Над 170 граждани получиха правото да наблюдават "Змейово"

Над 170 граждани получиха правото да наблюдават "Змейово"

© Петър МарчевИмената на общо 174 жители на Стара Загора и селата около полигона "Змейово" вече влязоха в списъците на хората, които имат право да извършват 24-часов мониторинг на дейностите, извършвани на територията на военния обект. Списъкът е утвърден след щателна проверка на кандидатствалите от Държавната агенция по национална сигурност и ще бъде публикуван в сайта на областната администрация в Стара Загора.


Изискванията на военните са мониторинговите визити  да се извършват организирано и да се спазва вътрешният ред на полигона. При всяко посещение всички лица от групата ще се инструктират срещу подпис по мерките за безопасност и ще бъдат съпровождани от военен.


Запознати с огромните размери на полигона "Змейово", който се простира на близо 100 кв. км площ, отсега предричат, че мониторингът няма как да бъде ефикасен. Причината е, че гражданските групи ще бъдат допуснати само до петте площадки, на които официално се изпитват боеприпаси. Докато утилизацията на стари боеприпаси например би могла да се извършва с мобилни установки във всяко дере на територията на полигона.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK