Христина Митрева: Осигуровките не трябва да се намаляват повече

Христина Митрева: Осигуровките не трябва да се намаляват повече

© Надежда ЧипеваНе трябва да има по-нататъшно намаляване на осигурителните вноски, заяви новият управител на Националния осигурителен институт Христина Митрева пред БНТ. Тя уточни, че дава мнението си в качеството на експерт. България вече е страната с една от най-ниските осигурителни вноски за пенсии и в същото време с едно от най-лошите съотношения между работещи и пенсионери. Средната възраст на населението у нас също е една от най-високите - 43 години, аргументира се тя. Дали ще има по-нататъшно намаляване на осигурителните вноски, това все пак е един въпрос, който предстои да се реши с бюджета за 2011 г., добави Митрева.


От началото на 2010 г. правителството намали вноската за фонд "Пенсии" с 2 процентни пункта. Така тя стана 16% от осигурителния доход, които се поделят между служител и работодател в съотношение 7.1% към 8.9%. Според изчисленията на експертите от НОИ това ще намали приходите в системата с около 390 млн. лв. Програмата на кабинета предвижда до края на мандата през 2013 г. осигуровките постепенно да се намалят с още 3%.


Митрева добави, че ще продължи да работи с експертите от Консултативния съвет по пенсионната реформа за намаляване на финансовата зависимост на НОИ от републиканския бюджет. През тази година близо 60% от социалните плащания от системата ще се покриват с пари от данъци заради все по-големия недостиг на приходи от осигуровки.
Надяваме се, че в момента, в който икономиката отчете някакво съживяване и безработицата започне да намалява, работещите, които ще внасят вноски, ще се увеличат и това ще увеличи осигурителната основа, осигурителната база.


Митрева посочи, че, отделяйки по-голяма част от данъците за социалното осигуряване, държавата лишава от средства сектори като образование, екология, инфраструктура. Затова е много важно да се помисли наистина как да се увеличат приходите от осигурителни вноски в бюджета на общественото
осигуряване и как това да рефлектира и върху пенсиите. Високи пенсии се получават при високи доходи. Не може да искаме висока пенсия, когато заплатата, на която е работил човекът и са
внасяни вноските, са ниски, добави тя. Според нея през последните години се е получил дисбаланс, тъй като заплатите са нараствали по-бавно от пенсиите.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Кирил Кирилов
  *****
  Гневно

  От предизборната програма на ГЕРБ:

  5. Данъчни стимули – да оставим парите при хората и бизнеса.

  Облекчаване на данъчните и осигурителни режими с цел увеличаване на разполагаемите доходи и стимулиране на икономическата активност на граждани и бизнес.

  А вместо това бизнеса получи това:

  Едно указание на НАП от миналата седмица седмица генерира сериозно недоволство из цялата страна - че "хиляди микрофирми са заплашени от фалит".

  http://dnevnik.bg/pazari/2010/03/07/869249_osiguritelni_vnoski_bez_dohodi/

 2. 2 Профил на ха!
  *****
  Неутрално

  Обещахте по време на мандата ДДС да падне с 4%. По добре да падне с 2%, а за сметка на това осигуровките да паднат с поне още 7%.

  На бюджета ще се отрази по сходен начин.

 3. 3 Профил на 7
  *****
  Неутрално

  България се изправя срещу застаряването на населението, което означава, че всеки работещ издържа повече пенсионери. Сближаването приходите в пенсионната система с разходите може да стане по няколко начина,всеки един от които е неприемлив: Повишаване на възрастта за пенсиониране може да се разглежда като възможност. Другата очевидна възможност е повишаване на социалните вноски. Трета възможност е понижаване на пенсиите и социалните помощи.Четвъртата възможност е фалит на системата.
  Най-добрият вариант е съживяване на икономиката,нарастване на производството,увеличаван на доходите.
  http://yphalachev.blogspot.com/2010/03/blog-post_04.html

 4. 4 Профил на Христов
  *****
  Неутрално

  Г-жо Митрева ,експерти и консултанти по Пенсионната реформа ви казаха ,че работещи не могат да получават пенсии.До сега нищо не сте направили,то маи за това са ви сложили ,нищо да не правите.С оня архитект по каналите ,тотьо сте най-некадърната част от управляващите некадърници.

 5. 5 Профил на Umorihme se
  *****
  Неутрално

  Една напред - две назад.

 6. 6 Профил на вай-вай-вай
  *****
  Неутрално

  След като държавата смуче кръв, как хората да имат и отглеждат по няколко деца, че да се подобри демографската картина г-жо Дървен Експерт ?

 7. 7 Профил на свободна професия
  *****
  Неутрално

  Това изказване прилича на приказката за дявола и евангелието.
  Осировките наистина паднаха с 2 процента, като за сметка на това осигурителният праг, или основата върху която се плаща осигуровката скочи почти двойно - за пример от 260 лв. през 2009 г. на 460 лв. сега.
  Тогава за какво падане на осигуровките става дума.

 8. 8 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Когато издъниш икономиката, дребните хитрости не помагат- започва общ разпад на системите здравна,пенсионна, образователна, социалта сфера....

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 9. 9 Профил на Carmen69
  Carmen69
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "България вече е страната с една от най-ниските осигурителни вноски за пенсии"...
  Ми колко да са ни вноските, госпожо? Може би половината си заплата трябва да внасяме? Защо поне веднъж не прочета, че България е страната с най-ниски заплати в Европа, защо поне веднъж някой не се съобрази с това?

 10. 10 Профил на Тих ужас
  *****
  Неутрално

  Има една прослойка от населението, която сте я кръстили "социално неравностойни" и дето я осигурявате пожизнено.
  Те не плащат нито ток нито вода нито данък сгради и чистота и се размножават интензивно.
  И два пъти да увеличите данъците - пак няма да стигнат.
  Но все повече и повече наближава със страшна сила един въпрос, на който нямате отговор!!
  Как ще ги накарате да плащат, когато останат само такива в България?

 11. 11 Профил на jean
  *****
  Неутрално

  Посланието е ясно - не създавайте деца в тази държава. Обричате ги на мизерия, болести, дебилизация и в крайна сметка на нещастен, кратък и безсмислен живот. Ако някой приеме мнението ми като предизвикателство по патриотарската линия, то нека поотвори "Репортажите" на Георги Марков

 12. 12 Профил на мх
  *****
  Неутрално

  Това състаряване на населението и плащане на пенсии на 50% от населението, което ще са пенсионери ще доведе до големи проблеми. Единствения шанс е:
  - стимулиране на производството
  - бързото изграждане на Набуко и Южен поток (и получаване на млрд. лв. от транзит на газ)
  - борба със сивия сектор (който е 12 млрд. лв.)
  - тотална оптимизация на бюджета (никакви субсидии за чудесии като БНТ)
  - развитие на качествен туризъм (знам че ще е трудно), който може да налее много свежи пари в държавата

 13. 13 Профил на fjgkg
  *****
  Неутрално

  Осигуровките трябва да паднат. И като процент и като абсолютна сума. Няма нужда от повече осигуровки. Освен това персонала на НОИ трябва да се съкрати с поне 30 % , а общите разходи на НОИ с общо минимум с 50 %. Това е госпожо НОВ директор на НОИ което трябва да правите, а не друго. Може да е непопулярно спрямо чиновниците ви, но това е правилно да правите.

 14. 14 Профил на Lakonichno
  *****
  Неутрално

  Не е проблема дали ще бъдат намалени осигуровките с още 3% до края на мандата.Спрете кражбите в здравеопазването, пътищата, въобще в цялата администрация.Стимулирайт малкият бизнес да изкара заплатите на светло и приходите от осигуровки ще се увеличат, няма да падат.

 15. 15 Профил на 40 лв
  *****
  Неутрално

  Вчера лекар при посещение в домът ми, ми поиска 40 лв за преглед. Това нормално ли е? Питам защото незнам. Вчера беше неделя.

 16. 16 Профил на избиратели
  *****
  Неутрално

  С това, което направихте със ООД и Ет от 25.02 и сега здравна вноска 10 % в бездънната и ужасяваща здравна система, просто на следващите избори сте аут.

 17. 18 Профил на китка
  *****
  Весело

  До коментар [#16] от "избиратели":

  не на следващите а на предсрочните избори.
  аз не ги виждам тези още 3 години изобщо.

 18. 19 Профил на От друг форум
  *****
  Неутрално

  Това момче /Дянков) много умно се оказа ей. Това и комунистите 44г. не са могли да го направят - бърза и болезнена експроприация на капитала, разцвет на държавата :
  100000 фирми *5750 лв (доп осиг приход съгласно КСО от 2010) = 575 000 000лв.
  за един месец глоби + 100000*300 = 30 000 000/осигуровки/ и това на месец.
  ТОВА МОМЧЕ Е ПРОСТО ГЕНИЙ. ТОЙ Е НАЙ-УМНИЯТ И ПОДГОТВЕН ЧОВЕК УПРАВЛЯВАЛ НЯКОГА МФ!!! КАТО СМЕТНЕМ И ЗА М.ФЕВРУАРИ - МНОГО РЕЦИДИВИСТИ, СУМАТА ЩЕ Е ПОНЕ ДВОЙНА от глоби.

  БРАВО НА НЕГО!!!!!!!!!
  БРАВО, ДЪРЖАВАТА СЕ ОПРАВИ И ПЪРВА В СВЕТА ИЗЛЕЗЕ ОТ КРИЗАТА.!!!!!!!!!
  ДЯНКОВ - ПРЕЗИДЕНТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 19. 20 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  16% за пенсии
  8% за здравно
  10% плосък данък
  20% ДДС

  Само дотука е 54%!
  Ами акцизите на горивата? Винетки, минетки, такси и таксички срещу които данъкоплатеца получава едно голямо НИЩО?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 20. 21 Профил на куршум
  *****
  Неутрално

  С дребни хитрости няма как да прикрият краха и сгромолясването на 8-месечния експеримент на едноличния мутренски проект ГЕРБ.

 21. 22 Профил на kiko
  *****
  Неутрално

  Може ли с увеличаване броя на безработните и намаляване на заплатите във всички сфери чрез увеличаване на осигуровките да се увеличат приходите в ситемата? Сметнете новите 2% върху намалена работна заплата от мизерните 500лв на 250лв и доход на безработен 0лв. Резултатите очаквам на брифинг.

 22. 23 Профил на Камен
  *****
  Неутрално

  Браво бе #20, ти математика учил ли си? А счетоводство? 10% данък са след приспадане на осигуровките. А 20% ДДС пък е косвен данък, тоест не върху дохода. Него също го плащаш само с нетния си кеш, тоест това, дето остава след другите данъци и осигуровки. Тоест, общо се събира към 40 и нещо % изземване от държавата. Което наистина е на най-ниските нива в Европа.
  А осигуровки и на мен не ми се плащат, ама все някой трябва да ги плаща, нали? Баба ти и дядо ти пенсия не вземат ли? Отде да вземе Дянков, та да им даде - може би искаш да напечата пари? Да не си забравил 1997?

 23. 24 Профил на ,rabochii klas
  *****
  Гневно

  мили хора колко години вече бизнеса регенерира сива икономика осигуряваики работниците на заплати неотговарящи на деиствителните -това са милиарди левове как сега да има пари за пенсии колко правителства вече се дьржат така сякаш този проблем не саществува И ТАКА ЩЕ Е ЗАЩОТО бИЗНЕСА - ЕДрИЯ ИмА лобита вьв всички ПАРТИЙ И СИ ПЛАЩА!!!!НЕ ЧАКАИТЕ НИЩО ХУБАВО В БАЛГАРИЯ!НАШИЯ ОКТОПОД Е МНОГО МНОГО ПО-СИЛЕН ОТ ИТАЛИАНСКИА!!!

 24. 25 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1078 Любопитно

  Сутринта в някоя от телевизиите мина съобщение, че Боко свиква спешно съвещание за експресни мерки срещу кризата.
  Герб изпълниха противокризисната си програма и сега търсят начини да ликвидират последствията ?

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 25. 26 Профил на rapidfire
  *****
  Неутрално

  До коментар [#15] от "40 лв":

  Ако лекарят не е бил твоят личен лекар или спешна помощ, ако е дошъл със собствената си кола в почивен ден и особено ако е използвал някакви собствени консумативи, като превързочни материали, системи или спринцовки, да нормално е.

 26. 27 Профил на Усин
  *****
  Гневно

  Стачкииииииииииии.Вън мутри такива.Мутрите да се хвърлят на Октоподите.Върхушката на Бойко мутрата в Белене а техните гъзолизци на полето да видят как се хляб изкарва.

 27. 28 Профил на Æ
  *****
  Неутрално

  Моите уважения към новият управител на Националния осигурителен институт Христина Митрева.
  Хубаво е че говори по телевизията. Но ми се иска да заяви пред министерски съвет, че причината за не доброто съотношение пенсионери и работещи се дължи на броя неработещи безработни. А броя на безработните е право пропорционален на некадърността, лентяйството и неадекватността на членовете на министерския съвет, отговорност за което носи премиера.
  Б.Борисов е хубаво, че подражава на успешния Т.Живков. Генералния секретар не беше специалист по всичко, но умееше да си подбира хората, демонстрирайки управленски умения в една среда в която сателита (България) бе по-привлекателен от сатрапа (СССР).

 28. 29 Профил на <->
  *****
  Неутрално

  Вместо осигуровки внасяйте застраховка живот прио читав застраховател и когато се пенсионирате наистина ще имате пенсия. Бойкот на тази пенсионна система!

 29. 30 Профил на vihrak
  vihrak
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ЗАЩО УВАЖАЕМАТА ГОСПОЖА ХРИСТИНА МИТРЕВА НЕ СЕ Е ПЕНСИОНИРАЛА, КАТО ОЩЕ ЛЯТОТО НА МИНАЛАТА ГОДИНА Е НАВЪРШИЛА ИЗИСКУЕМАТА ЗА СЕГА ВЪЗРАСТ ЗА ПЕНСИЯ, ИЛИ ПРОСТО НЯМА НЕОБХОДИМИЯ ТРУДОВ СТАЖ???? ТРЯБВА ЛИ НАЧЕЛО НА НОИ ДА СЕДИ ТАКЪВ ЧОВЕК, КОЙТО ЯВНО Е ИЗКУКАЛ?

  vk
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK