Министерството на финансите откри ненужни разходи и в края на 2008 г.

Министерството на финансите откри ненужни разходи и в края на 2008 г.

© Николай ДойчиновВ края на 2008 г. правителството на тройната коалиция ударно е похарчило огромен по размер ресурс, става ясно от анализите в Министерството на финансите." Това се казва в съобщение до медиите, разпространено от пресцентъра на ведомството.


Вчера същата институция съобщи за "предизборно харчене" на тройната коалиция в размер на 1.2 млрд. лв. между януари и април 2009 г.,  коментирано днес от левицата като опит "да се извини с предишното правителство собствената неспособност да събере приходи". В днешното съобщение  на Министерството на финансите се застъпва тезата, че предизборното харчене е започнало още през ноември - декември 2008 г., като през двата месеца фискалният резерв е намалял с една трета.


"Ударното харчене, което за декември е почти два пъти над средномесечните разходи на консолидирано ниво за останалите месеци на 2008 г., предполага, че голяма част от средствата са похарчени неефективно и на ръба на закона, като стремежът е бил единствено да се усвоят до последно одобрените лимити за разход", коментира финансовият министър Симеон Дянков, цитиран от пресцентъра.
В анализа си от днес ведомството се позовава на статистическите данни, които "показват, че бюджетното салдо на консолидирано ниво се е стопило от отчетения рекорден излишък в размер на 5 млрд. лв. към края на октомври до под 2 млрд. лв. към края на годината, а фискалният резерв се е стопил от рекордните 12.1 млрд. лв. към края на октомври до около 8.4 млрд. лв. към края на 2008 г." Това означава, че фискалният резерв е намалял с близо 30% само за два месеца, което няма аналог за целия период, за който се води статистика за този показател, е изводът на институцията. Оттам припомнят, че през същото това време "тройната коалиция през цялото време декларираше, че икономическата криза не е засегнала България и фискалният резерв е най-важният буфер срещу шокове за икономиката.


"Ударното харчене на близо една трета от фискалния резерв само за два месеца не може да бъде обяснено като стабилизиране и поддържане на този буфер на относително постоянно равнище в контекста на последвалото драстично влошаване на икономическите тенденции през 2009 г.", коментира Дянков чрез пресцентъра. Според него по-голямата част от тези разходи не само е било възможно да бъдат спестени, но това е било и задължително след първите сигнали за настъпващата икономическа криза. За какво са дадени пари


За увеличение на капитала на Българския енергиен холдинг са дадени 500 млн. лв. през 2008 г. По-голямата част от тези средства са насочени към финансирането на дейности по изграждането на АЕЦ "Белене" и към Булгаргаз ЕАД, припомня Министерството на финансите. "Както знаете и в тези компании бяха констатирани редица нарушения", коментира този разход Дянков. Друго перо, отбелязано в съобщението, е Българската банка за развитие.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK