НАП отмени двойните осигуровки за малки фирми


1200 лв. можеше да стигне вноската на месец

Националната агенция за приходите (НАП) отмени скандалното указание от 26 февруари, което задължаваше управителите и собствениците на малки фирми, които са и служители в тях, да плащат осигуровки за всяка от дейностите си. С прието допълнение на агенцията от сряда се казва, че осигурителни вноски ще се начисляват и дължат само когато е начислено и възнаграждение за съответната дейност.


Предишния документ предизвика бурно недоволство сред собствениците на малки фирми, тъй като ги натовари с допълнителни месечни плащания. Така например собственик на магазин трябваше да плаща две осигуровки - една за това, че е продавач в него, и друга за това, че е управител, въпреки че по една от двете позиции не се плаща заплата.
Управителят трябваше да плати сума, не по-ниска от минималния осигурителен праг за бранша, която често варира между 700 и 800 лв. Допълнително прагът за самоосигуряващ се като служител е 420 лв., което означаваше, че в тези малки предприятия единственият работник, който е и управител, трябваше да се осигурява на около 1200 лв. Това в много случаи е непосилно бреме за тези фирми, сигнализираха техни собственици.


Именно силното недоволство от страна на дребния бизнес принуди НАП да отмени предписанието. Икономисти пък предупредиха, че то реално обезсмисля и свалянето на минималния капитал за учредяване на дружество до 2 лв., тъй като никой не би се захванал с малък бизнес, ако беше останал отмененият начин на осигуряване.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK