Асен Агов: Първанов уронва престижа на президентската институция и на България

Президентът Първанов по време на пресконференцията днес<br />

© Дневник

Президентът Първанов по време на пресконференцията днесПо време на официалната си пресконференция днес президентът Георги Първанов нарече изказването на депутата от ДСБ Асен Агов, че е възможно публикуването на стенограмата да породи дипломатически скандал, "пошлост и нагла лъжа".


На тези негови думи Асен Агов отговори пред "Дарик" радио, цитиран от БТА, така: "Ще отговоря, че не е нагла лъжа, защото съм го чул с ушите си. И няма как президентът да знае дали е вярно, или не е вярно. И струва ми се, че той не отговори на въпроса - искал ли е съгласието на своите събеседници да записва разговорите с тях, защото това е нормалната практика."


Според него държавният глава "се занимава се с неща, които не са му работа, примерно как да излезем от икономическата криза. Това не е негова работа, защото няма никакви лостове, за да осъществи идеите, които впрочем бяха доста сериозни повторения на клишета, които са известни вече."
"Това е работа на правителството и на парламента. Тоест президентът в случая се опитва да отклони вниманието и аз останах с впечатлението, че той се моли да бъде снето действието за неговия импийчмънт", каза още Асен Агов.


На въпрос дали смята, че тази пресконференция ще сложи край на скандала ГЕРБ - Първанов, той отговори: "Не, не виждам, защото президентът нападна много остро правителството. Във всички случаи той не предложи абсолютно никакъв жест на извинение за стореното от него. Защото нито е уведомил г-н Дянков, че ще го записва, нито пък че ще публикува стенограмата. Пак казвам, президентът с тези необмислени действия, които са свързани преди всичко с неговата личност, на практика уронва престижа на президентската институция, оттам уронва и престижа на България."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK