Депутатите върнаха петчленния състав на телеком регулатора

Депутатите върнаха петчленния състав на телеком регулатора

© Красимир ЮскеселиевСъставът на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) да бъде намален от 9 на 5 души, предвиждат промени в Закона за електронните съобщения, приети днес от парламента на първо четене.


С поправките в текста се въвежда петгодишен мандат на членовете на телеком регулатора, председателят му ще се определя от Министерския съвет. Народното събрание ще избира заместник-председателя и още двама членове на комисията, а президентът ще назначава един от членовете на КРС.


В края на мандата на предишното правителство броят на членовете на КРС беше увеличен от 5 на 9 души, а мандатът стана 6 години.
Предложените сега промени целят да възстановят нарушения модел на регулатор, посочва в мотивите си вносителят - Министерският съвет. В тях се отбелязва, че направената през 2009 г. промяна е извършена без каквито и да било мотиви и финансова обосновка за увеличения състав на комисията, а преди това КРС винаги се е състояла от петима души и е функционирала нормално.


Предвижда се в 15-дневен срок от влизането в сила на закона парламентът да освободи последните трима избрани членове на КРС от квотата си, а президентът да освободи последният назначен от него член на комисията. Това са Вяра Минчева, Радослав Илиевски и Свилен Попов от квотата на парламента и Десислава Преображенска, назначена от държавния глава. Намаляването на състава се обяснява и с политиката на правителството за съкращаване на излишно раздутия бюрократичен апарат в страната и с икономическата криза.


Любен Корнезов от левицата обаче заяви, че целта на измененията е кадрова политическа чистка. Ако се намали мандатът на 5 години, през април ще изтече и мандатът на други двама от членовете на КРС - Петър Рендов и Валентин Хараламбов, така ще се разсипе цялата комисия, посочи Корнезов.


Четин Казак от ДПС каза, че Движението няма да подкрепи законопроекта, макар да няма свои кандидати сред посочените членове. Той призова мнозинството да не се опитва да окупира цялата власт и да не тръгва по пътя на ОДС от 1997 г.


Станислав Иванов от ГЕРБ припомни, че в последния момент преди изборите тройната коалиция назначи четирима души в КРС. Именно това е груба политическа намеса в регулаторния орган КРС, отбеляза Иванов.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stoner boner
  *****
  Разстроено

  десислава преображенска - вън от КРС. Връзкарска измет, грозна дама без всякакъв морал, петно връз челото на независия регулатор ...

 2. 2 Профил на няма кадър - няма проблем
  *****
  Гневно

  върнахме се към сталинистките методи!!! с изказванията си днес няколко от новодепутатите показаха, че са големи привърженици на научния комунизъм и на сталин... колко е демократично да се казва, че "трябва прочистване на средния ешалон чиновници на всяка цена" и че "със стари дюшеци нов бардак няма да стане"? жалко, колко е жалко...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK