Работили в Германия българи могат да кандидатстват за германски пенсии

Работили в Германия българи могат да кандидатстват за германски пенсии

© Анелия НиколоваБългари, които са работили в Германия и са плащали осигуровки в германската пенсионна система, могат да подадат заявления за германски пенсии за старост и инвалидност в 28-те териториални поделения на Националния осигурителен институт (НОИ). Наследниците на хора, които имат трудов стаж в Бундесрепубликата, могат да кандидатстват за наследствена пенсия. 


Периодите на осигуряване в Германия трябва да бъдат доказани с документи. За отпускане на германска пенсия е необходимо да бъдат изпълнени съответните законови изисквания, което се проверява от Германското пенсионно осигуряване. В някои случаи оттам могат да съдействат и при набавянето на документи и доказателства за стажа.


От НОИ уточняват, че е полезно хората да подават заявление дори и ако са работили в Германия само няколко месеца, тъй като стажът им ще се прибави към натрупания в България и ще увеличи размер на пенсията им. Гражданите, които вече получават българска пенсия, също могат да кандидатстват за германска. 


Заинтересуваните могат да получат информация за видовете пенсии и за необходимите документи във всяко от 28-те териториални поделения на НОИ. Между 8 и 10 юни ще има българдко-германски консултационни дни в районното управление "Социално осигуряване" в Пловдив. Телефонните номера за записване на приемни часове са: 032/ 60 86 67 и 032/ 60 86 01.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на USA
  USA
  Рейтинг: Любопитно

  Господа другари дами, кога ще консолидирате трудов стаж, данъци и пенсии в България и САЩ?

  "Работили в Германия българи могат да кандидатстват за германски пенсии"

 2. 2 Профил на пенсии
  пенсии
  Рейтинг: Неутрално

  Ами то е достатъчно 5 години да са плащани пенсионни осигуровки в Германия и се влиза напълно в германската пенсионна система. Тези, които са работили по-малко от 5 години и са напуснали Германия могат да си приберат вноските като суха пара. Така няма да им се броят като стаж в БГ, ама сумата сигурно е по-сериозна отколкото времето стаж. Отделно в БГ могат да се купят години стаж срещу вноски така, че пари ще останат.
  След тези 5 години пенсията ще се изплаща от германското правителство. Може би в случая улеснението е получаването на пенсията, ако българския гражданин не живее вече в Германия.

 3. 3 Профил на tova e niakakav reminder
  tova e niakakav reminder
  Рейтинг: Неутрално

  няма новина в тази статия... ако 4овек е наясно със споразуменията подновени 2009, базирани на регламенти от пред-присъединяването 90те, 80те...

  ОК?!

 4. 4 Профил на Петър
  Петър
  Рейтинг: Неутрално

  До "пенсии" (коментар 2) - полезен коментар, благодаря. Би ли могъл/ла да ме насочиш къде мога да намеря по-подробна информация за този казус (ако е възможно, от немски източници):

  "Тези, които са работили по-малко от 5 години и са напуснали Германия могат да си приберат вноските като суха пара."

  Благодаря предварително.

 5. 5 Профил на Emigrant
  Emigrant
  Рейтинг: Разстроено


  А за 30-те хиляди българи работещи в Канада кога ще има новина?

 6. 6 Профил на до Петър
  до Петър
  Рейтинг: Неутрално

  Доколкото знам трябва с документ за отписване по местоживеене в Германия да се отиде при пенсионните служби, забравих как се казваше институцията. Там трябва да попита човек какво точно трябва да се направи. Тези 5 години по принцип са доста здраво заковани, защото след 5 години (за всички чужденци) плащане на пенсионно осигуряване човек има право на безсрочно разрешително за работа. За БГ и Румъния имаше малко изключение. Всички, които са работили в Германия и са плащали поне 12 месеца социални осигуровки директно получават безсрочно разрешително, просто трябва да отидат в агенцията по труда. Т.е. има дупка в пазара, ако може човек да отиде в Германия да работи 12 месеца при някакъв работодател, после може да си вземе постоянно разрешително и да си намери друга работа.

 7. 7 Профил на Ева
  Ева
  Рейтинг: Неутрално

  В Италия ако си се осигурявал и не желаеш да взимаш италианска пенсия, можеш да си изтеглиш осигуровките. Получавт се 80% от осигурителните вноски. Преди време едно момче направи така и в БГ си е отворило фотографско ателие. Това работеше и в Италия. И така с придобития опит и парите които получи може да се развива. Мисля, че и Германия има същият принцип.

 8. 8 Профил на Прочел
  Прочел
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#7] от "Ева":

  "В Италия ....Получавт се 80% от осигурителните вноски..."

  В Германия не е така. Там половината пенсионни вноски се плащат от работещия, другата половина от работодателя. Когато пожелаеш да си изтеглиш вноските, получаваш само твоите, на работодателя вноските остават за държавата.

 9. 9 Профил на Ani
  Ani
  Рейтинг: Неутрално

  а в Испания ниякои знае ли как стоят работите

 10. 10 Профил на vseznaiko
  vseznaiko
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#4] от "Петър":

  За получаване на германска пенсия е необходимо едно лице да има германски стаж 12 месеца (не 5 години), като в тези 12 месеца влизат периодите на образование (средно, полувисше или висше) след 17 годишна възраст и периодите на раждане и отглеждане на деца (за жените). Службата която разглежда документите и преценява правото на пенсия от Германия за българия е Deutsche Rentenversicherung Mitteldeutschland, но заявления за отпускане на пенсии се приемат и във всички поделения на НОИ в България. Експерти от германската служба вече от няколко години идват в България и консултират заинтересованите лица на български език. Тази година консултации ще има в пенсионното в Пловдив през юни.
  Информация на тел. 02/ 926 16 46 или на Elena.Krumova@nssi.bg

 11. 11 Профил на п
  п
  Рейтинг: Гневно

  Няма ли най-сетне да има подобно споразумение и за САЩ/Канада? Какво правят нашите дипломати?

 12. 12 Профил на gulbahar
  gulbahar
  Рейтинг: Любопитно

  добар ден дами у господа .много се зарадвах като намерих тази статиа .и аз имам един вапрос.аз от 2 години сам в германиа.опитах се нъаколко пати да си полуца разресително за работа обаце резултатат бессе отрисателен .имахме склüцен трудов договор с работоидателъа.вапреки това не стана .сега пристигна ха нови семеъства полуцават от сосиала сума пари какса постигнали незнам.3 месесе регистрасиъа и си в сосиала варно лиъе

 13. 13 Профил на stan28
  stan28
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#7] от "Ева":

  Отдавна търся някаква информация по тази тема,знаеш ли някакви подробности как може да стане това?Моля ако някой знае нещо повече за това с Италия да ми пише,благодаря!

 14. 14 Профил на stan28
  stan28
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#7] от "Ева":

  Някой знае ли подробности при отказ от италианска пенсия,как се изстеглят пенсионните осигуровки?

 15. 15 Профил на joro75
  joro75
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Здравейте,ще се радвам някой да ми каже какви документи са ми нужни,за да си изтегля осигуровките от Германия.Чух,че имало фирми,които се занимават с тези неща и си движат документите.Ако някои знае нещо по въпроса,моля да пише

 16. 16 Профил на Zoya Simova Ilieva
  Zoya Simova Ilieva
  Рейтинг: Неутрално

  Здравейте,имам 6 години тр.стаж в Германия без да спра работа и отделно още 1 година допълнително пен осиг.от миниджобс . Сега съм безработна 1 год поради костно заболяване.Ще може ли някой да ми даде инфо.какви възможности имам за пенсиониране и какви са процедурите ? Благодарв предварително ! Успешен ден на всички !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах