Здравната вноска остава 8%, всички държавни служители ще плащат своята част

Здравната вноска остава 8%, всички държавни служители ще плащат своята част

© Анелия НиколоваПравителството ще отмени постановлението си за увеличение на здравната вноска на 10% от заплата от 1 април само за частния сектор. След обсъждане през уикенда управляващите приели идеята на вицепремиера Симеон Дянков, лансирана в парламента в четвъртък, осигуровката за медицинска помощ да не се увеличава, но за сметка на това от заплатите на всички държавни служители да се удържат социални и здравни осигуровки, както и на всички останали работещи. В случая със здравната вноска съотношението работодател - служител е 60/40.


Това съобщи вицепремиерът Дянков, който освен това начерта график за приемане на текстовете, който предполага до 1 април парламентът да е гласувал промяната. По-късно през деня премиерът Бойко Борисов обеща компенсации, когато държавата "тръгне нагоре".


Става въпрос за общо 150 хил. държавни служители от централната и общинска администрация, магистратите, военните, полицаите и работещите в местата за лишаване от свобода. По думите на заместник финансовия министър Владислав Горанов след промяната държавата ще "спести" общо 150 млн. лв. - средствата от осигуровките, които внасяше до момента.
"Това не е само финансова мярка за намиране на нов източник на приходи. Темата тук е равенството пред закона", коментира Дянков.


Изключение от правилото ще има. "Говорихме с министър Цветан Цветанов да се намери допълнителен начин за стимулиране на служителите в системата на МВР", каза Дянков. През последните дни полицаите заплашиха с протести, ако трябва да плащат и осигуровки. Имаше идея те и военните да бъдат "освободени", тъй като са част от системата за национална сигурност. Вицепремиерът обаче не обяви какви допълнителни стимули ще се търсят за полицаите.


Евентуално увеличаване на средствата, които здравната каса плаща за медицински услуги, ще има към средата на годината. Дотогава трябва да се направи анализ дали парите отиват по предназначение за по-качествена услуга и да се спрат всичките течове от системата, каза Дянков.


В сряда премиерът и финансовият министър ще представят на поредната си среща с представителите на съсловните организации на лекарите и експерти в здравната сфера анализ на Агенцията за икономически анализи и прогнози за цените и остойностяването на здравните услуги. До момента всички участници на пазара на медицински услуги, включително и ръководствата на здравната каса, коментираха, че при този брой лечебни заведения, заболеваемостта и средства в бюджета на здравната каса цените на прегледите и клиничните пътеки (по които се плаща лечението в болница) покриват средно 70% от реалната себестойност на услугата.


Вицепремиерът Дянков обаче не конкретизира колко средства са нужни за нереформираната здравна система в този й вид. Месечните разходи на Националната здравноосигурителна каса са около 160 млн. лв.

Ключови думи към статията:

Коментари (341)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Арматуриста
  *****
  Неутрално

  Това не е само финансова мярка за намиране на нов източник на приходи. Темата тук е равенството пред закона", коментира Дянков.
  ПРАВИЛНО - ВСИЧКИ СМЕ РАВНИ ПРЕД ЗАКОНА!!!

 2. 2 Профил на Песи
  *****
  Неутрално

  Полицаите ще намерят начин да се стимулират. Очаквайте рушвети вече с процент за осигуровки.

 3. 3 Профил на bebe
  *****
  Неутрално

  Тогава минаваме на трудови правоотношения г-н Дянков. Не разбирате ли, че нарушавате закона за Държавния служител. Трябва и него да промените, а оттам да обясните това, що е то "държавен служител". Това, че работиш в държавната администрация не те прави държавен служител. Абе, направо съм потресен от некъдърността Ви г-н Дянков. Оправете си законите и след това излизайте с малумни идеи.

 4. 4 Профил на държавен
  *****
  Неутрално

  До коментар [#1] от "Арматуриста":

  никога ти, простака , не можеш да бъдеш равен на мен, доктора.
  Искам си 12 % увеличение на заплатата от дянков, защото като станах държавен служител ми я намалиха с този процент, заради плащаните "уж " от държавата осигуровки. Сега къде ми са парите ? По кой закон ще ми намаляват заплатата ?

 5. 5 Профил на Kokи
  *****
  Гневно

  Е ТОВА Е ДОБРА НОВИНА! Неможе ДОРИ БЕЗРАБОТНИТЕ да са длъжни да се осигуряват, дори живеещите в чужбина и НЕПОЛЗВАЩИ да се осигуряват, ДОРИ НЕИСКАЩИТЕ УСЛУГАТА ДА СЕ ОСИГУРЯВАТ, а тези чиновници - НЕ?! ДА НЕ СА ВИСША РАСА БРЕ? Нямали да плащат здравни, нямали да плащат пенсионни, КОЙ ДА ГИ ПЛАТИ БРЕ? ПАК ЛИ АЗ? ААААЛЛООООУУУ!?

 6. 6 Профил на бай Петко
  бай Петко
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Дянков върви си, преди да со досъсипал всичко, което се е изградило през последните 8 години ! Откакто дойде страната попадна в бездънна пропаст и всеки ден става по-зле !

 7. 7 Профил на бай Петко
  бай Петко
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Видяхме те за 8 месеца що за стока си, всеки ден в който си тук е пагубен за България ! Марш върви си с добро, защото след няколко месеца ще е късно !

 8. 8 Профил на вай-вай-вай
  *****
  Неутрално

  Утре ще има нещо ново. Спокойно, важното е зрелища да има.

 9. 9 Профил на работник
  *****
  Неутрално

  Крайно време беше мързеливите военни и подкупните полицаи сами да започнат да внасят зздравните вноскир а не както са свикнали да я карат на наш гръб!

 10. 10 Профил на Човек
  *****
  Любопитно

  На 1000лв по 32 лв здравна осигуровка .По интересното в случая е колко точно са държавните служители.Навремето закона за държавният служител беше приет с цел защита от уволнение при всяка смяна на власта.Знаем колко са на бюджетна издръжка но никой не казва колко е броят на държавните служители.

 11. 11 Профил на .
  *****
  Неутрално

  този очилат посерко, дето досега е правел бюджети за африканските страни, не разбра ли че България е страна от ЕС ? Че тук има закони и един от тях е Законът за държавния служител . Те затова са държавни, защото служат на държавата и тя ги осигурява. Как сега ще ми ограничавате правата, като сам си внасям вноските ? Защо ми намалихте заплатата с процента на осигуровките, като станах държавен ? Искам си частния бизнес, изроде смотан. Коя е тази държава, дето намалява с 15 % заплатите на служителите си, на съдебната власт, на прокурорите, на съдиите и оставя частния бизнес да си разиграва коня ?
  А на ББ да питам - какво толкова си го залюбил туй некадърното очилато недоносче ? Че то елементарни неща не знае, сега всеки държавен може да го осъди, че му променя едностранно трудовия договор. Къде се намираш, ти бе, момче ?
  Съдиите да кажат как и от утре всички държавни служители да почваме дела срещу държавата, че не си изпълнява задълженията по договор .

 12. 12 Профил на Ради
  *****
  Неутрално

  Това не беше най-добрият вариант. По-добре беше да се затворят още болници и най-вече дребните услуги да минат на кешова база, както е франшизът при каското

 13. 13 Профил на +/-
  *****
  Весело

  Развалиха им настроението на ДС, поне за три дена.

 14. 14 Профил на ss
  *****
  Неутрално

  голямо реване за 3.2%,както при останалите наети. вървете в частния сектор и тогава ще видите облаги.

 15. 15 Профил на питане
  *****
  Неутрално

  след като ще си плащам осигуровките, какво и кое ми е държавното ? Защо тогава ще се подчинявам на Закона за държавния служител ? С какво право няма да имам права- на стачка, на частен бизнес, на ограничан отпуска, на клрасификатор на заплатата и таван, изисквания за длъжността, конкурси, владеене на западен език, компютърна грамотност.
  Дянкич и ББ - от утре си оправяйте проектите на Бррюксел и си търсете административен капацитет !

 16. 16 Профил на kiro
  *****
  Неутрално

  Правилно решение. А щом искат увеличение на заплатите в държавния сектор, да намалят администрацията.

 17. 17 Профил на Киско
  *****
  Неутрално

  Дянков ураааа! Браво, най-сетне тлъстите държавни служители да поемат своя дял.

 18. 18 Профил на Да
  *****
  Неутрално
 19. 19 Профил на 860 милиона
  *****
  Любопитно

  Резервът на Здравната каса от 860 млн. лв. е заложен през септември 2009 г. в Международния валутен фонд (МВФ). Целта на финансовата операция, съчинена най-вероятно от министър Симеон Дянков, е в БНБ да бъдат влети 40 млн. лв. от лихва върху въпросната сума. Падежът по депозита е на 30 април 2010 г.

  На 31 юли 2009 г. България има сметка от 4 247 105 специални права на тираж (СПТ) - специфична валутна единица, чийто курс се определя от МВФ. На 31 август 2009 г. страната ни вече има на сметката си 478 845 705 СПТ, а месец по-късно те са 615 134 807 СПТ.

  Специалните права на тираж са създадени през 1969 г. като безналични международни резервни активи, разпределени между членовете на МВФ, пропорционално на вноските им, за допълване на съществуващите резервни активи, както и за диверсифициране на валутните резерви. Всяка страна-членка на МВФ има специална сметка, по която са записани разпределените й СПТ. В момента България има дял в капитала на МВФ от 640,2 млн. специални права на тираж.

  “На срещата на държавните и правителствени ръководители на страните от Г-20, състояла се на 2 април 2009 г., като част от мерките за преодоляване на последствията от световната финансова и икономическа криза беше взето решение за разпределение на СПТ в размер на 250 млрд. щатски долара между страните-членки на МВФ. Това дава право на всяка от тях да придобие СПТ в размер до 75% от квотата си в МВФ”, е съобщил пресцентърът на БНБ.
  В съответствие с това решение на 7 август 2009 г. с мнозинство от 85% от гласовете на страните-членки в МВФ бордът на управителите на фонда е одобрил резолюция за общото разпределение на СПТ. Управителят на БНБ в качеството му на Управител за България в МВФ, е гласувал в подкрепа на резолюцията, изразявайки съвместната позиция на правителството и централната банка.
  В съобщения на БНБ се казва, че на 28 август 2009 г. Република България е получила 474 586 534 млн. специални права на тираж от МВФ. С тях се увеличават международните валутни резерви на БНБ. На 9 септември 2009 г. на България са предоставени от МВФ още 136.3 млн. СПТ, съобщават от БНБ.
  Предишният финансов министър Пламен Орешарски е обединил в една сметка в БНБ всички резерви и остатъци от предвидени разходи в различните сектори в държавата, включително и резервът на НЗОК. Това улеснява прехвърлянето на част от тези средства по други сметки.

  “Правителството е длъжно да отговори вярно ли е, че на 31 август 2009 г. Министерският съвет е взел решение, което не е публикувано, да купи от Международния валутен фонд 474 586 534 специални права на тираж. На 9 септември е взето второ такова решение от кабинета за купуването на 136.3 млн. СПТ. Вярно ли е, че за целта като гарантиран залог са послужили парите от резерва на НЗОК?

  Как Министерският съвет се разпорежда с пари, които Народното събрание е определило за здравеопазване? Защо България, която по думите на премиера се намира в най-дълбоката си криза от войната насам, е станала донор на Международния валутен фонд? Прокуратурата, ако е на мястото си да упражнява общ надзор, също е длъжна да провери това”, допълни д-р Кацаров.

  Бюджетът на НЗОК за 2010 г. е приет с излишък от 829 милиона лв., при 8% здравна вноска, а по данни на правителството увеличението на здравната вноска ще донесе още 300 милиона лв. на бюджета на НЗОК. “Защо тогава след като може спокойно да се отблокират 300 млн. лв. от резерва на Здравната каса и пак да останат 560 млн. лв. в него, или просто да се намали излишъкът за тази година от 829 на 529 млн. лв., премиерът Борисов решава да вдига здравните вноски от 1 април? Достоверното обяснение е, че тези пари ги няма”, коментира д-р Кацаров.

  “Това по 1,38 курс долар/лев прави 848 886 033 лв., колкото е резервът на НЗОК в края на 2009 г. Министър Дянков ги е заложил пред МВФ предварително и затова Здравната каса не можа да плати на лекарите и болниците за ноември и декември 2009 г. Това е причината сега панически да търси начини да набави пари за здравната система и да иска увеличаване на вноската с 2% от 1 април 2010 г., тъй като финансовото министерство отново няма да има средства да плати на медиците за извършената дейност”, обяснява д-р С. Кацаров.


  Д-р Стойчо Кацаров
  www.glasove.com

 20. 20 Профил на koko
  *****
  Неутрално
 21. 21 Профил на до простака
  *****
  Неутрално

  До коментар [#14] от "ss":

  лайньо, не може всички да са в частния сектор, защото има и държавни закони. А ти като си толкоз ербап - на колко се осигуряваш ? определено на минимума и отделно на ръка криеш.

 22. 22 Профил на Потребител
  *****
  Неутрално

  Няма как да издържи система, в която за 12 лева очен преглед се иска 20 минути попълване на бумаги. Рано или късно тези фатмак разходи тряба да минат на принципа "баш Кеш".

 23. 23 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2929 Неутрално

  Много добро решение. Ако на държавния служител това не му харесва, да търси реализация в частния сектор и там може да си договаря какви вноски да му се внасят. И без това държавната администрация е прекалено много.
  Колкото до полицията съм съгласна да има добри стимули, но при доказани провинения, неспазване на служебни задължения, всички тези стимули да се удържатили голям процент от тях. Така ще има конкуренция за добре свършена работа.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 24. 24 Профил на Smeshko
  *****
  Неутрално

  Браво. Държавните служители, ако не ги урежда, да минават в частния сектор.

 25. 25 Профил на Иван
  *****
  Неутрално

  Не може човек, който не си е плащал здравните осигуровки да правораздава на тази тема! А бих помолил да помислят Уважаемите дами и господа, като г-н Дянков е бил контингент на Правителствена болница и се е ползвал от техните услуги, кой е плащал за това, при положение, че той не си е плащал здравните осигуровки. Но това уважаемия народ не го забелязва и не изпитва никаква нетърпимост към такива управляващи, а само се възхищава от безумните им постъпки!

 26. 26 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 604 Неутрално

  служител може и сам да се погрижи за себеси. Колкото до полицаите, те отдавна си имат странични всеобщо известни начини за допълнителни доходи. Не ги мислете, ще се оправят и чиновници и полицаи, а ако не им харесва - да си сменят работата

 27. 27 Профил на uzur
  uzur
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Идеята от 1 април всички държавни служители сами да поемат осигуровките си за здраве и пенсия е друго нещо,реални пари в хазната.Държавните служители, трябва да се осигуряват за своя сметка, както всички останали работещи, а не вноската им да се покрива от държавата. http://yphalachev.blogspot.com/2010/03/blog-post_1680.html

 28. 28 Профил на ok
  *****
  Весело

  До коментар [#14] от "ss":

  това и ще направиме само че първо ще се наложи този пикльо с очилцата да ни изплати и обезщетенията при напускане!
  пак не си е направил аритметиката.
  при изплащането на тези обезщетения му се сриват всички тънки сметчици на очилатия.
  закона за държавния служител се променя.
  ок!
  значи отпада!
  ок!

 29. 29 Профил на da бай Петко
  *****
  Неутрално

  До коментар [#6] от "бай Петко":

  -"Това съобщи вицепремиерът Дянков"....


  Ето кой командва "парада(правителството)".

 30. 30 Профил на Човек
  *****
  Неутрално

  До коментар [#15] от "питане":
  Това че няма да дойде днес някой идиот и да ти каже от утре не си на работа.Това че си защитен от уволнение ,освен ако не си явен олигофрен.Това че всички плащаме 20.2% осигуровки а ти досега 0% а ако изобщо влезе в сила само 3.2% .

 31. 31 Профил на Ha
  *****
  Неутрално

  До коментар [#10] от "Човек":

  Не мога да ти кажа точна бройка, но са 25% от всички работещи, според Евростат... Сега може да са станали и повече заради уволненията в частния секторл. Средно за Европа са 22-23%...

 32. 32 Профил на 13
  *****
  Неутрално

  Б Р А В О !!!!!
  ЗНАЧИ НЕ САМО СМЕ ИМ ЗАРАБОТВАЛИ ЗАПЛАТИТЕ, АМИ СМЕ ИМ ПЛАЩАЛИ И ПЪЛНИЯ РАЗМЕР НА ОСИГУРОВКИТЕ.
  И СМЕЯТ ДА ПИЩЯТ КОЛКО СА ИМ МАЛКИ ЗАПЛАТИТЕ...
  ГОДИНИ НАРЕД СЕ ВБЕСЯВАХ, КАТО ОТИДА В ДАНЪЧНОТО, КЪДЕТО ВСИЧКИ ПЛАЧАТ КОЛКО СА ИМ МАЛКИ ЗАПЛАТКИТЕ, А ПО ЗАКАЧАЛКИТЕ ИМ ВИСЯТ КОЖЕНИ ПАЛТЕНЦА/ НЕ ВТОРА УПОТРЕБА/ ТО ОТ НОРКИ , ТО ОТ СРЕБЪРНИ ЛИСИЦИ... А МОЯТА ЗАПЛАТА НА СЧЕТОВОДИТЕЛ УЖ БЕШЕ ПО-ВИСОКА ОТ ТЯХНАТА.
  СЕГА ГЛЕДАМ КОЛЕЖКИ, КОИТО РАБОТЕХА КАТО ДАНЪЧНИ И УЖ ЗАПЛАТИТЕ ИМ БЯХА ПО-НИСКИ, ПЪК ПЕНСИИТЕ ИМ ПО-ВИСОКИ.
  СЪЖАЛЯВАМ, ЧЕ БЯХ В СИВИЯ СЕКТОР. САМО ПАРИТЕ ЗА ОСИГУРОВКИ И ДАНЪЦИ , КОИТО ДАДАХ НА ДЪРЖАВАТА НЯМА ДА ПОЛУЧА ДОКАТО МИ ХЛОПНЕ КОВЧЕГА.

 33. 33 Профил на 13
  *****
  Неутрално

  ИЗВИНЕТЕ ЗА ГРЕШКАТА, ДА СЕ ЧЕТЕ:СЪЖАЛЯВАМ, ЧЕ НЕ БЯХ В СИВИЯ СЕКТОР. САМО ПАРИТЕ ЗА ОСИГУРОВКИ И ДАНЪЦИ , КОИТО ДАДАХ НА ДЪРЖАВАТА НЯМА ДА ПОЛУЧА ДОКАТО МИ ХЛОПНЕ КОВЧЕГА

 34. 34 Профил на Demokrat
  *****
  Неутрално

  Е, най-после!

  Не може кризата да е за всички в реалния сектор, всички да намаляват заплати и съкращават работници, само бюджетните да съществуват извън българската действителност. И ГЕРБ да внимават със синдикатите, че много често на тях грижа са им бюджетните, а не произвеждащите.

  И е време да се продължава с реформите. Време е да се закриват измислени болници. Време е да се намаляват разходите.

 35. 35 Профил на очилко
  *****
  Неутрално

  чакам с нетърпение очилатото идиотче да промени закона за държавния служител и то пред магистратите, на които също бърка в джоба с 15 % . Тогава ще гледаме сеира, дянковия и на ББ, да видим как ще се обясняват, че влизат в противоречие и з кодекс на труда и с закон за държавния служите, и с кодекса на държавния служител
  Ама голема бързане бе, още от първи април очилатото вече и график разработило. Да не бързат толкоз, да не се задавят от бързане.

 36. 36 Профил на AlaBalaPortokala
  AlaBalaPortokala
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ех, колко злобен може да бъде българинът!

 37. 37 Профил на Време Разделно
  *****
  Неутрално

  Искрено съчувствам на всички военни и полицаи и се надявам под влияние на факта, че за пореден път им бъркат в джоба, да свършат веднъж завинаги това, за което са назначени - да се хванат за оръжието и да върнат реда в държавата! Успех, братя!

 38. 38 Профил на Kokи
  *****
  Разстроено

  Да бъдеш или не държавен служител е въпрос на избор! Комуто не харесва да завърта бизнес, да става частен служител... ДА ВИДИ ТАМ КОЛКО Е СУПЕР!
  гоце НЕ ПЛАЩА ЗДРАВНИ И ПЕНСИОННИ ОСИГУРОВКИ!!!!!!

 39. 39 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1446 Весело

  До коментар [#6] от "бай Петко": Дянков върви си, преди да со досъсипал всичко, което се е изградило през последните 8 години !

  Байно, я обясни какво е ГРАДЕНО последните 8 години от Партията и нейните миязми НДСВ и ДПС?

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 40. 40 Профил на Човек
  *****
  Неутрално

  До коментар [#31] от "Ha":
  Нещо не ми се вярва навремето сестра ми работеше в социалните и при тях само началниците им станаха държавни служители.

 41. 41 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1449 Любопитно

  Дянков, идиотчето ми. Сега как ще обясниш на другите в ЕС, че според законите им не всички са равни? Ми като си живял в щатите що не прочете как е там? Или за дебилчето четенето е трудно? Но все пак ще кажеш ли за какво опука близо 3 млрд лв. от резерва, като не се разплащаш с фирмите? Не плащаш и на доктори и изобщо нищо? А пардон. Даде субсидия за тютюн. Ма тя не беше ли само 100 млн? Кажи къде са милиардите говедо. Не дрънкай празни приказки. Добави и как ще промениш закона за държавния служител, този за мвр и този за отбраната до 01.04. Имаш точно две седмици.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 42. 42 Профил на чакай баона
  *****
  Неутрално

  До коментар [#30] от "Човек":

  тъпият гъз, никога досега не е било да не може да се уволни държавен служител. Даже по-лесно е ставало, просто се променят изискванията за длъжността.
  Осигуровките които иска очилатото са в размер до 15 %, това че ти не си наясно е само указание за простотията ти и злобата.
  Но има видовден и още утре ще клекнеш пред гишетата. Тогава ще се молиш на държавен служител

 43. 43 Профил на ДА
  *****
  Неутрално

  НАЙ-СЕТНЕ ЕДНО ПРАВИЛНО и ДЪРЖАВНИЧЕСКО РЕШЕНИЕ! ДОСЕГА ДЕРЯХА НАРОДА, А ТРЯБВА ПАРТИЙНИТЕ ТЪРТЕИ ПО РАЗНИТЕ СЛУЖБИ ДА СЕ НАКАЖАТ!
  И ДА СЕ НАМАЛЯТ ЛАПАЧИТЕ - ЧИНОВНИЦИ. ПО-МАЛКО ЧИНОВНИЦИ ПО-МАЛКО КОРУПЦИЯ!!
  ЧИНОВНИКЪТ ПОРАЖДА КОРУПЦИЯ ЕЖЕСЕКУНДНО!!!!!!!!!!!!

 44. 44 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 854 Гневно

  Значи все пак реформа няма да има! Ще изгърбят когото могат! В случая държавните служители. Ако полицаите протестират - ще е всички държавни служители без полицаите! А ако примерно протест започнат и данъчните ще е и без тях!
  Въобще, който не протестира, той ще обере налозите!
  Понеже гледам, че доста хора ръкопляскат на тази простотия - това за пореден път показва колко ограничени умствено са българите!
  Това е ограбване господа - как не ви влиза под черепа грам! Просто им намалят заплатите на хората и нито вие нито те ще спечелят от това! Всъщност всички губят, но за това се изисква капацитет да го проумееш!
  Тези средства няма да стигнат и просто временно ще запълнят дупката в здравеопазването! Трябва радикални реформи и кризата е иделаното време за провеждането им! Ограничения потенциал на некачествения матрял обаче е спънка, която не може да бъде преодоляна! Българите искат да са мизерни и бедни, но да имат 400 болници, да се пенсионират на 52 години пък макар и с 150 лева пенсия, да получават дипломи нищо, че стават само да си обършеш ануса с тях!
  Съзнанието на българите е много болно и лек явно може да бъде само времето!

 45. 45 Профил на ей бреее
  *****
  Неутрално

  Държавата, която намалява заплатите на държавните служители е Гърция! Защо го прави? Защото е криза. Държавните служители трябва да усетят, че има криза в държавата и има по-малко пари за заплати. Както хората в частния сектор усещат, че има по-малко оборот и получават по-малко пари!
  Който държавен служител смята, че получава по-малко отколкото трябва и може да получи повече другаде да отиде на другото място и да прави парите. Ако стои при държавата, значи държавата му осигурява нещо...може би това, че е неуволняем и не могат да го карат да работи повече отколкото трябва.

 46. 46 Профил на izumena
  izumena
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Урааа, най-после светлото бъдеще настъпи , едва ли не , само дето тази мярка противоречи на Закона на държавния служител. С други думи отново малоумие. Или законът трябва да се промени (от парламента, не от МС, щото сигурно Пицарчето и тФа не знае) или и това решение на генЯлния министър ще е предпоследно... Ех, Симо Тъпото кога ли ще се научи да си пише домашните...
  (Изобщо не си струва да коментираме равенството пред закона от устата на някой си, когото журналистите притиснаха да си плати здравните вноски)

 47. 47 Профил на алоуууу
  *****
  Весело

  До коментар [#45] от "ей бреее":

  какво им намаляват в гърция а?

  режат им с 30% 13 и 14 заплата и с 30% аванса за лятната отпуска.
  това им режат!
  ако ще е кризата и тук такава то по добре да идва по скоро тази криза!

 48. 48 Профил на Човек
  *****
  Неутрално

  Чл. 3. (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2006 г.) Не са държавни служители по смисъла на този закон лицата, които:
  1. са еднолични органи или техни заместници;

  2. са членове на колегиални органи;

  3. са членове на политически кабинети или съветници и експерти към тях, с изключение на ръководителя на звеното за връзки с обществеността;

  4. изпълняват технически функции в администрацията.

  Чл. 5. (1) В зависимост от характера на служебните си задължения и степента на професионалната си подготовка държавните служители са ръководни служители и експерти.
  (2) (Доп. - ДВ, бр. 24 от 2006 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 43 от 2008 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 42 от 2009 г.) Ръководните служители, които заемат длъжностите главен секретар, секретар на община, главен директор на главна дирекция, директор на дирекция и ръководител на инспекторат, са висши държавни служители.

  (3) Експертът изпълнява служба, подпомагаща осъществяването на функции на държавната

 49. 49 Профил на ДО 860 МИЛИОНА
  *****
  Неутрално

  АКО ТОВА, КОЕТО СЪОБЩАВАТЕ Е ВЯРНО, ТО ДЯНКОВ, Б.Б. И ОСТАНАЛАТА КОМПАНИЯ - НА ЕШАФОТА.
  МИЛЕН ВЕЛЧЕВ ЗАМЕНИ ВЪНШНИЯ НИ ДЪЛТ 20 ДНИ СЛЕД КАТО ОБЯВИ ВЪВ ВЕСТНИК ПАРИ ОЧАКВАН КУРС НА ДОЛАРА ОТ 1.40ЛВ.
  А ПРИ ЗАМЕНКАТА БЕШЕ 2 ЛВ. ЗА ДОЛАР. ОТ ТАЗИ ЗАМЕНКА ТОИ СПЕЧЕЛИ / ПОД МАСАТА 2 000 000 000 ПО 0.60 ЛВ ИЛИ 120 000 000 ЛВ. И СЕГА РАЗКАЗВА ПРЕД В. ГАЛЕРИЯ КЪДЕ ПО СВЕТА ПОЧИВА. А НИЕ ЗАГУБИХМЕ ТЕЗИ 120 000 000 ЛВ. МОЛИМ СЕ НА ЕС ЗА ПОДАЯНИЯ.
  МИЛЕН ВЕЛЧЕВ, ДЯНКОВ И Б.Б. ДА СИ ПЛАТЯТ СМЕТКАТА.
  НОВА РЕВОЛЮЦИЯ Е НУЖНА.

 50. 50 Профил на малчо
  *****
  Весело

  Дянков май е решил да катурне ГЕРБ?

 51. 51 Профил на мишо
  *****
  Весело

  До коментар [#46] от "izumena":

  най после някой се сети че ще се наложи промяна в законите!

 52. 52 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 854 Гневно

  Нещо повече очаквам множество дела! Трябва да задръстят съда с дела за да престанат с подобни измишльотини! Не може намалянето на работната заплата да става под измислени предлози!

 53. 53 Профил на ттттт
  *****
  Неутрално

  не злорадствайте ,сега на "бизнеса" му е бедна фантазията какво ще му се случи , както казват мъжете ходили в казарма , най- големия х.. е да те гонят по устав , сега ще започне едно прилагане на закони и наредби , едни точици и запетайки ще се четат....

 54. 54 Профил на Бай Киро
  *****
  Неутрално

  А бе виждал ли е някй жив полцай на улицата, а били 60 хиляди.

 55. 55 Профил на до алоуууу
  *****
  Неутрално

  И до непремиалните на Гърците ще стигнат, да, и то тях, защото са продънена каца гърците. Тук чакайте същото. В държавата няма пари. Има огромно междуфирмено задлъжняване, икономиката блокира и в един момент като домино ще започнат да фалират фирми. Така, че ако сега данъците, които се събират са малко в бъдеще ще са още по-малко и държавните служители пак трябва по-малко да получават, защото тези, които ги издържат няма да могат да плащат толкова, колкото сега. Беше хубаво по време на тройната коалиция, но тогава се въртяха големи пари от строителството, гастарбайтерите пращаха пари. Сега нито едното, нито другото, а производство нямааа. Тежки години напред, тежки...

 56. 56 Профил на Човек
  *****
  Весело

  До коментар [#42] от "чакай баона":

  Нямам тия връзки , пък и не ми се дават грешни пари , ако ме изгонят от работа ще направя партия, ще се обява за поредният месия и такива като теб ще гласуват масово за мен само че няма да съм бате Бойко а примерно батко Човек.А само как мога да обещавам ..........и обещавам и обещавам.

 57. 57 Профил на Дон Маркиз
  *****
  Неутрално

  Небързайте с коментарийте ББ още нищо не е казал.

 58. 58 Профил на цецка
  *****
  Неутрално

  До коментар [#41] от "Цецо":

  много лесно ще промени очиларката законите за държавния служител, за отбраната и за полицията. Бате Бойко ще го заведе в парламента, леля Цецка ще строи депутатие и ББ ще рече - Казах ! След което Дянков ще напише окръжно до всички касиерки в поделенията и общините и т.н. от 01.04. да удържат поведомост от държавните служители вноските.

 59. 59 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2929 Неутрално

  До коментар [#36] от "Rossy":
  Не смятам, че българина е злобен, но няма равнопоставеност между държавен и частен сектор. Всички са ходили по някакви администрции и знаят какво чудо е. Миналата година отидох да си проверя какви данъци имам да плащам и от трима служители няма кой да ти направи справка. След това попитах за банковата сметка, за да мога да преведа парите, тъй като трябваше да пътувам. Вместо да ми я дадат ме изпратиха къде мога да си я препиша. И всички ти отговарят троснато, като чели си му отишъл в къщата да го безпокоиш.
  А преди някколко месеца в Италия ми се наложи да отида да проверя, че ми бе сбъркано “кодиче фискале“, това е като нашето ЕГН. След това всички документи получих по пощата, за да не се разкарвам отново. Трябва да се има впредвид, че нямам италианско гражданство, а само работя.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 60. 60 Профил на 123
  *****
  Неутрално

  До коментар [#1] от "Арматуриста":

  ти ко разбираш от вноски бе селяндур

 61. 61 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1449 Весело

  До коментар [#44] от "nqma zna4ka koi":

  Ти това същото герберче ли си? Да не си се поболял?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 62. 62 Профил на развяващ кон
  *****
  Неутрално

  До коментар [#11] от ".":

  Ми излизай в частния бизнес, и си вей и ти коня!

 63. 63 Профил на 123
  *****
  Неутрално

  До коментар [#23] от "AModoMio":

  Тъпако ако всички напуснат държавни служби и преминат в частния сектор кой ще ти търпи претенциите като ти трябва административна услуга.ГЛУПАК

 64. 64 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#45] от "ей бреее":

  Ми да намали заплатите. Да не дрънка глупости. Ма как да намали заплатите сега, когато преди два месеца разправяше, че ще цъфнем и от юли може и да се вдигнат? И как през март се издъни бюджет приет през декември. Без да е станало нищо извънредно. Освен крещящия идиотизъм на Дянков. И на вожда му дето все се отмята от думите си.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 65. 65 Профил на Възмутен
  *****
  Гневно

  Идеята била всички да са равни пред закона, ама с някои изключения все пак. Полицаите и военните ако може така да не плащат, щото на Цвецко и Младенов им пари под гъза, все пак тия две групи са въоръжени. Баси ненормалниците в тая държава. Че работата на служителите, които работят в местата за лишаване от свобода например не е ли свързана също с националната сигурност. Айде пуснете всички изверги от панделата, па кажете на Дянков ония, свързаните с националната сигурност да се оправят.

 66. 66 Профил на До Demokrat
  *****
  Весело

  Demokrate, само, че в частния сектор доходите не са ограничени. Частният сектор и в частност банковият например, точно сега в момента на криза, регистрира доста големи печалби - виж за справка анализите във FT и The Economist. Не съм сигурен само дали Дянков ги прави всичките тези неща от простотия или с цел да срути правителството, а може би и изобщо държавата?

 67. 67 Профил на Ники
  *****
  Неутрално

  До коментар [#57] от "Дон Маркиз":
  Коментарът ти е напълно уместен! Всичко тук е предпоследно. А като ревнат и магистратите....Само им кажи, че в МВР и МО ще бъдат освободени от плащане на осигуровки, а те ще трябва да се бръкнат, гледай само какво ще стане.

 68. 68 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2929 Неутрално

  До коментар [#63] от "123":
  Мога да ти заявя, че не са спосонбни да напуснат. Търтеи никой не търпи.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 69. 69 Профил на shumi68
  *****
  Неутрално

  До коментар [#4] от "държавен":

  Докторе ,ти обиждаш човека ,че не ти бил равен ,ама какъв си ти тогава? Доколкото знам доктори на държавна работа са тези в РИОКОЗ (бившото ХЕИ). Пак доколкото знам вас ви мразят много хора ,включително и колегите ви от ИСТИНСКОТО здравеопазване. Първо вземи излекувай (ако можеш) някой болен и тогава се наричай доктор. Щото може да си такъв ,но само по документи!

 70. 70 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#58] от "цецка":

  Ако дотогава Боко-тиквата не се отметне. А и Дянков все още мислел. Което е словоблудство. Мръщене на вежди и мислене са различни неща. та поне да каже за какво прахоса резерва. Вече е под законовия минимум. А на БНБ вярвам повече отколкото на политици.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 71. 71 Профил на Щ.Щ.
  *****
  Неутрално

  "Здравната вноска остава 8% до края на тази седмица, всички държавни служители няма да плащат своята част."
  Това коментира вицепремиерът Дянков.

 72. 72 Профил на aha
  aha
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Дами и Господа държавни служители, Вие по-малко ли се разболявате от нас без-държавните? Вие защо не плащате на държавната каса? Болниците да не би да са безплатни?

 73. 73 Профил на Енергия за космоса
  *****
  Неутрално

  Не сме се научили с това правителство, че думата им не тежи...
  Сега се пеним. А утре пак ново недоносче.

 74. 74 Профил на някой
  *****
  Неутрално

  АЗ съм твърдо ЗА задължителното плащане и от страна на държавните служители,

  ах, мамацата Ви ......., как така аз ще плащам, а Вие няма?!???????

  и на който не му харесва, МОЛЯ да напусне!!!

  БРАВО, САМО така Г-н Дянков, ЯКО ГЪРЧ, ДОКАТО ИМ ДОЙДЕ ЪКЪЛА В ТОПКА

 75. 75 Профил на до Do Demokrat
  *****
  Неутрално

  Банките в щатите правят големи печалби въпреки кризата, защото друг плаща сметката. Фед им дава пари на минимална лихва, а банките я дават на тези, които искат кредити за в пъти по-висока лихва. Е как да не печелиш от това. Част от безплатните пари, които Фед раздава заминаха и на борсата и вдигнаха индексите доста, сега банките могат да осребрят печалбите, а Фед ще получи жълти стотинки от лихвите. Ако в момента нямаше евтини пари тези банки доста зле щяха да са.
  В БГ паралел няма. Евтини пари няма, банките набират ресурс от местния депозитен пазар, а тук лихвите са бомбастични. Повечето БГ банки обявяват по-ниска печалба за 2009 спрямо 2008-ма.

 76. 76 Профил на ицо
  *****
  Неутрално

  Много държавни служители в работно време пишат по форумите! Ааа как може така?

 77. 77 Профил на Clap
  *****
  Гневно

  Малоумно решение!!!

  Като отида в частния сектор кой ще остане на държавна работа???
  Сега условията да работиш в държавната администрация са много лоши, а след мярката не ми се мисли...
  Трябва реформа за повишаване на административния капацитет и увеличавнане на заплатите, за да може в администрацията да има качествени хора.
  За 500 лв няма да си скъсам задника от работа...като ще ме лъжете, че ми плащате аз пък ще ви лъжа, че работя!!!

  Аман от малоумници!

  До коментар [#44] от "nqma zna4ka koi":

  Евала за коментара ти....виждам, че има и по-умни хора тука...

 78. 78 Профил на tutun
  *****
  Неутрално

  До коментар [#41] от "Цецо":

  -" Даде субсидия за тютюн."


  На кой?Аз не съм получил и стотинка.
  (тютюнопроизводител)

 79. 79 Профил на ОРО
  *****
  Неутрално

  Това им е в сърцевината на "служебните задължения" на тях.

 80. 80 Профил на Musashi
  *****
  Неутрално

  "По думите на заместник финансовия министър Владислав Горанов след промяната държавата ще "спести" общо 150 млн. лв. - средствата от осигуровките, които внасяше до момента."

  Държавата ще "спести"?
  Къде държавата ги "внасяше" тези средства, до момента, г-н зам. финансов Министър?
  В някакво частно осигурително дружество ли?

 81. 81 Профил на андреева
  *****
  Неутрално

  Май благодарение на Президента тези ненормалници се осъзнаха и дръпнаха спирачката.

 82. 82 Профил на velizario
  velizario
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Инженер, счетоводител, химик и държавен служител започнали спор чий котарак е най-умен. Инженерът повикал своя котарак:
  - Хикс на квадрат, демонстрирай!.
  Хикс на квадрат се качил на масата, взел хартия и молив и нарисувал кръг, квадрат и триъгълник. Всички се съгласили, че котаракът е много як. Счетоводителят казал на своя котарак:
  - ДДС, демонстрирай!.
  ДДС отишъл в кухнята и се върнал с 12 кюфтета, които подредил в 4 купички по 3 кюфтета в купа. На другите им харесал номерът. Химикът се обърнал към своя любимец:
  - Епруветка, давай!.
  Епруветка донесъл кутия мляко от хладилника и отсипал точно 150 милилитра в една чаша. И другите се впечатлили от тази точна лапа. Накрая дошъл ред на държавния служител. Попитали го:
  - А твоят котарак какво умее?.
  Държавният служител казал:
  - Хрантутник, демонстрация!.
  Хрантутник изял кюфтетата, изпил млякото, препикал чертежа, изнасилил другите три котарака, оплакал се, че го боли гърба, написал жалба срещу лошите условия на труд, изпратил я в службата за предотвратяване на епидемии и си взел болнични за един месец.

 83. 83 Профил на .
  *****
  Неутрално

  До коментар [#18] от "Да":

  Кое точно е справедливо, момче/момиче? Кого съдиш ти? Знаеш ли, че в такъв случай в администрацията, която не е само полиция, ще останат полуграмотни хора? Кой ще стои на подобна заплата?! За всички бивши и уволнени частни служители, които сега се кефят - Дянков съсипва администрацията, утре в нея ще останат неграмотните и когато ви се наложи да се обърнете към нея, ще ви бъдете посрещнати от полуумни, неграмотни хора?! Държава без администрация не може. Сори.

 84. 84 Профил на Така ли?
  *****
  Неутрално

  До коментар [#77] от "Clap":
  Не ни разсмивай. Частника може да фалира всеки момент. И оставаш без работа. Държавното е по-сигурно.

 85. 85 Профил на Наблюдател
  *****
  Весело

  ебаси как са ревнали хрантутниците на държавната хранилка... или е само един с много никове?

 86. 86 Профил на Някой си
  *****
  Неутрално

  Държавните служители не могат да схванат някой прости правила:

  - Без частния сектор - няма заплати и за тях. Т.е. ако бизнеса страда - ще страдат и те. Дали ще е чрез намаляване на заплатите (което е правилното) или през хиперинфлация - те ще страдат.

  - Да си държавен служител не е задължение, а право. Т.е. като не им харесва - да вървят на трудовата борса. Макар, че аз не съм чул някой да търси нискообразовани бюроподпирачи


 87. 87 Профил на Някой си
  *****
  Неутрално

  До коментар [#83] от ". ":

  Ами разумното решение е 50% от държавната администрация да се съкрати и с икономисаните пари да се платят два пъти по високи заплати на останалите, както и силно да се цифровизира цялата работа. Освободените служители - никакви обезщетения - да вървят да си търсят работа според уменията. Ако нямат такива - да мрат.

 88. 88 Профил на Чико
  *****
  Гневно

  .Не мога да разбера що за порода сме хората.Уж сме единствените разумни същества на планетата,а се държим като малоумни.Ето Гърция,намира се прлед фалит,но хиляди вървят по улиците и реват,че им орязват придобивките.Ние също,хиляди са безработни,други хиляди не си получават възнагражденията с месеци,явно страната е в криза,но това не пречи на полицайте да заплашват,а утре ще се присъединят и чиновниците и кой ли не.Масата българи с години търпим една полунегодна полиция,коята си взема рушветите и отделно дели с бандитите,търпим груби и небрежни чиновници,които също си прибират каквото могат да докопат,а на всичко отгоре сме им плащали осигуровките.Та благодарение на кого си спечелихме славата на бандитска и корумпирана страна,Защо се провалихме и с еврофондовете,да не би защото полиция съдебна система,чиновници и др.са служели честно на страната си.Или може би са виновни само политиците,Време е да се вразумим,това е нашата страна ,за мизерния и хал вина всеки има по малко,един защото е крал от еврофондовете,друг защото е лъжесвидетелствувал,трети защото не си е свършил работата,а пети защото си хвърлял боклука през прозореца.Ако имаме малко морал и здрав разум ще споделим лишенията и ще си помогнем да излезем от батака.

 89. 89 Профил на Да
  *****
  Неутрално

  До коментар [#83] от ". ":
  А ти откъде знаеш на частно колко плащат? Те каква сигурност имат? Трябва да плащате данъците и осигуровките както всички останали! Държавата може да играе със заплатите ви. НО ПЛАЩАЙТЕ КАТО ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ.

 90. 90 Профил на this is it
  this is it
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Всичко това е добре. Но не съм съгласна полицаите и воените да имат компенсации, защото били слуьили в нац. сигурснот...абе ей, пак давате назад при първия организиран протест. Правете реформи. Заложете си тъпите рейтинги и започнете това, което отдавна трябваше да бъде стартирано.
  И ако за някого има преференции сред държавните служители, то това не трябва да е В МВР И МО, а при учителите, лекарите....
  Баси как почнах да се нервя вече на ББ и сие.

  Имаше един, който си заложи рейтинга заради реформите. Учете се от него.

 91. 91 Профил на Инфо
  *****
  Неутрално

  "През април германското правителство замисля да наложи нов налог върху банките, "за да участва финансовият сектор със свой дял в разходите от кризата"..........

 92. 92 Профил на do 4oveka
  *****
  Неутрално

  До коментар [#48] от "Човек":

  Човече закона е един а кой ни
  управлява.Защо ли мътят водата.

 93. 93 Профил на Ивайло
  Ивайло
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз съм държавен служител и съм съгласен да си плащам цялата здравна вноска, но ще искам следното:
  1.Средствата да ми се натрупва по лична сметка и да мога да прехвърлям натрупаната сума когато и на когото си поискам.
  2.Средствата, с които се издържат НЗОК и всички свързани с нея структури да се превеждат на социално слаби и безработни.
  3.Пари от личните сметки да могат да теглят само лицензирани болнични заведения.
  Толкова ли е сложна реформата, че не искат да я направят.

 94. 94 Профил на тъй ще е
  *****
  Неутрално

  До коментар [#76] от "ицо":

  още повече ще стават държавните служители, които пишат по форумите. От първи април вече само това ще работим, а вие си чакайте за административните услуги. да ви ги направят Дянков и Бойко.

 95. 95 Профил на do 4ovek
  *****
  Неутрално

  До коментар [#56] от "Човек":

  Да ама НЕ. Не си "мутра".

 96. 96 Профил на Clap
  *****
  Неутрално

  До коментар [#84] от "Така ли?":

  тъпако! достатъчно акъл имам за да не влезна във фирма, която ще фалира, но ти като отидеш след това на гишето и те посрещне малоумен ще се осъзнаеш...

 97. 97 Профил на r
  *****
  Неутрално

  Да уточним за вечно неразбралите: в бюджетния (публичния) сектор работят около, примерно, 400 000 души. От тях около 150 000 души са т.нар. "държавни служители" и САМО ТЕ не плащат осигуровки! Вярно, по силата на Закон за държавния служител, но кой е казал, че като е по закон е справедливо? Депутатските заплати също се повишават непрестанно, на всеки три месеца - и пак по закон! За да е всичко цивилизовано - променете законите, и единия, и другия! Защото сега какво е - държавните въобще не плащат осигуровки, частните по правило не плащат пълния размер осигуровки, и пак кои са единствено изрядните платци - ония нещастници от бюджетната сфера, на които преди да им се плати, им се правят пълните удръжки! Защо? Най-добре да има един закон за заплати в бюджетната сфера и да се формират с коефициент, например, спрямо минималната - според длъжността, образованието, отговорността, изборността и пр. И всички да се осигуряват! На чистачката - 240 лв., на експерта 5х240=1200 лв., на депутата 10х240=2400 лв. И ето ви справедливост!

 98. 98 Профил на Нашата мама да...
  *****
  Неутрално

  Държавните служители са най знаещите и най можещите. Според тях. След като е така да напуснат работата си. Да станата от държавните столове и да стоят прави пред вратите на Бюрата по труда. Там заедно с мангалите.
  Те знаят, че има и друг изход. Да направят собствен бизнес. Но те не знаят, че тогава ще си плащат заплати и 100 % осигуровки, дори на най ниския праг. Не дай Боже да имат и наети работници. Много късно ще разберат, че по добре да работят за 300 лева отколкото да се репчат.
  Аз бях един от тях. И много бързо ми стана ясно за какво става дума. Колеги повярвайте ми, че изобщо не сте готови за частен бизнес, особено сега и при сегашното правителство.

 99. 99 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  Не, според мен и ще се внася здр. осигуряване от държавните служители, и вноската ще стане 10 % за частния сектор.

  Почакайте да се събудят още две сутрини.

 100. 100 Профил на Тони
  *****
  Неутрално

  До коментар [#44] от "nqma zna4ka koi":
  Ти пък си сменяш мнението през пет минути. Като ти снесат в медиите някое мъдро решение на правителството, започваш да мучиш от радост - "Браво, започва се, обнадеждаваща новина" и пр. шменти - капели. Като я осмислиш с втория си акъл и видиш, че всъщност пак става дума за съдиране на кожи, почваш да се "разстройваш". Ей такива откачени хора избраха Борисов за премиер.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK