Единният фиш по границите остава само за товарните автомобили

Единният фиш по границите остава само за товарните автомобили

© Надежда ЧипеваСистемата "единен електронен фиш" за плащане на различни видове такси на границата вече няма да се прилага за леките коли и автобусите, а само за тировете и камионите. Това реши правителството днес с промяна в Наредбата за граничните контролно-пропускателни пунктове.


Досегашната практика по прилагане на системата увеличава почти двойно времето за граничен контрол за леките автомобили и автобусите, които генерират минимална част от таксите, плащани на границата. Необходимостта от промяна, която да оптимизира граничния контрол, е посочена и в официалния доклад от проверката по Шенген в област "Полицейско сътрудничество". В документа оценяващата комисия поставя под въпрос системата "единен фиш", изискваща шест спирания за всички преминаващи граждани, което е в противоречие с принципите за "минимален граничен контрол", обясниха от правителствената информационна служба.


Концепцията за "единен електронен фиш" е разработена през 2004 г. Идеята й беше да обезпечи събираемостта на държавните вземания при преминаване на граница и да ограничи корупционните практики.


За експлоатацията, администрирането и поддръжката на Интегрираната локална система за автоматична обработка чрез единен фиш ще отговаря Министерството на финансите, тъй като на практика тя се обслужва изцяло от Агенция "Митници".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK