Зам.-финансов министър предлага здравните вноски за деца и пенсионери да са фиксирана сума

Зам.-финансов министър предлага здравните вноски за деца и пенсионери да са фиксирана сума

© Анелия НиколоваДа се въведат фиксирани суми за здравни вноски за пенсионерите и децата, предлага Владислав Горанов, заместник-финансов министър и председател на надзорния съвет на Здравната каса (НЗОК) в интервю за днешния брой на в. "Труд". Според него размерът на вноските не трябва да се обвързва с размера на пенсията, както е сега, защото тя не е доход от труд.  


В момента държавата плаща изцяло  8-процентната здравна вноска на пенсионерите, като тя се начислява върху получаваните от тях пенсии (някои пенсионери получават повече от една пенсия). За децата до 18-годишна възраст държавата дава също 8%, но от половината от минималния осигурителен доход в страната, който е 420 лв. (т.е. 16.80 лв.)


Горанов казва, че напоследък се дискутира идеята вноската за здраве на неработещите групи да е твърда – в размер на 10, 20, 30 или 50 лв. на месец, които отново да бъдат като трансфер от бюджета.  В интервюто зам.-министърът не посочва дали са правени вече разчети колко пари биха постъпвали в Здравната каса, ако се въведат фиксирани вноски и как това ще помогне на системата. 
По думите на Горанов промяната може да стане факт веднага щом законодателят (парламентът, бел. ред.) го реши, което може да се случи и с проекта за актуализация на бюджета на НЗОК.


Вчера стана ясно, че правителството е склонно да се откаже от идеята си за увеличение на здравната вноска с 2 пункта до 10% и ще търси друг начин за покриване на дефицитите в системата. Финансовият министър Симеон Дянков предложи като идея държавните служители вече сами да плащат своята част от осигуровките си, а не както е досега – те да се поемат от бюджета изцяло. Прелдожението му беше подкрепено от бизнес организациите, които преди това заявиха, че са твърдо против вдигането на вноската на 10%.  

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Orda
  Orda
  Рейтинг: 63 Неутрално

  Тия съвсем психопатясаха на тема осигоровки.

  Orda
 2. 2 Профил на rodoskia drebosyk
  *****
  Неутрално

  До коментар [#1] от "Orda":

  Ами, психясали са, щото пари няма. Кацата е продънена, някой е лапал безугледно и сега не може да се напълни.
  Вдигане на осигуровки е лош вариант, съгласен съм. Трябва да се намерят тези липсващи 250-300 млн. лева по друг начин. Склонен съм да приема вариант половин милион държ. служители да си плащат сами.

 3. 3 Профил на tinkerer
  tinkerer
  Рейтинг: 616 Неутрално

  наистина няма логика осигуровките на пенсионерите да са обвързани с процент след като това не е заработен доход. същото е и при другите "бездоходни" групи -- безработни, деца, инвалиди и т.н. фиксирана цифра която да се актуализира за инфлация на годишна база е по-добро решение.

 4. 4 Профил на Крадци
  *****
  Неутрално

  Искам да имам достъп и до здравните и до социалните си осигуровки и лично да преценя какво да правя с тях!!!!

 5. 5 Профил на tinkerer
  tinkerer
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#4] от "Крадци":

  обикновеният гражданин не е достатъчно подготвен, отговорен, и солидарен за да управлява сам средствата за здравеопазване.

 6. 6 Профил на идея
  *****
  Неутрално

  До коментар [#2] от "rodoskia drebosyk":

  Нека да се поработи и по въпроса този "някой", който е лапал да си плати. ГЕРБ основно затова бе избран и това чакат основната част от българите.

 7. 7 Профил на неутрално
  *****
  Неутрално

  Най доброто решение ще е Бойко да забрани на всички от изпълнителната власт да ходят по предавания, да правят интервюта и каквото и да е било.
  Да им забрани да говорят и да мълчат, никакви такива, всеки се превръща на говорител, има си прес служби, ще се анализира какво да се казва, а не безредно говорене. Щом са държавни служители ще работят а не да коментират.
  Не е цензура това, ако са опозиция да говорят каквото си искат, ама щом са в управлението е необходимо да има ред.

 8. 8 Профил на ААААААААА
  *****
  Любопитно

  До коментар [#2] от "rodoskia drebosyk":

  Парите ги има даже са в повече!

  Просто Дянков ги е пратил някъде!

  Той осигуровките си не плаща та другото ли да гледа!

 9. 9 Профил на :-)
  *****
  Неутрално

  До коментар [#5] от "tinkerer":

  От изброеното от теб е вярно само едно - не е солидарен.

 10. 10 Профил на Бат Димо
  *****
  Неутрално

  "Финансовият министър Симеон Дянков предложи като идея държавните служители вече сами да плащат своята част от осигуровките си, а не както е досега – те да се поемат от бюджета изцяло" - А ТОЙ ЗАЩО НЕ СИ Е ПЛАТИЛ ВСИЧКИ ВНОСКИ. СИНЪТ МУ /АМЕРИКАНСКИ ГРАЖДАНИН/ КАТО ЛЕЖА В БОЛНИЦАТА КОЙ ПЛАТИ? НЕКА ПОКАЖЕ КАСОВАТА БЕЛЕЖКА!

 11. 11 Профил на ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕе
  *****
  Любопитно

  Какво искате от хора
  които са взели само
  един изпит с главата - когато са
  били на челна стойка!

 12. 12 Профил на tinkerer
  tinkerer
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#10] от "Бат Димо":

  в България системата за здравеопазване е солидарна. Това означава, че хора в неравностойно положение, които нямат възможност сами да заплатят здравните услуги сами (синът на Дянков) биват лекувани за сметка на държавата. не е работа на Дянков да плаща за това.

 13. 13 Профил на чук
  *****
  Неутрално

  Здравейте на всички!Мисля ,че на всички здравните вноски ,би трябвало да са равни ,след като получават ,една и съща услуга.Когато ,се направят нови Здравни каси , с нови пакети от услуги и възможност за избор на всеки ,тогава всеки да заплаща ,каквото си е избрал!

 14. 14 Профил на бобо
  *****
  Неутрално

  до бАТЕ ДИМО не се хващай за хуя на дянков тъпанар такъв и искаш касова Бележка той не издава касови бележки а докторитекакво си се загрижил за чиновници военни полицаи да си плащат и те откъде накъде държавате ще им плаща да не са сдва хуя щом получават доходи и те трябва да се облагат като на останалите физически лица каквито са и те самите дано тази идея се подкрепи от депутатите защото само по този начин ще се напълни пробитата каца на здравната каса а и в неия има доста мъртиви души които трябва да се изчистят ето откъде ще дойдат липсващите милиони а не да се товарят обеикновените граждани дребните търговци малкия и среден бизнес ПОМИСЛЕТЕ ДОБРЕ ГОСПОДА ДЕПУТАТИ

 15. 15 Профил на куршум
  *****
  Неутрално

  Пълно изкукуригване.

  Който от управляващите докопа микрофон и започват импровизации.
  Това е някаква сган, която се гаври с държавата.
  Само днес и само в "Дневник" има няколко напълно различни тези на фин. министър, на зам. финансов министър, на бабичката от НОИ, на депутати от Герб, по един и същи проблем.
  Толкова ли е трудно да се види, че проблемът на бюджета е в изключително ниското ниво на приходите, а то е резултат от всички малоумни действия на кретена с пискливото гласче и в нарасналите разходи в сфери, които са абсолютно подвластни на административен контрол, който обаче не е осъществен съзнателно или по некадърност. И за слепец е очевидно, че НИТО ЕДНА ОТ МЕРКИТЕ на Дянков не доведе до заявения от него резултат. НИТО ЕДНА. Колкото и да е виновен Станишев, става въпрос вече за изпълнието на бюджета за 2010 г., правен от Дянков и приет преди едва 3 месеца.

 16. 16 Профил на ψ
  *****
  Неутрално

  Въвеждането на фиксирани суми е начин да се намалят вноските на държавата в НЗОК за пенсионерите и децата.
  При фиксирани 8 % вноските стават автоматично по закон. Ако обаче вноската е фиксирина сума, например 25 лв. нали се сещате , че ще се налага актуализация за всяка конкретна сума и то със значително закъснение и то по инициатива на финансовото министерство след искане на НЗОК, а това искане ще идва след като събитието с липсата на пари е факт.
  Това пак е ария на С. Дянков изпълнена от заместника му Вл. Горанов. Този зам. посочва, че пенсията на е доход от труд, което не пречи на бивш друг заместник на Дянков, която сега е управител на НОИ да иска в момента данък върху пенсиите и премахването на тавана на пенсиите само за пенсиониращите се след 2010 г. включително, когато тя ще се пенсионира. И в двата случая прозира игнорантщината на Дянков.

 17. 17 Профил на садфасдф
  *****
  Неутрално

  До коментар [#3] от "tinkerer":

  Да де, ама вместо да се фиксира и винаги да има изоставане от реалната инфлация (поне 6 месеца), загуба на време на депутатите или който трябва да смени новата стойност чрез гласуване (неефективност), по добре да е процент, като така заплатите и пенсиите като се увеличават или намалят спрямо инфлацията, вноските ще го правят автоматично - защо да се прави това фиксиране?

 18. 18 Профил на fscdvymuybnp
  *****
  Неутрално

  Малииий, какви икономисти ми се извъдихте! Ами напишете му писъмца с идейки на хер Флик (Дянков) тогава. Та да има над какво да умува човечецът.

 19. 19 Профил на Надя
  *****
  Неутрално

  Отдавна трябваше държавните служители да си внасят сами вноските за осигуряване.Не стига ,че бизнеса им изкарва заплатите,ами и осигуровки толкова години да не плащат! Подкрепям Дянков!Като им се вижда малко възнаграждението,да дойдат и здраво да поработят във фирмите.

 20. 20 Профил на неутрален
  *****
  Неутрално

  ПРАВИЛЕН ХОД пък който не е съгласен има право да напусне работа ако не му харесва ЩО ас да си плащам а тези които взимат повече от мен да минават по старите КОМУНИСТИЧЕСКИ МАЛОУМНИ ВРАТИЧКИ ДА ДЕРИБЕЙСТВАТ НА ГЪРБА НА ЧИЧО

 21. 21 Профил на ХХ
  *****
  Неутрално

  До коментар [#19] от "Надя":

  Хайде, стига с това как бизнесът изкарвал заплатите на държавните служители. Първо, не всички, които разчитат на държавната хазна, са държавни служители и, второ, тези хора все пак работят. Никой не им дава парите даром.
  Отделен е въпросът колко качествено работят, но и това не зависи от тях, а от началниците им. Администрацията има много трески за дялане, но тези обвинения как някой друг им изкарвал заплатите, са прекалени.
  Слезте на земята, хора. Нито администрацията може без бизнеса, нито бизнесът - без нея. Взаимозависими сме.

  За протокола: не съм държавен служител, работя в частна фирма, но ми писна да чета непремерени и абсурдни изказвания от едната и от другата страна.

 22. 22 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Не съвсем по темата, но Дневник мълчи.
  Чакам коментара на Граф за : СД купува тайно специални права на тираж и оставя неразплатени сметки в икономиката ,здравеопазването и къде ли не...

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 23. 23 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Пък може и съвсем по темата да си е. Особено ако се окаже, че резервите на държавата работят за укрепването на чужди икономики.
  Тайничко.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 24. 24 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Както би казал 666супер, Миленчо има достоен наследник...

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 25. 25 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  Зам.министър пък не знае нещо елементарно - пенсиите са трудов доход за отдавна положен труд ! Когато пенсионерите са работили със своите вноски за пенсия са осигурявали пенсиите на тогавашните пенсионери . Разбра ли ?
  Няма дупка в бюджета, да не се правят на луди. Просто не им се дава !
  Иначе , идеи не им липсват - фонтан от идиотски идеи блика от "експертите " на ГЕРБ ! Всеки ден нова дивотия, напоследък по две-три на ден.

 26. 26 Профил на KuKu
  *****
  Неутрално

  Пенсията на пенсионера е пропорционална на доходитему, т.е. на данък ДОО и направените здравни осигуровки. Като расте пенсията, пенсионера е правил по-големи осуровки. Трябва да расте и здравната му осигуровка. От къде на къде тя трябва да остане фиксирана!!!

 27. 27 Профил на Писна ми!!!!!
  *****
  Неутрално

  От три седмици само идиотизми бълва правителството, но да се управлява държава не е като да участваш в шоу програми. Явно, че положението е трагично и се искат сериозни мерки, ако изобщо
  може да се направ нещо, но това което се предприеме да е добре мотивирано. През погледа на страничния наблюдател нещата изглеждат така:
  Одираме бизнеса .Правим театър на народа. Намаляваме глобите за контрабанда на цигари, че и ние трябва от нещо да преживяваме в тази криза. Пенсионерите също може да ги минем с една ножица, те са свикнали, а и не гласуват за нас....
  Един идиот(председател на ДКЕВР), буквално е станал адвокат
  на енергийната мафия, но никой не се сезира да провери мотивацията му.
  Какво остава на електората?
  Да верва в пенсионната система, в добронамереността на монополите, в министри които не знаят какво говорят, а и какво трябва да правят и в закони които всеки разбира както му изнася.
  Последствията са ясни.

 28. 28 Профил на Дянковизми
  *****
  Неутрално

  работодател на държавните служители е държавата, а на частните частника. Защо тогава държавата не си плаща вноските за служителите ? А частните са длъжни да ги плащат ? Хайде, де, частника плаща за служителите си, а сега държавата по идея на тъпия Дянков няма да плаща за своите работници, а те сами ще си плащат. Че какво им е държавното тогава ? Нали нямат право на фирми и втори трудов договор ? Нали подписват всяка година декларация за конфликт на интереси ? Нали имат ограничени заплати по класификатор и намалени отпуски ?
  Дянков, ти какво си ги нарочил тези държавните ? Защо направо не ги разстреляте от ГЕРБ ? А искате административен капацитет и реформи, искате придвижване на проекти от Брюксел. Че те от кого се правят ? Нали от държавните по министерствата. Ха сега да видим как ще ви работят след като им намалявате заплатите ? Подкупи, рушвети, рекет, скатавка, това ще е ежедневието на администрацията. Ако ви стиска, приемете този закон. И пак няма да имате пари в бюджета, защото сте некадърници, които скоро ще накарат хората да внасят пари, заради удоволствието да ходят наработа. дано да ви си върне тъпкано и паметници от парите на държавните служители да си направите !

 29. 29 Профил на рлб
  *****
  Неутрално

  това недоносче Дянков и компания си мислят, че да правиш бюджет е само да дереш от хората и нищо да не плащаш, за абсолютно нищо да не харчиш.
  А този Владислав Горанов е простак от Свищовския институтт, там откъдето далавераджиите вземат дипломи

 30. 30 Профил на владиславчо
  *****
  Неутрално

  До коментар [#25] от "ahasver":

  как така бе идиоти ще вземате парите на хората от пенсиите им, след като тези пари са си спестяванията на хората през годините по време на трудовия им стаж ? Какъв доход са те ? Ами че по тази логика обложете с данък всеки влог в банка, който носи лихви ! Баси простаците, та вие ще накарате по този начин хората да не внасят за пенсия, след като ще им я удържате после като данък. Да не би да сте ми подарили пенсията, че ще ми слагате данък на нея.
  Какво още "велико" лайно ще сътворите " Данък, затова че дишаме, затова че дъвчем или затова, че понякога пърдим. Баси наглеците. И това е партията, за която хората масово гласуваха. Че вие и царчето и комунистите надминахте по лъжи и демагогия.

 31. 31 Профил на чиновник
  *****
  Неутрално

  До коментар [#14] от "бобо":

  лайньо, на всички чиновници преди да станат такива им бяха намалени заплатите с 11 %, за да не нарастнат доходите. така, че ние тези вноски отдавна и винаги сме си ги плащали, затова заплатите в администрацията са ниски. А сега онова хюмне иска още 13 % намаляване на заплатата. сещаш ли се или ти е бедна фантазията как ще те обслужи чиновник с намалена с 24 % заплата, като застанеш на гишето и колко ще трябва да кихнеш, за да получиш някакъв документ ? Бедна ти е фантазията . Ами в полицията, ами на митницата, ами в данъчните ? На гишето, а ?

 32. 32 Профил на керек
  *****
  Неутрално

  До коментар [#12] от "tinkerer":

  да бе, да, синът на Дянков не можел да си плати здравните услуги. Че той дори не е българин, ще си плаща на общо основание и по високата тарифа, татето да се бръкне.Цяла България занимавахте с неговото лайно

 33. 33 Профил на надко
  *****
  Неутрално

  До коментар [#19] от "Надя":

  дръжки си ми изкарал заплатата, никога не е било това, ами аз ти слугувам от години. А ти на колко се осигуряваш, мошеник долен, все криете доходи.

 34. 34 Профил на БЪЛГАРИН!
  БЪЛГАРИН!
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#3] от "tinkerer":
  Солидарност не означава частния бизнес да внася 8% или 10%, а държавата за останалите фиксирана диференцирана месечна сума! На всички е предварително ясно кой ще поеме "солидарността", нали?

  Последният преди да напусне България да вземе Знамето!
 35. 35 Профил на silent step
  silent step
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Фиксирана сума на базата на какво. Че те 50лв. са 5 пъти повече от 10. Те могат да поискат и 5 лв. Или работещите пак да опъват каиша като осигуряват на практика и тия които ползват най-много здр. услуги. Държавата ще гледа да дава най- малко. Че откъде накъде.

 36. 36 Профил на бобо
  *****
  Неутрално

  ИЗХОДЪТ ОТ ЦЯЛАТА ТАЗИ ДАНДАНИЯ ВЪВ ФОРУМА СЕ СВЕЖДА ДО ЕДНО ВСИЧКИ РАБОТЕЩИ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ АРМИЯ ПОЛИЦИЯ РАБОТЕЩИ ПЕНСИОНЕРИ ОБИКНОВЕНИ ГРАЖДАНИ РАБОТЕЩИ НА ТРУДОВ ДОГОВО ДА СИ ПЛАЩАТ ВСИЧКО ДЪЛЖИМО НА ДЪРЖАВАТА КАКТО Е ПО ЗАТКОН ДА НЯМА ПРИВИЛЕГИРОВАНИ САМО ТАКА БЮДЖЕТА ЩЕ СЕ СТАБИЛИЗИРА И ЩЕ ИМА ПАРИ ЗА БОЛНИЦИ ДЕТСКИ ГРАДИНИ УЧИЛИЩА И ДРУГИ СОЦИАЛНИ МЕРОПРИЯТИЯ ДА НЯМА ПРИВИЛЕГИРОВАНИ ТОВА Е СЪЩИНАТА НА ВЪПРОСА И ВСЕКИ ДА СИ ПЛАЩА ДАНЪКА СПОРЕД ДОХОДА

 37. 37 Профил на ss
  *****
  Неутрално

  искат от безработните 8% върху 210лв. след като нямат доходи, а чиновници,съдии,прокурори да не могат да си платят 3.2% върху заплатата. това е наглост. тази държава е само за богопомазаните. по-див капитализъм надали има някъде по света.

 38. 38 Профил на bojko
  *****
  Гневно

  Резервът на Здравната каса от 860 млн. лв. е заложен през септември м.г. в Международния валутен фонд (МВФ). Целта на финансовата операция, съчинена най-вероятно от министър Симеон Дянков, е в БНБ да бъдат влети 40 млн. лв. от лихва върху въпросната сума.
  Падежът по депозита е на 30 април. Това съобщи д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

  На 31 юли 2009 г. България има сметка от 4 247 105 специални права на тираж (СПТ) - специфична валутна единица, чийто курс се определя от МВФ. На 31 август м.г. страната ни вече има на сметката си 478 845 705 СПТ, а месец по-късно те са 615 134 807 СПТ.

  “Това по 1,38 курс долар/лев прави 848 886 033 лв., колкото е резервът на НЗОК в края на 2009 г. Министър Дянков ги е заложил пред МВФ предварително и затова Здравната каса не можа да плати на лекарите и болниците за ноември и декември м.г. Това е причината сега панически да търси начини да набави пари за здравната система и да иска увеличаване на вноската с 2% от 1 април, тъй като финансовото министерство отново няма да има средства да плати на медиците за извършената дейност”, обясни д-р Кацаров.

  Предишният финансов министър Пламен Орешарски е обединил в една сметка в БНБ всички резерви и остатъци от предвидени разходи в различните сектори в държавата, включително и резервът на НЗОК. Това улеснява прехвърлянето на част от тези средства по други сметки.

  “Правителството е длъжно да отговори вярно ли е, че на 31 август 2009 г. Министерският съвет е взел решение, което не е публикувано официално, да купи от Международния валутен фонд 474 586 534 специални права на тираж. На 9 септември е взето второ такова решение от кабинета за купуването на 136.3 млн. СПТ. Вярно ли е, че за целта като гарантиран залог са послужили парите от резерва на НЗОК?

  Как Министерският съвет се разпорежда с пари, които Народното събрание е определило за здравеопазване? Защо България, която по думите на премиера се намира в най-дълбоката си криза от войната насам, е станала донор на Международния валутен фонд? Прокуратурата, ако е на мястото си да упражнява общ надзор, също е длъжна да провери това”, допълни Кацаров.

  Специалните права на тираж са създадени през 1969 г. като безналични международни резервни активи, разпределени между членовете на МВФ, пропорционално на вноските им, за допълване на съществуващите резервни активи, както и за диверсифициране на валутните резерви. Всяка страна-членка на МВФ има специална сметка, по която са записани разпределените й СПТ. В момента България има дял в капитала на МВФ от 640,2 млн. специални права на тираж.

  Бюджетът на НЗОК за 2010 г. е приет с излишък от 829 милиона лв., при 8% здравна вноска, а по данни на правителството увеличението на здравната вноска ще донесе още 300 милиона лв. на бюджета на НЗОК. “Защо тогава след като може спокойно да се отблокират 300 млн. лв. от резерва на Здравната каса и пак да останат 560 млн. лв. в него, или просто да се намали излишъкът за тази година от 829 на 529 млн. лв., премиерът Борисов решава да вдига здравните вноски от 1 април? Достоверното обяснение е, че тези пари ги няма”, коментира д-р Кацаров.

  В съобщения на БНБ се казва, че на 28 август м.г. Република България е получила 474 586 534 млн. специални права на тираж от МВФ. С тях се увеличават международните валутни резерви на БНБ. “На срещата на държавните и правителствени ръководители на страните от Г-20, състояла се на 2 април 2009 г., като част от мерките за преодоляване на последствията от световната финансова и икономическа криза беше взето решение за разпределение на СПТ в размер на 250 млрд. щатски долара между страните-членки на МВФ. Това дава право на всяка от тях да придобие СПТ в размер до 75% от квотата си в МВФ”, е съобщил пресцентърът на БНБ.

  В съответствие с това решение на 7 август 2009 г. с мнозинство от 85% от гласовете на страните-членки в МВФ бордът на управителите на фонда е одобрил резолюция за общото разпределение на СПТ. Управителят на БНБ в качеството му на Управител за България в МВФ, е гласувал в подкрепа на резолюцията, изразявайки съвместната позиция на правителството и централната банка. На 9 септември 2009 г. на България ще бъдат предоставени от МВФ още 136.3 млн. СПТ, съобщават от БНБ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK