НПК мина през правната комисия по системата "юруш"

Шефът на правната комисия Искра Фидосова и Любен Корнезов от БСП<br /><br />

© Красимир Юскеселиев

Шефът на правната комисия Искра Фидосова и Любен Корнезов от БСППравната комисия вчера прие по тъмно и със стахановско темпо на второ четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Шефът й Искра Фидосова непрекъснато подканяше депутатите и участващите в заседанието съдии и представители на министерствата на правосъдието и вътрешните работи да говорят по-кратко. Така за малко над 4 часа текстовете бяха изгласувани от комисията.


Патова ситуация за вечните обвиняеми


Комисията изпадна в патова ситуация и не можа да вземе решение за една от най-дискутираните поправки в НПК. Проблемът възникна при гласуването на идеята на Министерството на правосъдието да се отмени възможността след като някой е бил обвиняем две години, сам да поиска делото му да бъде внесено в съда. Текстът, който ведомството иска да се премахне, е известен като забраната на вечните обвиняеми.
"Има дела за тежка организирана престъпност, с транснационален елемент, които не могат да приключат за две години", обясни зам.-министърът на правосъдието Даниела Машева. "Едно запориране на сметка в Швейцария трае около година и половина - две", допълни тя.


Първоначално бе решено възможността да остане. Димитър Лазаров от ГЕРБ обаче предложи текстът да бъде прегласуван и поправката събра два гласа по-малко. Отпадането й обаче също не мина, защото за него имаше 8 гласа "за" и 8 "въздържал се". Така на практика текстът потегля за окончателно приемане от  пленарната зала без категоричното становище на правната комисия.


"Дисциплиниращите текстове бяха въведени, защото в годините на прехода имаше много дела, по които хората бяха обвиняеми по 10-15 години. Но тези дела вече приключиха, имаме добре действащ инспекторат, който да контролира прокуратурата", заяви Димитър Лазаров.


"Представете си гнусно изнасилване или изнудване. Какво правим сега – прекратяваме делото само защото до две години не са събрани достатъчно доказателства и обвиняеният е поискал делото му да влезе в съда", контрира преподавателят в Софийския университет проф. Маргарита Чинова. "Ако детето ми е убито като куче край кофата за боклук, какво съм виновна, че прокурорът е проспал работата си. Кой прокурор е бил уволнен, защото България е осъдена в Страсбург, защото не си е свършил работата", попита тя.


"Няма пречка престъплението да се разследва до изтичане на давността, но за да бъде привлечен някой като обвиняем, трябва да са събрани достатъчно доказателства. Колко време е нужно след привличането на обвиняемия, за да се внесе делото му в съда?", заяви шефът на Висшия адвокатски съвет Даниела Доковска. Тя каза, че не трябва да се отменя възможността на обвиняемия сам да поиска делото му да влезе в съда  По тежките дела обвиняемият трябва да има право да поиска делото му да се гледа в съда. Направете срокът 3-5 години. Но като няма доказателства, да не привлича обвиняем. Защо привличането като обвиняем да се използва с политически или користни цели?


Все пак три инстанции за делата


Правната комисия единодушно отхвърли предложението на правосъдното министерство всички решения на апелативните съдилища, с които е потвърдена присъдата на първата инстанция или само е изменена, да не се обжалват пред Върховния касационен съд (ВКС). Изключение се предлагаше само за тези за престъпления, за които законът предвижда доживотен затвор.


Вероника Имова от ВКС подкрепи ограничението за делата, които стигат до третата инстанция със статистика. Тя обясни, че петте апелативни съдилища в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново работят качествено и само 8% от решенията им се отменят или изменят от върховния съд. 


"Това ще е най-големият удар върху правораздаването. Това  е пътят да се въведе местническо правосъдие. Гражданите имат нужда от ВКС, предишният парламент ограничи инстанциите по гражданските дела и настъпи трагедия", заяви адвокат Доковска.


Резервни адвокати по делата за тежки престъпления


Предложението на правителството съдът (или прокурорът във фазата на разследването) да назначава резервен адвокат, ако титулярът не се явява и това е "от изключително значение за разглеждането на делото в разумен срок", получи одобрението на правната комисия. Текстът обаче беше приет не защото депутатите го преценяват като необходим, а мина през комисия на принципа на "по-малкото зло".


Оказа се, че Министерството на правосъдието е поискало резервният адвокат да се назначава не само когато титулярният адвокат отсъства по неуважителни причини, а и когато "не се явява по уважителни причини". Това се стори "малко прекалено" на повечето депутати и тъй като вече беше 19.30 ч. се чуха гласове за отлагане на обсъждането. Шефът на комисията Искра Фидосова обаче не искаше да оставя темата за друг път и заяви, че може би трябва в закона да се запише, че резервният адвокат се назначава, ако упълномощеният не се яви три пъти по неуважителни причини или два поредни пъти.


Това предизвика острата реакция на адвокат Доковска. "Знаете ли какво ще стане - аз ще представя болничен лист за една седмица и прокурорът ще насрочва всички действия по разследването и така ето ги три неявявания по уважителни причини", заяви тя. Фидосова обаче репликира, че надали някой съдия или прокурор би постъпил по този начин. Отговорът на адвоката беше: "Когато законът влезе в сила, ще ви се обадя".


Тодор Димитров от ГЕРБ обаче също се противопостави на текста и заяви, че той ще създаде неравнопоставеност между участниците в процеса. "Значи съдията, прокурорът, свидетелите, вещите лица могат да отсъстват колкото си искат по уважителни причини, а адвокатът не може, така ли?", попита той.


Накрая комисията прие, че резервният адвокат ще може да се назначава само ако избраният от обвиняемия не се яви по неуважителни причини. Това ще става само по делата за тежки престъпления.

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АЗъ
  *****
  Неутрално
 2. 2 Профил на мармот
  *****
  Любопитно

  Искра Фидосова да спре да ми закрива телевизора Като "грейне" на монитора и нищо друго не се вижда повече

  Крайно време е да се открие дебелариум към НС, а част от храната да я предоставят на домове за стари хора и кухни за бедни. Да, да, същите, от които се чудят как да им вземат и последната коричка.

 3. 3 Профил на marteniza_de
  marteniza_de
  Рейтинг: 374 Неутрално

  след тази еднозна4на фотография, кой е този 4итател на статии..

 4. 4 Профил на К22
  *****
  Неутрално

  Защо отново се съобразяват с адвокатската гилдия? Какво означава отсъствие на адвоката по уважителни причини. Най-лесно се представя болничен лист и готово, отлаганията се проточват безкрайно. С една дума нищо не правим, а отново хвърляме прах в очите на хората и удовлетворяваме адвокатските интереси. Истината е да няма нито уважителни нито неуважителни причини, а всеки да бъде така добър да се явява на делата, а ако не може да си намери заместник. Едва тотава можем да се надяваме процеса да тръгне.

 5. 5 Профил на Тортичка безплатна
  *****
  Весело

  Лицето на герб пак се изказа.

 6. 6 Профил на Илияна Енчева
  Илияна Енчева
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Има спорове, това е добре, там ще се роди истината! Но защо не гласуват по-смело? В правната система има твърде много вратички, за да се измъкват с думите - "малко прекалено".... Нищо не е прекалено, ако ще доведе до резултати!!!

  Носете си новите дрехи, момчета!
 7. 7 Профил на кмет в сянка
  *****
  Неутрално

  най-после дойде пълнолунието. момето е било гладно и затова е бързало

 8. 8 Профил на котьо
  *****
  Неутрално

  тези две тлъсти прасета, баси къв бахур става от тях. Ох, котьо, да се оближеш !

 9. 9 Профил на Коста
  *****
  Неутрално

  Искра Фидосова и НПК са две напълно несъвместими неща. Тъжно.......После естествено съдът е виновен. Понеже ви е толкова акъла и овластявате разни недоразумения от ПУЦ-а в Монтана. Срам!

 10. 10 Профил на Сланинчо
  *****
  Весело

  Ох, на батя-я-я-я-я-я-я-я. Ще има за Коледа, ще има.

 11. 11 Профил на весело
  *****
  Весело

  До коментар [#1] от "АЗъ":
  Гъци, гъци гъци

 12. 12 Профил на фик
  *****
  Весело
 13. 13 Профил на Rrrr
  *****
  Гневно

  Хванете ги тия адвокати и ги размажете. Това е държава на мафията и адвокатите.

 14. 14 Профил на пепи
  *****
  Неутрално

  До коментар [#9] от "Коста":

  Мутрта не случайно я направи шеф на правната комисия. Колкото са по-калпави законите, толкова по-виновни са съдиите.
  На мутрата държава не му трябва.

 15. 15 Профил на Teмида
  *****
  Весело

  Красотата ще спаси света. Грух!

 16. 16 Профил на ....
  *****
  Неутрално
 17. 17 Профил на ужас
  *****
  Неутрално

  Абе,всичките сте канибали в тоя форум...

 18. 18
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 19. 19 Профил на 5555
  *****
  Неутрално

  Хе хе - случайно попаднали във форума граждани коментират

 20. 20 Профил на niki
  *****
  Неутрално

  Даи боже 'секи му така да се облажи

 21. 21 Профил на хан
  *****
  Неутрално

  БРАВО наистина е така.УЖАС.но като гледам това ПРАСЕ на снимката маи ние сме по малки??

 22. 22 Профил на Дуле Савич
  Дуле Савич
  Рейтинг: 950 Весело

  и на най големият си враг не пожелавам да си ляга с това животно дебело. Мисля, че не е болна жената просто не се движи и не спортува, а само лапане и е в главата

  Forza Lazio!!!
 23. 23 Профил на за революция
  *****
  Неутрално

  Бързото правене на закони и последващите поправки и отменяния са запазена марка на българския депутат. Народа разбра ли какво приеха? Качеството не отличителна българска черта. Бългаските закони са пълни с двусмислици и неясноти.
  Тия персони на снимката са олицетворение на българския политик-ОЯЛИ СЕ.

 24. 24 Профил на hipopotuk
  hipopotuk
  Рейтинг: 426 Неутрално

  http://www.blitz.bg/news/article/72790 кой от увехналите цветя ще коментира

 25. 25 Профил на Усин
  *****
  Весело

  Фидосова сега си вика,,Балъците дето ниизбраха да духат супата,,,,аз да вървя да издумкам двадесетина кюфтаци''и да вървя после да пиша в форума против президента.

 26. 26 Профил на неутрално
  *****
  Неутрално

  До коментар [#22] от "gyndi":

  Вярно е това което го казваш, ама и тоя до нея вечния депутат, какво ли е направил до сега, само пари да гушат друго нищо нищо.
  С една дума боклуци и половина.

 27. 27 Профил на Питанката
  *****
  Неутрално

  То отговорът е ясен, ама аз все пак да попитам: до къде стигна разследването със смяната на дограмата на НС и ролята на фирменцето на Фидоската в тая рискована и доходоносна операция? На нея май се дължат двете гънки долу вляво под лявото ушенце!!!

 28. 28 Профил на Боже,боже
  *****
  Неутрално

  ...и на какво от горе се хилят тия бе....особено Корнезов дето е в парламента от самото начало на промените и прави всичко за да няма промени..

 29. 29 Профил на slavovets
  *****
  Неутрално

  И двете лица отлично олицетворяват лицето на българския юрист.

 30. 30 Профил на Plamen
  *****
  Весело

  Искра Фидосова е Sexbomb sexbomb! you're my sexbomb / And baby you can turn me on baby you can ... yes you can...

 31. 31 Профил на Виден Георгиев
  *****
  Неутрално

  Промяна няма никаква, само корупция, и тлъсти адвокати и съдии да смучат пари от мафията, и да ги пускат за по една месечна заплата гаранция. Както случея Масларова.

 32. 32 Профил на Up at the Villa
  *****
  Неутрално

  Тая да спре да яде, че иначе скоро ще я обявят за континент .....

 33. 33 Профил на Анонимен
  *****
  Неутрално

  И двамата се хилят доволно. Отново само симулиране на реформи.

  Не чакайте правосъдие от българския съд, ами все да се въоръжи и сам да раздава правосъдие.

 34. 34 Профил на 4ujdenec
  *****
  Весело

  Какви дебелаци, ле ле.

 35. 35 Профил на кенеф
  *****
  Неутрално
 36. 36 Профил на не е хубаво така
  *****
  Весело

  Абе, като си помисля, жената може и да е нещо болна. Ако е така да си гледа здравословното състояние и да не се занимава с неща от които май нищо не разбира - иначе не мога да я оправдая и автоматично попада в категорията "доста неприятна за гледане"!
  На всичкото отгоре е и доста амбициозна. Ясно е, че комплексите и ниската лична оценка все трябва да избият някъде, ама по толкова неприятен начин е някак си престъпно за зрители и читатели.
  Някои все пак сме или поне се опитваме да бъдем естети!

 37. 37 Профил на Jelev
  *****
  Неутрално
 38. 38 Профил на EHUD OBAMA
  *****
  Неутрално

  Тия питеци преди или след юруша позират?

 39. 39 Профил на либертака
  *****
  Неутрално

  Лакомията до там води .Манекени на бившата " РОДОПА".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK