Държавата призна, че бави плащания към фирмите за 600 млн. лв.

Финансовото министерство обеща да плати половината от тях до края на март

Държавата призна, че бави плащания към фирмите за 600 млн. лв.

© Дневник
Финансовото министерство обеща да плати половината от тях до края на март

Държавата и общините дължат на бизнеса около 600 млн. лв. На толкова Министерството на финансите е оценило забавените плащания към 31 декември 2009 г. "Ще бъде направено всичко възможно съобразно изпълнението на бюджета да бъдат погасени до 50% от тях до края на март", се казва в съобщение на ведомството на Симеон Дянков. По различни оценки на бизнеса към края на февруари държавата дължи между 1 млрд. и 2 млрд. лв.


Във вторник зам.-министърът на финансите Владислав Горанов е имал среща със строителната камара и министерствата на отбраната, на труда и на околната среда за уреждане на задълженията на тези ведомства. Министерството на отбраната и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) са се съгласили да изплатят половината от парите, които дължат на  фирмите, но социалното министерство не е съгласно на такава схема, се казва в съобщението на Министерството на финансите. То дойде с тридневно закъснение в деня, в който беше съобщено, че лидерът на синдиката "Подкрепа" Константин Тренчев организира среща с работодателските организации за връщането на дълговете (виж карето).
Над 90% от забавените плащания са към компании от строителния бранш. Поискахме да ни бъдат преведени поне половината от парите, за да може фирмите да си платят данъците и заплатите на служителите, каза Иван Бойков, изпълнителен директор на строителната камара. Преди Коледа министерствата на финансите, на регионалното развитие и камарата подписаха споразумение за изплащане на 200 млн. лв.


Според документа до края на януари фирмите трябваше да получат 40 млн. лв., а им бяха изплатени 38 млн. лв. През февруари компаниите трябваше да получат 80 млн. лв., но до този момент не са взели нищо, казаха и от бранша, и от регионалното министерство. Причината е, че финансовото ведомство бави плащанията. Към момента Министерството на финансите е сключило споразумения с 22 фирми за около 90 млн. лв., като всички са се съгласили на 10% антикризна отстъпка от дължимите суми, уточниха от ведомството на Дянков и отрекоха плащанията да се бавят по тяхна вина.


Междувременно Българската стопанска камара (БСК) започна да събира данни от своите членове колко им дължат държавата и общините. Само за месец 584 фирми са декларирали 350 млн. лв. несъбрани вземания. В 99% от случаите става въпрос за забавени плащания по обществени поръчки. Средният срок на просрочията е 245 дни. Според декларираното от фирмите пред БСК най-голям длъжник е агенция "Пътна инфраструктура" със 102 млн. лв., следват министерствата на регионалното развитие, на труда, на околната среда и на отбраната.Финансовото министерство обеща да плати половината от тях до края на март

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на б
  *****
  Неутрално
 2. 2 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Има резултати след издърпването на ушите на Дянков и на Боко от МВФ?

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 3. 3 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  Че то цяла България го знае, те сега го признават. Голям прогрес ! Какво още имат да признават със закъснение? За МВР, за съдилищата , за здравеопазването, заплатите , пенсиите ? Да признават и да си ходят.

 4. 4 Профил на ioana
  *****
  Неутрално

  Боико,Боико,какви бебета си назна4ил ж министерствата....

 5. 5 Профил на бесен
  *****
  Неутрално

  Кой е направил Тотю Младенов министър!? Как може служителите му да напишат, че НЯМА ОПАСНОСТ за живота и здравето на децата в Червен бряг само месец преди баща им да убие едното и да рани тежко другото!? Що за управление на социалното министверство е това. Не може само да се краде, всичко в държавата отива на провал

 6. 6 Профил на !!!
  *****
  Неутрално

  До коментар [#4] от "ioana":Хората ,когато отиват да гласуват,трябва да мислят.А такива ,като мен,дето не гласуват ,също трябва да мислят какво правят.Иначе така се получава.И всички губим.

 7. 7 Профил на EMO
  *****
  Неутрално

  хаиде на БУУУУУУУУУУУУУУУУУУУНТТТТ

 8. 8 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  На Владиславчо Горанов този белег на челото, ще да е от някой не изтърпял да го баламосват с неизпълнени обещания и плащания...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 9. 9 Профил на Ŋ
  *****
  Неутрално

  По какви ли критерии се назначават хората в МФ?
  Като се започне от министъра , се мине през зам.министрите и се стигне до портиера, май всички са от сой. Едни такива фотогенични, с чист поглед и чисти ръце. Картинки, които не само Го прославят, ами и ние се умиляваме и ни остава само да Го благославяме.

 10. 10 Профил на хахо
  *****
  Неутрално

  Народните представители, които избрахме ни зарадваха със суперталантливо правителство, дори направиха Министерство на спорта и бляскавите резултати на последната олимпиада категорично доказаха, че никога досега не сме били управлявани по добре!

 11. 11 Профил на Кашчей
  *****
  Весело

  ..другари, много от висящите задължения се дължат на поети задължения, които изобщо не са били бюджетирани?!И това се е случвало при явна криза, свиване на икономиката и намаляващи приходи в бюджета.Отговорност за това престъпно поведение имат точно бандитското правителство на другаря Сергей
  А десетте процента са точно комишъна към Позитано, така че сега може и без него да минат!
  Наистина е крайно време ред отговорни другари да отидат на топло, та останалите да имат едно на ум кво правят..

 12. 12 Профил на Sportsman
  *****
  Неутрално

  На тоя байганьовски финансист лоботомия ли са му правили?

 13. 13 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 517 Гневно

  Стига сте ревали а заминавайте да работите.

  Големи финансисти се навъдихте!

  Дянков ше им плати лудите печалби когато прецени!
  Да си продадат бентлитата като са закъсали!

 14. 14 Профил на Том
  *****
  Весело

  Държавата призна ..... Сега остава и бизнеса да признае, че дължи милиарди на бюджета. И да погаси поне 50% към края на март.

 15. 15 Профил на tzvetanov
  tzvetanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  не само че ги избират от сой тея хора там, ами нищо не вдяват от политика в кризисно време. Всичките държави на лице наште все на опаки. Хорадата дават пари на бизнеса да върти пари и да произвежда, ние им ги бавим, съкращаваме и т.н. Незнам кой университет са завършили ама в моя на такива им пишем 2-ка.

 16. 16 Профил на Ди Янков
  *****
  Неутрално

  Костов трябва да поеме финансовото министерство! Нямаме друг финансист. Тва е.

 17. 17 Профил на chiishii
  chiishii
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Можеше да помислят от МФ и отсеят "редовните" от "нередовни" договори най-вече сключени със строителни фирми, което, между впрочем, показва кой сектор е най-корумпиращ институциите. Държавните институции, разбира се, имат пръст в така създалата се ситуация, със своите действия и бездействия.
  При подавляващия дял на инвестиции в строителството преди кризата (вижте и къде най-много чакат пари от държавата в момента) пролича си цялата дебалансираност на икономиката по време на растежа. Та, какъв всъщност е бил този растеж? Балонен, дивашки.. И след това с цялата си наглост дигнаха вой. "Убиват ни!!! Спасете ни!!!Дянков е виновен!!!!!" Най-вече сте виновни самите вие, господа "строители". Защото хем не сте помислили за бъдещето, хем и продукт нормален не сте създали. И кой в момента трябва да плаща безумието на строителния бранш? Отговора го знаете.

 18. 18 Профил на ВСИЧКИ ЗНАЕМ
  *****
  Неутрално

  ВСИЧКИ ЗНАЕМ КАК СЕ ПЕЧЕЛЯТ И ПО КОЛКО СЕ ПЕЧЕЛИ ОТ ДЪРЖАВНИ И ИБЩИНСКИ ПОРЪЧКИ - ЗДРАВИ РУШВЕТИ СРЕЩУ 100-200% ПЕЧАЛБА ПЛЮС БЕЗОБРАЗНО КАЧЕСТВО/справка асфалта по пътищата/
  ТАКА ЧЕ "ощетените фирми" ДА НЕ ПИСКАТ.
  ТОВА Е И ПРАВИТЕЛСТВЕНИЯ ПОДТЕСТ НА СПОРА ЗА 10%

 19. 19 Профил на Спас
  *****
  Неутрално

  Този г-н Горанов какъв лъжец е,не е истина ....

 20. 20 Профил на solist
  solist
  Рейтинг: Неутрално

  Ако държавата си вземе вземанията по актовете на ликвидирания от Станишев ДФК то сташно много финансови проблеми ще отпаднат и дори няма да мирише на корупция!
  Но за прокурори и икономически полицаи това е ЕВЕРЕСТ !

 21. 21 Профил на Saint
  Saint
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Вл. Горанов - педерастчето от търговското икономическо училище в Свищов е назначено по заслуги към партията на БиБи

 22. 22 Профил на Защо
  *****
  Неутрално

  Защо от МФ 9 месеца не искат да кажат колко точно дължи държавата на бизнеса? Защото всеки месец могат да кажат ,че ще платят половината. Освен това, докато дойде време за плащане(неизвестно кога), фирмите току-виж фалирали....

 23. 23 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  "В 99% от случаите става въпрос за забавени плащания по обществени поръчки." да се чете с тази статия:
  http://zop.bg/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=3417&cntnt01returnid=15

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 24. 24 Профил на ОЛЕ!
  *****
  Неутрално

  Колоко били лоши Синята Коалиция и лично ИК! Но ИК като премиер и мин фин в много по-тежки периоди не си е позволявал да бави парите към бизнеса. Камо ли да не плаща на лекарите с месеци./ Да, имаше кратко забавяне към чуждестранни доставчици на л-ва. Но ни принудиха да вземем заем от СБ, за да им платим. / А сега кво става? Да имаше СК повече гласове, повече щеше да и' тежи мнението. А то е, че м г всички плащания на държавата трябваше да се изчистят! Да се почне на чисто. Независимо кой и на какви цени е получавал поръчки. За последното би трябвало да си има съд!

 25. 25 Профил на Икономист
  *****
  Неутрално

  Fitch обмисля понижаване на рейтинга на България

  Мдааааааааа,
  Значи ще има да почакат за парите си от бюджета. Платят ли се сметките на Дянков отиват на кино. Защо?

  "В момент оценката на Fitch за дълга в чуждестранна валута на България е BBB-, което е най-ниският инвестиционен рейтинг. Рейтинговата агенция поддържа негативната си оценка от април 2009 г. насам. Брутният външен дълг на България възлиза на 37.6 млрд. евро към края на 2009 г., което е 111% от БВП към края на 2009 г., отбелязва Bloomberg. По думите на Паркър страната ни може да бъде подложена на натиск заради дефицита по текущата сметка и намерението да се присъедини към еврозоната."

  Ми ние със 111% сме толкова, колкото Италия- а по какво можем да се сравняваме с нея- по футбол, по индустрия е, може би по мафия но това е друга тема.
  Каква еврозона, какви 5 лева. На никой не му трябва Втора Гърция, Испания, Португалия... Италия... утре и в други градове.

 26. 26 Профил на Икономист
  *****
  Неутрално

  Текущата сметка, която беше в излишък през третото тримесечие на миналата година, се обърна към дефицит, набъбнал до 327 милиона евро ($ 444 милиона) през декември, отбелязва Bloomberg. Според правителствените данни дефицитът е 8,6 на сто от БВП през 2009 г., пише още изданието.

  Що не си свери сметките Г. Счетоводител на Държавата. И вместо да се меси в голямата политика, да сваля президенти да си седне на задника и да прави това което всички казват че бил можел да прави. Аз не съм сигурен!

 27. 27 Профил на Fitch rates Bulgaria’s foreign-currency debt BBB-
  *****
  Неутрално

  Bloomberg Agency

  Bulgaria, the European Union member with the smallest budget deficit, may still see its credit rating lowered to junk as an external debt burden bigger than total output threatens financial stability, Fitch Ratings said.

  “The jury is still very much out on the path of the macroeconomic adjustment,” said Edward Parker, head of emerging Europe ratings at Fitch in London, by telephone yesterday. “The fiscal position is a strong one. However, it faces risks from the private sector, which has high levels of external debt, which leaves it in a vulnerable financial position.”

  Fitch rates Bulgaria’s foreign-currency debt BBB-, the lowest investment grade, and has kept a negative outlook on the rating since April. The Balkan nation had gross external debt of 37.6 billion euros ( billion), or 111 percent of the economy, at the end of last year. The poorest EU member may be facing pressure on its current account and currency peg, Parker said.

  An EU member since 2007, Bulgaria faces a ratings downgrade as it “still has a substantial current account deficit and there’s a lot of uncertainty about how that will be financed and what impact that’s going to have on growth,” said Parker.

  The current account, which was in surplus in the third quarter last year, turned to a deficit that swelled to 327 million euros (4 million) in December, the widest since May, according to central bank data. The deficit was 8.6 percent of GDP in 2009, the government estimates.

  Deepening Contraction

  The current account shortfall swelled to a quarter of gross domestic product in 2008, one of the largest in the emerging market universe that Fitch ranks.

  A large chunk of the foreign debt stems from the financial system. Bank industry debt last year was 8.4 billion euros, about a quarter of GDP, and private sector debt stood at 12.08 billion euros, or 37.6 percent of GDP, the central bank says.

  The economic contraction deepened every quarter last year, sending output down an annual 6.2 percent in the last period, the statistics institute said on Feb. 12. The economy probably shrank 4.1 percent in 2009 and may grow 0.3 percent in 2010, the government estimates. Parker expects a contraction this year, lowering Fitch’s earlier estimate for stagnation.

  ‘Significant Fragility’

  Bulgaria, which pegs the lev to the euro, is among the countries in Eastern Europe that display “significant financial fragility,” New York University Professor Nouriel Roubini told Vienna-based Der Standard on Jan. 28.

  The nation of 7.7 million people has 30 banks, 85 percent of which are foreign owned, according to the central bank.

  The biggest are UniCredit Bulbank AD, a unit of Italy’s UniCredit SpA; DSK Bank, a unit of OTP Bank Nyrt., Hungary’s largest bank; United Bulgarian Bank, owned by the National Bank of Greece SA; Raiffeisenbank Bulgaria and Eurobank EFG Bulgaria.

  Bulgaria “is a country with a relatively large banking system for its income levels and very high levels of external debt,” Parker said. “Given the more difficult external financing situation there is more uncertainty about how it’s going to service that private sector external debt.”

  With loans exceeding total deposits by about a third, banks in Bulgaria need to tap their parents to fund lending. Western banks are busy writing down bad debt and reducing their balance sheets, reducing funds available to sustain foreign units. That may be bad news for Bulgaria, whose banks have more than half their lending denominated in foreign currency, mainly euros.

  This “could lead to pressures on the balance of payment, GDP growth and the currency board, with adverse consequences for the public finances,” according to Parker.

  Tags: IMF, finance minister, Simeon Djankov, Eurozone, ERM 2, ERM II, ECB, greece, crisis, Fitch, UBB, Eurobank EFG Bulgaria

 28. 28 Профил на Fitch stagnation forecast
  *****
  Неутрално
 29. 29 Профил на Емил
  *****
  Неутрално

  ..."Държавата призна, че бави плащания към фирмите за 600 млн. лв..." ето това е една от причините Б.Б. да режисира и реализира поредния спектакъл Дянков-Първанов.Не е умно , но работи , нали?

 30. 30 Профил на Белфастки
  *****
  Любопитно

  "Над 90% от забавените плащания са към компании от строителния бранш."
  И какво са построили е интересно да се обяви в медийте.

 31. 31 Профил на да не се плаща
  *****
  Неутрално

  Н а тези дето са ремонтирали пътищата нищо да не се плаща!

 32. 32 Профил на OleMale
  *****
  Неутрално

  До Хахо,
  ААААААААААААА за Олимпиадата молим. Станишев е виновен- нали по негово време са се готвили.
  Очаквайте вклучване от Сочи......

 33. 33 Профил на OleMale
  *****
  Неутрално

  До ДИ Янков


  Има,има и по- добър- викат му Малката Секира

 34. 34 Профил на Ikonomist
  *****
  Неутрално

  Fitch stagnation forecast:

  И какво искате да кажете Сър със статията Ви на Английски- противоречи ли на 25 и 26....

 35. 35 Профил на Горанов е племенник на Кирил Ананиев
  *****
  Неутрално

  Владислав Горанов е племенник на бившия и несменяем червен зам.-министър на финасите Кирил Ананиев - същия , която заедно с Първанов и Никола Колев са разговаряли с Дянков преди дни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK