И печелившите са ...

Едни и същи лица изскачат зад куп сладки сделки и заменки по Черноморието

И печелившите са ...

© Дневник
Едни и същи лица изскачат зад куп сладки сделки и заменки по Черноморието

Едни и същи физически и юридически лица са участвали по няколко пъти в различни сделки с държавни терени по Северното Черноморие, за които преди седмица съобщи варненският областен управител Данчо Симеонов, показа разследване на "Дневник".


Сред тях има и участници в евтините заменки на предишното правителство. Както вече стана известно, през периода 2005–2008 г. държавата е продала общо 873 215 кв.м гори с променен статут, като част от тях са преминали в частни ръце на цени под 2 лв. за кв.м. 
Задружни усилия


Най-много горски терени във Варненско държавата е продала в землището на с. Самотино, община Бяла, сочи справка на областната администрация. Там дружеството "Атлас пропъртис" е придобило терени по 1.94 лв. за кв.м. Съдружници в компанията са Рени Илиева и Руни Шаранков. Двамата са съсобственици и в "Султояни" ООД. То е купило други два терена край Самотино през 2005 г. и 2006 г., съответно за 2.03 лв. и 3.95 лв. на кв.м.


Илиева и Шаранков са съдружници и в трета компания - "Златен бряг", където делят собственост с още четири физически лица. Сред тях е и адвокатът Атанас Илиев, който през 2006 г. плаща по 3.93 лв. на кв.м за близо 10 декара отново в землището на Самотино.


Проверка във фирмените регистри показва Руни Шаранков и като съсобственик в "Баня голф енд СПА ризорт ", чийто проект за строеж на голф комплекс край с. Баня беше спрян от съда след обжалване. Акционер в дружеството, свързвано с ДПС, е и Николай Крумов Петков, който участва в няколко компании на Христо Ковачки.


През 1999 г. заедно с Благой Тошев Шаранков учредява фирата "Бесепара турс" ООД, не е ясно дали още е активна. На същия адрес четири години по-рано двамата са регистрирали фирма "Мидас" ООД за производство на алкохол.


Сред бенефициентите на евтината разпродажба на държавна земя край селото е и друго физическо лице – Иван Байчев. През 2005 г. той плаща по 1.94 лв. за терен от 28 дка. Година по-късно брат му Веселин Байчев купува в същото землище, но цената вече е 3.94 лв. на декар.


Сред участниците в списъка на областната администрация има и дружество с държавен дял към момента на сделката. Става дума за регистрираната в Мездра компания "Сънитекс" АД. През 2007 г. тя е купила от земеделското министерство 9 декара в местността Баба Алино край курорта Златни пясъци на цена 48.72 лв. за кв.м.


По това време друго министерство - на икономиката и енергетиката, е притежавало 7% от акциите на "Сънитекс". Миноритарният държавен дял в компанията е обявен за приватизация с непарични платежни средства в края на юли м.г.


Две в едно


През 2005 г. компанията "Ню Болкан хаус" е купила два горски терена с променен статут край устието на река Камчия. За единия е платила по 2.45 лв., а за другия - по 2.39 лв. за кв.м. Според информационната система ДАКСИ на следващата година "Ню Болкан хаус" придобива 25% от друго инвестиционно дружество - "Камчия ризорт".


Чрез замяна на гори във вътрешността на страната през 2008 г. то се сдобива с три парцела в землището на Ново Оряхово и Шкорпиловци край Варна. Кабинетът на Сергей Станишев ги вади от защитена територия, която трябвало да бъде включена в екологичната мрежа "Натура", а статутът им е променен, за да се превърнат в строителни площадки.


50% в "Камчия ризорт" притежава компанията "Сано България", която през 2005 г. също си е купила над 43 декара крайморска гора по 2.33 лв. на кв.м. Собственици на "Сано" са братята Момчил и Боян Караджови. Първият притежава 90% от "Мадара Бяла норд", придобила чрез заменки 700 дка гори в местността Кара дере край гр. Бяла, които след това е препродала за целите на ваканционното селище "Блек сий гардънс", по-известно като проекта на Норман Фостър с консултант Георгий Станишев, брат на бившия премиер.


В друга компания със сходно име - "Блек сий асет мениджмънт" АД, се "срещат" "Сано България" и Руни Шаранков. До октомври 2007 г. Шаранков е  съуправляващ на "Блек сий", а "Сано" е собственик на 50% от капитала на компанията. Останалите 50% се държат от "Ню Болкан инвестмънт", чиито собственици Румен Трайков Русинов и Янчо Димитров Димитров са съдружници и в "Ню Болкан хаус".


След тази дата собственик на "Блек сий асет мениджмънт" става самият Руни Шаранков чрез фирмата си "Рунител", регистрирана през май 2007 г. за търговия с имоти. Фирмата е съдружник с австриеца Кристиян Новотни в още две - строителна и за търговия с имоти.


В подобни сделки е участвало и варненското дружество "Хоризонт Ангелов", платило по 1.95 лв. за кв.м гора с променен статут и подробен устройствен план в землището на с. Самотино. Съдружници в компанията са Чавдар Ангелов, Олег Белоус и едноличното акционерно дружество "Силвър тръст", собственост на офшорката "АБ къмпани лимитед".


Чавдар Ангелов е едноличен собственик и в компанията "Ол сийз България". Името на дружеството също нашумя покрай замените на гори по Черноморието. През 2007 г. то получава два парцела на морския бряг в местността Тузлата край Балчик на цени от 10–15 лв. на кв.м. Според Калинка Тодорова, директор на горското стопанство в Балчик, представените в процеса на замяната проекти сочат, че там трябва да бъде изграден жилищен комплекс, а по думите й терените са част от "Натура 2000" най-малко по два показателя.


Чавдар Ангелов е съдружник с известния във Варна бизнесмен Рубин Коцев в шипинговата компания "Ахилеос маритайм ентърпрайз". Тя оперира главно с въглевози. Според медии двамата имат основен дял в доставките на въглища у нас. През април 2004 г. Коцев беше отвлечен и освободен при странни обстоятелства след девет дни. 


Стари познати


В управителните органи на три различни компании, купили евтина държавна земя по Черноморието, е участвала и Станка Шопова, председател на ЦК на ДКМС от 1981 до 1989 г. Шопова е член на съвета на директорите на "СОК Камчия" ЕАД, едноличен собственик на капитала на компанията е Департаментът по имуществото на град Москва. В справката на варненската областна администрация "СОК Камчия" фигурира със сделка за близо 80 дка в землището на с. Близнаци, община Аврен, купена през 2008 г. по 9.72 лв. на кв.м. Теренът се намира в непосредствена близост до устието на р. Камчия.


Шопова участва и в управителния орган на акционерното дружество "Орел – Агро холдинг", свързано с депутата от БСП Добромир Гущеров. На цена 10.20 лв. за кв.м пак през 2008 г. то е купило 40 дка гора, отново в землището на с. Близнаци. Като управител и мажоритарен собственик на компанията "Агенция Русия днес" пак през същата година Шопова купува терен в землището на Близнаци, този път от 21 дка. Цената е малко под 14 лв. на кв.м.


Задоволяване на нуждите


Любопитен детайл в технологията за усвояване на Черноморието през последните години е и едно решение на общинския съвет в гр. Бяла. То е взето на 5 юли 2007 г. по предложение на тогавашния кмет на общината Илиян Цонев. В края на мандата на кабинета "Станишев" той бе назначен за търговски аташе в българското посолство в Москва.


Според протоколите от въпросното заседание 5 от компаниите, купили евтини държавни терени край с. Самотино, е трябвало да регистрират заедно с общината сдружение с нестопанска цел, носещо името на селото. Предложението на Цонев е мотивирано с необходимостта от финансиране на "идейни, технически и работни проекти за изграждане на водопровод, канализация и пречиствателна станция" в зоната за отдих край Самотино.


Сдружението е трябвало да осигури и канализация, питейна вода и пречиствателна станция "за задоволяване нуждите на населението". Подробност, която според протоколите не е коментирана по време на въпросната общинска сесия, е, че по същото време с. Самотино е имало само един жител - 88-годишният Коста Лефтеров.


Целта? Терените, разпродадени от държавата в землището на Самотино, имат съгласувани подробни устройствени планове. Това задължава администрацията на община Бяла да изгради в тях съответната инфраструктура. Като източник на средства се набелязват европейските фондове, защото "един от големите проблеми пред малките общини е липсата на средства както за писане, така и за съфинансиране на проекти за инфраструктурата", обяснява през юли 2007 г. Илиян Цонев.


Затова по думите му заедно с инвеститорите общината стигнала до идеята за учредяване на неправителствени структури, които имат право да кандидатстват за еврофинансиране. Междувременно самотният Коста Лефтеров починал. Вероятно без изобщо да е чул за сдружението "Самотино", което в крайна сметка така и не е регистрирано, и мащабните му идеи.

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на самотният Коста Лефтеров
  *****
  Гневно


  И печелившите са ..бандит до бандит ...все от БСП и ДКМС ....!
  Да живее управата на Варна !!!

 2. 2 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 540 Гневно

  Станка Шопова, председател на ЦК на ДКМС от 1981 до 1989 г.
  Защо ли не сме учудени

 3. 3 Профил на българин
  *****
  Разстроено

  До коментар [#2] от "john_law":

  Ама никак не сме учудени, никак! За разлика от популацията, която набутва властта четири пъти в ръцете на ДКМС, БКП, БЗНС и т.н. наследници на предишните. После учудени????
  Бикът изненада кравата!

 4. 4 Профил на Jeunesse
  Jeunesse
  Рейтинг: 466 Весело

  И Добромир Гущеров... Нали със Станка Шопова направи ЗД "Орел" и го продаде на "Дженерали"! за доста милиони и сега с новата си жена живее "скромно" в Тирол и прави научна работа! И познайте къде и с кого е учил... ))))))))))))

  that`s all folk
 5. 5 Профил на Jose
  *****
  Неутрално

  Спасе, твоите статии със сигурност са по-добри от полицейско разследване. Жалко, че не работиш за следствието или в прокуратурата.

 6. 6 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 527 Неутрално

  "сделка за близо 80 хил. дка в землището на с. Близнаци,"
  Доста са накупили. Сигурно е 80 дка.

  ATX
 7. 7 Профил на стига вече
  *****
  Неутрално

  Добре като ги знаете ,защо не се започнат дела срещу тези сделки!Стига сте преповтаряли едно и също!Животът продължава и трябват ИНВЕСТИЦИИ,ТОЛКОВА СМЕ Я ЗАКЪСАЛИ ,
  че всичко това не ни топли.Законите ,които спират строителството,оставиха без работа стотици хиляди хора !И какво за кажеме ,че шепа хора са се облагодетелствували. От
  това никой не печели.Напротив всеки ден нови данъци ,нови осигуровки и какво ли не? Напишете нещо положително!Колко
  работни места са отворени.Къде са изпълнени проекти ,които са дали пари на много работници.Тези хора които цитирате пак ще се отърват,а ние ще се чудиме защо.Много от нас знаят защо!
  ИЗЛИЗА ,ЧЕ ВСИЧКО Е ПОЛИТИКА,НО ОТ ТОВА НЯМА ДА НАХРАНИШ НИТО ЛЕКАРИТЕ,НИТО УЧИТЕЛИТЕ,НИТО ТЕЗИ ,КОИТО ТЪРСЯТ РАБОТА.Утре ще се обсъжда Закон за земите,който напълно завързва ръцете на всички предприемчиви
  хора,заради шепа престъпници се създават Закони ,които засягат всички собственици.Просто нямам думи.В ТАЗИ ДЪРЖАВА САМО ФОЛК ПЕВИЦИ,ПЕДАЛИ,ЦИГАНИ И ВСЯКАКВИ ТАКИВА СА НА ПОЧИТ.Ако искаш честно да работиш,да създадеш нещо- НЕМОЖЕ!

 8. 8 Профил на доцента
  *****
  Неутрално

  Да, но Българския съд иска НЕОСПОРИМИ ДОКАЗАТЕЛСТВА.
  Нищо, че и на децата им е ясно кой краде и кой ... българския народ!
  Хора, до кога ще ги търпим комунягите ?

 9. 9 Профил на Bro
  Bro
  Рейтинг: 574 Весело

  Това шега ли е - "През 1999 г. заедно с Благой Тошев Шаранков учредява фирата "Бесепара турс" ООД"? БеСеПара Турс?? Може ли да се разровите за ДеПеСара и еНДеСеВара Турс?

  "Only a government that is rich and safe can afford to be a democracy" - Mark Twain
 10. 10 Профил на Доко
  *****
  Весело

  Че са едни и същи, едни и същи са !!! Но 95 % от всички заменки са правени от членове на ГЕРБ или приятелча на ББ. Тези от предното правителство явно са били много глупави, да правят бизнес с хората на Бойко или май нещата не са такива каквито се представят!!!!!!

 11. 11 Профил на Гневен
  *****
  Неутрално

  Да ме прощават админите ...
  Мамка им нещастна на тия далавераджии ... заради шибаните пари и алчните мижитурки страната на нищо не прилича (държавата е ясно, че и тя за нищо не става)!
  Няма ГЕРБ, няма БСП, няма ДПС ... всеки просто прегръща няква идеология единствено с цел да влезе в политиката и да се налапа ... ей това сме ние ... алчни, дребнички, отмъстителни същества, които търсят далавера, парички, фукане с имоти и всякви модни лайна

 12. 12 Профил на paravanov
  *****
  Неутрално

  Тези изброени фирми и повечето лица (или задници, зависи от гледната точна), що ми се струват все бушони?

 13. 13 Профил на Пенчо
  *****
  Неутрално

  Пък, аз горкия си купих земя на пазарна цена от 5 Евро на м2,и то доста по далече от морето, и не мога да строя штото ми искат мноооого голям рушвет, и то забележете без гаранции- ми то нали си е под масата! Червените архитекти на ВАРНА, едни и същи свине , дето не се наядоха - сега верни слуги на ТИМ

 14. 14 Профил на Запознат
  *****
  Любопитно

  За далаверата при с. Самотино си има отговорни длъжностни лица! Редно е да се провери как точно и чрез какви процедури са издадени положителните съгласувателни решения от екоминистерството и в частност от РИОСВ Бургас при тези случаи. Да се провери най-щателно законни ли са били действията на бившия дългогодишен директор на РИОСВ в Бургас, Симеон Симеонов, "еколога" към общинска администрация в Бяла, Атанас Атанасов и други държавни и общински служители.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK