Бонуси за 5 млн. лв. ще получат джипитата от отдалечените селища

Част от лекарските практики в отдалечените селища остават незаети, въпреки предвидените стимули за медиците

© Иван Григоров

Част от лекарските практики в отдалечените селища остават незаети, въпреки предвидените стимули за медицитеЗдравната каса е предвидила бонуси в размер на 5 млн. лв. за общопрактикуващи лекари от 1033 неблагоприятни практики, които се намират на територията на цялата страна, съобщиха от осигурителната институция.


Средствата за зъболекарите, които работят в такива райони, са 477 471 лв. Те ще бъдат разпределени между 812 неблагоприятни практики.


Всяка година НЗОК отделя допълнителни средства, с които стимулира джипитата от селищата в отдалечени и трудно достъпни райони. През 2009 г. касата е изплатила на лекарите 3 914 808 лв. и на стоматолозите - 363 498 лв.
Сумите, които ще получат общопрактикуващите и денталните лекари за работата си в отдалечени и разпръснати райони, както и в такива, които са екологично замърсени, са в различен размер и се определят по специална методика, разработена от НЗОК.


Важни критерии са също дали районът е екологично замърсен, както и някои характеристики на обслужваното население (практика, която обслужва и домове за медико-социални грижи, както и население с висок процент безработица или живеещо при неблагоприятни битови условия). За да попадне дадено населено място в списъка, то трябва да отговаря на два или повече от посочените критерии.


За месец януари НЗОК ще изплати 279 572 лв. на 697 практики, определени като неблагоприятни и 34 001 лв. на 216 дентални практики.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK