костов!/, е продадено после за СТОТИЦИ МИЛИОНИ ДОЛАРИ- какво и как е инвестирал,та му е вдитнал така цената."

 12. 12 Профил на ceci_
  *****
  Неутрално

  до #9,

  Обсъждаме конкретен казус, не доброто и злото.
  Според теб е реалистично да приемем че след продажбата за $1/Костов/ на стратегическия инвеститор /Захариев/ Кремиковци така се е преобразило че от рязко губещо е станало рязко печелившо и поради тази проста причина е било продадено за $...?
  Може ли малко подробности за вложените инвестиции и защо след като е станало толкова печелившо сега се затваря?
  И не е ли бил изборът на "стратегически инвеститор" до някъде грешен и може би финансово/политически мотивиран?

 13. 13 Профил на ннн
  *****
  Неутрално

  Съдебна система със скорост на баба костенурка, кога ще приключи това дело? Имам чувството, че никога.

 14. 14 Профил на съкратен
  *****
  Неутрално

  Да ги осъдят тези да върнат откраднатото и да дадат парите за старите заплати и неизплатените обезщетения на съкратените работници, които бяха изритани без нито един лев! Пожелавам на т. нар. МЕНИДЖМЪНТ да го сполети същата участ. Всичко на този свят се връща!

 15. 15 Профил на bat-plamen
  *****
  Неутрално

  До коментар [#14] от "съкратен":Присъединяам се към твоето мнение!!!Тези кретени се скъсаха да крадат чрез наѝ-различни схеми и като резултат винаги работещите губят!!!Дано им се върне тъпкано на всички тарикати и комисионери!!!

 16. 16 Профил на Помним
  *****
  Неутрално

  Най-голямото ограбване на Кремиковци стана от от Митал със здравото рамо на управляващите от БСП. Едно от първите неща. които Митал направи, след като взе комбината беше да го заложи за 320 млн евро заем, повечето от които си присвои.

  Всичко това стана с активната подкрепа на управляващите от БСП. За да се спечели доверие на кредиторите на Митал му трябваше тази подкрепа и я получи. То не бяха срещи с Първанов и пресконференции с вицепремиера Овчаров. Тогава Митал хвъли на масата една малка част от заема за дължими данъци. Какво е хвърлил на управляващите под масата, за да му разрешат да изсмуче почти целия заем, оставяйки на Кремиковци дълговете, остава само да гадаем. Не знам защо се развява пионката Ал Томов, а за това жестоко ограбване скромно се мълчи.

  Ето тук отчасти описана далаверата : http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?sid=2008020100040001001

 17. 17 Профил на Захариев
  *****
  Неутрално

  Г-дата Захариеви са в тясно сътрудничество и инвестиции за стотици милиони в братска Сърбия....

 18. 18 Профил на дими
  *****
  Неутрално

  Повдигат се няколко въпроса от многознайковци, които не знаят какво говорят: 1. При Захариев в началото по график се изплащаха задължениета към НЕК, Булгаргаз и най-вече НОИ. Приз Захариев спря да се черпи вода от Панчаарево, а се довърши водопровода от яз.Огняново и софиянци имат достатъчно вода /това спомняте ли си го многознайковци/. 2. При захариев се извърши мащабната реконструкция на Доменната пещ, на откриването на която лично Царя и неговите приближени ядоха и пиха на корем. Само наемите на палатките и пиячката биха осигурили суровина за няколко месеца. Направен беше капитален ремонт на ИВС - часттите само струваха на Захариен 4мл долара. Найй- вожното по времето на Захариев се завърши и пусна в действие КНРС - инсталации, които бяха започнати преди 1989 и многократно замразявани и реанимирани. Последното замразяване беше за около 5 г Захариев вложи маса пари там и сега това е единствено работещо нещо на световен стандарт. Всичко това увеличи цената на умрялото иначе Кремиковци. Едно от условията Митал да вземе Кремиковци е именно КНРС. Едновременно с това имаше и кражби от по-ниско стоящи ръководители, но нещата загрубяха при Шомов и Митал. Томов е в основата на всички корупционни истории. И Заемите на Митал и Дамбовци това вече преля чашата

 19. 19 Профил на Бат Сали
  *****
  Неутрално

  дими, нищо от таканаречените инвестиции на Валентин Захариев не са истина и ще ти обясня защо!

  1.От яз. Огняново водата се излива в река Лесновска, същата тази река дето когато преля наводни селищни системи Елин Пелин и Горна Малина, защото не се очавкваша такава висока вълна(голям приток на вода в следствие на многото валежи)!
  2.Реконструкцията на Първа доменна е направена с резервното оборудване на Трета доменна пещ, което е докарано през 1988-1989година, Захариев дори не се е разплатил с един от основните изпълнители фирма "Енемона" и тя сега е в списъка на кредиторите на Кремиковци!
  Захариев е осъден да върне над 400 милиона лева!
  3.Производство Непрекъснато разливане на стомана(ПНРС) с двете си слябови машини за Непрекъснато леене(МНРС) са по проекти от 1974 година, произведени са до 1982 година и са докарани в България през 1986-1988 година!
  Проекта на това произведство е на Металург проект с един от главните му проектанти Кирил Филипов а австрийците са били консултанти!

  Финансирането е на Държавата:

  http://www.capital.bg/vestnikut/privatizaciia/1999/02/27/249116_shte_ima_li_kandidat-kupuvachi_za_kremikovci/

  Заблудата за ЗУНК

  Формално в новата рамка пише, че задължението на “Кремиковци” в размер на 70 млн. долара, преоформено по Закона за уреждане на необслужваните кредити, ще бъде отписано. Веднага след това обаче се казва, че то всъщност ще бъде *преоформено като дълг към Контролбанк - Австрия, със срок на изплащане 15 години, пет години гратисен период и годишна лихва в размер на LIBOR плюс 0.5%. Задължението е отпреди повече от десет години и идва от неплатеното оборудване на “Кремиковци” за непрекъснато разливане на стомана. Доставката на двете машини от “Фьост Алпине” тогава е била гарантирана от “Аустрия банк” с български партньор Стопанска банка. Вземането е преминало към Контролбанк - Австрия.
  Купувачът няма да бъде освободен и от вземането на бившия Държавен фонд за реконструкция и развитие (ДФРР) на стойност около 35 млн. долара - 34 млн. долара главница и 1 млн. долара лихви. След като фондът престана да съществува от 1 януари тази година, вземането преминава към държавния бюджет. То ще бъде разсрочено по същата схема като задължението по ЗУНК, и ще се изплаща със същия лихвен процент.


  Истината е:
  Иван Костов подари на Валентин Захариев завода за да може да осигури родата си и за да си плаща редовно Захариев, то внедри Алексей Петров за да след идали Валентин Захариев си плаща щото иначе ..... и той си плащаше!!!

  Не пишете за неща дето не знаете!!!
  Не се ругайте вие сте българи - макар Вазов да е казал "син на юнашко племе"!

  Хубав ден на всички и не ми пука дали ще ме ругаете!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK