Столичният приватизационен фонд ще финансира само спешни обекти

Столичният приватизационен фонд ще финансира само спешни обекти

© Nadezhda ChipevaСамо важни и спешни проекти на Столичната община и районните администрации ще получат финансиране от Специализирания общински приватизационен фонд. Това предвижда програмата на фонда за тази година. Причината е, че парите, с които той разполага, намаляват заради малкото постъпления от приватизация, които са основният източник на средства в тази сметка.


Фондът финансира проекти на общината основно за строителство и разширение на детски градини и училища, за спортни площадки и инженерна инфраструктура като канализация и водоснабдяване.


Тази година фондът ще разполага с около 45 млн. лв., като 35 млн. лв. от тях са останали от минали години. По-голямата част от парите са за вече започнали проекти. Само 14.6 млн. лв. ще бъдат отделени за нови обекти. Конкретните проекти ще бъдат определени от управителния съвет на фонда по предложение на администрацията. С приоритет ще са обектите, за които вече има готови планове и дори издадено разрешение за строеж.


Заради слабите приходи от приватизация през миналата година и увеличените разходи за проекти парите във фонда се са стопили с рекордните 55 млн. лв., пише в отчета за работата му. Предвижда се тази тенденция да се запази и през 2010 г., като към края на годината във фонда ще останат само 7.3 млн. лв. Това означава, че ако догодина общината не успее да продаде някоя от големите си фирми като "Софийски имоти" или Общинска банка, няма да може да разчита на финансов ресурс от фонда.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK