Фармацевти отново поискаха фиксирани цени на лекарствата

Споровете за собствеността на аптеките се възобновяват

© Цветелина Николаева

Споровете за собствеността на аптеките се възобновяватБългарският фармацевтичен съюз (БФС) отново поиска да се фиксират цените на лекарствата и само фармацевти да имат право да отварят аптеки, и то само по една. Такова предложение за изменение на Закона за лекарствата съсловната организация е внесла в Министерския съвет. Според съюза по този начин ще се предотврати възможността за картелни споразумения и манипулации на пазара на лекарства от страна на аптечните вериги. Писмото е адресирано до премиера Бойко Борисов, финансовия министър Симеон Дянков и до министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.


"Още преди три години Българският фармацевтичен съюз предупреди предходното правителството за проблемите, които сега се констатират относно манипулиране на цените на лекарствените продукти и източване на средства от държавата. Мотивираните и подкрепени с анализи от чуждата практика становища на БФС не бяха взети предвид от предходните управляващи, което доведе до това, че преди дни министърът на здравеопазването открито изрази съмнения за наличие на картелни споразумения в областта на лекарствените продукти", се подчертава в писмото.


Фармацевтичният съюз заявява и готовността си да предостави на министъра на вътрешните работи данни от подадени в миналото сигнали до прокуратурата за извършени нарушения на законодателството в областта на лекарствоснабдяването. Те бяха насочени срещу продажбата на лекарства от нефармацевти и извън аптеките под формата на рекламни акции. Освен това аптекарите са предложили на финансовия министър начини за повишение на събираемостта на преки и косвени данъци и спиране на манипулирането на приходите на търговците с намаления и надценки. Какви са те от БФС засега отказаха да обяснят.
Идеята на фармацевтичния съюз да се въведе т.нар. етичен модел, при който само фармацевти могат да бъдат собственици на аптека, и то при положение че работят в нея, е отпреди няколко години. Тя беше отхвърлена от парламента, като депутатите позволиха всеки гражданин да може да притежава аптеки, но не повече от четири. Срещу ограниченията се обявиха от Асоциацията на собствениците на аптеки (притежателите на аптечни вериги). Те смятат, че по този начин се ограничава правото на собственост.


Фармацевтичният съюз отдавна настоява и за фиксирани цени на медикаментите, но при приемането на Закона за лекарствата и това искане беше отхвърлено. Мотивите за отказа бяха, че по този начин ще се фиксират най-високите цени и лекарства ще поскъпнат с 20-25%. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK