Фондация "Аденауер": Правосъдната система в България още страда от тежки дефицити

В България продължава да няма истинска политика за съдебната система, смята германската фондация "Конрад Аденауер"<br />

© Георги Кожухаров

В България продължава да няма истинска политика за съдебната система, смята германската фондация "Конрад Аденауер"Половин година след встъпването в длъжност на новото българско правителство и три години след присъединяването към ЕС България продължава да страда от тежки дефицити в правосъдната област. Това се казва в актуален доклад на германската консервативна фондация "Конрад Аденауер", която е свързана с управляващите в Берлин християндемократи, сродени с ГЕРБ в политическото семейство на Европейската народна партия.


Анализът е написан от д-р Щефани Рикарда Роос, ръководител на Правната програма за Югоизточна Европа на фондацията, и е озаглавен "Накъде върви българската правосъдна реформа". Той излиза в месеца, в който се очаква Европейската комисия да представи междинния си доклад за напредъка на България и Румъния.


Основно слабо място все още е независимостта на правосъдието и гарантирането й от Висшия съдебен съвет (ВСС), който продължава да дава поводи за критики. Липсата на ясна концепция за нужните реформи в съдебната система, както и на истинска правна политика и съответната политическа воля са другите слабости, посочени от "Конрад Аденауер".
ВСС - проблемното дете на правосъдието?


В последните месеци ВСС беше подложен на остри критики в страната, най-вече заради нарушенията на основни етични норми, извършени от негови членове. В сегашния си състав ВСС не отговаря на очакванията към него, пише в анализа си д-р Роос, позовайки се на "критични наблюдатели и служители на българското правосъдие". За мнозина от членовете на Съвета службата им е "последно назначение" в съдебната система - те са малко преди пенсионна възраст или вече са я достигнали. Те отдавна не работят като съдии и прокурори и нямат поглед върху актуалните проблеми на съдебната система.


Членовете на ВСС са критикувани и защото са склонни към подкупване от отделни съдии и прокурори, както сочи примерът с Красьо Черничкия. ВСС отговаря и за повишенията и санкциите за съдии и прокурори, което го прави изключително податлив на влияние. Мнозина съдии и прокурори полагат усилия лично да се запознаят с член на ВСС, за да получат по-големи шансове за повишение или да избегнат дисциплинарни наказания.


Докладът на "Аденауер" изброява няколко неправителствени организации, работещи в областта на правосъдието, които били "трън в очите на ВСС" - това са: "Прозрачност без граници", Институтът "Отворено общество", Центърът за либерални стратегии, Български институт за правни инициативи (БИПИ) и Центърът за изследване на демокрацията. През ноември миналата година те изпратили отворено писмо под надслов "20 години след 10 ноември 1989-та - 20 години напразни опити за правосъдна реформа" до премиера, председателя на Народното събрание, правосъдния министър и членовете на ВСС. В него призовали за открит и структуриран диалог между държавните институции и гражданското общество за реформите в съдебната система. Според фондациите приоритетните задачи са независимостта на правосъдието, в това число отговорното администриране на съдоустройството, както и ефективността на ВСС. Писмото обаче било посрещнато на нож, тъй като засягало по-малко съдържателната страна, с която повечето получатели били съгласни, а много повече формата.


Но въпреки силния протест и противно на очакванията нестопанските организации постигнаха целта си: скоро след публикуването на апела в София се проведе кръгла маса с участието на важни представители на юридическите институции и на парламента. Съществен резултат от разговора са конкретните реформистки мерки, формулирани от участниците, например предложението за промяна на начина за избор на членовете на ВСС. В бъдеще кандидатите за членове на Съвета ще минават през публично изслушване в парламента, на което ще има експерти и хора от гражданския сектор, пише в анализа.


Високите очаквания към министъра на правосъдието


В първите месеци, откакто зае поста, правосъдният министър Маргарита Попова доказа не само волята си за реформи, но и професионалната си компетентност. Като цяло тя се ползва с добро име. Положително трябва да се оцени фактът, че тя продължава усилията на предшественичката си (Миглена Тачева - бел. ред.) за съвместна работа между държавните и нестопанските институции. Още в началото на мандата си Попова обясни, че ще продължи инициативата на Тачева за т.нар. социален съвет, събиращ държавни служители и неправителствени експерти. Засиленото сътрудничество между тях може да ускори и придвижи реформите напред. Последното обаче все още не е налице, подчертава д-р Роос.


Новият парламент


През изминалите седмици от различни страни, най-вече от гражданското общество и научните среди бяха отправени критики към парламента. Внимателни наблюдатели на политическите процеси обвиняват Народното събрание, че е първото от дълго време насам, чиято правна комисия променя или създава закони, без да се консултира с обществеността, както стана със Закона за публичната администрация. Не се провеждат публични дискусии, за които настояват реформаторски настроени представители на гражданското общество. Причината може би е в това, че мнозина депутати нямат или имат минимален парламентарен опит.


"Това, което в момента все още не може да се схване ясно, е политическата воля за реформи, най-вече от страна на някои парламентаристи. Новите депутати и членове на правната комисия често не притежават опит в юридическата проблематика, както и в парламентарната дейност. Те тепърва трябва да събират необходимите познания. Това е важна задача, която трябва да е приоритет", обясни пред "Дневник" авторът на анализа д-р Щефани Роос.


Липсваща правна политика


Смяната на правителството все още не е променила една слабост на българската политическа система - липсата на съществена политика в правната сфера. Българското общество очаква от новото правителство бързо да придвижи реформите. Досега обаче това не се случва, във всеки случай не и в достатъчна степен. На много от политическите отговорни лица им липсва съзнанието, че правосъдната реформа е преди всичко политически въпрос. А как трябва да изглежда тя, е въпрос, който трябва да решат на първо място членовете на правителството и парламента. Отговорността за това не може да се прехвърля към съдиите, прокурорите и нестопанските организации. Те могат да дадат важни импулси за процесите или да наложат корекции, където е необходимо, но не могат да заместят държавната политика за реформи, отбелязва докладът на германската фондация.


"Както правителството, така и Народното събрание би трябвало да са по-активни в придвижването на реформите. Правосъдното министерство вече работи в тази насока", коментира д-р Роос пред "Дневник".


"Конрад Аденауер" възлага големи надежди на новата стратегия на министър Попова и очаква все пак правосъдното министерство да се докаже като движеща сила на реформите.


Интересен аспект, който анализът изтъква в заключение, е, че в България (в зависимост от събеседника) съществуват твърде различни и понякога противоречиви оценки за състоянието в съдебната система, както и по въпроса кой да е движещата сила за реформите. Според представителка на юридическа фондация например в момента политическата воля нараства, но много по-съществена е липсата на желание от страна на самите хора в правосъдната система да тласнат реформите напред.


Причините за забавянето следователно са всичко други, но не и ясни. Еднозначен отговор може би ще даде само времето, заключава анализът на Правната програма за Югоизточна Европа на германската фондация.


Политическите изводи


Юридическата оценка на "Конрад Аденауер" към България е много по-остра, отколкото политическите коментари на фондацията, която подпомага ГЕРБ на премиера Бойко Борисов. В началото на януари политическото бюро на "Аденауер" в София публикува становището си за първите 100 дни от управлението на Борисов. Като цяло оценката за правителството е положителна, но представителят на фондацията д-р Андреас фон Белов не спестява някои укори.


Така например в оценката може да се прочете следното: "Като конкретно слабо място на новото правителство може да се спомене мудният законодателен процес в парламента. (...) Кабинетът изпитва известни трудности и в овладяването на турбуленциите в тайните служби. През последните седмици често се стигна до неконотролирано оповестяване на секретни информации."


Друго любопитно наблюдение: "Но все пак и при Борисов досега не се подхожда достатъчно решително към проблема с действащите като сенчеста икономика мафиотски групи. Освен това на кабинета му липсва ясна концепция за бъдещето на големите руски проекти в България (АЕЦ "Белене", "Южен поток" и "Бургас-Александруполис"), договорени от предишното правителство".

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Orda
  Orda
  Рейтинг: 62 Неутрално

  Добро утро ние си го знаем и без фондация "Конрад Аденауер", пък и те малко са сбъркали В България правосъдието е в перманентен дефицит.

  Orda
 2. 2 Профил на Айзенхауер
  *****
  Неутрално

  Правосъдната система в България страда от тежка корупция !!!

 3. 3 Профил на ВСС - оставка!
  *****
  Неутрално
 4. 4 Профил на Супер
  *****
  Неутрално

  Това в унисон с исканията на прокажения ВСС за обяснения от ЦЦ.

 5. 5 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  Дали още някой ще пита защо ВСС канят Цветанов да "поясни" защо е казал, че са главата на "Октопода". Или трябваше отвън да им го кажат.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 6. 6 Профил на съдебна консерва
  *****
  Неутрално

  Тези от "Аденауер" не спряха да наливат пари в проекти като на ББ, или както те казват - "да възлагат големи надежди на новата стратегия". А след това критикуват какво било станало и как нямало реформи. Така ще е докато самите те позволяват с техните пари да се правят само кьорсофри, вместо да се използват за нещо наистина градивно.

 7. 7 Профил на Боец
  *****
  Гневно

  Най-големите престъпници са 85% от съдиите, адвокатите, юристите и от всичките прависти. Трябва да се очистят.

 8. 8 Профил на Xopx
  *****
  Неутрално

  И що трябва от Аденауер да наричат нещата дипломатично, като могат дакажат, че тези от ВСС са ченгета и ДС креатури, че Цецка и Фидосова са провал, че правосъдния министър е нищета и така и изглежда даже - като клошарка е, че Колев седи като председател на СГС, нищо че си е бъбрил с Красито, че 90% от съдийската и прокурорската сган трябва да се измете! А, и отворете най-накрая досиетата на адвокатите, че ни писна вече от Батковизми в адвокатурата... Знаем, че списъка на ДС канторите е този срещу чуждестранните кантори, но все пак е друго да го огласят публично!

 9. 9 Профил на кмет в сянка
  *****
  Неутрално

  ДА СЕ ДАВАТ НА СЪД СЪДИИТЕ КОИТО РЕШАВАТ ДЕЛА ПРОТИВ РАЗПОРЕДБИТЕ НА ЗАКОНА!
  ИМАМ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ТАКИВА
  ТЯХНОТО ВЕЧЕ Е ПРЕКАЛЕНО .
  ДА СЕ ОБЪРНЕ ВНИМАНИЕ И НА ГРАЖДАНСКИТЕ И НА АДМИНИСТРАТИВНИТЕ СЪДИИ ЗАЩОТО И ТАМ ИМА СТРАШНИ ЗОЛУМИ И ЗЛОУПОТРЕБИ С ПРАВО ОТ ТЯХНА СРЕДА.
  ДА ИМ СЕ ТЪРСИ И ПЪЛНА ИМУЩЕСТВЕНА ОТГОВОРНОСТ ЗА НЕЗАКОННИ РЕШЕНИЯ

 10. 10 Профил на Лейбщандарт
  *****
  Неутрално

  На всички е ясно, че проблемите в България няма да могат да бъдат решени без радикална реформа в съдебната система!
  И това правителство обаче прави недостатъчно - въпреки големите обещания преди изборите...

 11. 11 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  Xopx № 8

  Подлъга ме с първите два реда и ти писах плюс. Брой си един "грешен" плюс.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 12. 12 Профил на гого
  *****
  Гневно

  И какво следва от това . Ще спрат ли да пускат пари в шепичката на ББ. Нали с тяхна помощ ФД запчна разрушаването на съдебната система. Нали по техните модели се движим в правосъдието. ?0 години играем по гайдата на фондациите им дето ги хрантутим. Крадат ни наши и чужди гости. Ако имаше свястна съдебна система кракът им нямаше да стъпи тук.

 13. 13 Профил на Xopx
  *****
  Неутрално

  До коментар [#11] от "Руслан 21": Благодаря ти, не е проблема в плюсовете, а да се чуе от повече хора, че нещата в съдебната система са за пълна чистка, знам че си за ГЕРБ и си идеалист, но работата която вършат твоите хора по нищо не се различава от седесарската или друга сган. Този ВСС е креатура на ДС, което пък е създател и на предишното, а май и на това правителство. Проблемите са за всички ни обаче, защо задъваме дружно. Та ще ти кликна един плюс за компенсация. Поздрави!

 14. 14 Профил на Голата истина
  *****
  Разстроено

  Единственото, което страда е обикновения и почтен български данъкоплатец.
  Всичко друго е "шменти-капели" .

 15. 15 Профил на Наблюдател
  *****
  Неутрално

  Схванали са основния проблем - упоритото ослушване за
  реални реформи в съдебната система

 16. 16 Профил на Злати
  *****
  Разстроено

  ЗА КАКВА СЪДЕБНА СИСТЕМА изобщо МОЖЕ ДА СЕ ГОВОРИ В БЪЛГАРИЯ ?

  НЯМА и НЕ МОЖЕ ДА ИМА правораздавателна СИСТЕМА , след като :
  1. Създадоха 15-16 или може би вече 17-18 юридически факултета , от които излизат само ДИПЛОМИРАНИ НЕДОНОСЧЕТА !
  2. ВИСШИЯТ СЪДЕБЕН СЪВЕТ се групира по неясни и чисто политически критерии , които няма как да не се отразят на кадровата им политика- нали трябва да обслужват тези, които са ги избрали , чрез съответните услуги при назначенията .
  3. КРИТЕРИИТЕ за прилагане на условно осъждане са много мътни и неясни и в голямата си част се предоставят права на разни пикльовци с памперси, наметнати със съдийски тоги .

  Какво може да се направи ?

  1. Трябва да бъдат съкратени юридическите факултети , като останат МАКСИМУМ 3 или 4 , за да се произвеждат наистина качествени кадри
  2. СЪДИИТЕ ДА СЕ ИЗБИРАТ чрез ПРЕКИ ИЗБОРИ , за всички степени в правораздавателната система .
  3. ДА СЕ ЗАКРИЕ ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ , като напълно излишен орган .
  4. При не повече от 5 отменени присъди/решения на година СЪДИИТЕ ДА БЪДАТ УВОЛНЯВАНИ поради НЕПРИГОДНОСТ !
  5. Заплатите на съдиите да бъдат определяни на база влезли в сила присъди /решения , а не по-горната инстанция да ги отменя или " ремонтира ", а те да си получават необезпокоявано хилядарките !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK