Оплакванията на софиянци ще са задължителни за почистващите фирми

Оплакванията на софиянци ще са задължителни за почистващите фирми

© Асен ТоневФирмите, които ще чистят по-голямата част от София от септември, трябва задължително да приемат оплакванията на столичани от работата си и да поправят грешките си. Това е записано в проектодоговора, който Столичната община ще подпише с дружествата, класирани на първо място в течащата в момента обществена поръчка за обслужването на 19 района.


Бъдещите чистачи ще са длъжни да оборудват офис за приемане на сигналите на гражданите. Да открият специален телефон, факс и електронна поща за целта и да ги проверяват по три пъти на ден. Дружествата ще трябва да се отзовават на всяка жалба до 24 часа и да информират общината за постъпилите сигнали и отстраняването им на всеки 5 дни.


Освен това бъдещите чистачи няма да могат да събират боклука, да метат и да мият улиците в центъра на града, както и на входовете и изходите на кварталите в пиковите часове - от 7 до 10 часа и от 17 до 20 часа. Целта е да не се затруднява и без това натовареното движение по това време.
Фирмите за чистотата ще са длъжни да заделят по 0.5% от средствата, които получават на година от общината, за разяснителни и информационни кампании, пише още в договора. На година те получават по около 80 млн. лв., като това означава, че около 400 хил. лв. от тях трябва да са за такива кампании. С тях чистачите ще информират гражданите кога и колко пъти на ден или седмица се събира боклукът. Кампании ще се организират и при предстоящото въвеждане на разделно събиране на биоразградимите и зелените отпадъци, сгурията и пепелта, както и на едрогабаритните боклуци като стари мебели. Това обаче ще стане при пускането на завода за отпадъци и инсталациите за компостиране, за които все още се търси изпълнител. Очаква се те да започнат работа през 2012 г.


Документите за обществената поръчка са публикувани на сайта на общината www.sofia.bg

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK