Цачева: Президентът не казва предупредил ли е Дянков, че записва

Цачева: Президентът не казва предупредил ли е Дянков, че записва


Председателят на Народното събрание Цецка Цачева обяви, че от получените днес от президентската администрация документи по скандала между държавния глава Георги Първанов и вицепремиера Симеон Дянков, няма информация дали аудиозаписът от срещата е бил направен със съгласието на Дянков.


В съобщение до медиите от пресцентъра на парламента посочват, че са получили официално заверено копие от текста на проведения на 5 март 2010 г. разговор, както и запис на звуков носител от срещата. "В документите, изпратени от президентската институция, не се съдържа отговор на въпроса, отправен от председателя на българския парламент, дали президентът е имал предварителното съгласие на министър Дянков да разпространи съдържанието на проведения между тях двамата разговор", се посочва в съобщението.


От парламентарния пресцентър уточняват, че записът и стенограмата се намират в библиотеката на Народното събрание, където депутатите могат да се запознаят с тях.
Следобед пред журналисти Цецка Цачева заяви, че бързината, с която президентът е реагирал на искането й да изпрати стенограмата и аудиозаписа, е "добър пример за взаимодействие между институциите".


Тя повтори, че не е получила отговор дали Дянков е бил уведомен за записа, но допълни, цитирана от БТА, че " в същото време няма и искане от депутати повторно да настоявам за отговор".В отговор на въпрос Цецка Цачева каза, че самата тя до момента не е чела получените документи поради твърде натоварения си работен график.

Цачева съобщи, че утре групата на ГЕРБ ще обсъжда скандала около стенограмата, включително искането на ДСБ темата да бъде обсъдена в пленарна зала.


По-рано през деня от "Дондуков" 2 организираха специална церемония, на която журналисти бяха помолени за изберат на произволен принцип диска с аудиозапис, който да бъде изпратен в парламента. Медиите получиха също копие от записа, запечатано и заверено с подписа на главния секретар на президентската администрация Красимир Стоянов.В отговор на въпрос Цецка Цачева каза, че самата тя до момента не е чела получените документи поради твърде натоварения си работен график.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK