Данъчните ще се "поправят" за осигуровките на дребния бизнес

Данъчните ще се "поправят" за осигуровките на дребния бизнес

© ДневникДве седмици след като предизвика паника сред дребния бизнес с указанията си как да се начисляват осигуровки на управителите на фирмите, Националната агенция за приходите (НАП) ще се поправя. Решението беше взето на среща между ръководствата на НАП и НОИ късно следобед в понеделник.


По-рано през деня приходната агенция беше посъветвана да се коригира от шефката на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова (ГЕРБ). Източници от финансовото министерство също казаха пред "Дневник", че указанието на данъчните ще се промени.


Публикуваното на 24 февруари указание засяга преди всичко малките и средните фирми, в които обикновено собственикът съвместява няколко длъжности, сред които и тази на управител. Според указанието той трябва да се осигурява отделно и за шефската позиция, дори и да я изпълнява без пари.
За повечето икономически дейности осигуровки за управител се изчисляват върху суми между 700 и 800 лв. "В условията, в които се намира в момента целият частен сектор, това е равносилно на самоубийство", коментира в блога си председателят на икономическата комисия към парламента и шеф на СДС Мартин Димитров.


"На среща между НАП и НОИ уточнихме механизма, по който да се изчисти проблемът", коментира пред "Дневник" управителят на НОИ Христина Митрева. По думите й до два дни нещата ще са ясни и хората ще се успокоят.


Приходната агенция ще издаде допълнително указание, с което ще коригира недоразумението от досегашното, каза още Митрева и отказа подробности. Митрева уточни, че няма да е необходима промяна в Кодекса за социално  осигуряване. Изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов не беше открит за коментар.Мнения


Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ
"Ако данъкът върху доходите бъде увеличен, това ще елиминира всички положителни ефекти от досегашното му намаляване. Вместо да вдигат данъци, управляващите трябва да намерят други източници на приходи. Най-лесно е това да стане с привличането на средства от еврофондовете. Увеличаването на данъците е все едно да поканиш хората да се върнат пак към сивата икономика. Като се имат предвид изградените им навици, те няма да чакат дълго, за да го направят. Това ще доведе до ефекта на доминото - ще намали приходите от осигуровки, потреблението и привлекателността на България като място за инвестиции." 


Камен Колев, зам.-председател на БСК
"Най-лесно е да се увеличат данъците, но по този начин се наказват коректните платци. Би трябвало да се повиши събираемостта им, да се подобрят и контролът, и ефективността на митниците. Трябва да се предотвратят всички възможности за изтичане на средства преди подобна мярка. Ако все пак тя е необходима, първо трябва анализ на приходите от първото шестмесечие на 2010 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK