Младите медици не искат да стават лични лекари

Младите медици не искат да стават лични лекари

© Надежда ЧипеваОт седем години няма новозавършил доктор, който да е започнал работа като общопрактикуващ лекар, съобщи БТА. Това показват данните на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ).


От сдружението твърдят, че има сериозен срив и напрежение в системата, а провежданата в момента здравна политика, ще доведе до намаляване на лекарите в България. Според НСОПЛБ в старта на системата общопрактикуващите лекари са били 5 650, а сега са с 1 000 по-малко, или намаление от близо 20%. Лекарите масово заминават на работа в Западна Европа, където в момента има криза за медици, заявяват от сдружението. По данни на НСОПЛБ една от най-предпочитаните държави е Германия, където първоначално в продължение на шест месеца лекарите от чужбина изучават езика и получават стартова заплата от 3 500 евро. Голяма част от завършващите медицина също заминават директно в чужбина, а друга част стават представители на фармацевтични компании, посочи заместник-председателят на сдружението д-р Ивайло Попов. Причината по думите му, е лошата перспектива да работят като лекари у нас, поради ниското заплащане.


От НСОПЛБ изразяват недоволство от честите проверки на Националната здравноосигурителна каса. Подложени сме на непрекъсната "преса" от страна на здравната каса, колегите вече не издържат психически и физически на този тормоз, коментира Попов. Ако е така, най-добре ще е всички български граждани да бъдат проверявани преди да си вземат заплатата, пошегува се той.
Според Попов честите проверки от страна на касата "ще свалят" практиките на общопрактикуващите лекари. Той допълни, че в близките няколко години от системата ще отпаднат и много възрастни общопрактикуващи лекари, тъй като голяма част от гилдията са над 50-годишна възраст.


Друг съществен проблем пред сдружението е специализацията на лекарите. Специализацията трябва да бъде улеснена, смята председателят на НСОПЛБ Любомир Киров. Няма стимули, защото започвайки специализация лекарите губят от практиката си време, финанси, налага се да си търсят заместник докато отсъстват, а няма кой да ги замести, коментира д-р Ивайло Попов. От сдружението са предложили университетите да направят програма за обучение, при която до 50 процента от лекционния курс да бъде предоставен предварително на обучаваните лекари, като се наблегне повече на практическите занятия.


Проблем е и специализацията на медицински сестри и фелдшери, която у нас почти е приключила. За фелдшери няма обучение от две години, а за медицински сестри практически е приключила, тъй като има медицински институт, но няма желаещи да учат в него, посочи заместник-председателят на организацията д-р Ивайло Попов. Той отбеляза, че това води до рязък спад в количеството на средния медицински персонал. Медицинските сестри, акушерките в момента са с 30 процента по-малко, те също не издържат на ниското заплащане и лошите условия на работа, коментира Попов.


Проблем пред гилдията на общопрактикуващите лекари са и условията на работа. Истинската общопрактикуваща медицинска практика трябва да разполага с 4-5 помещения и медицински персонал - медицински сестра, фелдшер, консултант, който да посещава хората по домовете, диетолог, физиотерапевт, смята Любомир Киров. По думите му, трябва да се върви към обединяване на общопрактикуващите лекари, там където е възможно. Като пример Киров посочи Англия, където за 4 000 пациенти се грижат 50 общопрактикуващи лекари. У нас това може да се постигне с воля, ясна идея и финансиране, а не да се пестят стотинки от профилактичните прегледи, както и от всичко останало, коментира Киров.

Коментари (425)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на screenager
  screenager
  Рейтинг: 8 Неутрално
 2. 2 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 825 Любопитно

  Проблемите в здравеопазването, пенсионната система и образованието са колосални! Лошото е, че те до толкова са се задълбочили, че вече са на ръба!
  България е на ръба на съществуването си въобще като държава! Добре е и хората и политиците да го проумеят това нещо! Реформите трябва да започнат незабавно! Съкръщаване на разходите и тяхната ефективност трябва да са водещите критерии!

 3. 3 Профил на МП
  *****
  Весело

  1,Това е само началото. Ужасът ще дойде после. МатериАла си го заслужава.

 4. 4 Профил на Хичо
  *****
  Любопитно

  Някои граждани,просто нямат нужда ,от ОПЛ.Създава се добра възможност,ОПЛ,да поработят в чужбина,а ще бъде добре и за платежния баланс на България.Както се казва ,всички ще спечелят!

 5. 5 Профил на млад лекар
  *****
  Разстроено

  Общопрактикуващият лекар няма възможност за специализация, което го прави неравнопоставен на пазара на труда, не може да придобие специалност,а ако започне специализация - губи пациентите си !

 6. 6 Профил на нервна
  *****
  Разстроено

  Като пример Киров посочи Англия, където за 4 000 пациенти се грижат 50 общопрактикуващи лекари.
  Доктора приказва глупости.При сегашната система на капитационно плащане до 10 год 50% от селата ще останат без ОПЛ,щото пациентите са малко- под 1000,работата е много-щото са стари и хронично-болни,а плащането е нищожно-щото не е на извършена дейност,а на записан пациент.В моето семейство имам доктор със селска практика- 750 човека,от тях 150 неосигурени/младите/Плаща се на калпак за останалите 600/старите/.С допълнителните суми от дейности и такси не може да докара повече от 800-900 лв.приходи.От тях разходи за издръжка на амбулаторията,осигуровки и данъци-300-400 лв.И нето му остават едва към 500.Няма санитарка,няма дори сестра-щото няма с какво да им плаща.Ако и тази година умрат още 100 човека като миналата-направо се отказва,щото ще излезе на загуба.Много ми е интересно откъде ще се вземат пари да се плаща на 50 човека,да обслужват едва 4000?!

 7. 7 Профил на Стоп
  *****
  Неутрално

  Еми щом няма от 7 години .........................,да се затворят учебните заведния за лекари и да ходят да учат в Германия за лекари.

 8. 8 Профил на edin,koito se iznese
  *****
  Неутрално

  Понякога ми става мъчно за Родината...,но като мярна някоя статия,като тази, / а има много подобни в НЕТ /ВЕДНАГА ми минава мерака за България....!!!!
  ...Много жалко,но е така...!!

 9. 9 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2838 Неутрално

  Истината е ,че досега лекарското съсловие служеше за "смазка"! Нали знаете за какво се използва смазването? За да не изгори двигателя!!! От старта на здр. каса здравеоп. е силно недофинансирано! Лекарите просто обираха луфта м/у системата и пациентите! Нали ако досега бяха въвели истинското остоиностяване на здр. услуги щяха да лъснат задниците на управляващите? Сегащните се хвърлят като матросовци да запушват пробоините но бързо поддадоха! Истината е че трябва сериозно да се замислим какво в кр. на краищата искаме- болница във всяка паланка ,6% здр вноска или?

 10. 10 Профил на Обобщение
  *****
  Разстроено

  Вече се берат плодовете на прехода в областта на здравеопазването. С уточнението, че то е синоним на тежка морална криза в посткомунистическа България. Медиите продължават мазохистично да ни предлагат физиономиите и "компетенциите" на част от виновниците за това. Другата част, които са в сянка са пазени от тези, които са на светло и заработват оказаното им доверие. Честито българино !

 11. 11 Профил на ex-bg MrsDr
  *****
  Неутрално

  Гледам нещо което би трябвало да обезпокои много политиците.Средната възраст на лекарите в България!Ами то повечето са преминали 55години!Като се знае огромната липса на лекари в цяла Европа и това,че не може да се преодолее в близките години,а и по високото заплащане което предлагат кой остава в България!?????В Европа НЯМА педиатри,нама анестезиолози,няма специалисти по спешна медицина,няма общопрактикуващи..........От медицина и тук не се забогатява/ако медицината беше толкова лукративна професия нямаше да липсват лекари!/,но поне не живееш в кочина,не караш колата си по "надупчени" улици,с това което печелиш можеш да си платиш ипотеката,разходите по колата,осигуровките,образованието на децата,да остане и за хоби и малко пътуване.Не мисля ,че колегите ми от България мечтаят за Ферари ,да пaркират яхта в Sant Tropez или да станат собственици на някои от Chateaux de la Loir.Предполагам ,че искат един нормален обикновен живот който заслужават.Мисля,че дори и тези преминали 55 грешат да не опитат да работят навън.Преди месец при нас дойдоха полски офталмолог на 58 години и анестезиолог румънец на 56.

 12. 12 Профил на близък до лекарската гилдия
  *****
  Неутрално

  Попов, ами много несериозно е, че лекарите бягат на запад заради честите проверки и "пресата", на която са подложени. На запад, бъди сигурен ще бъдат наистина принудени да спазват правилата и съм сигурен, че няма да си позволят да бъдат толкоз арогантни, че пред самия пациент да си вписват диагноза нямаща нищо общо с извършената интервенция. Лично ми се е случвало! Познавам лекар, който официално е 2 пъти "хващан" с подкуп , спокойно да си работи в същата клиника, а пациента, осмелил се да разкаже за искания подкуп, вече "заобикаля" съответната болница - става въпрос за Пловдивския ВМИ. Сигурен съм, че в Германия, или Англия всекидневно ще бъдат проверявани, но няма да протестират, а и това няма да ги притеснява, просто защото ще спазват превилата. А колкото до младите лекари, настръхват ми косите с какъв нисък бал вече влизат, как си вземат изпитите и как нищо друго не усвояват от преподавателите си, освен номерата , за бързо забогатяване , на гърба на нещастниците.

 13. 13 Профил на пациент
  *****
  Неутрално

  бих се учудил, ако въобще някой иска да стане джипи, особено след полселдните събития

 14. 14 Профил на правилно
  *****
  Неутрално

  не само лекарите, всички завършващи специалисти следва са бъдат снабдени с карти на света, където да са посочени усливоията на работа и заплащане. За да могат по-лесно да заминават и да се изселват от този вонящ кенеф България. така в страната ще останат само мангалите, социалните търтеи и пенсионерите, на които Дянков няма как да ги накара сами да си плащат вноските за здраве и пенсия и най-накрая няма да е отличник по бюджета. А ББ ще им мели всяка вечер на телевизора кой е виновен за хала им.
  След джипитата следващите изселващи се са държавните служители, те по-добре да станат чистачки някъде, дори в продънена Гърция, за да не се налага да скърпват бюджета на недоразумението от Ловеч, като си поемат здравните и пенсионни осигуровки.

 15. 15 Профил на shumi68
  *****
  Неутрално

  Какво има за чудене ,само преди три дни се изсипа помия от мутренското правителство и целия народ какви наглеци били джипитата да си искат заплатите. Нямали били срама! Сега пък реват ,че никой не щял да става такъв. Къде ви е логиката?

 16. 16 Профил на пациент
  *****
  Неутрално

  Пожелавам от сърце на всички български лекари да се изселят завинаги от тук, дори и в третия свят да отидат, пак ще са по-добре приети и платени , и уважавани.
  Моля ви, български лекари ,ИЗСЕЛВАЙТЕ СЕ ! Успех !

 17. 17 Профил на Иван
  *****
  Неутрално

  В България, който не лъже - мре от глад!!!
  Ха сега коментирайте!!!

 18. 18 Профил на лекар
  *****
  Неутрално

  ало, мангалчетата и пенсионерчетата, кво така заревахте за българските лекари ? Щото няма да останат кой да ви подмива без пари ли ? Що ревете, ве, не ми изгажда тук при вас, отивам си.
  Нали такива лозунги вдигахте до вчера - "като не ви харесва, идете си ". Ами ето, отивам си.
  А Боко нали така рече -" протестират, щото ги проверяваме".Е, аз не искам да ме проверяват и си отивам навън, там при "лошите " боковци отивам.

 19. 19 Профил на Noname
  *****
  Неутрално

  Лекарите да спрат да плачат, а да си гледат работата добросъвестно и компетентно!!! 20 години слушаме какво искат лекарите, а услугата която предлагат се влошава постоянно! Сега не искат проверки - ами стойте си у дома, а ние да ви плащаме! Нали това са парите на гражданите, и те имат право да получат качество срещу тях. Освен това на фона на стадарта на другите прфесии, докторите получават доста повече от това което изработват! Въпросните 'доктори' трябва да разбират че тази професия е призвание - трябва да го правят с желание, загриженост и да се стремят да учат и подобряват знаията си през цялата си кариера. А какво става всъщност ходят по почивки от фармацевтични компании... На някой джи-пито да му се обадил по телефона, да е отишъл на визитация, да се е опитал да види дали и оздравял, да го е повикал на профилатичен преглед - най вероятно НЕ. Да но това са практиките на лекарите на запад - показват загриженост и компетентност. Крайно време е пациентите да мислят трезво и да си устояват правата!!!

 20. 20 Профил на ще се научите без лекари
  *****
  Неутрално

  кво ревете, бе ! Какво като нямало лекари ? Ами длъжен ли е някой да ви подгъзува без пари ? Станете вие лекари и работете без пари, като си плащате разходите от вашия джоб.
  Щели да заминат лекарите. Е, кво от това ? Ще се преглеждате при тези, дето са останали -ще се научите да чакате за специалист по три-четири месеца и повече, а не на секундата да ви поемат и ако закъснее линейката, поради дупките на пътя, да пращате доктора в съда, ще се научите да си плащате за скъпи и истински изследвания, ще се научите да чакате на опашка, ще се научите да ви лекуват некадърните, дори да им се молите да ви приемат.
  На всичко ще се научите, гадни, долни, мърморещи, вечно с претенции пациенти, искащи кралско обслужване на секундата за без пари !

 21. 21 Профил на майната ти
  *****
  Неутрално

  До коментар [#19] от "Noname":

  като не ти харесваме, ние няма да спрем да плачем, но няма и да те рекуваме. никой не ти е длъжен и понеже много ти знаят устата - остани си със здраве и се лекувай сам. Другият вариант - плащаш и получаваш. Иначее -мри !
  Гол патриотизъм по комунистически - дудук, майна вече !

 22. 22 Профил на песничка
  *****
  Весело

  ...искам да съм лекар в щата Алабама...

 23. 23 Профил на извод
  *****
  Неутрално

  и кво толкова е станало, та чак тревога, че не искали да стават джипита ? Намерили по-добре платено занимание, тяхно право е да се махнат. Кво реват масовите български пациенти за докторите - нали според българските пациенти докторите са крадливи мошеници и некадърници, които само искат пари и нищо не правят и само се оплакват.
  Е, тъкмо повод да се отърват от тях. Дори да им съдействат да емигрират трябва. Ама май се уплашиха, че няма да остане кой да им подгйзува без пари и новите дето дойдат, ще си знаят и искат цената. Ама на новите няма как правителството да не плати и ще го отнесат пациентите. Затова реват.

 24. 24 Профил на Също близък до лекарската гилдия
  *****
  Неутрално

  Номер 12, във всяка професия има мошеници, аз пък познавам доста добри и свестни лекари. А да те питам дали така се гневиш на 1 милиони мангали, примерно, които цоцат пари, крадат и се плодят като зайци.

 25. 25 Профил на Клекар
  *****
  Неутрално

  Прав ти пък, крива ти пътека. И един съвет към хер Флик - Дянков, тея тъй и тъй ще емигрират, както се полага на плъхове от потъващ кораб, ами вземи да измисиш начин да върнат на Държавата всички средства изхарчени за обучението на инак мързеливите дофтуря. Благодаря.

 26. 26 Профил на до простоко
  *****
  Неутрално

  До коментар [#25] от "Клекар":

  дофторята мързеливи, а ? И некадърни сигур ? Ами ти бе мършо, колко кила ракия свари нелегално и продаде ? Колко цигари изпука днес ? Колкко осигуровки плати или пак скри здравната ? Ти ли не си плъх, бе, изрод български, вечно ревящ, по цял ден крадящ и псуващ.

 27. 27 Профил на Дедо
  *****
  Неутрално

  Абе какво бе тази демокрация, какво бе туй чудо. Нищо хубаво не видяхме от нея. Единствено се сбъднаха мечтите на хайдуците и разбойниците.

 28. 28 Профил на Байно
  *****
  Неутрално

  Ето как се издаде подсъзнателно джипито с ник "майната ти":


  като не ти харесваме, ние няма да спрем да плачем, но няма и да те рекуваме.

  ****

  Точно така, грешката е вярна - доктурът от думите рекет+лекуване е изобретил неологизма "рекуваме".

  Истинският лекар д-р Фройд преди много години разгада връзката на скритите помисли и речта...

 29. 29 Профил на Простак си
  *****
  Неутрално

  До коментар [#26] от "до простоко":

  Към 300 хектолитра, над 50 цигари и всичко напъно легално. Друго?

 30. 30 Профил на Бива тъпота,бива...
  *****
  Неутрално

  Толкоз тъпотии на малко място скоро не съм срещал. Когато БГ цървул завършил току що медицина, незнайно къде (изключвам Медицинския Университет в София), за 6 месеца научи немски и започне с 3500 евро работа в Германия, аз ще даря на автора стария си стетоскоп!!!

 31. 31 Профил на pangelov
  pangelov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дефицитът на лекари в цяла Европа е заради социализираното здравеопазване. И по-зле ще става.

 32. 32 Профил на Чук
  *****
  Весело

  Уважение към всички истински лекари ,мисля ,че трудът им не е останал не възнаграден.Но за ония измислените ,на които стените на кабинетите са им облепени с разни рекламни материали ,на фармацевтични компании...Ако със подобни средства са решили да лекуват пациентите си....,по добре да си ходят Убеден съм ,че медицинското образование е сбъркано и това образование произвежда "лекари"които не могат да лекуват ,от там идва и отношението на хората към тях.Имах едно Джи Пи-тя ми каза ,"щом те болят бъбреците ,Ципрофлоксацин".Просто за 6години ,това са научили.

 33. 33 Профил на stupidon
  stupidon
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#30] от "Бива тъпота,бива...":

  Няма нужда да почва работа в Германия- Либия, Алжир, Тунис са винаги готови... Ако пък е избутал каквато и да е специалност- Франция набира постоянно кадри у нас... Ако пък му се учи гръцки- островите са винаги недолекувани... Ако пък е доцент, ама не наужким, арабските емирства и Кувейт са ОК... Абе пътища много... Много от лекарите не работят в чужбина като лекари а като прислужници, но това не променя факта, че ги губим тук...

  "Животът е като стълба на кокошарник - къс и осран." - Есхил
 34. 34 Профил на до простака
  *****
  Неутрално

  До коментар [#29] от "Простак си":

  простако, можеш да виеш и псуваш колкото си искаш и да си пиеш безакцизната ракия и да не си плащаш вноските. Дреме ми на докторския ! Намеря ли по-добро място за живеене и печелене на пари, на секундата си отива А ти тарикатче, българско пациентче - можеш да наричаш докторите както си искаш-мързеливи, простаци, некадърни, мишки които напускат кораба и т.н. Истината е една - оставаш си до казана с ракия и се лекуваш сам .Без пари няма вече кой да ти го лиже.

 35. 35 Профил на до
  *****
  Неутрално

  До коментар [#33] от "stupidon":

  иска ти се сине майчин, тарикатски ,лекар да стане прислужница, ама само в сънищата ти това се случва. Нещо май гроздето много ви закиселя на пациентите и простаците ?

 36. 36 Профил на айде чао на пациентите
  *****
  Неутрално

  До коментар [#28] от "Байно":

  байно, така или иначе нито ще те лекуваме, нито ще те рекуваме. Остани си тук със злобата и претенциите и отивай да махаш на летището на докторите.

 37. 37 Профил на Black Pearl
  *****
  Неутрално

  Е просто няма как да не си спомня думите на помощник капитана от Карибски пирати в сцената преди Кракена да глътне Черрррррната Перла и кап.Джак Спароу да замине за другия свят:
  "Abandon ship. Abandon ship or abandon hope."

 38. 38 Профил на РАЗКОШНА НОВИНА
  *****
  Неутрално

  младите медици не искали да стават ОПЛ и се изселвали в чужбина-е, те това е най-приятната и велика новина от едно известно време насам. БРАВО НА ДОКТОРИТЕ, УСПЕХ !

 39. 39 Профил на ex-bgMrsDr do#5#
  *****
  Неутрално

  Млад лекар не знам как е в България,но цяла Европа има специалност Community medicine.След като завършиш 6те години правиш резиденция по тази специалност в някой от досентните центрове.Мисля,че в България това са Университетските болници и тези от Окръжните центрове/ако още има Окръжни болници!?/На хираторен цикъл са.Минават по спешните отделени,вътрешни,хирургични........Подобно на онзи 1годишен стаж който аз съм правила преди много години който бешe последната година от медицината.Разликата е, че тази резиденция е според държавата от 2 до 3 години.След като я завършиш добиваш специалност Комунитарна медицина.Дава ти възможност да работиш като GP,в спешни отделения на всички нива или да си откриеш частен кабинет.Ако искаш да си GP-виж как може да направиш резиденция в Испания.При тях е 3 години и от личните ми наблюдения имат добра подготовка.Ако повече те влекат Спешната медицина и тази на катастрофите тогава тръгвай към Англия.

 40. 40 Профил на Изумен
  *****
  Неутрално

  Изумен съм колко кратуни има по света - абе, тъпунгери, лекарската професия е една от най-благородните и вместо да се хилите тъпо, по-добре е да се замислите защо постепенно се превръща в по-непрестижна от тая на пазача или таксиджията!

 41. 41 Профил на stupidon
  stupidon
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#40] от "Изумен":

  СТАВА ВСЕ ПО-НЕПРЕСТИЖНА ЗАЩОТО ВСЕ ПОВЕЧЕ ЛЕКАРИ СТАВАТ ПРОСТО ЕДНИ КОМИСИОНЕРИ- ЗАТУЙ!

  "Животът е като стълба на кокошарник - къс и осран." - Есхил
 42. 42 Профил на shumi68
  *****
  Весело

  До коментар [#32] от "Чук":

  Не си мисли ,че само това е знаела лекарката. Сигурно си изглеждал много беден и окъсан за да ти изпише ципрофлоксацин за болните ти бъбреци. Можела е да ти изпише таваник. Само ,че се е притеснила да не направиш някой инфаркт в аптеката като чуеш ,че един курс е 100 лева!

 43. 43 Профил на точен си
  *****
  Неутрално

  До коментар [#42] от "shumi68":

  ха,ха,ха, ама адски си прав и добре му го навря ! Българският пациент иска без пари най-великите доктори да го лекуват и най-скъпите лекарства да му изписват, ама да не плаща. Като не го направи джипито - значи е некадърно.
  Искам да питм всички ревящи - и защо докторите да не се изселват и да не желаят да стават джипита ? Ако направиш магазин престъпление ли е, ако искаш той да е в богат квартал с платежоспособни и богати клиенти. Защо тогава докторите да нямат право да отказват да работят за стотинки с вмирисани бедняци, а да искат по-добри условия ?
  иЛИ ЗАЩОТО СПОРЕД СОЦИАЛИСТИЧЕСКИТЕ МОЗЪЦИ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПАЦИЕНТИ ЛЕКАРЯТ Е ДЛЪЖЕН, ПОНЕЖЕ Е СЛУГА. е, ДА,ДА, АМА НЕ !

 44. 44 Профил на 3A Stupidon OT xaxa
  *****
  Весело

  Всички лекари които заминаха от България за твое може би голямо съжаление работят като лекари!А ти можеш да останеш и да махаш с парцалЯ,на тези дето сега потеглят!


 45. 45 Профил на 112
  *****
  Неутрално

  Ако наистина от младите завършили доктори никой не става ОПЛ, тогава да се закрие държавната поръчка за медици. Защо да плащаме обучението на хора които отиват да работят за западните общества? Или с държавната поръчка договор за работа 10 години или да си плащат обучението 100%. Как пък никой не върши работа за 5 стотинки в тая държава бе.

 46. 46 Профил на до комуниста
  *****
  Неутрално

  До коментар [#45] от "112":

  ей, смотан тъп комунист ! Това да не ти е сталинското време, че ще задължаваш хората като в концлагер - работа денонощно и никакви пари. Всеки е свободен да си избира професия и държава, беше то вашето, майната ви на БКП-то. И откъде накъде държавата ще задължава докторите да и работят като джипита ? В тези медицински институти не само за джипи се учи. Освен това статията е за джипитата, а като се направи справка колко пък от специалистите доктори са заминали в чужбина - ЖАЛНА ВИ МАЙКА, БЕДНА ВИ ФАНТАЗИЯ. Пак добре, че некой будала останал да ви лекува. Щял да ме задължи да го душа за без пари , ха-ха ! Без пари и без условия за работа ще хванеш ти лапнишарани. Дай пари, дай условия и тогава и опашка от доктори може да има. Докато в съседния магазин дават месо на половин цена и пиене без пари, таом ще ходя, не в твжоя магазин - на тройни цени и вмирисано.

 47. 47 Профил на чук
  *****
  Весело

  До двамата глупака "43"и "42"
  Човешкият организъм е едно цяло .Това ,че даден организъм има проблем в една система, не означава ,че непременно трябва да се интервенира тази система.Успешно лечение с "таваник" за вас и вашите деца.От честите проверки на НЗОК със сигурност ще ви се наложи.Успех!Когато се излекувате ,ще ви почерпя!

 48. 48 Профил на УЕИЯ
  *****
  Неутрално


  До коментар [#45] от "112":

  Съгласен съм с теб от една страна, а от друга, как да отиде един млад лекар да бърше задниците на миризливите цигани на село за 400-500лв. И това ли влиза в социалните помощи за циганите - да ги обслужват безплатно млади лекари?

 49. 49 Профил на чук-чук
  *****
  Неутрално

  Успешно лечение с "таваник" за вас и вашите деца.От честите проверки на НЗОК със сигурност ще ви се наложи.Успех!Когато се излекувате ,ще ви почерпя!
  - и на тебе успех, дано по-скоро клекнеш пред кабинетите ни и тогава ще видиш кон боб яде ли. Ти не заслужаваш нищо, злобо мръснишка !

 50. 50 Профил на Сирма
  *****
  Неутрално

  Абе много лекари в този форум ,що не четат специализирана литеретура да се усъвршенстват още ,а киснат във форума.
  Интересно когато са ходили на детска градина,след това в училище и след това в института плаща ли са по пълната програма за образование ,а не някакви таксички,да сега са зараевали .
  Като не им харесва да заминават където им очи видят ,ама там трябва да се работи и трябва да можеш ,а не да си пиеш кафето със сестрите и да обсъждаш как много получавали навън .

 51. 51 Профил на 112
  *****
  Неутрално

  До комуниста 46
  Байно то се вижда кой е комуниста и кой не е. Като не си комунист що те стегна чипика и искаш всички ние да ти платим образованието, а ти да печелиш от него на запад. При капитализма обикновенно за да спечелиш нещо трябва първо да инвестираш. А комунистите като тебе искат ние да инвестираме в тях, а те само да прибират печалбата.

 52. 52 Профил на до мърлата
  *****
  Неутрално

  До коментар [#50] от "Сирма":

  слушяй ма мърло, ние не сме казали, че не искаме да заминавате, вие сте тези дето ревете, че оставате без обслужващ персонал. Не сме казали, че не искаме да раобтим, вие сте тези дето ни плашите, че там в чужбина искали да работим. Естествено, ще работим, ама има за какво, не за 1 лев потребителска такса от вмирисаната баба и след това да чакам 1 год. някой да ми доплати до 2,40 .
  Ти кога ме видя, че си пия кафето със сестрите ? И що да не си го пия, като ми носиш 0,76 ст.дсоход от касата ? И този доход го чакам от януари да ми го платят през март.
  Нещо много ти кисело гроздето госпожа ? Нещо май вие ревете, че ще си идем и пак казвам - оставате без социален патронаж и обслужващ персонал. Високо квалифициран обслужващ персонал, ама безплатен. Е, за такива обслужващи като нас в Англия дават пари. И не само там

 53. 53 Профил на до комуниста
  *****
  Неутрално

  До коментар [#51] от "112":

  платил си ми ти образованието, га си станал Брад Пит. Ай сиктир от работнически мекерета !

 54. 54 Профил на 112
  *****
  Неутрално

  До УИЕА
  Точно затова викам да подписват договори и тогава държавна поръчка. Всеки да си прави сметката устройват ли го условията или не. В САЩ като завършиш колко години изплащаш студентските заеми които си взел.

 55. 55 Профил на rapidfire
  *****
  Неутрално

  До коментар [#12] от "близък до лекарската гилдия":
  Ох, ама че си ми... русичък....
  Ама не е проблемът в правилата бе злато, нито в проверките.
  За чий .... , дявол ще ми е да нарушавам правилата, ако ми се плаща така, че да мога да си гледам с кеф живота?
  От какъв зор да си губя времето, каква врътка да измисля за да избягам на всички, които искат да ми откраднат изработеното, или как да работя на 5 места и в три града примерно (имам такива познати), ако мога просто да си седна в къщи над учебниците и да си платя абонамента за Elsevier да речем, за да следя новостите в специалността си?
  И за какво би ме притеснила една прояверка, ако тя се състоеше в това, да следят как си гледам лечебната работа, или да проверят дали кабинета ми отговаря на изизскванията примерно и да съставят акт на наемодателя, че не го е ремонтирал, а не да търсят някоя сбъркана цифра в .... проклетите МКБ-та за да ме глобят?
  И кой сега е луд да кандидатства медицина, че да чете изказвания като твоето? Да не им е изпила чавка акъла на младите?
  Близък си до гилдията, колкото аз до римския папа.
  Ако беше така, щеше да имаш поне малко уважение към труда на познатите си и щеше да се запиташ, кое ги кара да правят това, и дали ти си светец, а не да ги плюеш по форумите.
  Но най вероятно си от тези, които пред нас се мазнят, когато са видели дебелия ..... край, а зад гърба ни леят потоци помия, защото си въобразяват, че знаят професията ни повече от нас.
  Жив да си.
  И тебе ще преживеем
  Но както тука един човек много мъдро посочи - искам да съм лекар, в щата Алабама,
  но какво да правя, Рила там я няма.
  Айде и умната, че да не ти се налага да ползваш усклугите на "близките" ти лекари.

 56. 56 Профил на Данъкоплатец
  *****
  Неутрално

  До коментар [#53] от "до комуниста":

  Ей смотано докторче, трябва да си платиш образованието, а после върви на майната си. Харчил си и мои пари

 57. 57 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  Колеги, не е толкова трудно да заминеш в чужбина. Все още има страни в които можеш да започнеш и да работиш като лекар, но ме е яд ,че в собствената си държава не можем да постигнем неща нормални за цивилизования свят и че трябва на голяма част от електората със съветски навици и мислене да обясняваме защо никой няма интерес от лоши условия и правила за лекарите и сестрите. Всеки някой ден става пациент. Яхта може и да не си купиш , но в българска болница рано или късно ще влезеш. И каквото създаде сега българското общество като условия за нормално европейско здравеопазване (включително човешкия фактор в това здравеопазване), това ще ползва когато остарее и стане зависимо от здравни грижи. Злобата да се види лекар с висок стандарт заслепява у нас всички да видят ,че този висок стандарт е инвестиция. Нужно ли е България да остане без лекари за да бъде разбрано от обществото и управляващите това...?

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 58. 58 Профил на 112
  *****
  Неутрално

  до комуниста 53
  Кое е нелогичното в моето мислене бе байно, та само едно работническо мекере успя да съчиниш. За твое съжаление произходът ми не е такъв и за това няма да седя и да се респектирам от някакво надуто полуграмотно парвеню.

 59. 59 Профил на Инж
  *****
  Неутрално

  До коментар [#5] от "млад лекар":

  Докторе, а аз съм инженер. Кой ми осигурява специализация в частната фирма?

 60. 60 Профил на Black Pearl
  *****
  Неутрално

  Няма какво да се напъвате.В демографски срив сме от времената много преди 89.Тогава даваха имоти в Странжа защото се обелюди.А този проблем тихо и необезпокоявано дълбае ли дълбае.И като ви издълбае нищо не може да ни спаси.Нищо.
  Затова както казах, мислете за децата си колкото ги имате и:
  Е просто няма как да не си спомня думите на помощник капитана от Карибски пирати в сцената преди Кракена да глътне Черрррррната Перла и кап.Джак Спароу да замине за другия свят:
  "Abandon ship. Abandon ship or abandon hope."
  Единственото което може да направите смислено тук, е да купувате земя.Купувайте, давайте под наем, но не я губете.
  За живот и отглеждане на деца тук, НЕ СТАВА.

 61. 61 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  До коментар [#56] от "Данъкоплатец":

  Не се знае колко си данъкоплатец и колко си скрил от оборота...
  Слушай чичовото плaтили сме си медицинското образование с лихвите даже. За 18 години безплатен труд съм си платил образованието много над таксите за Harvard Medical School. Между 1992 -2000 г сме работили средно за 90-110 долара на месец след като лекар в САЩ е взимал 14 000 долара месечна заплата, а всеки тъп негър в канализацията е изкарвал 8 долара на час. Сега изкарвам 800 долара месечно на което ще се смее и нигерийски доктор и продължавам да си плащам за да ви върви комунистическата здравна система ‘free of charge’…

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 62. 62 Профил на Лекар-реалист
  *****
  Неутрално

  А здрасти.

  Преди около две години писах по този въпрос и форумната "общност" беше крайно негативна. В резюме, отзивите бяха - да не са си избирали това; то в България всички са бедни та докторите ли; само за пари мислят; като са се клели сега... и ред други подобни. Имаше квалификации по мой адрес, че и предупреждения.

  Припомням ви отново. Лекарите далеч не се нуждаят амо от пари. Обществените очаквания към съсловието са неадекватни.
  Този път лекарите няма да платят поредния "преход", защото вече са мобилни. Ще отидат там, където здравето и животът са стойност, където качествата им са ценени и общественото им положение съответства на мястото им в една цивилизована ценностна система.

  Тоя лелен соц-модел с бедния чичо доктор дето няма къде да мърда комай избледнява.

  Идва Видов ден.

 63. 63 Профил на Док
  *****
  Неутрално

  До коментар [#11] от "ex-bg MrsDr":

  Не мога да разбера, десетките частни клиники със скъпо оборудване от къде се пръкна. Скоро в Търново откриха свърмодерна очна клиника. А на д-р Щерев оплодителницата с какви пари я направи. Зъболекарите в Ботевград си строят клиника. Моя личен лекар стана ротарианец т.е. има самочувтвието на мецанат. Един хематолог в софийска университетска болница праща пациентите да купуват лекарства от аптеката на жена си.

 64. 64 Профил на NK
  *****
  Неутрално

  Колкото и да уважавам труда на лекарите не мога да не ги пиравнявам към търговците. Блясъка на злато в очите им е повече от този на продавач в Илиенци. ТОВА НЕ Е НОРМАЛНО!!!

  Всеки се е срещал със случаи, когато от пачката е зависело отношението към пациента - от родилката през редовните прегледи до насрочването на операциите. Само че лекарското съсловие е като съдебното - не признава грешки вътре в себе си и оправдава до дупка.

  От друга страна - за всички, които искат да напуснат страната: АЗ ИСКАМ ДА ПЛАТИТЕ НА МЕН И НА ВСИЧКИ ОКОЛО МЕН РАЗХОДИТЕ ЗА ВАШЕТО ОБУЧЕНИЕ. Те са плащани с данъци от моята заплата все пак.

  И последно - има един виц "Кога плюскахте нИ ривахтИ нали?" Къде бяха лекарите, когато надписваха списъци и крадяха чужди пациенти? Къде бяха, когато реформа в системата НЯМАШЕ? Както и да го погледнем стандарта на живот на лекарите е доста над средния за страната.

  Всъщност все някога щяхме да стигнем дотук. Ако не със зор - с кръв и революция е алтернативата, съжалявам. Няма лесен изход и най-добре всеки да си наляга на працалките барем успеем да избутаме калпавата ни държава от блатото. Бягството е привичка на плъховете, не на интелигентни мислещи същества.

  P.S. Наясно съм, че има много читави лекари. Има такива заради професията, заради желанието и призванието да помагат. Такива аз бих ги позлатил ако мога.

  И на такива само мога да кажа: ПРЕКЛАНЯМ СЕ ПРЕД ВАС!!!

 65. 65 Профил на jean
  *****
  Неутрално

  Населението на България също прогресивно намалява, така че липсата на лекари и мед.сестри ще се компенсира от намаляването на пациентите

 66. 66 Профил на млад лекар
  *****
  Неутрално

  До коментар [#59] от "Инж":

  Инж.Едикой си, ние сами си плащаме всичко по специализацията, за това в една нормална държава лекарската професия е една от най-високо заплатените , но за да станеш лекар влагаш много и средства , и труд , а и утвърждаването иска време, "купуваш" практиката на някой колега, в началото в район с предимно социално слаби... до като станеш истински лекар минава половината ти живот !!!

 67. 67 Профил на 112
  *****
  Неутрално

  До Дулитъл
  Не се прави на ударен, както виждаш не искаме договор до живот, а за 5 или 10 години. После върви на майната си, ко щеш и в Нигерия.

 68. 68 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 382 Весело

  В момента всеки новозовършил лекар който си направи труда да научи немски и се регистрира в немско бюро по труда получва минимум 10-тина предложения за работа и начална заплата от около 3500 евро...получава и уважение и признание за работата която върши

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 69. 69 Профил на Пациент
  *****
  Гневно

  До коментар [#19] от "Noname":

  Ти не разбираш ли, че хората си тръгват бе, дръвник?
  Какво ги заплашваш? Хипопотам!
  До устата в лайна и пак зинал та реве.

 70. 70 Профил на stupidon
  stupidon
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Споко пичове, обществото ще има здравеопазването, което може да си позволи... Ако това ще са палестнински доктори (например Ашраф)- нека така да е... Е, Ашраф не е доктор, а лаборант, но какво от това И понеже искам да дам съвет, да съм полезен, така да се каже- "Не се осигурявайте допълнително пенсионно- няма смисъл!"...

  "Животът е като стълба на кокошарник - къс и осран." - Есхил
 71. 71 Профил на до уж плащалия
  *****
  Неутрално

  До коментар [#56] от "Данъкоплатец":

  платил си ми образованието, дръжки. Ти трябва да ми платиш двойно и тройно, че от 20 год. те душа без пари и га нощем пръднеш от преяждане и препиване, съм длъжен да дойда да те обърша, защото съгласно НЗОк следва да те обслужвам 24 часа. Майната ти, аз си отивам, ти се оправяй !

 72. 72 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  До коментар [#59] от "Инж":

  Не става въпрос някой да осигурява специализацията. В момента много от работещите в периферията общопрактикуващи лекари не могат да специализират Обща Медицина , просто защото няма кой да работи вместо тях в периода на провеждане на специализациите, които обикновенно са на 50-150 км в областния университетски град. По света има дистанционни курсове с тестове on-line. У нас не . Не е нормално като български лекар да можеш да се регистрираш на сайта на Американската Медицинска Асоциация (АМА) и да решаваш тестове и да получаваш точки по CME (Continuing medical education , а в България чиновниците в МЗ да не осигурят такива такава форма. Пациентите на GP което е на специализация изпадат в паника и почват да му звънят ‘кога е на работа, кой го замества’ и т.н. Специализацията се превръща в кошмар и огромен допълнителен дистрес...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 73. 73 Профил на Док
  *****
  Неутрално

  До коментар [#62] от "Лекар-реалист":

  Вчера срещнах човек лекуван в провинциална болница в продължение на години с погрешна диагноза. След като София преглежда проф. Хинков се оказва че диагнозата не е вярна, а човека се уврежда от предписаните му лекарства. За какво говорим? Моя пулмолог пуши като комин. Каза че не знае английски и се образова за новости от брошурки, които му изпращат. Иначе на бюрото му са книги от студентските му години-преди 25 години. За каво говорим. Днес четох в американски сайт, че в САЩ годишно 44000 души умират в болници от вътрешноболнични инфекции. А колко са у нас?

 74. 74 Профил на Лекар
  *****
  Неутрално

  До коментар [#67] от "112":

  Рибка сте хапнали, тарикати. Ще си се лекувате сами. И без това разбирате от политика, футбол, медицина...

 75. 75 Профил на stupidon
  stupidon
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#71] от "до уж плащалия":

  Може ли и аз да пръдна, ако не те занимавам?

  "Животът е като стълба на кокошарник - къс и осран." - Есхил
 76. 76 Профил на специализант
  *****
  Гневно

  "От седем години няма новозавършил доктор, който да е започнал работа като общопрактикуващ лекар, съобщи БТА."
  Ами нали и общопрактикуващия трябва да има специалност поне обща медицина ! Глупости се пишат !

 77. 77 Профил на pangelov
  pangelov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ето ви нещо по темата :
  "Разбира се, съществува значително негласно и гласно негодувание срещу американските пари и едър бизнес, които изглежда според британците са най-виновни за бягството на талантливите им учени. Искам сега да насоча вниманието ви към два значими факта: възрастта и професионалната област на учените, споменати поименно в тези материали. Повечето от тях са трийсетинагодишни; повечето от тях са свързани с теоретичната медицина. Социализираното здравеопазване е една от утвърдените институции в британската политическа система. Какво бъдеще биха могли да постигнат блестящите младежи в условията на социализирано здравеопазване? Сами си направете изводите какви са причините за “изтичането на мозъци”, какво ще е благосъстоянието на онези, останали в социалната държава, и каква е ролята на ума в съществуването на човека. Следващия път, когато чуете и прочетете доклади за успеха на социализираното здравеопазване във Великобритания и в другите социални държави в Европа – доклади, направени от повърхностни, вторачени в конкретното умове, които не виждат отвъд настоящето, и които заявяват, че не наблюдават никаква промяна в съзнателната ефективност
  на семейните лекари, спомнете си, че изворът на ефективността, познанията и силата на семейните лекари се крие в лабораториите по теоретична медицина, и че този извор пресъхва. Това е реалната цена, която страната плаща за социализирано здравеопазване – цена, която не
  фигурира в балансите на държавните плановици, но не след дълго ще се прояви в реалността. Понастоящем ние изоставаме зад Великобритания по пътя към колективистката бездна
  – но не изоставаме особено много. През последните години в нашите вестници се появяват тревожни материали за състоянието на приема в медицинските университети. Имаше време, в което за тези учебни заведения се явяваше много по-голям брой кандидати, отколкото бяха наличните места, и само най-способните от тях, с най-високите оценки, имаха шанс да влязат. Днес броят на кандидатите в медицинските университети пада, и според някои данни скоро ще бъде по-малък от бройките, отпуснати за прием.
  Да помислим за разрастването на социализираното здравеопазване в цяла Европа, да помислим за плана “Медикеър” в САЩ, да помислим за стачката на канадските лекари в Саскачеуан и за неотдавнашната стачка на лекарите в Белгия. Да помислим за факта, че във всеки от тези случаи преобладаващото мнозинство от лекарите се бори срещу социализирането, и че моралният канибализъм на привържениците на социалната държава без колебание ги
  превръща насила в роби под дулото на оръжие. Картината беше особено красноречива в Белгия, където хиляди лекари тръгнаха да бягат от страната, без да поглеждат назад, а уж
  “хуманното” правителство прибягна до насилствена, нацистка по своя характер милитаристична мярка да мобилизира лекарите в армията, за да ги принуди да се върнат да
  практикуват. Помислете за всичко това - и после прочетете думите на д-р Хендрикс от „Атлас изправи рамене” – хирургът, който започва стачка в знак на протест срещу социализираното
  здравеопазване: “Често съм се чудил на самодоволството, с което тези хора заявяват правото си да ме поробят, да контролират работата ми, да ме насилват, да петнят съвестта ми, да смазват ума ми. На какво си мислят, че разчитат, като легнат на операционната маса да ги оперирам?”
  Това е въпросът, който трябва да се зададе по отношение на алтруистичните поробители в Белгия.
  Следващия път, като чуете дискусия за “Медикеър”, помислете за бъдещето – и особено за бъдещето на децата си, които ще живеят по време, когато най-добрите съществуващи умове
  вече няма да избират попрището на медика."
  Айн Ранд

 78. 78 Профил на ха-ха
  *****
  Неутрално

  До коментар [#70] от "stupidon":

  ама пак си много прав. Не само лаборанта Ашраф, на когото поракрай нашите сестри дадоха докторско образование, палестинци има, и индийци ще дойдат, може и виетнамци. Тя Масларката по едно време щеше виетнамци да води, сега са на ред докторите оттам- само не знам дали индийците, виетнамците и танганайците ще са съгласни да лекуват нашите готованци за тези пари.
  Пожелавам на българските пациенти час по-скоро палестинци, индийци, пакистанци, виетнамци и т.н. паплач да ги лекува по докторски. А на нашите доктори - Успех и приятен път

 79. 79 Профил на Eдин ОПЛ на 33
  *****
  Неутрално

  Ще повторя неща, които няколкократно съм писал: През 2003 година започнах собствената с и практика и бях най-младият семеен лекар в града. Сега пак съм си такъв. Що се отнася до онзи образ дето вижда "блясък на злато" в очите ми - да, има го и той ще угасне когато си построя апартамент в града и къща в покрайнините, нови коли за мен и жена ми, два пъти годишно курорт с цялото ми семейство (веднъж на море и веднъж на планина) + покриване на разноските за най-доброто образование на децата. Тогава вече ще мога да си позволя благотворителности - до тогава ЩЕ ПЛАЩАШ КАТО ПОП!

 80. 80 Профил на до пръдналия
  *****
  Неутрално

  До коментар [#75] от "stupidon":

  може, ако си се насрал. Иначе си плащаш

 81. 81 Профил на Инж
  *****
  Неутрално

  До коментар [#72] от "Dr_Doolittle":

  Сигурно сте прав. Аз съм пенсионер, но се интересувам от превантивна медицина. Трябва да ви кажа, че световните сайтове на хуманитарни организации отдавна твърдят, а то е очевидно, че 21-век трябва да е векът на превенцията. Това обаче не е по вкуса на фармацевтичните компании, които правят всичко възможно да заглушат такива твърдения. Даже имаше сайт на един разследващ журналист Бил Сарди, който бе принуден да си закрие сайта поради заплаха за живота му.

 82. 82 Профил на stupidon
  stupidon
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#80] от "до пръдналия":

  Благодаря! Сега ще проверя и ще те уведомя при "нужда"...

  "Животът е като стълба на кокошарник - къс и осран." - Есхил
 83. 83 Профил на хххххх
  *****
  Гневно

  Абе като не ви трябват доктори, дето сега знаят по 2-3 езика и учат минимум 10 г. що ги коментирате? Комплексари! И що ходите при тях за температура и пъпки? Да сте станали доктори или шамани и се лекувайте сами!

 84. 84 Профил на Лекар-реалист
  *****
  Неутрално

  До коментар [#73] от "Док":

  Тъжна картина. Това е посоката на прехода в нашето здравеопазване. Соца свърши това, което 700 години робство не можа. Съсипа ни ценностната система и разми границите между добро и зло. Изкорени интелигенцията окончателно и направи последните първи.

  Обществото ни допусна най инициативните, себеотдадени млади колеги да прегорят бързо и да тръгнат. Кой по фирми, кой в чужбина...

  Тъжно е, но ще останат само некадърните, необучените, незнаещите езици, консервативните в лошия смисъл и възрастните колеги. Това ще бъде профилът на българския лекар след 10 години.
  Срината демография, обезверени хора, масова престъпност и пущинак. Бог да пази България...от българите.

 85. 85 Профил на лекар от тази клиника
  *****
  Неутрално

  До коментар [#63] от "Док":

  Работещите там са роби на мафиота, който е финансирал съответното заведение ! Работиш много, но получаваш според"господаря", който може да няма и основно образование - не завиждайте без да знаете истината, за лекаря - почивката е в гроба! Говоря за истинския лекар, защото да си лекар на ниво трябва да си в крак с всичко ново в медицината, да учиш, иначе си "аут" !

 86. 86 Профил на 112
  *****
  Неутрално

  До млад лекар 66
  Защо мислиш че на другите професии им е по-леко? Нито образованието на инжинера е по-леко, специализациите също си ги правиш сам ако искаш изобщо някой да те наеме на работа, а новостите в технологиите там валят като пороен дъжд, ако няколко месеца не четеш си направо изостанал.

 87. 87 Профил на извод
  *****
  Неутрално

  претенциите на българския пациент край нямат. Преди - докторите некадърни, мръсници, само пари искат, нищо не знаят, далавераджии, надписват лекарства и диагнози и един извод -ДА СЕ МАХАТ! КАТО НЕ ИМ ХАРЕСВА - ДА СИ ХОДЯТ !
  Е,докторите тръгнаха да си ходят на по-хубавата чужбина . Пак претенции - тези къде саптръгнали, нали ние сме им плащали образованието, те срам нямат ли, длъжни са да ни лекуват, да робатят задължително по селата за без пари, нямат право да си ходят и т.н.
  Втори извод -хм, щели да идат в чужбина, че те там само за чистачки ги вземат.
  Ей, пациентите, вие последно какво искате бе ? А докторите не от вчера са си тръгнали , просто напоследък доста си тръгнаха и бройката им все повече става

 88. 88 Профил на коя клиника
  *****
  Неутрално

  До коментар [#85] от "лекар от тази клиника":

  ей, като си некадърен и те мързи, не плаши гаргите. Това, че ти не си успял, не значи че другите не могат.

 89. 89 Профил на до пръдналия
  *****
  Неутрално

  До коментар [#82] от "stupidon":

  чакам ! и сметката е готова !

 90. 90 Профил на Реалист
  *****
  Неутрално

  До коментар [#86] от "112":

  Виж сега. Няма солидарност в това.
  На кой му леко-на кой му тежко.

  Машината не ти мрънка, изпълнява инструкциите и няма правата на пациента. Най-общо затова мателията е по-благодарна.
  Лекарите си заминават. Пък ти си знай твоето.

 91. 91 Профил на лекар офталмолог от очната клиника
  *****
  Неутрално

  До коментар [#88] от "коя клиника":

  Е, и да четеш си е необходимо мозък !!! Прочети TRES BIEN какво съм писал !!!

 92. 92 Профил на браво на докторите
  *****
  Неутрално

  браво на лекарите. Тръгват си и правилно ! Имат възможност хората, търсят ги по света, дават им повече права и пари, защо да не си ходят ? Заради българските злобари и завистници, които искат всичко наготово и безплатно ли ? Лекарската професия е стабилана, такива кадри се търсят, евалла! Няма да робуват докторите на псевдопатриотизма на българските готованци, я !

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на NK
  *****
  Неутрално

  До коментар [#79] от "Eдин ОПЛ на 33":

  Ако си станал GP заради парите - пожелавам ти навсякъде, където отидеш да срещаш същото отношение. До дупка!!!

  Ако си станал GP заради призванието да помагаш на другите - пожелавам ти пак горното. И пак казвам - такива хора бих позлатил.

  Време е да се замислим, че сме преди всичко хора. И аз искам висок стандарт на живот, но моята професия не предполага изнудване с цената на живота и здравето на хората. А Вашата професия я уважавам безкрайно, но има достатъчно Ваши колеги, които я позорят.

 95. 95 Профил на stupidon
  stupidon
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Всъщност проблемите, които се коментираттук до парите опират, но далея не само парите са проблема... Всички ние, и пациенти и лекари, много добре знаем, че тези, които трябжа да лекуват все повече се занимават с писане на разни хартийки с цел- да вземем от касата каквото можем, преди да са го взели другите... И понеже е така вече 10-на години, повечето взеха да забравят, че пациентите не се лекуват на хартия, ами наистински... Обаче за да лекуваш някой наистина си е усилие, и защо да му отделиш примерно половин час, като никой за тая работа няма да ти плати повече... Я му драсни един-два-пет хапа за 10-30-50 кинта и го прати в аптеката на ъгъла... Разликата семеен лекар-професор е в момента горе-долу в сумата на рецептата- нито един от двамата няма да иска да поеме ангажимент да ви лекува- касата не плаща за ангажинмент, а плаща за отчетеното на хартия... Изхода е, ако могат, пациентите да боледуват на хартия- те и сега го правят, но без да знаят... Амин!

  "Животът е като стълба на кокошарник - къс и осран." - Есхил
 96. 96 Профил на друг ОПЛ
  *****
  Неутрално

  До коментар [#94] от "NK":

  а бе говньо, какво значи дали си станал джипи заради парите ? Ти какво работиш ? Да не би да работиш без пари ? В магазин влизаш ли ? Пари искаш ли ? Баси тъпия гъз, дето го сърби всичко. Ето заради такива като теб си струва докторите да заминат, а ти бери коприва и си лекувай анемията. Тъп гъз !Недократен

 97. 97 Профил на stupidon
  stupidon
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#89] от "до пръдналия":

  Касова бележка чукна ли ми- дано да е от широките, че да я ползвам за нещо...

  "Животът е като стълба на кокошарник - къс и осран." - Есхил
 98. 98 Профил на Лекар-реалист
  *****
  Неутрално

  До коментар [#19] от "Noname":

  Къде видяхте плачещи доктори? Аз срещам разплакани пациенти.
  С този бодряшки стил на фатмак ли ще мотивирате младите лекари? Майтап Ви се вижда тая, другарю.

 99. 99 Профил на Айде Пуснете Човека Да Си Ходи
  *****
  Весело

  Моля уважаемте форумци да пуснат безпаричния доктор, дето 100-пъти написа "...че от 20 год. те душа без пари и га нощем пръднеш..." да отиде в чужбина да души по-платежоспособните такова.
  Ама моля ви, пуснете го че усмърдя форума.
  Още по-неприятно е, че ще влезе нормален лекар във форума и първо ще се почувства унижен заради поставянето на лекарите под един знаменател и дваж по-обиден заради изцепките на "колегата" си.
  Ще има лекари, които ще напуснат България, ще има и такива, които не могат да живеят без нея. Не е въпрос на комунизми мумунизми, нито алабаладжийски патриотизми. Кой както реши. А ние непрестанно ще правим всичко по силите си да има достоен и добър живот за всички останали. Кой по добре, кой по-зле. Каквото успеем. Ние българите.
  Бъдете здрави и не пушете, дявол да го вземе !

 100. 100 Профил на Ромчо
  *****
  Неутрално

  До коментар [#87] от "извод":

  Ами я си плащайте обучението! защо от моите данъци ще се издържа студент, който после ще духне по чужбината Ай сектир

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK