София ще преговаря с "Ащром" по дело за халите, но неясно точно за какво

София ще преговаря с "Ащром" по дело за халите, но неясно точно за какво

© Надежда ЧипеваАдминистрацията на Столичната община иска група съветници и чиновници да преговарят за постигане на извънсъдебно споразумение с израелската фирма "Ащром" по делото за собствеността на сградата на Централните хали. Делото е от 2004 г. и с него общината претендира, че апортът на зданието в смесеното дружество "Централни хали" АД е недействителен и то е общинска собственост.


Решението за определяне на членовете на групата за преговори трябва да се гласува на утрешното заседание на общинския съвет. То обаче вероятно ще бъде оттеглено от дневния ред, тъй като днес стопанската комисия реши да го отложи.


Мотивите на съветниците бяха, че не е ясно защо се налагат преговори за постигане на извънсъдебно споразумение с "Ащром" и какво точно трябва да се постигне с тях. Освен това към доклада на зам.-кмета Минко Герджиков, който не присъстваше на заседанието, е приложено писмо от адвоката на общината по делото Георги Атанасов от адвокатското дружество "Доковска, Атанасов и съдружници". В него той иска от общината да му изплати пълния хонорар за услугите по делото, който е около 240 хил. лв. В решението, предложено от Герджиков, обаче няма нито дума за заплащането на адвоката, а името му се споменава само като член на групата за преговори.
"Адвокатът хем си търси парите, хем е в комисията. Така му казваме, че ще си получи парите", каза Владимир Кисьов от СДС. Той добави, че с опитите за постигане на извънсъдебно споразумение на практика общината оттегля иска си към "Ащром" и признава, че фирмата има право.


"Аз не знам този доклад за какво е", каза Валя Чилова от ГЕРБ, която е предложена и за член на групата за преговори с израелската фирма. Тя добави, че няма как да води преговори, без да се знае какво точно трябва да се постигне с тях.


Не стана ясно и защо точно се налага воденето на преговори за извънсъдебно споразумение. В опит да изясни ситуацията шефът на дирекция "Общинска собственост" Лилия Мицева, която представляваше Герджиков на заседанието, прочете части от писмото на адвокат Атанасов, в което се обяснява, че съдията по делото е наредил на двете страни да преговарят до 9 май. Дотогава делото е спряно, а ако не се постигне споразумение, ще бъде възстановено.


При изясняването на казуса стана ясно, че на практика дори и общината да спечели делото, ще трябва да плати около 30 млн. лв. на "Ащром" за това, че са ремонтирали сградата на халите, но може да поиска от фирмата приходите от наеми за последните години. Ако столичната администрация загуби спора, ще си остане с 25% собственост в смесеното дружество "Централни хали".


Въпросът ще бъде разглеждан отново на следващи заседания на комисиите в общинския съвет, след като бъдат изяснени обстоятелствата около искането за споразумение.Историята


Столичната община завежда дело срещу "Ащром" през 2004 г. с искане апортът на сградата на халите в смесеното дружество "Централни хали" да бъде обявен за недействителен. Мотивът е, че дружеството е създадено с парични вноски на двете страни, тъй като зданието спешно се нуждаело от ремонт. Впоследствие ремонтираната сграда трябвало да се оцени от експерти и да бъде включена в капитала на дружеството. От общината твърдят, че оценки така и не са направени, но въпреки това апортът е вписан от "Ащром". Заради сделката за халите се водеше и дело срещу бившия кмет Стефан Софиянски, като съдът го оправда.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Ай ай ай
    *****
    Весело

    Как за какво? За да се вдига шум. Тиквата казал на Компира и тя слушка и изпълнява.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK