Стара Загора вече следи онлайн замърсяванията на въздуха

Стара Загора вече следи онлайн замърсяванията на въздуха

© Анелия НиколоваОт днес гражданите на Стара Загора и областта могат да следят в реално време наличието на замърсявания в атмосферния въздух. Чрез сайта на Екоцентър - Стара Загора www.go-starazagora.org всеки желаещ има достъп до служебния сървър на Регионална инспекция по околната среда и въздуха и може да се информира за нивата на замърсителите.


Сайтът представя данни от петте пункта за контрол, които измерват концентрациите на 8 контролирани показатели, както и допълнително измерваните замърсявания от фосген, хлор, хлороводород и циановодород.


Преди две седмици двете измервателни станции на РИОСВ край полигон "Змейово" - в селата Остра могила и Ръжена, сигнализираха за наличие на фосген в атмосферния въздух. Производството на това силно токсично задушливо бойно отровно вещество е забранено с конвенция от 1993 година, а наличието му във
въздуха в близост до полигона кара старозагорци да мислят, че на "Змейово" се утилизират химически боеприпаси с изтекъл срок на годност.
Данните от тези пет автоматични измервателни станции постъпват в реално време в регионалната база данни за качество на атмосферния въздух на РИОСВ-Стара
Загора и са предварителни. След проверка за достоверност и верифицирането им, окончателните данни се публикуват в тримесечни бюлетини.


От 1 март вече е разкрита щатна длъжност старши експерт "Връзки с обществеността" към "Змейово", съобщи за "Дневник" началникът на полигона полк. Сергей Марков. Длъжността е за цивилен служител, който трябва да бъде посочен единодушно от неправителствените организации и сдружения. Кандидатите трябва да имат минимален образователен ценз "Бакалавър" и ще бъдат проучени за достъп до класифицирана информация с ниво "Поверително".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK