Деца, болни от левкемия, останаха без лекарство

Деца, болни от левкемия, останаха без лекарство

© Юлия ЛазароваЛипсва животоподдържащо лекарство за деца, болни от левкемия, събщи Би Ти Ви. Така родителите на малките пациенти са принудени да внасят липсващия медикамент контрабандно от чужбина. Причината е, че медикаментът трябва да бъде осигурен безплатно от държавата, но здравното министерство не е сключило договор за доставка.


Родителите на над сто деца от клиниките по онкохематология в Пловдив, София и Варна са принудени да поръчват лекарството от чужбина, след като "Пуренитол" е изваден от позитивния лекарствен списък, но няма негов заместител.


Приятели на потърпевшите дори са създали група във "Фейсбук" по проблема, който за няколко дни събира над 20 хил. поддръжници.


От Министерството на здравеопазването обясниха, че проблемът се е получил заради промяна на фирмата производител. Новата компания, която е започнала да произвежда медикамента, все още не е подала заявление за включване в позитивния лекарствен списък. След като това бъде направено, държавата ще може да възстанови плащането на медикамента.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK