Премиерът подкрепя идеята чиновниците да си плащат осигуровките

Полицейският синдикат първи реагира остро


Полицейският синдикат първи реагира остро

Идеята на финансовия министър Симеон Дянков държавните служители да си плащат не само здравните, но и пенсионните осигуровки събира все по-голяма подкрепа, но получи и първите остри реакции - от синдиката в МВР. След като работодателските организации подкрепиха предложението, премиерът Бойко Борисов също одобри промяната.


Пред в. "Сега" той заяви: "Винаги съм бил за предложението държавните служители да се осигуряват равнопоставено с останалите." Алтернативният вариант на Дянков цели да не се увеличава здравната вноска за всички граждани на 10%, но да бъдат осигурени 300 млн. лв. за здравната каса.
Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов попадна в деликатна ситуация, като, от една страна, трябва да защитава интересите на полицаите, а от друга - на управляващите. "Аз ще защитавам позицията служителите на МВР да не плащат тези си осигуровки, но ще се съобразя с колективното решение", каза Цветанов в събота пред радио "Дарик".


Финансовият зам.-министър Владислав Горанов обясни по БНТ, че решението дали осигуровката да се повиши за всички, или чиновниците да поемат своята част още не е взето и в момента има дебат в правителството и ГЕРБ. Той каза, че промяната ще засегне не само администрацията, но и съдебната власт, полицаите и армията, а "балансът между съсловията е много тънък".


Синдикалната федерация на служителите в МВР реагира остро вчера. "Намерението на правителството държавните служители, в това число и служителите в МВР, да плащат сами осигуровките си звучи, меко казано, цинично.


Срещу освобождаването от това задължение ние сме лишени от ред права, на които се радват останалите граждани в България - нямаме право да напускаме страната, без да уведомим работодателя си, нямаме право на колективен трудов договор и на ефективна стачка, нямаме право да работим и на друго място, нямаме право да членуваме в партии", пише в обръщение на синдиката. Според полицаите плащането на осигуровките ще намали доходите им с 10-15% и не е ясно дали ще бъдат компенсирани.


Изчисленията на униформените не са съвсем точни. Ако се приеме осигуряваните изцяло от държавата да поемат своята част от вноските, заплатите им ще намалеят с 11.3 - 3.2% за здраве и 8.1% за пенсия. Работодателят, в случая държавата, плаща 60% от пълния размер на двете осигуровки, а 40% - служителят.


При средна заплата от 600 лв. в държавната администрация вноската на чиновника за здраве и пенсия би била 67.80 лв., или възнаграждението му би паднало на 532.20 лв. В съдебната система обаче средната заплата е 1900 лв. и магистратите биха получавали с 215 лв. по-малко. В тези изчисления не са включени т.нар. класове за прослужено време.


Ситуацията с осигуровките се нажежи допълнително в петък заради предложението на новия управител на Националния осигурителен институт Христина Митрева работещите пенсионери да плащат данък върху пенсията си. Експерти обясниха, че тази идея едва ли ще бъде въведена скоро, тъй като има много юридически пречки. През 1997 г. Конституционният съд отмени съществуващото дотогава облагане. Полицейският синдикат първи реагира остро

Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ема
  *****
  Неутрално

  точно така трябва да платят ЗДРАВНАТА КАСА е солидарна за всички
  какво по добре от това да си плащат всички....

 2. 2 Профил на хаха
  *****
  Неутрално

  ако ГЕРБ приеме това наистина цинично безумие, държавните чиновници и полицаи да си плащат осигуровките, то си навира въжето на врата и вече спокойно може да види изборния си провал. Тотален обаче, бетер на НДСВ. Държавните затова са държавни, защото държавата ги е поела. На държавните заплатите вече веднъж са били намалени, като са ставали държавни и сега повторно им намаляват заплатите. А искат европейски програми и проекти и ескперти да им вършат работта. Е,нема да стане, да си я вършат сами.
  Няма държава в света, където да не плащат осигуровките от бюджета. Явно Дянков така се е оакал, че вече и държавата е пред фалит, щом посяга на осигуровките на държавните.

 3. 3 Профил на .
  *****
  Неутрално

  До коментар [#1] от "ема":

  те винаги са си плащали, нали затова заплатите на държавните служители са намалени с процента на осигуровките. Има закон за държавния служител и там го пише. Прочети и не плещи злобни простотиим

 4. 4 Профил на нека
  *****
  Неутрално

  ами нека го приемат това предложение за държавните. Тъкмо ще ги гледаме скоро-скоро как си отиват от политическата сцена на България. С 1% подкрепа при избори

 5. 5 Профил на Нашите пари
  *****
  Неутрално

  Всички са равни пред закона!
  Мина времето на привилегиите.
  Парите на държавата са на всички нас!

 6. 6 Профил на моите пари
  *****
  Неутрално

  До коментар [#5] от "Нашите пари":

  гунчо, това не са привилегии. Когато си бил на една заплата и от следващия ден те правят държавен служител и ти казват - намаляваме ти заплатата с 11 %, защото вече държавата ще ти плаща осигуровките ти подписваш при едни условия. Сега от същата заплата отново 13 % надолу и ти ми викаш , че било привилегия. Що не искаш и ти тази привилегия - 24 % намаление на заплатата

 7. 7 Профил на мбмнеби
  *****
  Неутрално

  чакам утре Мира Янова с ново социологическо идследване за рейтинга на ГЕРБ и ББ
  -колко % от държавните служители са гласували за ....
  - колко военни са гласували за ......
  - колко полицаи са гласували за .....
  Познайте без жокер резултата ?

 8. 8 Профил на 555
  *****
  Неутрално

  Поредната простотия на умствено ограничени.За Дянков е ясно-той и понятие си няма от ситуацията и законите в България,ама тези дето му подгласят хич не са в час.До какво ще доведе това? До тотален срив на държавата и държавността. А защо пък и точно това да не е целта.Не знам но ми мирише на големи проблеми,на много големи

 9. 9 Профил на хохо
  *****
  Неутрално

  до № 7 много важно дали ще гласуват за ГЕРБ или не ни еще гласуваме защото водят правилна политика нека и тези търтеи на държавна ясла да поемат своята част от политиката на доходите 60% плаща държавата 40% плаща ифизическото лице какво има толкова да са недоволни а и полицейския синдикат веднага се наостри чии интереси защитава те са държавни служители и се съобръзяват с държавната политика а Цветанов е министър на вътрешните работи на република българия и като такъв да защитава политиката на правителнтвото тойъ не е синдикален лидер ако иска да е такъв да се маха от министерството мниого му здраве презумпцията на поставения въпрас е всеки да си плаща според дохода и да няма компромиси пред закона всички са равни

 10. 10 Профил на Правдата
  *****
  Гневно

  ЗАКОН ЗА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

  Чл. 206. Задължителното социално и здравно осигуряване на държавните служители е за сметка на републиканския бюджет.

  Дянков явно не чете законите на държавата която представлява.

 11. 11 Профил на Учуден
  *****
  Гневно

  Ако полицаите и всички държавни служители се вдигнат да стачкуват, както направиха лекарите за да си получат исканията, кого ще трябва да ощетим министър Дянков?Такса въздух, затова че ви дишаме от националния кислород може би?!?

 12. 12 Профил на до № 9
  *****
  Неутрално

  до № 9 Абе ти малоумен ли си или тъп. Не прочете ли по-горните коментари? Неразбра ли,че веднъж са намаляни заплатите на държавните служители, като им се е обяснило,че с това намаление държавата им поема осигуровките- казано по друг начин те винаги сами са се осигурявали.Сега просто ония умник д-КОВ големия финансист се чуди от къде да пълни хазната и от къде да реже

 13. 13 Профил на Dante
  *****
  Неутрално

  До коментар [#10] от "Правдата":
  До коментар [#2] от "хаха":
  Сигурно и двамата сте прави на само за себе си.
  Питайте хората около вас и ще разберете, че вече никой не иска да плаща осигуровките на държавни служители в.т. и на полицаите.
  Така , че оня Льольо - Дянков е прав.
  Съжалявам , но е време да разберете какво е това социални и здравни осигуровки. Ще ви е трудно , но това е положението.
  За да се освободите от напрежението идете и гледайте цирк "ГЕРБ", тази вече той гостува във вашия град. Билетчето е 8 лева.


 14. 14 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Еми напуснете си държавните службици и почнете да работите като нормални хора. Не може 30% от работещите да са чиновници, полицаи и военни! Ама Вие хем не искате да работите, хем чиновниците ги мързи и се чудят каква такса да измислят, полицаите зад кой храст да застанат да изрекетират някой а военните даже няма да ги коментирам, пък и само да Ви увеличават заплата. Не може в частния сектор да има 166 000 съкратени а в държавния 5 000. Не може само да ревете, като не Ви устройва, напускайте, да видете колко е лесно да си от другата страна и да трябва наистина да работиш за парите си!!!

 15. 15 Профил на 4547
  *****
  Неутрално
 16. 16 Профил на горски
  *****
  Неутрално

  Заедно с Дянков трябва да се махне и това лайно Владислав Горанов.

 17. 17 Профил на хахо
  *****
  Неутрално

  До коментар [#9] от "хохо":

  ти кого наричаш търтеи бе ? Тези ли, които правят проверка на проектите ти с които цоцаш пари от бюджета ? И когато намерят как крадеш почваш да ги псуваш . Тъп посерко, свотан гъз. Тепърва ще го ядеш от държавната администрация, ако тя само за един ден престане да обслужва такива като теб. Без държавни служители няма държава. Това ли е целта ? Дянков явно хептен се е окъкал, та чак на държавинте посегна. Явно държата е пред фалит

 18. 18 Профил на .
  *****
  Неутрално

  До коментар [#16] от "горски":

  то е от свищовската академия, там където мутрите и чалгаджийките вземат дипломи

 19. 19 Профил на не аз
  *****
  Неутрално

  До коментар [#14] от "Аз":

  може, може да сме държавни. Не може всички в частния сектор. Трябва и някой да ви проверява, например върху какви доходи се осигурявате ? на 240 лева, нали, ама криеш и крадеш. А държавните си имат определен доход, реален. Затова тези осигуровки от вас ще си вземем, щом толкова ни мразите. От утре - по устав пред гишето.

 20. 20 Профил на държавен
  *****
  Неутрално

  До коментар [#13] от "Dante":

  никой никога не ми е плащал осигуровките. Когато задължително ни направиха държавни служители ми намалиха заплатата с 11 % за сметка на осигуровките, които ще ми плаща държавата. Така че е нагла лъжа твърдението, че някой ми е плащал вноските
  Сега отново искат намаляване на заплатата и вие всички квичите от кеф. Ами от утре вие сте наред, и вие ще изпищите.

 21. 21 Профил на реален
  *****
  Неутрално

  До коментар [#11] от "Учуден":

  много правилно, решението е държавните, полиция, съд и военни да почнат стачка, па тогава ще видим. За докторите издържаха един ден, даже самите пацинти искаха вече да им платят на докторите. За държавните колко дни ще издържат ?

 22. 22 Профил на 666
  *****
  Неутрално

  До коментар [#9] от "хохо":

  ти като искаш си гласувай за ГЕРБ, ама държавните няма. И за твое адско неудоволствие, ние сме повече. Затова на другите избори за ГЕРБ - 1%. Халал да ви е подкрепата.

 23. 23 Профил на Славчо
  *****
  Неутрално

  Държавен служител съм. Нека го въведат и моментално излизам болнични за една година и отивам да работя на черно (в сивата икономика). Да видим тогава какво ще получат от мене.
  Много ми е интересно кой тогава ще работи с еврофондовете Дянко, Цветанов или може би Борисов ха, ха, ха ...

 24. 24 Профил на Ганю
  *****
  Любопитно

  Послепис към мерака на Мутиралата Тиква: Неоспорим (световен) факт в темата "Държавата като работодател"е, че по правило (не винаги) държавните служители (независимо какви, но вкл. учители, полицаи, университески професори, в някои страни и лекари и т.н.) са по-ниско платени, от тези във фирмите (или лекари на частна болница/практика). Знам, че е така и в България: един среден счетоводител в средна фирма е с към 2,000 лева; един професор с под < 1,000 лева). В развитите страни, които така да се каже са любимия модел на "славната българска политическа десница" (като самоопредлилите се ГЕРБ,СДС,ДСБ и др.), държавата е НАЙ-ГОЛЕМИЯ!!! работодател, в смисъл плаща на най-много хора заплата от държавната хазбюна. Най-интересния резултат е (частично, заради знащително по-ниските заплати от частния сектор), че държавните служители имат стабилни социални придобивки, т.е. висок % здравна и пенсионна осигуровка от държавата (най-често 60:50)....
  останалото оставям на мутиралите (безсемкови) тиквиничета, "прорасли" от Голямата Мутиралата Тиква да си обясняват самички (ако могат).

 25. 25 Профил на славка - държавна
  *****
  Неутрално

  До коментар [#23] от "Славчо":

  виж за този вариант не се бях сетил, да изляза в болнични. Той е по-добрия вариант. Аз си мислех, ако въведат осигуровките да си ги плащам, да почна де си чопля носа поне по три часа дневно, докато галфоните чакат на гишето и плюят по държавните. Нямам норма колко формуляра ще прегледам днес, така че ще се чеша и пощя. Но с болничните е по-добре, мога и частно да почна, нали досега ми забраняваха. Ама сега вече като ме карат сам да си плащам, няма ангажименти към държавата.х

 26. 26 Профил на Интригант
  *****
  Неутрално

  Хазната ще се напълни, като се отмени плоския данък. Богатите да се обложат с висок данък, те предизвикаха кризата с алчността си. Защо да плащат бедните?

 27. 27 Профил на Без таван!!!!
  *****
  Неутрално

  "В съдебната система обаче средната заплата е 1900 лв. и магистратите биха получавали с 215 лв. по-малко."

  Да се премахне тавана за здравни осигуровки! Всички депутати, магистрати и т.н. с огромни за страната заплати не само че не плащаха, но и занапред биха плащали съвсем малки здравни вноски. Очевидно, че при средна заплата 1900 лева, много от тези хора са над осигурителния таван и реално за тях процентът ще бъде по-малък от 8%! Т.е. всички хора със сравнително ниски доходи ще издържат на гърба си тези с доходи над 2000 лева!!

 28. 28 Профил на Албена
  *****
  Неутрално

  Най-точен е коментар #14

 29. 29 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1797 Неутрално

  До коментар [#6] от "моите пари":

  Аз обаче това не го разбирам. Как като постъпваш на държавна работа ти намаляват заплатата? Или преминаваш от държавна на държавна, където промяна на условията не може да има, тъй като те са еднакви, или преминаваш от частна на държавна, но съгласно общите правила на пазара на труда тогава. Тоест няма основание, по което да си запазиш старата заплата - ти правиш избора си и си избираш и заплатата. Не разбирам, да не би държавата да одържавява частно предприятие и тогава да казва "запазваме ви заплатата ама я намаляваме с еди колко си"

 30. 30 Профил на Негласувал
  *****
  Неутрално

  До коментар [#2] от "хаха":

  Аз пък и много други, които работят а не висят на шията на работещите хора ще гласуваме за ГЕРБ само и единствено ако въведат това.

 31. 31 Профил на Хммм
  *****
  Гневно

  До 25 др.
  "...., да почна де си чопля носа поне по три часа дневно, докато галфоните чакат на гишето и плюят по държавните."

  Ами вие и сега си чоплите носовете и си пиете кафета когато ви е кеф на $утките. Хората си взимат отпуска когато им се налага да свършат най-елементарна работа. Искате какви ли не документи да ви носиме, като всичко е вкарано в компютрите и е нужно само да погледнете.
  Заслужена е омразата на хората към вас. Като не искате да плащате осигуровки - напуснете.

 32. 32 Профил на fani
  *****
  Разстроено

  а пък ний какво да кажем със 130лв заплата удържат ни и плосък данък и здравни и пенсионни а за нас какво ни остава да духаме супата и да си отворим устата срещу вятъра в очакване че нещо може да попадне за да се облажим и НИЙ

 33. 33 Профил на държавен служител
  *****
  Неутрално

  Хубаво! Aз съм съгласен да си ги плащаме, само че искам да имам и правото на ефективна стачка....и само гледайте

 34. 34 Профил на Бански старец
  *****
  Неутрално

  Ако какво да кажем ние, като нашите заплати са средно под шестстотин лв., под средното равнище за нечастния сектор и държавата не ни плаща осигуровките. Говорих с една роднина, предучилищна възпитателка, но в частна детска градина, взима много, много повече от мен и механизмът на плащане на осигуровките е същият. Излишно е да казвам, че всички сме поне доктори като образователен ценз, но очевидно сме излишни за обществото. Просто обществото и държавата не се нуждаят от наука. Тя е излишен лукс в условията на криза и сигналът, който се дава, на всеки който може да го последва, е "Махайте се оттук", "Не ни пречете да станем бананова република!". Е, стягам си багажа. Но искам да напомня, че някога Хитлер така изгони Айнщайн и мн. други с призиви за полезна за расата наука. Знаем какво стана ...

 35. 35 Профил на държавен служител
  *****
  Неутрално

  Да, аз наистина съм държавен служител. Някои ограничени умове, които виждат в този факт основание за субективна оценка, могат да не четат какво ще напиша.
  Напълно подкрепям казаното от синдиката на МВР, защото само държавните служители знаят какви ограничения са им наложени.
  Поради факта, че работя за държавата, ми се налагат редица ограничения, което не ми дава право да имам допълнителни доходи. А Дянков и Борисов, като пропагандират справедливост, ще променят ли закона и ще ми дадат ли право да компенсирам, като си намеря и възможност за други доходи, за да храня детето си?
  Не съм убедена, че ще стане така!
  Ако наистина търсим справедливост, нека не пускат управляващите в пространството необмислени решения с опровержими аргументи!

 36. 36 Профил на z.
  *****
  Весело

  Аз съм държавен служител и нямам нищо против да си плащам сам осигуровките при тази заплата, НО на 4 дневна работна седмица!!!

 37. 37 Профил на леда
  *****
  Неутрално

  просто да имат доблестта и да кажат - НАМАЛЯВАМЕ ДРАСТИЧНО И БЕЗ ТОВА НИСКИТЕ ЗАПЛАТИ НА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ. ако това малоумие се приеме, то ще има дългосрочни негативни последици - не само ГЕРБ, дясното скоро власт няма да види, ще се създаде сериозно обществено напрежение, и т.н.. освен финансов, въпросът е и на мотивация - и кой чиновник ще бъде мотивиран да работи за такава държава - работодател? ще е интересно да се направи сравнение с другите страни от ЕС, какво е законодателството им. ето такава статия искам да видя, а не форумни кавги между чиновници и частници, за които чиновник е мръсна дума, ей така, по принцип. въпросът е сериозен, принципен и не трябва да се профанизира. достатъчно е, че толкова чалга ни е заляла.

 38. 38 Профил на ЗАКОНЪТ!
  *****
  Неутрално

  Неплащането на осигуровки /здравни и социални/ лично от държавните служители противоречи на Конституцията на РБ:

  КОНСТИТУЦИЯ НА РБ
  чл. 5 ал. 2
  Разпоредбите на Конституцията имат НЕПОСРЕДСТВЕНО /сега и нататък подчертаването мое/ действие.
  чл. 6 ал. 2
  Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви...ПРИВИЛЕГИИ, основани на...ОБЩЕСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ...

  ЗАКОН ЗА ДЪРЖАВНИЯ СЛУЖИТЕЛ
  Раздел "Социално и здравно осигуряване"
  чл. 38 ал. 2
  Осигуряването на държавния служител става за сметка на СЪОТВЕТНИТЕ БЮДЖЕТИ.

  Коментар: ясно е видно, че посочения член на Закона за държавния служител съвсем точно изпълва състава "привилегии, основани на обществено положение" в текста на Конституцията, цитиран по-горе, защото неплащането лично на осигуровки е точно привилегия, основана на обществено положение.

  ЗАКОН ЗА ДЪРЖАВНИЯ СЛУЖИТЕЛ
  Раздел "Право на заплата"
  чл. 32
  За изпълнение на държавната служба държавния служител има право на БРУТНА заплата, която включва основна заплата и допълнителни възнаграждения.

  Коментар: никъде в Закона не е посочено намаляване на заплатата с 11% и приказките за такова намаление са манипулация.

  Справки:


  http://www.parliament.bg/?page=const&lng=bg

  http://mfa.bg/bg/files/pdf/ZAKON_za_dyrjavniq_slujitel(1).pdf


 39. 39 Профил на ТНТ
  *****
  Гневно

  До държавните служители:
  Като сте си дали задниците под наем, нямада мрънкате! Някой насила да ви е карал да подписвате? Че и конкурс даже сте печелили! Защо няма конкурси за хамали?!

 40. 40 Профил на Тръндафилка
  *****
  Неутрално

  От една страна - идеята е може би популистка - и не е ясно доколко ще допринесе за скърпването на бюджета. А на ниските нива държавните служители вземат и ниски заплати. От друга - рязко се вдигнаха осигуровките на "самоосигуряващите" се, включително и на безработните майки, отглеждащи децата си, защото няма място за тях в детските градини. Заплатите на несъкратените в частния сектор падат, в бюджетния съкращават предимно "недържавните" служители, на лекарите се опитват изобщо да не плащат. Така че е редно по някакъв начин и "държавните" служители да са солидарни с обществото нали най-вече те олицетворяват държавата, която кастри всички останали От там нататък, как ще се компенсират държавните служители с наистина ниски доходи (а и мнозина от служителите с ниски доходи така и не са разбрали, че всъщност не са "държавни", си е работа на съответните министерства.

 41. 41 Профил на Тръндафилка
  *****
  Неутрално

  А затварящата скоба ставала на
  src="/i/emoticons/face-wink.gif" alt="" border="0" /> ???

 42. 42 Профил на Atanas
  *****
  Неутрално

  В закона пише "всички граждани да плащат СОЛИДАРНО"

 43. 43 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До № 38 Законът : ,,чл. 6 ал. 2
  Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви...ПРИВИЛЕГИИ, основани на...ОБЩЕСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ..."

  От горния цитат се вижда, че в конституцията пише глупости защото не може невежия и некадърния да е равнопоставен на знаещия и можещия. Не е било, не е, няма и да бъде !!!

 44. 44 Профил на справедлив
  *****
  Неутрално

  Никой не харесва да му се отнемат привилегиите!Да,господа държавни служители,при равни брутни заплати,нетните Ви заплати са със стотина лева повече.Ако не Ви харесва да си плащате здравните и осигурителните вноски,просто напуснете,местата Ви ще се заемат автоматично,само че Вие много добре знаете,че няма кой да Ви плаща тези пари за толкова работа.Вие другите работещи,за глупаци ли ги мислите!Само на Вас ли не Ви стигат парите,само Вие ли имате деца.На никой наемен работник в България парите не стигат,просто защото са малко,но тежестта трябва да се носи от всички.ГЕРБ не е само вашият избор,тя е избор на целия народ,в името на справедливостта и без привилегии.Моля,не се самозабравяйте!

 45. 45 Профил на строг
  *****
  Неутрално

  Много са паразитите - дърапат всички ни назад, а сами един лев не са изкарали през живота си - знаят само да крадат

 46. 46 Профил на ЗАКОНЪТ!
  *****
  Неутрално

  Dura lex sed lex.

  "Лош закон, но закон!"
  Из Римското право.

 47. 47 Профил на читател
  *****
  Неутрално

  Забелязах , че при гласуване със "одобрение" броят на одобрилите се намалява - ако е нарочно - що за глупост е това?

 48. 48 Профил на читател
  *****
  Неутрално

  Забелязах , че при гласуване със "одобрение" броят на одобрилите се намалява - ако е нарочно - що за глупост е това?

 49. 49 Профил на лаик
  *****
  Неутрално

  Не знам дупетатите държавни служители ли са или не,ама ако са ,тя поправка няма да мине през парламента.ВЕРВАЙТЕ МИ!!!

 50. 50 Профил на не държавен служител
  *****
  Неутрално

  Само вижте колко държавни служители през работно време не работят а висят по форумите. или си ровят из интернет на служебния компютър.

 51. 51 Профил на държавния служител ...
  *****
  Неутрално

  Господа държавни служители, когато аз бях като вас, в службата ми беше табу въпроса за трудова и каквато и да е злополука. Щях да загина..Размина ми се, но всички здравни и пр. въпроси , касаещи пари, платих като поп. Независимо, че това пряко касаеше службата ми.........Искате да правите азиатски видове стачки, да покажете мускули, да убедите някого, че принципът на солидарността не е приложим /и аз не съм доволен от солидарност с безотговорните/...Разбирам, че средната работна заплата не е за подценяване, но аз бях изхвърлен на улицата за повече от 5 години . Аз бях окраден от държавата с пенсиите за 10 години...Просто смениха закона. Всеки плаща с нещо..Още не сме бяла държава. Дори и да демонстрираме мускули !

 52. 52 Профил на Гуньо
  *****
  Неутрално

  Обаче едно време на хората им намалиха заплатите като спряваха да им удържат осиг.вноски. Сега нека им ги вдигнат.
  Трябва да има коректност, за да има уважение.

 53. 53 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 936 Любопитно

  Що не си го кажат направо "намаляваме заплатите на държавните служители", ами го усукват по килифарски?
  Така и така тези разходи са калкулирани... То бива популизъм, ама чак пък толкова - да представят един счетоводен трик за голямото добро. Ама като се връзват на глупостите на Българска стопанска камара, какво да ги правиш. Като са тръгнали да ги слушат, да върнат и ергенския данък

 54. 54 Профил на нещата от живота
  *****
  Неутрално

  Аз работя в капитализма.

  Подписах, че "доброволно" приемам намаление на заплатата миналата година, защото ме осигуряват на пълната заплата.
  В старата ми работа им намалиха на всички с 5-20% заплатите без да ги питат, защото не им бяха официални.
  Заплатите на шефовете бяха орязани най-много.
  Някои хора напуснаха, но повечето не. Това е положението в момента.

  Ако сега вдигнат здравната вноска от 8 на 10%, аз и те ще понесем допълнително намаление.
  Нямах бонус тази година. В старата ми работа също нямаха.
  Новите хора ги наемат на много по-ниски заплати.

  Пиша това за държавните служители. Имате много поле за съпричастност, защото живеете в същата държава като мен и старите ми колеги.
  И аз като вас не обичам да получавам по-малко. Надявам се да не ви разсърдя. Аз вече понасям своята отговорност, вие все още не.

 55. 55 Профил на обективен
  *****
  Гневно

  Бат Бойко и боклуците - Дянков и другите няма да изкарат мандата си!! Това са некадърници-не може да отнемат социални привилегии с лека ръка!!
  Боже какви некадърници и мутри ни управляват, боже!!!
  При комунягите беше много зле, ама при тия НЕКОМПЕТЕНТНИ МУТРИ май ще става все по-зле!!
  Откъде го измисли бе Бойко това недовръткано педерастче Дянков???
  ЛОШИ ДНИ ЧАКАТ БЪЛГАРИЯ-ДОКАТО НИ УПРАВЛЯВАТ СИКАДЖИИ И ДРУГИ МУТРИ, БОЖЕ!!!

 56. 56 Профил на ОБЕКТИВЕН
  *****
  Гневно

  150000 ПО 3 = 450000 души!!
  Боклуците от ГЕРБ - сикаджийските и други мутри - се лишават от половин милион избиратели!!! АМИ КОЙ ЩЕ ГЛАСУВА ЗА Вас НЕКАДЪРНИ МУТРИ-вие сте пътници на следващите избори, а може би и при предсрочни избори!!!
  КЛИКАТА НА БАТ БОЙКО Е НАй-НЕКОМПЕТЕНТНАТА ОТ ВСИЧКИ, КОИТО СА НИ УПРАВЛЯВАЛИ!!
  Боже пази България от тези боклуци, боже!!!

 57. 57 Профил на ссс
  *****
  Неутрално

  Държавните служители могат да бъдат спокойни.
  Няма нещо, което да е казал премиерът и след това да не се е отметнал.
  Това се наричало "вслушване в мнението на хората".

 58. 58 Профил на от НАП
  *****
  Гневно

  До коментар [#54] от "нещата от живота":

  Прав си обаче тези 12 процента спестени осигуровки в НАП ни изядоха две увеличения на заплатите от по 10 процента, докато в останалите бюджетни сфери намираха начини да ги вдигат. На два пъти не ни вдигнаха заплатите защото сме щели да ставаме държавни служители и да не плащаме осигуровки. Е станахме и не плащахме - точно 9 месеца. Ще ни вдигнат ли сега заплатите с тези 20 процента които си спестиха навремето. Няма то се знае и като говорим за справедливост, справедливо ли е да взимаме по 450-500 лева, учителите с 50 на сто повече, полицаите - двойно, "бедните" лични лекари по няколко хилядарки, чистачките в съда получават повече от нас. Подписахме съгласие да станем държавни служители и се лишихме от правото на ефективна стачка при едни условия, сега се променят, ами да ни върнат стария статут и да им спретнем една стачка заради мизерните си заплати, че да видим как ще оправят бюджета.
  Особено пък за попълване на дупката в здравния бюджет - абсолютна гавра. Имате ли идея корумпираните доктори колко десетки хиляди пенсионери по "болест" са ни окачили на врата. В нашия район "пенсионер по болест" е станало професия особено по селата, допреди 3-4 години за 500 лв. се ставаше пенсионер по болест. Нека отново прекарат всички в работоспособна възраст през ТЕЛК, ама с лекари от друг район и доста парички ще се спестят и ще има справедливост. Има и други начини за точене и на пенсионното и на касата, не са един и два. Явно безсилие - като не могат да спрат разхищенията взимат от когото е най-лесно - от този който им е подвластен и няма право на стачка. И парите за осигуровките ни са в гласувания вече бюджет за 2010 г., как става така - дърпаш от едно перо и даваш на друго, че за какво се гласува бюджет въобще.
  А и никога не сме имали право да работим на втора работа - барман да поискам да работя вечер или през отпуската - забранено. А и като говорим за равнопоставеност защо да не бачкам на граждански договор за някоя счетоводна кантора или да си отворя собствена, не че не го правят доста колеги сега нелегално.

 59. 59 Профил на от НАП
  *****
  Неутрално

  И не съм на работа днес за тия дето ще скочат, че пиша в работно време.

 60. 60 Профил на Тошко
  *****
  Гневно

  Хора бегайте от БГ докато можете защото тук ще стане като в САЩ:
  http://nanoset.net/torrent/11/15/28647/Sicko[2007]DvDrip[Eng]-aXXo
  Ако ви е мил живота-бегайте. А ако видите онова КОПЕЛЕ (дянк-off) някъде му ударете един шамар от мен. Безбожник. Много ще страдат децата ти неблагодарно копеле.
  "Почитай БАЩА СИ и майка си, както ти заповяда Господ, Бог твой, за да живееш дълго и да ти бъде добре в оная земя, която ти дава Господ, Бог твой" - ПЕТА КНИГА МОИСЕЕВА – ВТОРОЗАКОНИЕ 5, 7-22

 61. 61 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 803 Весело

  Мисля ,че решението е грешно.Напротив трябва да се дигнат заплатите на държавните с 5-10%,НО преди това да се съкрати поне с 30-40% щата,да се сложат ясни и кратки законови срокове за работата на администрацията,да се въведе така нареченото мълчаливо съгласие /ако на дадена молба или заявление не се отговори в законния срок то се счита ,че отговора е ДА/ Да се забрани изискването на каквато и да е документация от граждани и фирми която веднъж е била подадена в която и да е държавна служба /да си ползват РС тата затова ги купуват с наши пари/ и не на последно място
  да носят лична отговорност за причинени от тях щети на граждани и фирми /било от некадърност или мързел/.

 62. 62 Профил на държавен служител
  *****
  Гневно

  Привилегии-право на заплата ,платен годишен отпуск и осигуровки от държавата.И на другия полюс-забрана на втора работа ,ежегодно деклариране на имотното състояние и евентуално конфликт на интереси,забрана на стачки ,липса на право на избор-искаш или не искаш да си държавен служител.И сега като ни го вмени и ни направи"държавни слежители" същата тая държава нека отмени тая длъжност-О.К-но и да отмени всичките тия простотии и ограничиния!От 2г заплатите ни не са мръднали с 1ст.Няма индексации-нямало пари!С 22г тр.стаж и 430лв.заплата-смятате ли това за привилегия-били сме хрантутници-елате и се хранете и вие с тези пари -вас и децата си ,защото ние преядохме та чак повръщаме!Дянков е един откровен циник-ПРЕСТЪПНО е да слагаш всички държавни служителина една везна!!!

 63. 63 Профил на Ха
  *****
  Весело

  Ми то като ти удържат за осигуровки какво ще ти остане?

 64. 64 Профил на ohu bohu
  *****
  Неутрално

  Прости им Господи- те не знаят какво правят! Тези даже не са нещастни! На 300 лева заплата - как да си платя осигуровките - те по наредба са повече!

 65. 65 Профил на ОСМАН ПАША
  *****
  Неутрално

  ЕИ БРАВО БЕ ..............ЕБАХТЕ МАМАТА НА НАРОДА.................АКО ЗНАЕ ТОДОР ЖИВКОВ КАКВО СТАВА В ДЪРЖАВАТА МУ ЩЕ СЕ ОБЪРНЕ В ГРОБА.............

 66. 66 Профил на bezraboten
  *****
  Неутрално

  Равни пред ЗАКОНА - обаче когато укриването на доходи наистина се преследва и наказва и когато всеки плаща осигуровките си върху реалните си доходи

 67. 67 Профил на мандаринкова
  *****
  Неутрално

  Така е справедливо! Така трябва да бъде!
  Всъщност малко хора знаеха, че държавните служители не плащат своята част от осигуровките.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK