Работещите пенсионери може да плащат данък върху пенсията си

Работещите пенсионери може да плащат данък върху пенсията си

© Надежда ЧипеваРаботещите пенсионери да плащат данък върху пенсията си. Тази идея обсъждат експерти на Националния осигурителен институт, Националната агенция за приходите, работодатели и синдикати, съобщи пред "Дневник" управителят на НОИ Христина Митрева. Същото предложение беше предложено няколко пъти в последните месеци от Българската стопанска камара.


Според сегашното законодателство възрастните могат да получават пълна пенсия и заплата едновременно. Това го няма никъде по света и ще се опитаме да прецизираме режима, обясни Митрева. В интервю за "24 часа" тя обясни, че има два варианта за облагането на доходите на работещите пенсионери. "Или се събира доходът от пенсия и заплата и се облага с данъци, или както бе до 1997 г., преди да го отмени Конституционният съд (КС), на всеки един лев от пенсията се удържаха по 35 ст. КС отмени тази норма с известно неразбиране - мотивът, с който стана това, не беше съгласуван с НОИ и със социалното министерство. Ще се опитаме пак да въведем такъв механизъм. Това е справедливо, защото сега по принцип пенсията не се облага с данък и когато един пенсионер взема допълнително възнаграждение, все пак трябва да има някакъв ограничител", обясни управителят на НОИ.


Митрева уточни, че по данни отпреди 2 години работещите пенсионери в България са около 67 хил. Това обаче са само тези, които се трудят на трудов договор. Много други работят в сивия сектор или са самоосигуряващи се. Според мен са около 150-200 хил. души, каза тя.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK