Премиерът защити идеята държавните служители да плащат всичките си вноски

Бойко Борисов

© Георги Кожухаров

Бойко БорисовПремиерът Бойко Борисов приема идеята от 1 април всички държавни служители сами да поемат осигуровките си за здраве и пенсия. "Винаги съм бил за предложението държавните служители да се осигуряват равнопоставено с останалите. Не може да държим здравеопазването недофинансирано", коментира в днешния брой на в. "Сега" министър-председателят.


На 11 март стана ясно, че правителството може би ще промени решението си за увеличаване на здравната вноска с 2 процентни пункта и ще търси друг вариант, за да компенсира дефицита в бюджета на здравната каса. Финансовият министър Симеон Дянков даде първи сигнал за това, като посочи алтернатива - държавните служители да започнат сами да плащат своя дял в осигуровките така, както е при заетите в частния сектор. Той заяви пред "Дневник", че обсъждат чиновниците сами да си плащат всички осигуровки - и здравните, и пенсионните, така, както работещите в частната сфера, за да има равнопоставеност. Според изчисленията, които екипът му прави, ако промяната започне от май, за осемте месеца ефектът ще е 140 млн. лева, а на годишна база - около 210 млн. лева.

Коментари (215)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mediator37
  *****
  Весело

  Най-после справедливо и добро решение. Ако разкарат и законопроекта за ГМО-тата, ще се кефя много. Дано това правителство да успее !

 2. 2 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  "Винаги съм бил..."
  А защо досега не се е изявил?
  Винаги чака някой друг да предложи.
  На ББ остава: "Можи" или "Не можи"!

  www.berbenkov.hit.bg
 3. 3 Профил на тт
  *****
  Неутрално

  Ами то не е въпрос за справедливост тук.
  Така ще се избегна пробалма със събираемостта. Ако вдигнат осигуровките за частният сектор просто доста бизнеси ще минат на черно а при варианта държавните служители просто автоматично ще прехвърлят парите в здарвната каса.

  в номинално изражение това оанзчава намаляна на заплатите на държавните служители с 6%

  чесито

 4. 4 Профил на трети вариант
  *****
  Неутрално

  Има и 3-ти вариант: МВФ. Те ще поставят условия за орязване на чиновническите заплати и пенсиите с няколко десетки %. Така че на кйто не му харесва това малко намаление, да знае, че може и много повече.

 5. 5 Профил на Вальо
  Вальо
  Рейтинг: 561 Неутрално

  По време на криза, тежестта се носи от всички. Нормално е, след като част от бизнеса финансира държавата, държавните служители също да се включат. Изключително полезен и правилен ход! Дянков е готин.

 6. 6 Профил на иван
  *****
  Неутрално

  да се забрани със закон отглеждането на плодове и зеленчуци
  ГМО и храненето на животните с такива.

 7. 7 Профил на чук
  *****
  Неутрално

  Ако към тази мярка,спрат изплащането на пенсии на работещи пенсионери,което между впрочем също изскривява пазара ,ще спечелят,пълната подкрепа на младите хора.Дано това правителство до успее!

 8. 8 Профил на Econ
  *****
  Неутрално

  Мисля, че 4% намаление на заплатите е напълно поносимо, като се има предвид, че държавните служители практически не се уволняват. При текущата безработица, това си е сигурност за която могат да платят временно. Бойко да не е чел Капитал днес?

 9. 9 Профил на nqma zna4ka koi
  *****
  Неутрално

  Браво г-н Боко. Сега съкратете 40 % от държавните и общинските служители. Започнете с МВР, министрествата, агенциите, областните и общинските администрации, здравната каса, държавни комисии и така ще имаш подкрепата на останалите, които плащат на всичката тази паплач.

 10. 10 Профил на иван
  *****
  Неутрално

  правилно е държавните служители бкл.тези в мвр,мо и транспорт да плащат здравните си осигуровки,да се допускат да работят само пенсионери,които имат пенсия под минималната за страната заплата.

 11. 11 Профил на Абе,Боко!
  *****
  Неутрално

  Ни са разбра квол мислиш за решението на ТВОЙТО ПРАВИТЕЛСТВО преди 3 дни-за завишението на ЗДРАВНАТА ВНОСКА!Сега прайш друг завой-ИЗОБЩО,НЕЩО ЗНАЙШ ЛИ-офицери,полицаи,даскали,чиновници,инспектори...ВСИЧКИ ТЕ ЛИ?! Ами не е ли по-харно и заплатите ТЕ ДА СИ ПЛАЩАТ!

 12. 12 Профил на иван
  *****
  Неутрално

  всички пенсионери да получават 50 лв.за възраст,а не тези с по-виусоки пенсии да не получават нищо,защото по конституция всички български граждани са равнопоставени пред законите.

 13. 13 Профил на тото
  *****
  Весело

  Учителите и те са държавни служители - без да получават съответните заплати - но винаги са плащали всичките си вноски!!! Защо треба да има привилегии за останалите

 14. 14 Профил на ала-бала
  *****
  Неутрално

  а като ги накарат тези държавни служители сами да си плащат вноските, какво ще им е държавното тогава ? Защо ще имат ограничения на заплатите тогава ? Защо няма да имат право на частен бизнес тогава ? Защо ще попълват декларации за конфликт на интереси ?Смята ли Боко, че те с мерак ще работят по европейските му проекти оттук нататък. Дръжки !
  Поредната глупост, защото некадърника Дянков не иска да си плаща задълженията. А частните фирми на колко си осигуряват работниците - на реалните доходи като държавните ли ? А преди дни като приеха постановление за замразяване на заплатите на държавните, как сега ще обяснят намаляването им ?
  Чудно, ГЕРБ насила се ликвидират, като посягат на гръбнака на държавата - армия, полиция, съд, държавна администрация. ГЕРБ ликвидират държавата.
  А Законът за държавния служител как ще го променят - пак ли с нареждане ? А Кодекса на труда ? А класификатора на длъжностите и ограниченията на ръста на заплатите по длъжности. Що за простотии ! Нали на всики държавни служители преди да станат такива им намалиха заплатите, именно за да не се получи разлика в заплащането с останалите сфери.
  Е, ГЕРБ си навря въжето с това решение , ако го приемат. Толкова ли няма нормални икономисти в тази партия ?

 15. 15 Профил на не е
  *****
  Неутрално

  До коментар [#13] от "тото":

  учителите никога не са били държавни служители.

 16. 16 Профил на дрън-бръм
  *****
  Неутрално

  Дянков за да си върже бюджета може да накара и всеки родител на непълнолетно дете да си му плаща здравните вноски. А всеки с пенсионер в къщи да му поеме пенсионната вноска. баси извращението !
  На следвашите избори държавните служители масово ще гласуват за ГЕРБ. А подкупите сега ще се развихрят !
  Ако държавните служители си плащат вноските за здраве и пенсия - какво се променя ? Нали парите са пак същите ?Само че сега вместо държавата, както трябва по закон, щеси ги дават хората. Апарите са все същите, защо лъжат че ще се съберат повече. Май истината е друга - искат от хората повече пари, наготово, да строят тъпите си магистрали и да си вържат бюджета.

 17. 17 Профил на изрода
  *****
  Неутрално

  Най сетне разбрахме къде са парите на докторите - при държавните служители.
  Всеки човек най-много го интересуват "чистите пари" на края. Когато започва работа всеки приема определени условия и едно е да ти увеличат вноските с 2% друго с 10%. Има голяма промяна в "чистите пари" накрая.
  Държавните служители са екипът на Бойко. Такива мерки ще допринесат до засилване на отлива на кадърни хора от администрацията. Това е кофти за всички.

 18. 18 Профил на Неприетно е. Да.
  *****
  Неутрално

  До коментар [#14] от "ала-бала":

 19. 19 Профил на Wow
  *****
  Неутрално

  До коментар [#14] от "ала-бала":

  Ще работят, иначе са свободни да напуснат и да си търсят работа в частния сектор... колко от тях ще го направят? Особено сега? Гръбнака на държавата са малките и средните фирми... Това са хората които наистина работят в България. В противен случай идва МВФ...

 20. 20 Профил на прав си
  *****
  Неутрално

  До коментар [#11] от "Абе,Боко!":

  ама много си прав, защо въобще тази държава ще плаща на служителите си. най-добре е те да си плащат и заплатите. Дано тогава Дянков си направибюджета. Май наистина Гоце трябва да го изгонви този пъпчивия.

 21. 21 Профил на до
  *****
  Неутрално

  До коментар [#19] от "Wow":

  дрън,дрън, малките фирми били гръбнака. Ха върви сега, след това решение, да си вземеш някой документ от държавната администрация, да ти се стъжни.И стига с тез комунистически лакардии- като не им харесва да си ходят. Държавни служители навсякъде има и в тях работят хора, това че на някого не му харесва и напуска, не означава че останалите не заслужават парите си и бонусите. Простак смотан, сега ще видиш ти държавна администрация без пари !
  Май наистина ГЕРБ си навряха въжето с това решение ама идат избори, скоро кметски , после и................

 22. 22 Профил на случаен
  *****
  Неутрално

  До коментар [#14] от "ала-бала":

  Ако се приеме предложението държавните служители да си поемат сами социалните и здравните осигуровки и на някой от тези държавно служители не му е удобно това, едва ли някой ще го държи на сила на работа. Спокойно може да се реализира в частния сектор. Процедурата обикновено се свежда до подаване на предизвестие за напускане. Предполагам, че за никой компетентен държавен служител не би било проблем да си напише предизвестието

 23. 23 Профил на Dante
  *****
  Неутрално

  До коментар [#14] от "ала-бала"
  Така е. Ние от години си плащаме осигуровките.
  Плащайте и вие.
  Колкото до забраната за упражнявате частен бизнес, не съжалявайте. Вие не знаете как изобщо не сте подготвени за такава работа. Там плащаш всичко сам. Такова нещо никога не сте правили и никога няма да го направите.
  Натискайте си задниците на столовете и мълчете. Предстоят съкращения с 40% на такива като тебе. Да не би да ти излезе късмета да правиш частен бизнес. Тогава жална ти майка.


 24. 24 Профил на де юре
  *****
  Неутрално

  ако гербаджиите приемат поредното безумие, това означава, че всеки един държавен служител следва наново да подпише трудов договор с държавата, в който да са посочени новите условия по служебно правоотношение. Иначе дела до дупка и Дянков пишман ще стане, барабар с останалите МС, че е имал пак видения по бюджета

 25. 25 Профил на kikot
  *****
  Неутрално

  Овцете да се подредят, че почва нова стрижба!

 26. 26 Профил на алигиери
  *****
  Неутрално

  До коментар [#23] от "Dante":

  нищо подобно, това че си некадърник, не означава че държавните служители са ти виновни. Имах бизнес, накараха ме да го закрия, имах частна практика, но имаше нареждане всички да станем държавни служители. Освен това ми намалиха заплатата с 11 %, за да ме изравнят с останалите. така, че като държавен служител съм си платил всички осигуровки до днес. И то на релната си заплата, не като теб да се осигуряваш на минимален доход и да криеш такъв, вкл. и на служигелите си. Скъпо ще им излезе на гЕРБ това решение, но като са кухи да го приемат, то ще е поредното ................

 27. 27 Профил на 4okoroki
  *****
  Гневно

  А какъв е смисъла да си държавен служител/ в частност общински/-най-ниската заплата и сума ограничения-нямаш право да участваш във фирми и т н и т н/Нека да проверят -общинските служители са с много ниски заплати, а гражданите ще искат качествено обслужване. Някои служби /като в ТСУ например/ глобите са от 1000 до 5000лв, а заплатите-550-650. Сега да махнат и дребните привилегии. И най-добрите професионалисти ще се затичат да работят там, и без това твкучеството е голямо

 28. 28 Профил на случаен
  *****
  Неутрално

  До коментар [#21] от "до":

  Звучите като държавен служител.... и едва ли знаете, че елементарното домашно възпитание не позволява да наричате хората "Простак смотан"!

 29. 29 Профил на Wow
  *****
  Весело

  До коментар [#21] от "до":

  Комунистически?! За първи път чувам, че свободния избор и свободния пазар са комунистически, какво беше, лакардии. Естествено, че има хора, които си заслужават парите. Също така съм съгласен, че държавните служители получават по-малко... Но в замяна на това получават сигурност на работното място и по-малко часове...

  "Ха върви сега, след това решение, да си вземеш някой документ от държавната администрация, да ти се стъжни."

  Това малко на заплаха ми прилича!

 30. 30 Профил на SD
  *****
  Неутрално

  Вярно е, че трябва да има равнопоставеност.
  Но също така е вярно, че с тези заплати на държавните служители, сега още по-малко работа ще вършат...

 31. 31 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1059 Весело

  "Винаги съм бил за предложението държавните служители да се осигуряват равнопоставено с останалите."
  Имам подозрението,че до десетина дни Боко ще смени мнението си по този въпрос.Тогава пак ще цитирам горното.
  Нарцисите са неспособни да правят решителни крачки,да прилагат непопулярни мерки- пада им рейтинга.
  А дотогава ще са излезли новите рейтинги.
  Прогнозата-38- 42%.
  Октомври 2009 -77% .

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 32. 32 Профил на Chobanin
  *****
  Неутрално

  Леле, като гледам какви изказвания са в тоя форум - хората ще се изядад едни други!
  Добър варянт да се развият нещата беше да се вдигне здравната вноска на 9%, държавните служители да заплащат и те някакава част от своята вноска например 25-30%, НАЙ-ВАЖНОТО да се промени системата в здравеопазването за да се спрат големите течове, иначе колкото и пари да се наливат все ще са малко. Всеки знае какви пари се източват чрез лекарствата - големи фармацевтични фирми плащат за екскурзиите на отговорни чиновници и хоп-здравната каса плаща лекарствата на едро по-скъпо отколокото да си ги купиш в аптеката... и такива ми ти други практики...

 33. 33 Профил на ИЛИЧ
  *****
  Неутрално

  " Имах бизнес, накараха ме да го закрия, имах частна практика, но имаше нареждане всички да станем държавни служители."
  Внимавай какво плещиш ДРУГАРЮ! Не помниш ли ,че подписа декларация да не разкриваш нищо за това партийно поръчение!
  И то баш в това антисъветско изданийце! Нашите ръце са дълги-ПОМНИ!!!!

 34. 34 Профил на чук
  *****
  Весело

  ГЕРБ започват да ми харесват,Фидоската ще ми стане секссимвол......

 35. 35 Профил на пуц муц
  *****
  Неутрално

  Ей дето много знаете, аз съм държавен служител и какво "придобих" като ме направиха такъв против желанието ми - просто длъжността ми била отговаряла за това.
  1. Намалиха ми заплатата, щото щели да ми плащат всички осигуровки - а сега какво - тръцки - хе хе!!
  2. Неамалиха ми отпуската - щото така отговаряло на вече великото ми положение - хоп - нова придобивка!!
  3. Махнаха ми т.н. СБКО - щото съм бил държавен служител!!
  Браво такива готини придобивки добих.
  Да не говорим за разните му декларации за имотно състояние, конфликт на интереси и други такива - да не би заради великите си 600 лв заплата да направя нещо противодържавно.
  Браво бе плюйте, ура убийте ги държавните служители.
  Браво Боко, браво български Орел - удри, удри, удри - па дано останат магарета да ти служат и гласуват за тебе.
  ЕЕЕЕЕЕЕЕЕ не искам да съм държавен служител - искам да служа на държавата - ама дали ми дават - съдете сами добри ми частни предприемечи, бизнеснемни и свободни хора на наемния труд. Да живей - и вас ще ви подпукат не злобейте.

 36. 36 Профил на държ. служител
  *****
  Неутрално

  Работя в общинска администрация в родния си град. Гл. експерт съм, завършил съм в чужбина, боравя с 3 чужди езика, на 35 г. и заплатата ми е 470 лв. бруто.
  Значи, викате да бягам у София града и ... в частния сектор да взема на някой друг работата, а пък някой по-скромен от мен да вземе моето.
  Не може така да се противопоставят отраслите - това е глупаво.

 37. 37 Профил на firmadjiq
  *****
  Неутрално

  До коментар [#27] от "4okoroki":

  С кеф ще отида да работя държавна работа за 500 лева на месец и ще си закрия фирмата , имаш ли си на идея как се изкарват 500 лева на месец чисто от малка фирма в провинциален град , по добре си трайте и се радваите че имате сигурни и удобни работни места в тази криза

 38. 38 Профил на Недържавен служител"
  *****
  Неутрално

  "всички държавни служители сами да поемат осигуровките си за здраве и пенсия"
  "В България всеки работещ внася 27% задължителна пенсионна осигуровка за държавния пенсионен фонд"
  Алоу, сметачи, та 6% или 6% са вашите вноски за здраве и пенсия?
  Та да видим сега. На новопостъпил държавен служител, от който се иска знание на чужд езиак и компютърна грамотност за да ни обслужва компетентно, заплатата ще падне от сегашните 370лв с 20- 30% та ще стане около 300 лв. Още повече тези 370 са по една ведомост( няма черни каси) и всичко ще се удържа както се полага. Та с тези с тези пари ще закърпим бюджета. За да може лекувайки настинка (а иначе "инфаркт" по клинична пътека да се изписват по 4-5 бона. Така, хем "добрите" доктори (иначе ЕТ) доволи, хем "лошите" чиновници с по-ниски заплати, хем всичи ние обслужени перфектно от "чантаджите" , хем административния капацитет за усвояване на европарите нарастнал с 20-30%.
  Е поздавления. Най-после намерихме вълшебното ключе за справяне с проблемите!

 39. 39 Профил на някои си
  *****
  Неутрално

  До пуц муц Аз съм безработен и ме карат да си плащам ,здравните ,без да имам доходи .Така ,че стига рева!

 40. 40 Профил на Б
  *****
  Неутрално

  БОЙКО БОЙКО УСРА РАБОТАТА

 41. 41 Профил на ано
  *****
  Неутрално

  и още - работещите пенсионери в държавните служби да бъдат вече наистина пенсионирани.
  като са кадърни да откриват собствен бизнес или да отиват в частни фирми -ако ги вземат де.

 42. 42 Профил на karo
  *****
  Неутрално

  Тия държавни служители имат ли синдикат, нямат ли? Да му спретнат едно протестче на Боко,та сам да си усвоява европейските пари, да го видим колко е ербап!

 43. 43 Профил на мармот
  *****
  Весело

  До коментар [#34] от "чук":

  Не, бре, Фидоската ще запушва течовете от НЗОК

 44. 44 Профил на ?
  *****
  Неутрално

  До коментар [#35] от "пуц муц":

  Пуц Муц, пишеш: "... аз съм държавен служител и какво "придобих" като ме направиха такъв против желанието ми - просто длъжността ми била отговаряла за това..."

  Как е възможно някой да те направи против волята държавен служител?! За каква длъжност става въпрос?

 45. 45 Профил на Wow
  *****
  Неутрално

  До коментар [#36] от "държ. служител":

  Не можеш да вземеш на някой друг работата, защото работата не е дадена на никой. Все пак не сме планова икономика. А ако си толкова кадърен определено ще си по-полезен на себе си, на семейството си и на обществото ако работиш в "софията" в частния сектор.

 46. 46 Профил на щерю
  *****
  Неутрално

  Какви 300 лева бе? Най -нниската заплата на "Д С" е в Системата на социалните грижи-687лева ,а в агенцията по конкурентност средната заплата е 2860 лева. Да не говорим за заплатите в съдебната система .Та спомнете си как си раздадоха 13 и 14 заплата средно по 10 000 лева ,без да им удържат и една стотинка за здраве ,пенсии,майчинство итн,докато един безработен без доходи е задължен да си внася вноските за да не умре от глад като куче. Освен това сега е момента на добрите Държавни служители,полицаи,военни и др да ги компенсират,дори да получат увеличение,докато търтеите назначени от тройната коалиция-ДА ГО ДУХАТ!

 47. 47 Профил на БОКО
  *****
  Неутрално

  Популизъм. За съжаление по голяма част от коментарите се вижда че в България това минава.

 48. 48 Профил на ?
  *****
  Неутрално

  До коментар [#36] от "държ. служител":

  Защо в София? Завършил в чужбина? Специалност? Измисли си бизнес, който се търси с твоята квалификация и почвай. Няма време, все пак на 35 г. Ако можеш on-line и know-how в главата... Няма материални активи и разходи за тях. Няма време, все пак на 35 г. С 3 езика най-малкото можеш да се хванеш на "свободна професия" като преводач, признати са ти 35% разходи.

 49. 49 Профил на Хаха
  *****
  Неутрално

  Тогава ще се размие понятието "държавни" служители.Щом служат на държавата кой трябва да им плаща осигуровките.
  И как ще стане от 1 април като трябва поне дузина закони да се променят.
  Наистина изпускате пара г-н Борисов.
  Направите ли го ще има постоянна стачка от страна на "държавните".
  "Те ни лъжат че ни плащат ние ги лъжем че работим"

 50. 50 Профил на Софиянски
  *****
  Неутрално

  Бойко,ти не разбра ли,че с мита и данъци от бедните и от"средната"хазната няма да се напълни,хазната ще продължи да се дъни, понеже ти погна хората които въртяха икономиката и в техен стил не плащаха данъци.В отговор те обявиха фалит на бизнеса си и изпокриха парите си от контрабанда , прескъпо пласирани имоти и .др сиви дейности в личните си сейфове.Следващата им стъпка е да изкарат милиардите си в чужбина докато правителсвото ти падне и се завърне старата корупция,тогава на изкуствената криза у нас ще и се види края.

 51. 51 Профил на ?
  *****
  Неутрално

  До коментар [#47] от "БОКО":

  Общо взето е така. Преди да се взима/дава е необходимо да се анализира, да се оптимизира бройката, като се извадят дублиращите дейности, нискоквалифицираните "ретро" кадри без компютърни, езикови и съвременни умения, които са предимно началниците. Необходимо е и строг контрол и мерки за корупционни практики, видеокамери в служебните помещения. Същото положение е и при здравната система. Просто не сме видяли какви антикризисни мерки планира правителството, какви конкретните стъпки следват, каква е стратегията за реформи. По дати и описание.

 52. 52 Профил на Хаха
  *****
  Неутрално

  И вземете си намалете заплатите и вие уважаеми министри и депутати.Продайте мерцедесите и БМВ и си купете Дачии.И хоп свежи пари за здравеопазване.
  Да не би да бачкате повече от един "държавен" служител

 53. 53 Профил на спас
  *****
  Неутрално

  До коментар [#46] от "щерю":
  Абе щерьо не разбра ли ,че нашия Министър -председател е абсолютен шубелия. 200-300 червени чиновника да излеят и да се развикат и веднага ще се отметне. Та още на първия протест на Депесарите тръгна да моли ЕС да ни разреши да им платим с наши 300 милиона произведения(непроизведен) лански тютюн,като че ли сме въшлясали с мангизи и се чудим какво да ги правим.

 54. 54 Профил на МакеЛелеееее
  *****
  Неутрално

  Та кой каза нещо за оставка в джоба? Я а я вади, та да видим

 55. 55 Профил на ?
  *****
  Неутрално

  До коментар [#52] от "Хаха":

  По Европата се въвежда данък "лукс".

 56. 56 Профил на д-р Хаус
  *****
  Неутрално

  Типично по гербаджийски-първо действаме , после мислим!
  Не че не по-справедливо държавните чиновници да си плащат сами осигуровките,но за тази промяна е необходимо технологично време (поне няколко месеца) за да се променят няколко закона.Това просто няма как да стане от първи април тази година!
  Искам да припомня на чиновниците от всички сфери на администрацията и държавния апарат,че те не създават брутен продукт ,а се издържат от реалната икономика!
  Техния продукт не създава принадена стойност,точно обратното- с административни хватки и процедури в повечето случаи спъват бизнеса.
  Очаквам да има необявен бойкот на административни услуги от страна на държавния апарат,за които разбира се ние (частниците) заплащаме неоправдано високи такси и рушвети!!!
  Друг е въпросът ,че доколкото показват данните на НАП за тази година има чувствително увеличение на събраните здравни осигурителни вноски а се оказва , че системата била недофинансирана още през първото тримесечие?!!!
  По вероятно Боко Тиквата и Хер Флик чрез здравните ни вноски и резерва нз НЗОК решават(ако изобщо знаят какво правят)
  други бюджетни проблеми!
  Нищо добро не ни чака докато ГЕРБ са на власт!!!
  Нищо добро не чака гербажийте след като не са на власт!!!

 57. 57 Профил на анти герб
  *****
  Неутрално

  герб са пътници с безумните си решения.

  и ще го кажа като мутрата


  аз нямам нищо против герб!
  даже са ми симпатични с простотията.
  но все повече никой няма да понася и търпи простотията им.
  и да си вади оставката навреме този на снимката навреме преди да са излезли всички съсловия на улицата и да съберат боклука.

 58. 58 Профил на Барозу
  *****
  Неутрално

  Е това го няма в целия Европейски съюз! Българите - пак първи!

 59. 59 Профил на Стопанин
  *****
  Неутрално

  Само така бат Бойко! Дано този път да стигнете докрай!
  Но не спирай до тук!
  Ето какво казва Божидар Данев:
  „Според изчисления на БСК хората с ранно пенсиониране (армията, полицията) трябва да качат със 17% своите осигурителни вноски, защото ще получават пенсия по-дълго време. Освен това всички, получаващи пенсия и сключващи нов трудов договор, трябва да се облагат кумулативно върху двата дохода, защото това не е рента, посочи Божидар Данев.”

 60. 60 Профил на полицай
  *****
  Гневно

  До коментар [#59] от "Стопанин":

  много умен бил този божидар данев.
  само като му види човек мазната муцунка и му става ясно на човек каква подлога е.

 61. 61 Профил на МАРИЯ БОЯНОВА
  *****
  Неутрално

  Уважаеми управляващи,парите от здравните вноски отиват в неправомерно издадени болнични листове.Не збелязвате ли,че всеки застрашен от съкращение взема болничен лист за месеци.Същите тия лекари , които стачкуват, за 50 лева ти издават болничен лист.За пример ще ви посоча две сестри от
  В и К Ловеч от които едната кихнала,а другата я гледа и вземат болнични за месеци.В "Елтос" Ловеч когато работниците са в неплатен отпуск повече от половината се "разболяват".
  Питам има ли правила кой да издава повече от 3 дни по болест?
  Всички, които протестираме срещу 2% процента,защо мълчим когато знаем къде изтичат парите?А на държавните служители като не им харесва да започнат частен бизнес.

 62. 62 Профил на Недържавен служител
  *****
  Неутрално

  До 47 - Щерю
  Чиче, що не погледнеш тука

  Обява за конкурс
  (атуална, от регистъра на административните структури за МЕДИК! ама ДС)
  Минимални и специфични изисквания за заемане на длъжността
  • длъжност, звено, административна структура:
  Младши инспектор
  Отдел: Контрол на хранителни обекти и храни; Дирекция: Здравен контрол
  Регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве - София-град
  • кратко описание на длъжността по длъжностна характеристика:
  Осъществява държавен здравен контрол в обектите, произвеждащи и търгуващи с храни, в съответствие с изискванията на Правилника за дейността и устройството на РИОКОЗ.
  • изисквана минимална степен на завършено образование:
  Професионален бакалавър по ...
  • минимален ранг: V младши
  • категория:
  • предпочитана специалност, по която е придобито образованието (една от изброените):
  Медицина
  • размер на основната заплата, определена за длъжността:
  370 лв.

  Преди да смяташ в хиляди и милиони?

 63. 63 Профил на социолог
  *****
  Неутрално

  чакам с нетърпение Мира Янова да направи разбивка на виделекторат и проценти за ГЕРБ при избори - колко % например са гласували за ББ и ГЕРБ сред държавните служители - военни, полиция, администрация.

 64. 64 Профил на Филчев
  *****
  Неутрално

  Призоваваме всички Държавни служители,Военни,Полицаи и работещите в Съдебната система на Национален протест за прекратяване на облагонето ни с Данък общ доход.
  Нека само РАЯТА да плаща данъци и осигоровки!

 65. 65 Профил на хихи
  *****
  Неутрално

  До коментар [#62] от "Недържавен служител":

  ха,ха,ха, сега злобеят идиотите по адрес на държавните служители, че им намаляват заплатите. Ама не знаят какво ще измислят хер Флик и ББ следващата седмица за недържавните. Защото заради некадърността им бюджета е издънен тотално и пари не се задават на хоризонта. То не може все от населението да смъквате.
  Изат избори, проценти ех........електорат ! Дойдохте като аслани, че си ходите, ама да е по-скоро като нас..........ани.

 66. 66 Профил на Иван
  *****
  Неутрално

  До коментар [#56] от "д-р Хаус":
  Пълна подкрепа "докторе".

 67. 67 Профил на држ
  *****
  Неутрално

  До коментар [#61] от "МАРИЯ БОЯНОВА":

  и като започнем частен бизнес ние всички, държавните, само частници ли ще има в тази държава ? Ами кой утре ще ти издаде документи за самоличност ? Ли ще ти направи регистрация на магазина ? Или ще ти издаде разрешително за строеж ? Баси наглите глупаци, не се наситихте да говорите с гъза си. Ама от комунистически лозунги - като не ви харесва, да се махат.
  Ами и ББ не ни харесва, що не се маха ? Нали оставка щеше да подава ? Де я тая оставка, а ?

 68. 68 Профил на асланов
  *****
  Неутрално

  До коментар [#63] от "социолог":
  А колко от плащащите данъци и осигоровки-а?

 69. 69 Профил на Държавен служител
  *****
  Неутрално

  Когато от работещ по трудов договор станах държавен служител ми намалиха заплатата с толкова колкото осигуровки щяла да ми плаща държавата. Добре, сега искате да си плащам осигуровките, нищо против. Увеличете ми заплатата с толкова, колкото са осигуровките. Премахнете Закона за държавния служител и всички ограничения в него. Частния бизнес да плаща реални осигуровки на реална заплата, а не на минималната!

 70. 70 Профил на ббб
  *****
  Неутрално

  До коментар [#59] от "Стопанин":

  голям стопанин си ти,ясно. Просто тъп и завистлив простак. Ама дано ти се върне скоро тъпкано. Като ти качи Дянкич още данъците, ха дано.

 71. 71 Профил на Държавен служител
  *****
  Неутрално

  Дреме ми. Мога и без заплата. Ще я карам само на рушвети въпреки мишока Дянков.

 72. 72 Профил на 00000000
  *****
  Неутрално

  До коментар [#69] от "Държавен служител":

  прав си, така беше и при нас. Имаше постановление всички експерти с висше образование да станем държавни служители, никой не ни пита дали искаме, беше задължително и ни намалиха заплатите с 11 % за сметка на осигуровките. А сега искат ние да си плащаме още веднъж, т.е. двойно намаление. Търкано ще им се върне.

 73. 73 Профил на спас
  *****
  Неутрално

  С заплащането на ланския тютюн Бойко смята да привлече стотици нови гласоподаватели от Турски произход.

 74. 74 Профил на потуранко
  *****
  Неутрално

  До коментар [#56] от "д-р Хаус":

  д-р Хаус, ти явно си или комунист или даскал по политикономия. В главата ти се въртят принаден продукт и стойност. Държавният служител не създавал продукт - ха, ами нали ако искаш магазин да отвориш или кланица ще отидеш при инспектор от ДВСК, който е държавен служител и не създава продукт. Ако го нема него, кой ще те регикстрира и ще ти даде разрешителното. И какъв продукт ще създадеш без магадина си. Я не говори с гъза си, простак завистлив.с

 75. 75 Профил на 123
  *****
  Неутрално

  До коментар [#73] от "спас":

  те там е заровено кучето, трябват пари за електората на Доган

 76. 76 Профил на поправка
  *****
  Неутрално

  С заплащането на ланския тютюн Бойко смята да привлече стотици ХИЛЯДИ нови гласоподаватели от Турски произход.

 77. 77 Профил на ура
  *****
  Неутрално

  До коментар [#71] от "Държавен служител":

  и аз така, от утре вече законно ще ми плащат на джоб. Нямам ангажименти към държавата, щом тя не ме иска за оксигуровките. Ще си избия парите от осигуровките, че и отгоре ще си туря.

 78. 78 Профил на Гледащ сеира
  *****
  Неутрално

  МАХНЕТЕ ПЛОСКИЯ ДАНЪК. Високи данъци за богатите! Те предизвикаха кризата с алчността си!

 79. 79 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1501 Весело

  Интересно боко как ще го обясни това изобретение на "шефа си" в Брюксел. Тъп та вдлъбнат. Боко първо увеличените акцизи щяха да отиват за здравеопазване. Вече забравихте ли кви ги дрънкахте с дебилчето? второ, кой ще плаща вноската не променя сумата. Ма това май е сложно за топ 100 икономист.
  А сега обясни боко, в коя страна от ЕС държавните служители си плащат осигуровките. Както и кой ги плаща на държавните служители в САЩ. Както можеш да прочетеш и кой плаща осигуровките в нормалните фирми в САЩ. За ЕС да не говорим.

  Бе тъпото си е тъпо. Да си издъниш бюджета за няма и три месеца. Е предвид къде е практикувал дебила финансов министър не е голяма изненада. Явно си е надарено идиотчето.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 80. 80 Профил на предложение
  *****
  Неутрално

  Предлагам на партия ГЕРБ да разстреля всички държавни служители. така няма да се налага да получават заплати.
  Всички работещи да поемат и здравните вноски на непълнолетните си деца и на родителите си пенсионери. Така няма да се налага на Дянков бюджета да се бута

 81. 81 Профил на МакеЛелеее
  *****
  Неутрално

  Уволняват се всички държавни служители и всички проблеми на г-н Динев (а и на бюджета) се решават от раз!
  А иначе ако си спомняте, Дянков каза, че на МВР и МО осигуровките ще продължат да се плащат от държавата.

 82. 82 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1501 Весело

  До коментар [#79] от "Цецо":

  А, че забравих. А как има 100 млн. субсидия за тютюн и 100 млн. за спортна зала? А разходите за професионални (?!?!?) спортисти кога ще се отрежат? Айде боко-идиото кажи ми в коя нормална държава от бюджета се харчат пари за професионален спорт. После ми обясни и кое им е професионалното на нашите спортисти.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 83. 83 Профил на Æ
  *****
  Неутрално

  Хубаво би било, както знаете да подреждате думи в изречения, така и да пишете, тогава когато имате какво да кажете.
  Държавния служител ще получава брутната си заплата и след това ще внася осигуровките за пенсия и здравеопазване? В частния сектор работниците и служителите, брутните си заплати ли получават? Ще могат ли ръководителите на държавни фирми, организации и органи , да осигуряват работниците и служителите си на минимална работна заплата и да плащат голямата необлагаема част от заплатата на ръка?
  Отговора най-малко на тези въпроси, ще ви насочи към целта на управляващите. Увеличаване обсега на сивата икономика, като заразата се пренесе и при държавните служители. Просто заплатите им реално ще се намалят, но ще се увеличат приходите от нови стотици хиляди банкови документи за превод на суми за пенсионни и здравни осигуровки.
  Аз допускам .че повечето от вас тук нямат и една седмица законен трудов стаж. Пък много рядко някой в частния биснес знае на колко го осигуряват и дали това изобщо става. Ако изхождате от вашите интереси, със сигурност бихте предпочели само данък общ доход, който да се превежда от работодателя, като се интересувате единствено от заплатата си. Само,че в закона трябва да пише, че всеки работник и служител е осигурен за всичките му осигурителни права, без значение за него преводите , кога, как и дали са правени съответните преводи. По същата тъпа схема сега ни набутват и обясняват колко е хубаво да има такса мощност, защото така било логично. И в този случай потребитела го интересува, не как е формирана цената , а колко струва единица енергия.
  С това, че ни информират кой и колко данъци плаща и как се формират цените е насочено към манипулиране на човешкото съзнание, за да могат изедниците след това да твърдят, че за едно или друго те са имали нашето информирано съзнание.
  И това ще става до онзи момент, когато критичното недоволство ще бъде достигнато и яростта на хората ще взема решенията. Нашите управници затова са неадекватни, защото не искат да вземат разумни и взаимно приемливи решения, а се ръководят единствено от частни и корпоративни интереси. А ние на изборите просто легитимираме една или друга глутница.

 84. 84 Профил на цецка
  *****
  Неутрално

  До коментар [#79] от "Цецо":

  и да му обяснявашу тъпото си е тъпо. хората в Европа се натискат за държавни служители, че имат бонуси и държавата се грижи за тях. А наш Боко оттам ще си кърпи бюджета. Ха,ха, смях в залата. Полицаите и военните ще пълнят бюджета на недоносчето от САЩ

 85. 85 Профил на бук
  *****
  Неутрално

  Облагане с здравни и социални осигоровки за всички служещи и работещи,
  Компенсиране и увеличаване на заплатите-не за всички!

 86. 86 Профил на хихихи
  *****
  Любопитно

  Давай, бат Бойко!
  Това си е забиване на ножа до кокъла!
  Ако успееш да елиминираш половината папкащи от държавната хранилка,ще поставя снимката ти до Христос,и ще ви паля свещи всеки ден!

 87. 87 Профил на 675
  *****
  Неутрално

  До коментар [#83] от "Æ":

  масово в частния сектор се осигуряват на минималната заплата. А отгоре на ръка вземат по три заплати още. На държавните обачеще им бръкнат в здравето и парите, защото ще плащат по ведомост, а тя не може да се скрие. Затова и Божидар Данев се ухилил като котарак, частните ще продължат да си крадат, а сега държавните ще им плащат
  До коментар [#31] от "mi6osp":

 88. 88 Профил на М.Д.М
  *****
  Неутрално

  ей тиквеници ,всички Вие дето сте за това държавните служители да си плащат осигуровките,да Ви попитам само Вие на колко сте осигурени и колко пари вземате на джоб? Не отговаряйте Аз знам отговора!!!Тъй като злобеете срещу нас ,да са ВИ честити съкращенията от работните ви места,пожелавам на всички Ви кризата да закопае още повече наглите ви шефове ,който ощетиха държавата и я докараха до това ниво,след като толкова години криха доходите си ,тяхните и вашите! А Вие сте също съпричастни за това като години наред лапахте по хиляди левове ,РАВЛЬОВЦИ такива!!!!!!

 89. 89 Профил на хихихи
  *****
  Неутрално

  До коментар [#86] от "хихихи":

  ха,ха,ха, скоро ножа ще опре и до твоите кокали . Злорадствай сега за държавните служители.

 90. 90 Профил на неслучаен
  *****
  Неутрално

  До коментар [#28] от "случаен":

  ами тогава си тъп гъз, щом не си простак смотан

 91. 91 Профил на р
  *****
  Неутрално

  До коментар [#46] от "щерю":

  ти май имаш видения, нещо не си наред с акъла или ракията ти е дошла в повече. Тези са цифлите на заплатите на държавните, ама с една цифра отзад по-малко. Не говори гглупости, при нас младши инспектор с образование магистър и 5 години висше образавоние ветеринарна медицина има стартова даплата 370 лева. Не говори простотии от злоба.

 92. 92 Профил на любо-питен
  *****
  Неутрално

  Някой може ли да ми каже дали има друга Европейска държава ,в която има категория работещи ,които да не плбащат лични здравни и социални вноски?

 93. 93 Профил на дим
  *****
  Неутрално

  Явно маса хора пишат без да мислят.ББ казал служителите да си плащат вноските и хоп за здравеопазването ще има пари.Дрън,дрън.Парите са едни и същи просто до момента държавата не ги превеждаше на НЗОК.Това става и с парите за децата и пенсионерите.Следващата стъпка логично трябва да бъде пенсионерите и децата също да плащат здравни вноски.Интересно тази част която държавата като работодател трябва да внася за чиновниците дали ще я превежда към НЗОК?Това са 60% от вноските на чиновниците.

 94. 94 Профил на 123
  *****
  Неутрално

  До коментар [#44] от "?":

  може, може против волята ми да стана държавен. Дойде постановление и казаха - всички експерти с висше образование от утре сте дъргжавни. Така беше , и заплатите ни намалиха заради осигуровките.
  А сега как ще бъде, тепърва ще видите. Много народ ще чака пред гишетата от първи април, ама колко ще обслужим си е наша работа. Сега ще видите какво правят чиновниците с намалени заплати и как обслужват по устав. Да му мисли насерлението, дето изпада в оргазъм, че държавните щели вече да си плащат осигуровките

 95. 95 Профил на щерю
  *****
  Неутрално

  До коментар [#91] от "р":

  Къде е това при вас?

 96. 96 Профил на прочел
  *****
  Неутрално

  До коментар [#92] от "любо-питен":

  има, това са всички европейски държави в които има държавни служители, на които държавата плаща задълженията. Само в държавата Кенефия държамата отказва да плаща и тогава тук няма вече държавни служители. Има държавни слуги и роби. Обаче робите и слугите никога не са работили и няма да работят като служители, те ще се скатав и бойкотират. това е исторически факт. тепърва ще берат плодовете на това безумие.

 97. 97 Профил на Мирчо Янов
  *****
  Неутрално

  До коментар [#63] от "социолог":
  За полицаите е сигурно, че над 95 % от тях са гласували с песен на уста ( Батальонът се строява) за пожарникаря.

 98. 98 Профил на я
  *****
  Неутрално

  До коментар [#95] от "щерю":

  ти какво слухтиш, къде ще докладваш ? Нещо май не ти харесват фактите ?

 99. 99 Профил на фаю
  *****
  Неутрално

  До коментар [#92] от "любо-питен":
  В Косово никой не плаща.

 100. 100 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1501 Весело

  До коментар [#92] от "любо-питен":

  Във всички нормални страни осигуровките на държавните служители са за сметка на държавата. В което е и пълната идиотия и на дебила Дянков и на Боко-тиквата.

  Между другото сериозните компании в тези страни изплащат осигуровките на служителите си. Има западни компании и у нас, които сключват допълнителни здравни застраховки не само за служителите си, но и за семействата им. Пак в тази връзка това е и една от причините в нормалните страни държавата да поема осигуровките на служителите си. За да дава пример на другите работодатели. Но за идиота-топ-икономист това са неща, които са извън възможностите му за осмисляне. Неговото творческо постижение, както са ми казвали, не съм го чел, е идеята, че кодекс на труда (или еквивалента му) ограничава свободата и пречи на икономиката. Как не се е сетил, че държавата също ограничава свободата?

  Covid live matter. Stop the genocide.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK