Здравната вноска остава 8%, всички държавни служители ще плащат своята част

Здравната вноска остава 8%, всички държавни служители ще плащат своята част

© Анелия НиколоваПравителството ще отмени постановлението си за увеличение на здравната вноска на 10% от заплата от 1 април само за частния сектор. След обсъждане през уикенда управляващите приели идеята на вицепремиера Симеон Дянков, лансирана в парламента в четвъртък, осигуровката за медицинска помощ да не се увеличава, но за сметка на това от заплатите на всички държавни служители да се удържат социални и здравни осигуровки, както и на всички останали работещи. В случая със здравната вноска съотношението работодател - служител е 60/40.


Това съобщи вицепремиерът Дянков, който освен това начерта график за приемане на текстовете, който предполага до 1 април парламентът да е гласувал промяната. По-късно през деня премиерът Бойко Борисов обеща компенсации, когато държавата "тръгне нагоре".


Става въпрос за общо 150 хил. държавни служители от централната и общинска администрация, магистратите, военните, полицаите и работещите в местата за лишаване от свобода. По думите на заместник финансовия министър Владислав Горанов след промяната държавата ще "спести" общо 150 млн. лв. - средствата от осигуровките, които внасяше до момента.
"Това не е само финансова мярка за намиране на нов източник на приходи. Темата тук е равенството пред закона", коментира Дянков.


Изключение от правилото ще има. "Говорихме с министър Цветан Цветанов да се намери допълнителен начин за стимулиране на служителите в системата на МВР", каза Дянков. През последните дни полицаите заплашиха с протести, ако трябва да плащат и осигуровки. Имаше идея те и военните да бъдат "освободени", тъй като са част от системата за национална сигурност. Вицепремиерът обаче не обяви какви допълнителни стимули ще се търсят за полицаите.


Евентуално увеличаване на средствата, които здравната каса плаща за медицински услуги, ще има към средата на годината. Дотогава трябва да се направи анализ дали парите отиват по предназначение за по-качествена услуга и да се спрат всичките течове от системата, каза Дянков.


В сряда премиерът и финансовият министър ще представят на поредната си среща с представителите на съсловните организации на лекарите и експерти в здравната сфера анализ на Агенцията за икономически анализи и прогнози за цените и остойностяването на здравните услуги. До момента всички участници на пазара на медицински услуги, включително и ръководствата на здравната каса, коментираха, че при този брой лечебни заведения, заболеваемостта и средства в бюджета на здравната каса цените на прегледите и клиничните пътеки (по които се плаща лечението в болница) покриват средно 70% от реалната себестойност на услугата.


Вицепремиерът Дянков обаче не конкретизира колко средства са нужни за нереформираната здравна система в този й вид. Месечните разходи на Националната здравноосигурителна каса са около 160 млн. лв.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK