Здравната вноска се увеличава с нови 2% до месец-два

Здравната вноска се увеличава с нови 2% до месец-два

© Асен ТоневЗдравната вноска ще се увеличи с 2% още тази година, а не както предвиждаха управляващите от 2011 г. За това са се договорили днес премиерът Бойко Борисов и шефовете на съсловните организации на лекари и зъболекари.


Увеличението не е голямо, защото тази вноска се дели 60:40 между работодатели и служители, така че хората ще платят само 1% отгоре, обясни председателят на Българския лекарски съюз  Цветан Райчинов.


Кога точно ще стане това не е уточнено, но Борисов е поискал да се случи възможно най-бързо. Друг вариант за осигуряване на допълнителни средства по време на криза няма, обясни Райчинов. Вноската обаче може да бъде увеличена само от парламента.
Днес ще бъдат преведени към регионалните здравни каси парите на джипитата и зъболекарите за януари, включително и компенсациите за намалените такси за преглед на пенсионерите, уточни Райчинов. За февруари средствата ще бъдат изплатени както е по закон - до края на март. До края на седмицата ще бъдат извършени и всички останали плащания - на специалистите и на болниците в пълен размер.


Още в сряда Министерският съвет ще гласува отпускането на допълнителни 350 млн. лв. от резерва на здравната каса и увеличението на здравната вноска, съобщи д-р Райчинов. По думите му след това веднага ще бъде задействана и процедурата за гласуване на правителственото решение в парламента. Според шефът на БЛС за да стане това обаче ще е нужен около месец. Парите ще се използват най-вече за болничната помощ.


Премиерът обясни, че забавянето на плащанията от страна на здравната каса се е наложило заради това, че са се изплащали парите на лекарите за ноември и декември миналата година. "Четири години предишното правителство не е приемало разширения списък за безплатните лекарства. От първи юли се разширява списъкът така, че ние да плащаме със 70 млн. лв. повече", подчерта Бойко Борисов.


Решено е също да се запазят по-ниските наеми в общинските поликлиники. Преди няколко дни от Столична община обявиха, че те не са вдигани от години и е крайно време да се увеличат.


Шефът на БЛС обясни, че ако договорените неща не се изпълнят, лекарите ще стачкуват ефективно на 7 април, а той ще бъде принуден да си подаде оставката.


Правителството има волята да изведе държавата от кризата, заявиха шефовете на съсловните организации. "За пръв път, откакто съм в системата, имам пряк контакт с министър-председател, министър на финансите и всички отговорни фактори в държавата", подчерта председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков. 


Ръководителите на работодателски организации коментираха, че са против наливането на допълнителни средства в здравеопазването преди реформирането на системата. "В период на криза не трябва да се вдигат данъците за здравеопазване, тъй като не е направено нищо за подобряването на услугата", коментира пред "Дневник" изпълнителният директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Евгений Иванов. По този начин цената й става много висока, а в същото време няма гаранции, че средствата няма да се пръснат по неработещи болници, както досега.


Подобно мнение изрази и зам.-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев. Според него първо трябва да се анализира ефектът от предишното увеличение на вноската от 6% на 8% през 2009 г. "Най-лесно е да се вдигне осигуровката, но трябва да се каже дали чрез това ще се постигне по-добра ефективност. Трябва да се отговори и на въпроса дали са спрели течовете в здравната система", добави той.


Представителите на бизнеса добавиха, че въпросът тепърва ще се обсъжда в съвета за тристранно сътрудничество, където те ще представят аргументите си против увеличаването на вноската.

Коментари (281)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Идиотщина
  *****
  Неутрално

  Абсолютна идиотщина е това нещо. Наливат се милиарди в бездънна яма.

 2. 2 Профил на въпрос
  *****
  Неутрално

  а за тези, дето и сега не си плащат здравните вноски и въпреки това се лекуват и приемат в болниците на общо основание, без да плащат, а им плащат другите- тези социално слаби търтеи и тарикати ще продължават ли да бъдат приемани за лечение ? Кога тези търтеи ще бъдат изхвърлени от болниците ? Кога здравната вноска ще стане индивидуална партида и всеки да си знае парите ? Защо ще продължавам да плащам за хрантутниците ?Докога общ казан на осигуровките.? Пак ли ще ми мрънкат безработните и самоосигуряващите се, че нямат пари,? Като нямат пари защо отиват в болницата за лечение без пари ? Кога неплатилите и неплащалите ще се накарат да платят ?

 3. 3 Профил на пуц муц
  *****
  Неутрално

  Ми що не и здравната вноска. То иначе на и на лекарите не се плаща ама требе се напълни хазната.
  Хер Флик и Чичо Скрудж скоро ще уморят малкия Тим - решено е!!!

 4. 4 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1679 Весело

  Финасовият гений Симеон "Поразяващата Уста" Дянков в пак се е разбеснял.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 5. 5 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  10% Плосък данък
  10% вноска пенсии
  10% здравно

  последните две делени 50-50% между работодател и служител

  така трябва да е

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 6. 6 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "така че хората ще платят само 1% отгоре"...абе хора, нали шефа ще трябва да вземе парите от някъде - ако изборът е неговата заплата или моята - я познайте коя ще намалее....

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 7. 7 Профил на Валентина
  *****
  Неутрално

  Къде Ви отиват всички пари бе бате Бойко.Този Вио откраднал, онзи Ви откраднал ,а вече 9 месеца не виждаме нищо.Няма пари за пенсии ,а за увеличение на заплатите Ви има .Засрамете се.Къде отиват вноските за здравна осигуровки,че няма пари за лекарите.От Вас и лично вече от Дянков само чуваме дай,дай а отсреща нищо-глад.,мизерия и безработица.

 8. 8 Профил на simeonius
  simeonius
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да спрат да говорят простотии как се деляли, икономически няма значение! Като намалиха с 2% пенсионните бяха много, а сега са малко?

 9. 9 Профил на днеска
  *****
  Неутрално

  Днеска вече две фирми обявиха че ще спрат ако остане това с осигуровките за работодателите и отивали хората на заплата

 10. 10 Профил на simeonius
  simeonius
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Вместо да прекратят корупцията и източването на бюджетите, ще събират още пари за крадене...

 11. 11 Профил на Музар
  *****
  Гневно

  До коментар [#6] от "аз":

  "абе хора, нали шефа ще трябва да вземе парите от някъде"

  Точно така. Дори не става дума да вземе от моята, не от неговата. Парите идват от едно място - пазара. (за бюджетните заплати идват от моите данъци и е без значение как ще се разпределят тези 2%).

  Преди да наливат в тази каца без дъно - здравна, социална и пенсионна система, да сложат ред там. Независимо от номиналния размер на вноските, всички получаваме равно количество услуга. Това са данъци, не са осигуровки. И са регресивни.

  Този напън да се съберат пари за бюджета вече засилва огромна и нарастваща лавина от социално слаби.

 12. 12 Профил на Много зле
  *****
  Неутрално

  Пожарникарчето пак прави сделка тип "на чужд гръб и 100 тояги са малко". Я да прочетем програмата на ГЕРБ преди изборите. Някъде да пише, че за пъврата година на два пъти с по 2% ще се вдигне здравната вноска, а осигуровките няма да се пипат? Нали щяха да остойностяват здравните услуги и щели само икономисти да управляват бюджета и финасите на здравните заведения. Нещо много бързо забравя Бойко обещанията и прифаща манафлъците на бат Серго. Скоро май триглавата ламя ще ни се види безобидно пионерче пред лапачите от ГЕРБ.

 13. 13 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1494 Любопитно

  Ама защо само с 2%, можеше направо 2% на работодателя и 2% на работника. То каца без дъно няма напълване!
  Значи за собствениците на ЕООД, вече увеличението е 5-6 кратно, защото от 240.00, което си беше несправедливо малко вече е 1200 с 10% вноска, само за здраве 120 лв. което си е несправедливо много. Поне това няма как да мине със задна дата. Има един закон, 0% данък и 100% носят един и същ приход, само че кой да учи в този шантав свят. Много се кефя когато ръководител от такъв ранг коментира "....така че хората ще платят само 1% отгоре...." другите сигурно не са хора те са.... Да ти п..кая на управленската ти политика с такова изказване!

 14. 14 Профил на вай-вай-вай
  *****
  Неутрално

  Поради демографски проблеми на страната, очаквайте още по-големи увеличения в бъдещите 10-20 години.

 15. 15 Профил на Усин
  *****
  Весело

  Така е като не одите да палите свещ за дянков .Къде сте бе гер баджий,пак ли сте доволни бе ,кой сега пак краде от народа бе Станишев Първанов или Бойко и Дянков.

 16. 16 Профил на чук
  *****
  Весело

  Увеличението е правилно,но няма да доведе до нищо ,защото системата се източва.Вноските на пенсионерите и бюджетните така или иначе са от държавата.

 17. 17 Профил на Аз
  *****
  Гневно

  Да реформират първо сектора
  Държавата да почне да плаща нормални здравни вноски за пенсионери, деца и държавни служители
  Да въведат диференциране според платените пари през втори задължителен частен стълб на осигуряване

  и тогава да вдигат вноската.

 18. 18 Профил на da
  *****
  Неутрално

  Тези които се самуосигоряват няма с кой да делят.
  Плащам и на двама безработни.

 19. 19 Профил на hah
  *****
  Неутрално

  До кога само ще се събират пари в тази безумна каса и винаги няма да стигат ?!? Да вземат най накрая да я махнат и да ни оставят да се договаряме сами с болници и лекари ... по-добре никаква услуга от колкото адски нискокачествена такава... Ако всичко мине на пазарен принцип много бързо ще стане ясно кои лекари/ болници си вършат работата и кои скатават/ нехаят за здравето на пациентите си...

 20. 20 Профил на Totalitarizym
  *****
  Неутрално

  "Борисов поискал и те изпълнили ..." - компетентният по всички теми Борисов води държавата към светло бъдеще.

 21. 21 Профил на Добри Божилов
  Добри Божилов
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Преди 2 години вдигнаха здравната вноска от 6 на 8%, с уговорката, че 2% са за бъдещите частни фондове.После решиха, че 8% остават за НЗОК,а нови 2% ще са за частния стълб. Новината от днес е, че още от тази година здравната вноска на НЗОК се вдига с 2% и се превръща във втори плосък данък от 10%. Абе мозъци, мислете не само за проценти, а и за бройката на тия дето плащат. И 100% да я направите, ако плащащите са 0...

  www.dobribozhilov.com
 22. 22 Профил на Музар
  *****
  Неутрално

  До коментар [#16] от "чук":

  Никой не възразява да плаща за услуга толкова, колкото струва. Но да се плаща за липсваща или непълна услуга все повече - НЕ!

  С какво е променена системата на здравеопазване, че да се променя вноската? С какво е променено качеството на услугата? Или нейният обем? То дори и тенденция за такава промяна няма.

 23. 23 Профил на Процента
  *****
  Весело

  Малко е 2% - 12% да я увеличат, егати и вноските!
  А болниците - 90% да съкратят... Ето това е свобода?!?

 24. 24 Профил на Странно:
  *****
  Неутрално

  Вече 20 минути, а няма поздравления! Все пак, трябва да се каже, че при задаващата се криза, и 2%, и 20% от нула, е все нула.

 25. 25 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  Всичко, което може да се вдигне - ще се вдигне. Дянков ще опере пешкира, а хората ще духат супата... Некои светила-лекари ще станат още по-богати, а масовката, които ще изнесат "реформата" на гърба си ще останат нормално бедни....

 26. 26 Профил на Д-р.Green
  *****
  Весело

  "...., а той ще бъде принуден да си подаде оставката."
  Това много ми хареса!

 27. 27 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Мен ме няма вече - ще се пиша, че съм "починал"! Нямам сили да плащам толкова данъци. До сега можех и кретах - сега вече "Баста"!

  Не съм искал нищо от здравното, не съм ходил по болници, щото работя като роб и кретам ли кретам. Осигурявам се, плащам си парното, водата, телефона, данъка за къщата и боклука, плащам си за това, че съм българин.

  До тук съм. От утре ме няма!

 28. 28 Профил на ivanivanov
  ivanivanov
  Рейтинг: Неутрално

  "Увеличението не е голямо, защото тази вноска се дели 50:50 между работодатели и служители, така че хората ще платят само 1% отгоре, обясни председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов."
  Идиот! Работодателят нали трябва да даде тези пари на работника за този 1%? За работодателите вноските си скачат с 2%. Аман от и аз не знам какво мислене, че, щом парите се дават от бизнеса, значи не са проблем. За мен лично и 0.5% са много, щото са на 1000 места по "незабележимо малко". А НЗОК да действа така, че да виждам смисъл от осигуровките?

 29. 29 Профил на Ние
  *****
  Неутрално

  Тия тъпанари пожарникари и американци ще ни вземат и въздуха където дишаме да си напълнят личните банки! До кога ще ги търпим още, не стават ли по нагли от наглите и октопода дали не са самите те.

 30. 30 Профил на Непроятно, но фак
  *****
  Весело

  Цялата световна икономика, основана на растежа и социалното осигуряване е една голяма пирамида. За справка филма "Collapse" (подсказка: има го в колибка.ком)

 31. 31 Профил на Некъф Недоволен
  *****
  Неутрално

  Излизаме от кризата като трябва да плащаме повече за нещо и да не получаваме нищо!
  Закривате болниците и вдигате вноските - като намалявате разходите, защо вдигате приходатие от това перо и къде отива "печалбата"??? В гушите ви отива!

 32. 32 Профил на misleti
  *****
  Разстроено

  Предлагам
  Здравната да се предложи на четири нива.
  1. 5% получава бърза помощ и преглед при личен лекар.
  2. 10% и направление до специалист
  3. 15% и още
  4. 20% и т.н.
  Да има и такива нива на бонични заведения.

 33. 33 Профил на D24
  *****
  Неутрално

  До коментар [#5] от "Десен":

  от кога десните започнаха да подкрепят увеличаването на данъци и осигуровки?

 34. 34 Профил на Коко
  *****
  Неутрално

  Сега докторите протестират. А никое джипи не казва дали дава касови бележки за потребителската такса. На мен до сега никога не са ми давали. Непрекъснато реват за пари, а направиха скъпоструващи частни клиники. С какво, с въшки ли.

 35. 35 Профил на Кирил Кирилов
  *****
  Гневно

  От предизборната програма на ГЕРБ:

  5. Данъчни стимули – да оставим парите при хората и бизнеса.

  Облекчаване на данъчните и осигурителни режими с цел увеличаване на разполагаемите доходи и стимулиране на икономическата активност на граждани и бизнес.

 36. 36 Профил на Д24
  *****
  Неутрално

  Не бяха ли ГЕРБ тези, които казваха преди изборите, че ще намалят осугорвките и ДДС? А каква стана накрая...

 37. 37 Профил на Пепи
  *****
  Неутрално

  В коя друга професия плащат за абонамент, защото да запишеш 3000 души евентуални пациенти , не значи че правиш нещо за тях. Крайно време е, на джипитата да им плащат за реално свършена работа, така както е в други професии и щом здравеопазването стана търговска дейност.

 38. 38 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  Обърнете внимание, че покачването на здравно-осигурителните плащания с Х % не водят до по-голямо заплащане при медицинския персонал. И 50 %-на вноска да направят, парите ще отиват в резерва на поредното правителство, което някой ден им слага ръка за партийни кьорсофри. Затова и лекарското съсловие не е заинтересувано от покачване на тези вноски. Те просто не отиват при реалния изпълнител на здравни грижи.

  Както виждате и с повишената вноска от 8% ПАК НЕ ПЛАЩАТ НА ЛЕКАРИТЕ. Целта е да се прехвърли недоволството на хората към лекарското съсловие. ЗАТОВА СТИГА СПЕКУЛАЦИИ ! ЗАКРИВАЙТЕ НЗОК ЗАЕДНО СЪС ВСИЧКИ ТАМ ЛАПАЧИ. НЯМАМЕ НУЖДА ОТ МЕЖДИНЕН ПОСРЕДНИК ПРЕКУПВАЧ ЗА ОТНОШЕНИЯТА ЛЕКАР-ПАЦИЕНТ...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 39. 39 Профил на др. Иванов
  *****
  Неутрално

  Първо здравната вноска се увеличи от 6 на 8%, което е увеличение с 33,33%, а сега ще се увеличи с още 2% или 1% от работника съответно с 25% - 12,5% или общото увеличение при управлението на уродите е около 70% са по малко от година.

  Изгони ГЕРБ, спаси България.

 40. 40 Профил на ♂
  *****
  Неутрално

  До коментар [#2] от "въпрос":

  1- Чл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.

  (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.
  2- Ако смяташ че ще получиш някаква здравна
  помощ без осигоровки сигурно живееш на друга
  планета.

 41. 41 Профил на среден пръст
  *****
  Неутрално

  Докато продажните медии под давление на управляващите ни проглушиха ушите с всякъкви (нагли,октоподи, трактори,скандали между гоце и шушумигата Дянков и др.), за да ни отвличат вниманието от истинските проблеми ха хората тихо по терлици ни се пробутват по-вискоки здравни осигуровки,по- скъп ток от лятото, по скъпи горива,а ,безработицата ръсте с главоломнитемпове бедността е повсемесна ,а оскотялото население на България седнало да се дърли по форумите к,во казал смешника министър на финансиите и какво направил доносника Гоце понастоящем изживяващ се президент на (държавата) абсурдистан...С ддна дума както каза един(титан)на мисълта ,,абе к,во да ,прайш-лооош матрял"

 42. 42 Профил на Кожов и Костов
  *****
  Неутрално

  И Кожов и Костов се изреждаха като финансови министри през злополучния ни преход. И през по-тежки времена са управлявали. Но нито са бавели заплати на училтели и лекари, нито са дигали здравните вноски и данъците. Тези, сегашните ем не намират пари, ем не съкращават администрацията, ем ни вдигат днъците/осигуровките. И бавят парите на бизнеса. От далеч им личи, че съвсем си нямат на представ кво да правят. Вече девети месец се учат на наш гръб!

 43. 43 Профил на Красимира
  *****
  Неутрално

  Единственото, което все още ме крепи да имам вяра, че в този сектор ще се случи реформа е това, че ще им гласуват допълнителните пари само срещу реформи. Ако им ги дадат просто ей така - тази система я очакват само палеативни мерки още три години, колкото да не фалира. И нищо няма да се промени - за никого. Нито за пациента, нито за данъкоплатеца, нито за съсловието... Ако има някой, който харесва тази ситуация, това сигурно са шепа хора, които правят маса пари от това....

 44. 44 Профил на земна ос
  *****
  Неутрално

  "Кога точно ще стане това не е уточнено, но Борисов е поискал да се случи възможно най-бързо"
  този пак нареди на времето и вселената да се движат според неговите изисквания. Той наредил ! А кой изпълнил ?

 45. 45 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  До коментар [#37] от "Пепи":

  Още ли не разбрахте защо се плаща на глава? ЗА ДА НЕ СЕ ПЛАЩА НА ПРЕГЛЕД .Най им е лесно да хвърлят някакви пари на глава от населението и това се прави умишлено, защото ако остойностят труда няма да могат да го платят и по точно не желаят да го платят. При заплащане на извършена дейност възнагражденията на лекарите биха били 15-20 пъти по-високи.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 46. 46 Профил на Пациент
  *****
  Гневно

  Миналата година трябваше да "лежа" 10 дни в болница /в София/, за което време не съм спал и една нощ в болницата, не съм изял и една филия хляб от болницата, тъй като съм си от София. За тези десет дни ми взеха два пъти кръв, направиха един ехограф и анализ на две урини. Т.Е. отивах в болницата в 8.00 часа и се прибирах към 11.00 ч. Накрая ми дадоха документ, че препоръчват??? ЯМР със някави мъгляви предположения за диагноза, която въбще не се и сбъдна. Подписах документ, че съм бил 10 дни на болнично лечение!
  ВЪПРОСИ:
  1. Защо нещо, което се прави за 3 дни, се правеше 10?
  2. Защо ми писаха 10 дневен денонощен престой, слад като нямам и пълни 24 часа такъв?
  3. Защо нямаше категорична диагноза и защо те не извършеха ЯМР, а ме пратиха сам де си го правя?
  4.Защо са теглили пари от ЗК за легло, храна, персонал и др. , които не са извършвали?
  Болницата се намира на територията на Александровска, но е отделна от тях.

 47. 47 Профил на stupidon
  stupidon
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Споко- скоро ще ни лекуват само палестинския "доктор" и петте му сподвижнички, които президента помилва на летището!

  "Животът е като стълба на кокошарник - къс и осран." - Есхил
 48. 48 Профил на Иванчо
  *****
  Неутрално

  Те и зъболекарите щели да протестират. Това е върхът на нахалството. При тях почти всичко плаща пациента, а е известно, че здравето се определя на първо място от това не само какво вкарваш в стомаха, но и как го вкарваш през устата. Държавата нехае, че 90% от възрастните хора са без зъби (като мен), защото не могат да си платят зъболекарските услуги. А зъболекарите хич не са бедни. Ето в Ботевград си строят клиника. А нямали пари. Крайно време най-скъпото обучение-медицинското да стане изцяло платено. защо аз като данъкоплатец ще плащам обучението на медик, а той утре ще духне в чужбина. Е, другите страни са доволни, че си вземат готови скъпо стуващи на държавата специалисти.

 49. 49 Профил на ..............
  *****
  Неутрално

  охх, аз гласувах за герберите... сега потъвам, потъвам.. и само чета, как се вдига, всичко, което може да се вдигне, дерат ми все по-високи осигуровки на месец, а работата намалява. Трябват ми 800 лв за медицински неща, които не мога да събера, за това пък шибаната здравна осигуровка пак ще расте........

 50. 50 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Ае честито на потърпевшите. И на бюджета де...
  Разбира се, това си е корекция на Държавния бюджет. Още през март. На консолидирания. Това е очевидно признание, че великият финансист от ловешко е в състояние на амок. Най-смешното в ситуацията е, че Дянков започва да изпълнява "малоумните" идеи от: СВЕТОВНАТА ФИНАНСОВО-ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА И БЪЛГАРИЯ
  (ДОКЛАД ЗА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ)

  Лошото е, че малоумничето няма на идея какво ще се случи с предлаганата мярка. Обясненията на Райчинов, че 1% не били много са за наивници. При СРЗ от 600 лв(брутна) това са допълнително по 6 лева от двете страни - работодатели и осигурени лица. При заети 100 човека в някоя фирма, това е едно работно място. При заети милион и половина, това са нови 15 000 безработни.. Това е ефектът, който дофторчето не е видяло. 15 000 на борсата изяждат целия фискален ефект от мярката. Краткосрочния. Това не е видял пожарникаря. Забравил е, че ще трябва да плаща помощи за безработица, няма да получава преки данъци от бившите "трудещи" се... Т.е. ще даде повече, отколкото ще вземе.
  Ненормалници...

  Ecrasez l’infâme
 51. 51 Профил на abv
  *****
  Гневно

  Преди изборите ГЕРБ твърдяха, че преразпределението на БВП през бюджета от 40% е високо, че ще го намалят до 35%, че дори и 30%. Това ще стане чрез намаляване на държавните разходи, в това число и броя на бюджетните служители, и чрез увеличаване на ефективността на тези разходи. Т.е. с по-малко пари по-добри услуги. ще намалят осигуровки и данъци.
  Какво стана:
  Бюджет 2010 предвижда преразпределение от над 43%.
  Вдигнаха, и продължават, минималните осигурителни прагове.
  Вдигат здравната осигуровка.
  Не връщат ДДС.
  Не се разплащат по договори.
  Не намаляват нито броя на хрантутниците на бюджетна ясла, нито разходите като цяло.
  Антикризисната политика е:"Ще дадем на тези, които викат най-силно".
  Дребният и среден бизнес и самонаетите, уж основа на уж дясната партия ГЕРБ, да го духа!

 52. 52 Профил на niki
  *****
  Гневно

  тия тапаци взеха народа за мезе пьрво вдигнаха прага на 420 лв от 240 ипоследва автомати4но покачване на здр вн за самоосигуряващи -от 10-80 на 16лв и 80 ст те сьс 6лв сега още 1процент или още 4лв и 20 ст или ОбЩО СУмАрНО СЬС 10лВ 10 лВ 10лВ ИлИ ПО4ТИ 100 100ПрОцЕНТА ОТ 1 ЯНУАрИ!!!!!!!!!!!СНЕСТИТО бЬлГАрИ!

 53. 53 Профил на Beholder
  *****
  Неутрално

  @ десен (10)
  Момент, а ДДС 20% къде отиде?

 54. 54 Профил на stupidon
  stupidon
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#46] от "Пациент":

  Хаха... Сладур! Туй се повтаря около 100 000 пъти месечно сигурно! Ти си ги вкарал в разход около 100-на лева, а те са дръпнали от касата около 1000... На туй му се вика ефективност- така е вече 10-на години...

  "Животът е като стълба на кокошарник - къс и осран." - Есхил
 55. 55 Профил на Молим ва
  *****
  Неутрално

  Молим ва да споделите:
  1) Каква част от докторите не взимат подкупи.
  2)След поредното вдигане на вноските, според вас ще намалеят ли въобще рушветите в здравеопазването?

 56. 56 Профил на На Бойко Тиквата все някой друг му е виновен
  *****
  Гневно

  Бойко Тиква проста, пка ли Станшев ти е виновен ,че няма пари?!!?!!?
  9 месеца управлявате и затъваме от ден на ден - пак не стигат парите и пак данъкоплатците ще товарим а?!!??
  Докога Тиквеник такъв???

 57. 57 Профил на TAU
  TAU
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Лошо пичове, лошо. Аз съм самоосигуряващ се, плащам си всичко сам и внасям здравни осигуровки откак са ги въвели – нямам пропуснат месец. Два-три пъти ми се наложи да ходя при моето Джи Пи и всеки път чувам един и същ отговор – направления няма. Веднъж си спуках лопатката и трябваше спешно да ми направят рентгенова снимка в поликлиниката. Поискаха и ми взеха парите като на поп и изобщо не ги беше грижа, че внасям здравни осигуровки.

  Къде са ви реформите на здравната система, ГЕРБ? Клекнахте пред съсловните организации на лекарското съсловие. Изведнъж се оказахте много гъвкави в гръбнака и направихте чупката в кръста. Кога ще помислите и за пациентите?

  Давайте в същия дух – произвеждайте скандали и никакви реформи и вие ще сте следващите, които ще отсвирим, нищо че пак ние ще издухаме супата.

 58. 58 Профил на Beholder
  *****
  Неутрално

  @аз (27)
  Пич, сори, но късно си се осъзнал. Държавата Булгаристан трябва да бъде преебавана с данъци, осигуровки и въобще всякакви налози от момента, в който почнеш да си изкарваш прехраната. Защото тази бандитска държава взема от адски много хора, за да храни адски малко и докато е така, всеки платен й лев е загубен лев, който не съм дал за семейството ми или за мен самия.

 59. 59 Профил на LUD
  *****
  Гневно

  Тоя Бойко ще ни е*е майките!
  Дигнете не с 2 %, а с 20 % кожодери мръсни ГЕРБери!

 60. 60 Профил на шшшшшшшштттттттт
  *****
  Неутрално

  Тука е страната на всевъзможните невъзможности-ЖАН -ЖОРЖИЯ

 61. 61 Профил на Пепи
  *****
  Неутрално

  До коментар [#45] от "Dr_Doolittle":

  Аха. Но кой остойностява труда? Може да си измислят всякакви норми. Какво пречи да има нещо подобно на рецептурната книжка. Когато се лекуваш или ходиш на прегледи, доктора вписва процедурите в нея (или това го прави болницата), пациента се подписва и един екземпляр отива в здравната каса. тогава на доктора или на болницата ще се заплати за реалната работа, а не на фиктивно записани пациенти. Знаете ли че мой близък от София, възрастен човек инвалид (имаше инсулт) не виждал очите на джипито си. Години наред джипито не е стъпвало в къщи или да му се обади по телефона. А получава пари за него.

 62. 62 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  До коментар [#57] от "TAU":

  Повечето хора под реформи в здравеопазването разбират връщането на социалистическите поликлиники и съветската система Семашко. Няма какво да се заблуждаваме реформи в здравеопазването означават по-високи разходи, такива каквито са в развитите Европейски страни. Тук проблемът е къде отиват тези по-високи разходи. В момента те не отиват за здравеопазване ,а за имитации... . Истината е ,че партийната класа и тяхното МЗ и НЗОК няма административен капацитет да прави реформи, а и не се интересува от теб като пациент. Иначе нямаше да има Правителствена Болница за тях и ДКЦ-то с опашките и лимитите за теб.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 63. 63 Профил на ххх
  *****
  Неутрално

  Ако с увеличената вноска се увеличи и качеството на здравеопазването,съм съгласен.но се опасявам,че и тези пари ще отидат за луксозни офиси и коли или ще потънат в бездънни ями.

 64. 64 Профил на Maiden
  *****
  Гневно

  След указание 24-00-7/25.02.2010 на НАП ГЕРБ загуби 200000 гласа. След повишение на ЗОВ с 2% ще загуби още толкова. Честито. Дянков и Кр.Стефанов знаят как се унищожава средна класа в зародиш, но скоро и те ще се регистрират в бюрото по труда.

 65. 65 Профил на Бойко иди си с мир
  *****
  Неутрално

  Ееееее тия вече от ГЕРБ се уляха - цял свят предлага антикризисни мерки - тук товарят народа и ни дерат като овце!
  Те тия осигуровки и данъци са безкрайно тежки и сега, а те още и още, че да Ви работим ''аргати'' господа Управляващи Гербери!!!

 66. 66 Профил на ОЩЕ НИЩО
  *****
  Неутрално

  ОЩЕ НИЩО не сте видели. Освен, че хал-хабер си нямат кво да правят и се учат на наш гръб, Герберите искат да направят "само" още 2 неща в здравеопазването:
  1) да продадат 100% от болниците на безценица-за да се понагуши я някой угоен министър, я някой чиновник
  2) Частни здравни фондове, като в САЩ. А как е там-
  2-а)24,9% от здравната вноска отива за...здравен мениджмънт. Със всичките и' золуми и далавери здравната каса не го докарва този процент.
  2-б) Частните здравни фондове си вдигат цените на "пакета услуги", без отчетно! Става въпрос за безконтролен картел.Виж тук: http://www.dnevnik.bg/sviat/2010/03/06/869107_obama_kritikuva_golemite_kompanii_za_zdravno/

 67. 67 Профил на Светослав
  Светослав
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Увеличението на здравната осигуровка няма да покачи, кой знае колко приходите. По-скоро да си оправят процедурите. Не е редно човек да губи по 617 часа годишно в плащане на данъци.

 68. 68 Профил на ВъВ
  *****
  Неутрално

  Пустинята вече може да идва,условията са благоприятни .

 69. 69 Профил на петров
  *****
  Неутрално

  от първи януари здравната вноска се е увеличила от 10 на 16 лева месечно сега само месец след увеличението пак се предлага ново - до края ня годината ако така върви всеки месец увеличение трябва все пак таван за увеличенията иначе кяакто е тръгнало тя ще бъде сто на сто увилечена вместо да се потърсят други доходоносни източници ако трябва - включително и прекратяването на флирта с докторите на гърба на данъкоплатците - в условията на криза антикризисно иначе кого ще лекуват докторите ако хората се изплашат и избягат от т.н. здравна система - кога най.после частните здравни фондове не застанат рабо до рабо със сегашната, която не е ефективна а скъпоструваща и съсипваща икономиката която и без това е достатъчно съсипене от всички досега направени "реформи"

 70. 70 Профил на наглост и алчност
  *****
  Гневно

  Лобистки интереси оставяли без средства НЗОК. Един пациент се приемал в болница неколкократно за извършване на една и съща процедура и в много случаи след необосновани хоспитализации се увеличавал риска от усложнения и трайното инвалидизиране на пациента. Българското здравеопазване е на последно място в Европа, според проучване на Дейли Телеграф. Изследван са здравните системи в 33 европейски страни по системата на „Euro Health Consumer Index” въз основа на 38 фактора. Сред тях са достъпът на пациентите до медицински услуги и информация, както и времето за чакане пред лекарския кабинет или за извършването на дадена манипулация. Най-малко точки събира България, а преди нас са Румъния, Албания,Словакия, Полша и Македония. Очаквано сме на последно място по качество на здравеопазването, но на първо място по далавери, некомпетентност, наглост и алчност на медиците ни, От писанията на доктори, зъболекари и фармацевти излиза, че единствените, които заслужават високи заплати са те. Инженери, учители, пилоти, журналисти и т.н. са малоумни нещастници, имали глупостта да изберат професия, която не може да изнудва останалите и затова да мрат, ако нямат пари? Българското здравеопазване в голямата си част се състои от самозабравили се некомпетентни и алчни индивиди, картелни споразумения, схеми и източване на парите без никаква полза за пациента. Когато качеството му се доближи до Европейското, тогава могат да искат европейски заплати, а докато не се реформира и контролира сериозно системата и няма адекватни наказния и затвор за нарушителите, дори военният бюджет на САЩ няма да им стигне и парите ще изчезват в крадливите им джобове без НИКАКВА полза за пациента от когото се взимат тези пари. 71. 71 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  До коментар [#61] от "Пепи":

  НЗОК не плаща домашни посещения затова няма и да видиш джипито си на гости без да си го повикал, защото ще трябва да му платиш този преглед. А иначе по света имат електронни здравни смарт карти, с които лекарите си отчитат дейността (и няма злоупотреби) .Само че у нас инвестициите в електронно здравеопазване също са имитация и потънаха НЗОК да каже къде...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 72. 72 Профил на Hera78
  *****
  Неутрално

  Крайно време е работещите да се съберем и да подпишем една петиция, в коато да искаме част от личните ни здравни вноски да се акумулират по индивидулана партида по ЕГН.Така всеки който се осигурява, в момент когато му се наложи, ще може да си усвоява натрупаната сума.Сега плащаме, плащаме и когато ни се наложи-пак си плащаме.

 73. 73 Профил на Beholder
  *****
  Гневно

  Искам честен отговор на един въпрос - човек, който е плащал (за огромно съжаление) поне някакви здравни осигуровки над 10 г. и нито е лежал 1 ден в болница, нито е получил 1 лев реимбурсиране на лекарствата за простудите/гриповете, които кара по веднъж-дваж всяка година, не трябва ли след изтичането на тези години да получи поне част от парите си обратно за това, че само е наливал през въпросния период? Какво казвате, не било справедливо? Ами тогава ще се погрижа от "поне някакви" тези здравни осигуровки да станат "никакви", а пък да го духат и лекарската мафия, и дъртофелниците, на които държавата реимбурсира лекарствата с моите вноски

 74. 74 Профил на Търпелив
  *****
  Гневно

  Това вече прелива чашата. Не стига че си измислят база, върху която да начиляват осигуровки, но и процента увеличават. Вместо да се запушат дупките, от които изтича, ще се стараем да пълним с по-голяма скорост, та дано нещо се задържи в черната дупка "ЗДРАВНА КАСА".

 75. 75 Профил на Зрител на Канал 1
  *****
  Любопитно

  А защо Бойко спомена в "По света и у нас" сега на обяд фразата: "Иначе трябва да девалвираме лева....".??? Може ли някой да поясни?!

 76. 76 Профил на jean
  *****
  Гневно

  Източването продължава. Колкото и да вдигнат вноските, без запушване на течовете, покрай които са се събрали и смукат ли смукат стотина мафиоти с Хипократова клетва, няма да има качество и ефективност.

 77. 77 Профил на Jogy
  *****
  Неутрално

  Работя на трудов договор, на висока заплата, от много години.
  Съответно, ми се удържат и пълните здравни вноски - не са малко пари на месец това.

  Отивам в поликлиниката, и там ми казват: "Няма направления, щом не е нещо спешно, елате другото тримесечие"

  Е, добре, къде са ми парите? Като не мога за даден период реално да си ползвам здравното осигуряване - все едно че не съм плащал, защо не ми върнат вноските?

 78. 78 Профил на beholder
  *****
  Неутрално

  #алчност и наглост (70):
  Пич, ако можех, щях да ти пиша 100 плюса, не само един. Абсолютно вярно и точно казано!

 79. 79 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  До коментар [#70] от " наглост и алчност":

  Не е вярно че достъпа на българския пацент бил ограничен .Я по-добре прочетете следната статия :

  Две трети от англичаните не могат да си запишат час при GP-то в рамките на два дни’
  http://www.telegraph.co.uk/health/3204594/Patients-in-two-thirds-of-England-fail-to-get-GP-appointment-within-48-hours.html

  У нас всеки иска да бъде прегледан на 5-тата минута и то от професор и то по тясната специалност , която пациента си е намислил.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 80. 80 Профил на Jogy
  *****
  Неутрално

  До коментар [#73] от "Beholder":

  Съгласен съм, нека да е като при някои автомобилни застрахователи - ако за предната година не е имало никакви щети, които да ти покриват, за следващата година ти правят отстъпка от застрахователната премия.

 81. 81 Профил на Kpuc
  Kpuc
  Рейтинг: 434 Разстроено

  "Чудесна" антикризисна мярка, как никой още не се е сетил да вдигне ДДС? Абе я направо да върнем прогресивното облагане ...

  Never argue with idiots - they bring you down to their level and then beat you with experience.
 82. 82 Профил на д=р Хаус
  *****
  Неутрално

  Забелязвам ,че някои от редовните клакйори на Боко Тиквата в този форум са започнали да "помъдряват"?!!
  Имам предвид TAU и още няколко като него!
  Какво да се прави,след пянството следва махмурлък!!!

 83. 83 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Да припомним. Изцъкленият идиот вдигна акциза върху тютюневите изделия с аргумента, че допълнителните приходи ще влизат в здравната система. Да попитаме: А с колко е намалял акцизът от тези изделия? С колко се е увеличила контрабандата? С колко намаля за два месеца фискалния резерв? С колко се увеличи безработицата? С колко се увеличиха лошите кредити? Какъв е касовия дефицит по държавния бюджет за януари и февруари?
  Няма смисъл да питаме. По всички гореизброени въпроси ще чуем, че бюджетът за 2009 е ...балансиран и най-добрия в Европата.. За 2010 не му се говори, щото катастрофата е зашеметяваща...

  Ecrasez l’infâme
 84. 84 Профил на Пепи
  *****
  Неутрално

  До коментар [#71] от "Dr_Doolittle":

  Да, ама в дневното разписание на моето джипи пише от .....часа до .......часа е на домашно посещение.

 85. 85 Профил на счети
  *****
  Неутрално

  2.254.000 наети лица х 625 лв средна заплата х 12 месеца х 2% = 338.100.000 лева годишно

  Честито на матряла!

 86. 86 Профил на ГЕРБ - най-некадърното правителство
  *****
  Гневно

  Абе пожарникаря Бойко и целия ГЕРБ не се ли кълняха, че ще намаляват осигуровки и ДДС? Защо и тук излъгаха? Хер Флик всеки ден обикаля шоутата и плещи глупости, а в същото време е най-некадърния финансов министър за последните 20 г. Фин. министри в развитите икономики много рядко говорят, а този некадърник влиза от скандал в скандал.

 87. 87 Профил на denis
  *****
  Гневно

  На всички наивници гласували за ГЕРБ, честито...!!! То бива да си глупав и негоден, но тези надминаха и Жан Виденов!

 88. 88 Профил на Вики
  *****
  Неутрално

  Браво №70. Интелигентно, добре написано.Не знам обаче дали някой от управляващите ще го прочете.

 89. 89 Профил на TAU
  TAU
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#62] от "Dr_Doolittle":

  +!

 90. 90 Профил на mm40
  *****
  Неутрално

  I won't pay, I won't pay, no waaaaayyyyy!
  за какво да плащам въобще ,след като ако съм болна си вземам кеша и плащам на ръка на алчинте доктори, за да има въобще някакво лечение и преглед??
  Защо да плащам 2 пъти за една и съща нискокачествена услуга???
  Освен това хич не ми дреме, че нашите учили-недоучили докторчета щели били да заминат в чужбна-горко им на чужденците с такива "качествени" медици, само дето там, на където са се запътили СЪДЯТ лекари за грешки и некомпетентност/предполаг ,че няма да се зъбят като озверели кучета на пациентите ,а ще са мили и мнооооого любезни, за да не им бият шута на обратно в БГ!!!
  Айде търтеи крадливи вземете си скапаните престилчици и вън!

 91. 91 Профил на винетка
  *****
  Неутрално

  Докога ще ги търпим тези Боко Тиквата и хер Флик. Още малко и няма да останат нито работещи фирми, нито живи хора

 92. 92 Профил на omerzen
  *****
  Неутрално

  Хора найстина по лошо става с всяко ново правителство,идва поредната партия обещава ви( светло бидеще) и само след няколко месеца управление започваме да си спомняме с носталгия за бившото правителство ,като забравяме зулумите които е извършило ,защото поразиите на новите са в пъти по страшни...Това се случва ,защото не проумяхме за всичките тези години,че цялата политическа сган са от едно котило -БКП и,че днешните са синовете и дъщерите на( СЪЩИТЕ) и за тях няма нищо свято да не говорим пък за някакъв морал,а цялата им движеща сила се налапат като за последно на купанята и след това доволно да се затъркалят в помиината яма наречена(държава)и да загрухтят блаженно.На тези свине аз няма повече да им работя и да взимат и последния залък на семейството ми ,а забирам жена си и двете си деца и емиграция ,защото това е единственото спасение.

 93. 93 Профил на Пепи
  *****
  Неутрално

  До коментар [#79] от "Dr_Doolittle":

  Да ,ама смъртността у нас е най-висока не само в Европа. Най-важна е превенцията. Това и сега тръбят световните хуманитарни организации.

 94. 94 Профил на Некой
  *****
  Неутрално

  МИ кат са почнали да дигат да е поне 100 % , вноски и осигуровки и данъци докато не излезнем от кризата никакви заплати .
  А може и още, да върнат и ергенския данък за това как още не е прозрял мозъка на дЯНКОВ

 95. 95 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  До коментар [#73] от "Beholder":

  А ти както си сключил Гражданска Отговорност и не причиниш щети връщат ли ти в края на годината сумата от 150-250 лева обратно?
  Много хора не разбраха какво е солидарна здравна система, някои разбраха , но се направиха на 3 и половина и нищо не внасяха. Други искат персонални партиди , но се вижда (в САЩ) че пак не желаят да си внасят вноски. Май проблемът е ,че все пак за здравеопазване трябва да се плаща. А когато другарите комунисти години наред са промивали съзнанието, че това е безплатно, нежеланието е обяснимо. Най- лесно е да се тропосаш на някоя болница без осигуровки и в безсъзнание , а пък те да му мислят какво ще те правят...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 96. 96 Профил на чук
  *****
  Неутрално

  Отборът му вървял добре!Къде се загубихте по форумите,бе тъпи гербаджии?

 97. 97 Профил на Ради
  *****
  Неутрално

  Вместо всички тук да си пишем, да вземем пример от Гърция. Проблемите се решават с протести, тук и с 22 процента да ти вдигнат осигуровката, народа си мълчи и нищо не прави. Синдикатите и те си мълчат и нищо не правят, защото в повечето случай си търгуват я с някой стол или някоя лафка или магазин с купони в някой завод или фирма, както беше в Кремиковци.

 98. 98 Профил на НИЕ
  *****
  Неутрално

  Ние сме вехти брашняни чували пълни с хлебарки : (

 99. 99 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Хубавото е, че Борисов започва да се вслушва! Тези два процента не са никаква антикризисна мярка! Или поне за тези дето работят и са редовни платци! Тя може да е такава,но не и в България с неработеща съдебна система! И практиката го доказва! Първото което спира да плаща т.н. бизнес са осигуровките и заплатите на служителите(не на любовниците)!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 100. 100 Профил на Софиянец
  *****
  Неутрално

  Ми, честито! Искам едно мощно: "Браво, Дянков, браво Борисов!" Аз знам, че повечето от вас докато не стигнат до там да си ядат собствените лайна, няма да прогледнат що за идиотско правителство ни управлява.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK