Близо 90 лв. средно ще дават държавните служители за осигуровки

Близо 90 лв. средно ще дават държавните служители за осигуровки

© Юлия ЛазароваС близо 90 лв. ще намалее нетната средна заплата на държавните служители, ако се осигуряват за своя сметка за здраве, пенсия, безработица и за фонд "Общо заболяване и майчинство". Това показва сметката по данни на Националния статистически институт за средната заплата в обществения сектор, която за четвъртото тримесечие на 2009 г. е 733 лв. В момента държавата покрива осигурителните плащания на държавните служители, полицаите, военните и съдиите с трансфер към съответния осигурителен фонд.


По-рано днес министърът на финансите Симеон Дянков съобщи, че правителството ще отмени приетото на 10 март постановление за увеличение на здравната вноска на 10% от заплата от 1 април само за частния сектор. За сметка на това управляващите са приели идеята държавните служители да плащат социални и здравни вноски за своя сметка, а не те да бъдат покривани със субсидия от държавата.


Сумарно за осигуровките заетите в публични сектор ще трябва да плащат от заплата си 7.1% за фонд "Пенсии", 3.2 за здравеопазване, 1.4% за фонд "Общо заболяване и майчинство" и 0.4% за безработица. Сумарно процентът става 12.1 на сто - колкото в момента плащат работещите в частния сектор. Така, ако съответният държавен служител получава брутна заплата 733 лв., след плащането на осигуровки ще му останат 644.31 лв. преди данъчно облагане.


В съдебната система, където средното възнаграждение е доста по-високо - 1900 лв., доходите ще намалеят средно с 229.9 лв. В изчисленията не са включени т.нар. класове за прослужено време.

Коментари (160)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Частник
  *****
  Весело

  Муа-ха-ха-ха-ха
  Буа-ха-ха-ха-ха

 2. 2 Профил на nd odkf
  *****
  Неутрално
 3. 3 Профил на croko
  *****
  Весело

  И сега ще видите усвояване на европроекти на кукуво лято
  Никой няма да работи по-добре за по-малко пари

 4. 4 Профил на abv
  *****
  Неутрално

  За сметка на това управляващите са приели идеята държавните служители да плащат социални и здравно вноски за своя сметка, а не те да бъдат покривани със субсидия от държавата.
  --------------------------------------------
  Я, то не става въпрос само за ЗОВ, а и за социални осигуровки!
  Браво! Хайде и бюджетните лапачи да усетят жегата зад ъгъла.
  Добро начало! А сега и 30-тина процента съкращения и драстично орязване на субсидиите на БНТ, БНР, БАН и т.н.
  На който не му харесва, да напуска. Но надали ще има желаещи!

 5. 5 Профил на Kokи
  *****
  Неутрално

  Мдааа, ДОСЕГА ТЕ СИ ПОЛУЧАВАХА ТЕЗИ 90лв., А АЗ ГИ ОСИГУРЯВАХ ЗДРАВНО И ПРОЧИЕ, ЗАЩОТО ТАКА МИ БЕ КЕФ, АМА ВЕЧЕ НЕИСКАМ! ПРОБЛЕМ????!

 6. 6 Профил на биби
  *****
  Неутрално

  държава-мащеха. до къде ще докарате нещата? нещастни гастрольори

 7. 7 Профил на MITAKA
  MITAKA
  Рейтинг: 8 Гневно

  Малко са.По цял ден, си бъркат в носа и си лакирват ноктите.Нищо не работят.

 8. 8 Профил на 860 милиона
  *****
  Весело

  Резервът на Здравната каса от 860 млн. лв. е заложен през септември 2009 г. в Международния валутен фонд (МВФ). Целта на финансовата операция, съчинена най-вероятно от министър Симеон Дянков, е в БНБ да бъдат влети 40 млн. лв. от лихва върху въпросната сума. Падежът по депозита е на 30 април 2010 г.

  На 31 юли 2009 г. България има сметка от 4 247 105 специални права на тираж (СПТ) - специфична валутна единица, чийто курс се определя от МВФ. На 31 август 2009 г. страната ни вече има на сметката си 478 845 705 СПТ, а месец по-късно те са 615 134 807 СПТ.

  Специалните права на тираж са създадени през 1969 г. като безналични международни резервни активи, разпределени между членовете на МВФ, пропорционално на вноските им, за допълване на съществуващите резервни активи, както и за диверсифициране на валутните резерви. Всяка страна-членка на МВФ има специална сметка, по която са записани разпределените й СПТ. В момента България има дял в капитала на МВФ от 640,2 млн. специални права на тираж.

  “На срещата на държавните и правителствени ръководители на страните от Г-20, състояла се на 2 април 2009 г., като част от мерките за преодоляване на последствията от световната финансова и икономическа криза беше взето решение за разпределение на СПТ в размер на 250 млрд. щатски долара между страните-членки на МВФ. Това дава право на всяка от тях да придобие СПТ в размер до 75% от квотата си в МВФ”, е съобщил пресцентърът на БНБ.
  В съответствие с това решение на 7 август 2009 г. с мнозинство от 85% от гласовете на страните-членки в МВФ бордът на управителите на фонда е одобрил резолюция за общото разпределение на СПТ. Управителят на БНБ в качеството му на Управител за България в МВФ, е гласувал в подкрепа на резолюцията, изразявайки съвместната позиция на правителството и централната банка.
  В съобщения на БНБ се казва, че на 28 август 2009 г. Република България е получила 474 586 534 млн. специални права на тираж от МВФ. С тях се увеличават международните валутни резерви на БНБ. На 9 септември 2009 г. на България са предоставени от МВФ още 136.3 млн. СПТ, съобщават от БНБ.
  Предишният финансов министър Пламен Орешарски е обединил в една сметка в БНБ всички резерви и остатъци от предвидени разходи в различните сектори в държавата, включително и резервът на НЗОК. Това улеснява прехвърлянето на част от тези средства по други сметки.

  “Правителството е длъжно да отговори вярно ли е, че на 31 август 2009 г. Министерският съвет е взел решение, което не е публикувано, да купи от Международния валутен фонд 474 586 534 специални права на тираж. На 9 септември е взето второ такова решение от кабинета за купуването на 136.3 млн. СПТ. Вярно ли е, че за целта като гарантиран залог са послужили парите от резерва на НЗОК?

  Как Министерският съвет се разпорежда с пари, които Народното събрание е определило за здравеопазване? Защо България, която по думите на премиера се намира в най-дълбоката си криза от войната насам, е станала донор на Международния валутен фонд? Прокуратурата, ако е на мястото си да упражнява общ надзор, също е длъжна да провери това”, допълни д-р Кацаров.

  Бюджетът на НЗОК за 2010 г. е приет с излишък от 829 милиона лв., при 8% здравна вноска, а по данни на правителството увеличението на здравната вноска ще донесе още 300 милиона лв. на бюджета на НЗОК. “Защо тогава след като може спокойно да се отблокират 300 млн. лв. от резерва на Здравната каса и пак да останат 560 млн. лв. в него, или просто да се намали излишъкът за тази година от 829 на 529 млн. лв., премиерът Борисов решава да вдига здравните вноски от 1 април? Достоверното обяснение е, че тези пари ги няма”, коментира д-р Кацаров.

  “Това по 1,38 курс долар/лев прави 848 886 033 лв., колкото е резервът на НЗОК в края на 2009 г. Министър Дянков ги е заложил пред МВФ предварително и затова Здравната каса не можа да плати на лекарите и болниците за ноември и декември 2009 г. Това е причината сега панически да търси начини да набави пари за здравната система и да иска увеличаване на вноската с 2% от 1 април 2010 г., тъй като финансовото министерство отново няма да има средства да плати на медиците за извършената дейност”, обяснява д-р С. Кацаров.


  Д-р Стойчо Кацаров
  www.glasove.com

 9. 9 Профил на сѝдх
  *****
  Неутрално

  Тоя дянков да вземе да се самоубие!!!

 10. 10 Профил на един
  *****
  Неутрално

  тогава да не ме карат да попълвам декларации за конфликт на интереси , да не си декларирам доходите пред сметната палата , да имам право на синдикат , да имам право на стачка, да не се явявам на конкурси за заемане на длъжност , да отпадне замразяването на заплатата, да имам право на бонуси и премии и изобщо да отпаднат всички рестрикции предвидени в различни нормативни актове по повод на държавната служба. Това ще ни изравни като работници със всички. А

 11. 11 Профил на вай-вай-вай
  *****
  Неутрално

  До държавните служители:
  Работодателя ви - държавата - няма пари. Трябва или да ви намали заплатите или да вземе от всички останали и да ви ги запази. Така е с много държави, вкл. и в ЕС (!!!) в момента. Публичните разходи се намаляват. Ако си мислите, че в частния бизнес е по-добре - грешите. Там има съкращения, и сериозни намаления. След като нещата се оправят, отново ще ви вдигнат заплатите.

 12. 12 Профил на +/-
  *****
  Весело

  Ами сега ако почнат да напускат, по един, по двама.

 13. 13 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2309 Неутрално

  До коментар [#3] от "croko":

  Ще работят и още как. Стига министрите експерти да приложат практиките от частните фирми и свият админстрацията до необходимия брой компетентни хора.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 14. 14 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Ами удачно време за този ход, никой чиновник няма да рискува да напусне държавната работа, защото в момента работа няма

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 15. 15 Профил на topor
  *****
  Весело

  Един, няма проблем. Никой нищо няма да те кара. Частият сектор е необятен! Чака те да си реализираш уникалните способности в условията на свободна и почтена конкуренция!

 16. 16 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#3] от "croko":

  Вие и сега не работите бре. Кво се хмундрите? Отивайте в частните фирми да ви научат на бачкане мързеливци такива. Всички сте парашутисти спуснати отгоре. Говорите два езика на ама друг път.

 17. 17 Профил на jjjj
  *****
  Неутрално

  не злорадствайте ,сега на "бизнеса" му е бедна фантазията какво ще му се случи , както казват мъжете ходили в казарма , най- големия х.. е да те гонят по устав , сега ще започне едно прилагане на закони и наредби , едни точици и запетайки ще се четат....

 18. 18 Профил на минчо
  *****
  Неутрално

  Е и какво си мислите, че като му вземат на някого 90 лева и той ще благодари и ще седне да работи съвестно. Ако знаеги какви ядове ще се отворят и какви каши ще станат с пенсии с осугуровки с дела с всичко което зависи от озлобения чиновник. Маика ни жална.

 19. 19 Профил на куре
  *****
  Весело

  До коментар [#11] от "вай-вай-вай":

  надай се куре на пияна жена.....

 20. 20 Профил на ехоу
  *****
  Неутрално

  сега се самоосигурявам на минималната сума от 420 лева и всички разходи са ми около 125 лева. Смятам че това трябва да е и минималната сума която да плаща държавен служител.

  В противен случай възниква въпроса защо съм рекетиран?

 21. 21 Профил на !!!
  *****
  Неутрално

  Всички държавни служители ще си стоят на местата ако ще и 200лв да им събират
  За тях няма място в бизнеса .Бизнеса не дава заплата за нищоправене и пиене на кафенца по цял ден
  Които се чувства кадърен нека си направи фирма - не ви стидка нали >?????????

 22. 22 Профил на Бил Гейтс
  *****
  Весело

  държавните служители да си признаят че поне 60% от времето са в среща или блъскат пасианси.

 23. 23 Профил на бизнесмен
  *****
  Неутрално

  Радват се от бизнеса ,защо, ами нали те са най-често при чиновниците за услуги. Мислят ли че чиновниците кротко ще понесат това. Едвали. Чиновническата душичка може да измисли хиляди вариянти законно да те разкарва 20 дни за една бележчица

 24. 24 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 974 Весело

  Браво - тъпотията е нелечима! Какво ще спечелите тези, които се радвате на намалението на работните заплати! НИЩО! Единственото, което се знае е, че ще останем страната с най-много болници в Европа! Е това е гордост! Все пак други не могат да си го позволят, но ние можем! Разбира се, необяснимата радост, че на съседа му гори плевнята не е странна по нашите ширини, а нещо напълно нормално. Прочитайки мненията виждам, че това дори е преобладаващото мнение! Хората не искат реформи, а просто на другите да им е гадно... Просто съм отвратен и погнусен! Комунизма необратимо е увредил българската нация!

 25. 25 Профил на Истината?
  *****
  Неутрално

  До един 10 и 17

  Като не ви харесва напуснете. Щом сте толкова кадърни ще успеете и в частния бизнес.
  Ама там се работи, а не само да клюкарствате зад гишетата и да се правите на господ пред бабичките.

 26. 26 Профил на 112
  *****
  Неутрално

  Сега и държавния чиновник да застане до частника в борбата с лекарската мафия и задължителните осигуровки.

 27. 27 Профил на ггг
  *****
  Неутрално

  До коментар [#21] от "!!!":
  да си направя ,ама закона не ми позволява
  май и нашите права са нарушени

 28. 28 Профил на Хммм
  *****
  Весело

  ЕЙ, държавните чиновнички, стига плескахте минуси, а станете и се разходете, че както сте надули климатиците ще стане ошав!

 29. 29 Профил на Alex
  *****
  Неутрално

  Фантазия просто. Вече взимам колосалната сума от около 360 лева след облагане. Някакси може да го докарам до 400 с % прослужено време. Но пък за да ги взимам се наложи да изкарам тристепенен конкурс(с още стотина кандидати за места по-малко от пръстите на двете ръце) и да отговарям на страница и кусур изисквания и да ме мотаят три месеца докато сколасат да ме назначат.
  Ама хич и не чакайте административни услуги да ви кажа. Такваз хубава библиотека имам за която все не ми остава време. Ей сега ще си чета(и оцветявам) книжките в работно време и ще разнообразявам с ровене из jobs.bg и подобни. А може и да ида да питам хората за които работех докато бях докторант дали пак не им се е отворило нещо еднократно за свършване.
  А ако на някой му е необходима някаква административна услуга - да отичка бързинко при човечето с големите цайси и да му се примоли много, белким го чуе.

 30. 30 Профил на Бря ами сега ....
  *****
  Любопитно

  Ха така и сега какво ще правят държавните хрантутници ?
  Да видим кой ще напусне

 31. 31 Профил на мъдрец
  *****
  Весело

  Зарадвал се Иванчо когато разбрал,че цената на ракията се е вдигнала и като си дошъл татко му вечерта радостно го уведомил за обстоятелството като го попитал, значи ли томва,че от днес тати ще пие по-малко. А баща му отговорил- Не, това значи,че Вие ще ядете по-малко.

 32. 32 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Крайно време беше, дано го въведат!
  И по- добре так,р отколкото да се намалят заплатите в публичната сфера.
  Сега ако и реформират из основи държавната администрация и служби, еххххххххх

 33. 33 Профил на Равенство
  *****
  Неутрално

  60 000 милиционера защо трябва да ги компенсираме с допълнително възнаграждение заради осигуровките???
  Те с какво са повече от мен?
  Ааааа да - сетих се - по прости са!!!
  И да кажа - не злобея и не се подигравам.
  Искам всички да сме равни!!!

 34. 34 Профил на 555
  *****
  Неутрално

  Защо не се замислите,дали не ни разделят за пореден път по групи та да е по-лесно да ни смачкат всичките.

 35. 35 Профил на Ха, ха
  *****
  Неутрално

  Досега ги осигуряваше не държавата, а ние от частния сектор.

 36. 36 Профил на АЗъ
  *****
  Неутрално

  До коментар [#24] от "nqma zna4ka koi":

  абсолютно прав си...
  притеснява ме това, че за хората е по-добре другите да са зле без да осъзнават факта, че всичко случващо ще рефлектира и върху тях...

 37. 37 Профил на Alex
  *****
  Неутрално

  "Те с какво са повече от мен?"
  Полицаите ли?
  С доста. Примерно с това, че някои от тях не си виждат семействата с дни и вечерно време докато ти кротинко си седиш вкъщи скитосват по улиците и дебнат да не дойде случайно някой да ти направи нещо грозно.

 38. 38 Профил на хахаха
  *****
  Неутрално

  До коментар [#30] от "Бря ами сега ....":

  не е необходимо да напускам като държавен. Ама сега ти ще чакаш да ти обърна внимание и като дойдеш за административна услуга ще почакаш. Доста ще почакаш обаче, бедна ти е фантазията колщко ще чакаш. А пиричини винаги ще има - я запетайката си пропуснал, я в обедната почивка си дошъл, я ксерокопието си направил нечетливо.
  Ха,ха,ха,ха,радвайте се завистници, ама утре вие ще клекнете пред мен. Имате да се олите на онуй очилатото да ми върне осигуровките. Ха,хах,хах,хах,хах,

 39. 39 Профил на лаик
  *****
  Неутрално

  Не тая злоба към никого от държавните,предполагам че няма да им е лесно занапред,но ако искаме да сме държава,законите трябва да са еднакви за всички .

 40. 40 Профил на дядка
  *****
  Весело

  90 лева?!

  Ха, мчи то не е много ве!

  Я глейте един едноличен търговец кво дава:
  1. Около 235 лева за да са осигурява пенсионно и здравно (връз минимално допустимото месечно възнаграждение от май 480 лева).
  2. 15% връз печалбата си, за разлика от "корпорациите" (драх ти лафо), дето дават само по 10%.

  Я не се занасяйте, дупе знае и две, и двеста, дайте да вадим държавката от гириза, дето заплашва да я погълне. Няма да трае вечно, я!

  Че иначе децата ни лошо ги чака.

  Бачкане муй майкята, бачканеееееееееее!

 41. 41 Профил на Езоп
  *****
  Неутрално

  Щом безработните са длъжни да намират пари и да се осигуряват, редно е и държавните служтели да правят това.

 42. 42 Профил на хи,хи
  *****
  Неутрално

  До коментар [#35] от "Ха, ха":

  дрън,дрън, единственото което си правил досега е било да криеш доходи. А държавните в НАП те проверяваха и те глобяваха за това.
  Всеки държавен служител преди да стане такъв му е намалена заплатата с процента на осигуровките, за да не му се вдигне дохода. Сега следва Дянков отново да повишщи заплатите с процента на осигуровките.
  питам синдикатите - няма закон, дори и в българия, по силата на който еднолично и едностранноо да се променя размера на работната заплата. Някой попита ли синдикатите ? Някой проведе ли преговори дали са съгласни ? Някой промени ли закона за държавния служител ?

 43. 43 Профил на self-made man
  *****
  Неутрално

  Дневник, статута на магистратите не е уреден в Закона за държавния служител,а в Закона за съдебната власт. Промени, регламентиращи това,че държавните служители ще плащат здравни и социални осигуровки, ще се правят в ЗДС, но не и в Закона за съдебната власт,т.е. магистратите няма да имат намаления на заплатите.

 44. 44 Профил на ?
  *****
  Неутрално

  До коментар [#37] от "Alex":

  Де да беше прав - не дебнат бандитите, а вардят кафенетата като някой от тях и консумират безплатно.
  Разбира се, не всички полицаи са такива.
  Но не са много хората, които да кажат, че са доволни от съдействието и работата на полицията.
  Пробвал ли си да се обадиш на 112 за проблем, който не е убийство, за да чуеш коментарите на някой чичак с пагони, след като те прехвърлят?

 45. 45 Профил на Alex
  *****
  Неутрално

  Пробвал ли си да се обадиш на 112 за проблем, който не е убийство,

  Уви налагало ми се е. И доста бързо свършиха работа

 46. 46 Профил на ,,,,,,
  *****
  Неутрално

  Сега ще ни карат да чакаме по гишета и ще се правят на важни - глупости При едно оплакване и то в писмен вид -веднага изхвърчат от работа , така че да не ми се правят .Понеже цял живот са били мижитурки и се страхуват да поемат живота си в ръце , сега просто ще си вършат работата защото иначе ще останат и без нея а вече повечето не са първа младост - така че спокоино! Ха някои е посмял да ме разкатава , ха съм пратил адвоката на фирмата ...

 47. 47 Профил на той
  *****
  Неутрално

  Одобрението ми към работата на тва момче Дянков е правопропорционално на мръсната работа която върши.

 48. 48 Профил на хайде оплачи се
  *****
  Неутрално

  До коментар [#46] от ",,,,,,":

  ха,ха,ха,хо,хо,хо, хайде ела и се оплачи, че съм те карал да чакаш пред гишето ? Хайде ,де ! Посерко смотан, знаеш ли че документите ти мога и 10 пъти да ги върна за нередности и накрая като те стъжня, да не спечелиш ни субсидия, ни проект
  Ха,ха,ха, хвалипръцкото, хайде ела на гишето и се оплачи, де 1 И не забравяй, че и началника ми е държавен и на него повече от 90 лева му бъркат в джоба.
  Боже, колко простотия, щял да се оплаче, ха,ха,хах,хах,хах,.....

 49. 49 Профил на Alex
  *****
  Неутрално

  Ха някои е посмял да ме разкатава , ха съм пратил адвоката на фирмата
  Най-обичам да разтакавам адвокат. Мед ми капе на сърце просто. Особено ако е някой намахан

 50. 50 Профил на строг, но справедлив, но строг
  *****
  Весело

  Съвсем добронамерено съветвам държавните хрантутници, които се готвят да бойкотират (още повече от досега) - не се подритвайте трудовите книжки, а и здравните такива. Предупредени сте!

 51. 51 Профил на ами как
  *****
  Неутрално

  До коментар [#43] от "self-made man":

  ами тогава как Дянков и ББ ще ги накарат и магистратите да си плащат осигуровките. Или накрая само за държавните служители ще остане промяната и на Дянков 35 000 човека ще му пълнят бюджета. Егати извращението

 52. 52 Профил на abv
  *****
  Неутрално

  За тези, които твърдят, че служителите на бюджетна издръжка(не само държавните) нещо работят, ще дам няколко сравнения:
  В НАПИ "работят" над 2000 души. Не строят, не поддържат пътища. Единствената им работа е да организират търгове. Дори не следят за изпълнението, за това пак организират търгове - за строителен надзор. Как пък организират тези търгове е друга тема. Но при бюджет за 2010г. от 130 млн. лв. за издръжка на персонала(заплати, осигуровки, режиини, капиталови разходи...най-малко 1000 лв. на човек), т.е. за организиране на търгове за разграбване на този бюджет, отиват 2000х1000х12=24 млн. лв., т.е. почти 20%.
  БНТ - пак 2000 души. В Нова и БТВ - по 250. Субсидия - над 60 млн. Рейтинг - никакъв.
  БНР - над 1000 души, 55 млн. субсидия. Дарик - 60 души. Рейтинг - несравним.
  Информационно обслужване - над 2000 души. Нямат една поръчка от външна фирма. А над 80% от дейността превъзлагат на подизпълнители. По какви критерии - ами по рушвета.
  БАН - 8000 души. Поне половината не са хуманитарни.
  А да кажат какво правят
  Институт по електроника, по компютърни системи, по информ. технологии,
  Лаборатории по нови енергиини източници, по комп. вирусология...да не изброявам.
  А пълния абсурд - Лаборатория по оптичен запис!!!! Тия изследват явно СД записвачката.
  Има още стотици такива примери.
  На армия от безделници и бездарници, самообявили се за свещени крави. Които хрантутим без абсолютно никаква полза. Ако утре ги закрият никой няма и да разбере.
  Драстични мерки са нужни. Веднага!!!

 53. 53 Профил на РЕАЛИСТ
  *****
  Гневно

  Жена ми е държавен служител но мога обективно да кажа че държавните служители са Претрупани с работа през последните 2-3 години. Оставането след работно време и/или работа през уикенда е практика, командировъчни нямаше половин година (не че ги забавят - просто няма), заплатите са практически непроменени от 2 години и за старши експерт са средно под 500лв нето, с всички допълнителни (редки) бонуси.
  Можем да си позволим жена ми да работи за удоволствие (щото съществени пари на практика няма) - тя си обича работата много - но принципно, за вложеният труд като количество и качество, това което държавата дава е ПОДИГРАВКА.
  И сега вместо да привлекат още кадърни хора като направят заплатите мин 1000лв, нека не са 1000евро като в Гърция, тези сдуханяци намалят и без това мизерните заплати. С подобна политика и малкото ентусиасиазъм ще изчезне и всеки просто ще си стои бездейно и то с чиста съвест, защото държавните заплати отдавна не са пари отговарящи на работата, а за социална помощ или за хоби.
  Такава безумна идея е престъпление към държавата и обида за хората !!!

 54. 54 Профил на строг,строг,строг
  *****
  Неутрално

  До коментар [#50] от "строг, но справедлив, но строг":

  о.ооо, предупредени сме ! Ами нали после като ни изхвърлите, ще идем в частния сектор ? Или ви хвана страх, че като идем там ще ви изместим, че сме по-кадърни ?

 55. 55 Профил на madmartigan
  madmartigan
  Рейтинг: 237 Неутрално

  А съкращения в бюджетната сфера - кога?

  Manager of Life, The Universe and Everything
 56. 56 Профил на ВТОРИ
  *****
  Неутрално

  До коментар [#10] от "един":

  Ревльо, като не ти харесва марш на борсата и успех с търсенето на работа.

 57. 57 Профил на блажени са верующите
  *****
  Неутрално

  "Сега ще ни карат да чакаме по гишета и ще се правят на важни - глупости При едно оплакване и то в писмен вид -веднага изхвърчат от работа , така че да не ми се правят
  Ха някои е посмял да ме разкатава , ха съм пратил адвоката на фирмата ... "
  боже, и това момченце си вярва, божееееее. Май скоро не е идвало на гише.

 58. 58 Профил на Държавен служител
  *****
  Неутрално

  Не злорадствайте олигофрени! Ако можеше без държавни служители, първо американците щяха да ги махнат. Сега елате Гербери (лесно ще ви познаем-вие сте безмозъчни) да ви обслужим.
  И Дянков да предвиди 20 милиона за предсрочни избори!

 59. 59 Профил на Да бе
  *****
  Неутрално

  До коментар [#37] от "Alex":

  Много знаеш. Хора от частния сектор също не виждат семействата си по цели седмици. Говоря за провинцията. Всичко е изнесено по големите градове.

 60. 60 Профил на МБМД
  *****
  Неутрално

  с това решение на Дянков ГЕРБ си подписаха смъртната присъда на изборите. Хайде ББ да я подава тази оставка и да отиваме на избори, да видим процентите за ГЕРБ.- сред военни, полицаи и държавни служители

 61. 61 Профил на уттрепа ме
  *****
  Весело

  До коментар [#48] от "хайде оплачи се":

  направо ме утрепа !
  със сълзи се смях.

  я го питай на кой ще се оплаче оня недоволния ?!

 62. 62 Профил на .
  *****
  Неутрално

  До 48 хайде оплачи се

  Ще се оплача. А пък като видя, че и началника ти е като тебе и няма ефект има и други начини. И тогава няма да ти е толкова весело защото ще боли. И следващия път като ме видиш зад гишето ръчичките ти ще треперят.

 63. 63 Профил на self-made man до №51
  *****
  Неутрално

  Ами, няма да ги накарат! Вероятността магистратите да започнат да плащат здравни и осигурителни вноски е толкова голяма колкото бе вероятността да не получат премии по Коледа, т.е. равна е на нула.

 64. 64 Профил на ***
  *****
  Неутрално

  Крайно време е държавните служители да се осигуряват равнопоставено с останалите.

 65. 65 Профил на въпрос
  *****
  Неутрално

  Ей, държавни служители! Сега не е ли време за работа! Кво правите тук, пчелички неуморни?!

 66. 66 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2309 Неутрално

  До коментар [#29] от "Alex":

  Първо, никой не се кефи, че държавните служители ще пполучават реално по-ниски заплати. Обаче трябва да се махнат тези за които тук най-много се пише - пиещите кафе и ровещите из интернет. Тогава за хора като теб ще има смислена работа и по - добра заплата. Това обаче големите началници трябва да го направят без са се съобразяват с парашутистите. Една от идеите е (не е моя) - Уволняват се всички началници. Преструктурират се администрациите и се обявява конкурс за началници, който се извършва от външна фирма за Човешки Ресурси, която не е работила в БГ. Оттам нататък нещата си идват на мястото

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 67. 67 Профил на Ж.Желев jelev1@abv.bg
  *****
  Неутрално

  А ТАКА.Сега и да вземат да ги лустросат.

 68. 68 Профил на отговор
  *****
  Неутрално

  До коментар [#65] от "въпрос":

  ами работим, ве, бате ! Работим като държавни служители на които вече Дянков иска осигуровките и им намали заплатите средно с 90 лева.
  Ние бате вече така ще работим. При всеки удобен миг - скатавка, при всеки удобен човек - рушвет. Нали требе да си избием 90 лева осигуровки, значи следва за 90 лева по-малко да работим

 69. 69 Профил на Alex
  *****
  Неутрално

  "Хора от частния сектор също не виждат семействата си по цели седмици."
  Само дето повечето от тия за които ми говориш в 20.00 са пред телевизора в градското си жилище или в кръчмата на село, а не мръзнат някъде в патрулката и не им се налага да се занимават с разнообразни дебили и измет.
  Ама нищо де, следващия път като ви награби някой да ви обира, млати, убива, "уважава"(няколко пъти), сетете се че ви е много кофти дето полицаите е трябвало да бъдат компенсирани заради приумиците на нещото Флик

 70. 70 Профил на NoFarmers
  *****
  Неутрално

  Държавните служители са новите български фермери. Само че работят онлайн. Мин. на земеделието да им отпусне субсидии за единица обработваема площ във Фейсбук!!

 71. 71 Профил на хайде оплачи се
  *****
  Неутрално

  До коментар [#62] от ".":

  ха,ха,ха,ха,ха,уха,ухаха,ухах,ухаа,охохохохохохо
  хайде, чекам да се оплачеш. ЖОт мен и от началника. Хахахахахахахах

 72. 72 Профил на Чиновник
  *****
  Неутрално

  До коментар [#23] от "бизнесмен":

  Новите условия поставят на равни начала държавната бюрокрация и частната инициатива. Дори от психологическа гледна точка това а критично важен хода, за да се заличи манталитета на чиновническо издеватлество над хората останал от комунизма. Държавата не е цялото общество, а администрацията обслужваща управлението на тези обществени отношения, които са под юрисдикцията на властта - армия, полиция, външна политика, някои национални богаства. Всичко останало от изкуство, до здравеопазване, образование и култура е частен проблем, не държавна работа. Само тоталитарната държава обхваща цялото общество, а не само политическото управление.

 73. 73 Профил на ***
  *****
  Неутрално

  До тук добре! А сега е време за уволнение на некадърните началници и "старите" кадри, чиито пари за щат да се прехвърлят към работещите, любезни и усмихнати администратори. Никой няма интерес от недоволни чиновници, а и намалението на доходите им ще понижи покупателните им възможности, оттук по-ниско потребление, по-ниски печалби за търговския бизнес,по-ниско ДДС и др. данъци за бюджете. Така че, време е за решителни реформи в администрацията! Кога ще се уволнят "старите" и неквалифицирани началници в Полицията, в М-вото на отбраната?

  ДДС за адвокатите? Кога?

  Осигуровки за магистратите, БНР, БНТ, НАПИ и др. подобни бюджетни предприятия? Кога?

 74. 74 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  Алоо, държ. служители, НЕ са ВИ намалили заплатата. Просто се спазва едно конституционно задължение - всеки да си плаща... Когато въвеждаха плоския данък, тогавашните министри даваха точно Ваш'те заплати за пример - сваляха само 10% данък без да казват, че не плащате осигуровки.... Който се има се чувства онеправдан, че е като другите да излезе изпод "камъка" и да се покаже на "слънце"... Слънчица такива.....

 75. 75 Профил на Spoko
  *****
  Неутрално

  До коментар [#10] от "един":

  Е, тогава най-сетне ще станеш свободен човек, от друга страна, а не мижитурка на държавна издръжка! И още нещо - в частния бизнес също се държат конкурси и се изисква реално знаене на езици, защото трябва в работата, а не тапия, както е случаят с държавните служители!

 76. 76 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 581 Весело

  Ситуацията е плачевна - некадърен и провален бизнес се кефи на битовата трагедия на некадъна и неморална администрация.

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 77. 77 Профил на въпрос
  *****
  Неутрално

  До коментар [#68] от "отговор":

  Ето още едно предимство - имате възможност да вземате рушвет

 78. 78 Профил на ***
  *****
  Неутрално

  КРАЙНО ВРЕМЕ Е държавните служители да се осигуряват равнопоставено с останалите.

 79. 79 Профил на Пе...дал
  *****
  Неутрално

  До "Alex":

  Точно защото си седите и не обръщате внимание на хората които идват при Вас и им е...бавате мамата сме на този хал.
  Защото не Вие правите БВП, а точно тези хора и колкото по-малко им помагате и повече им пречите толкова по-малко ще взимате. Защото пе..дал тъп кой плаща данъците за да си вземаш заплатката, от кои данъци се плаща за пенсията на родителите ти, от кои данъци се плеща образованието на децата ти, А ТЪП ПЕДАЛ

 80. 80 Профил на Nevermore
  *****
  Неутрално

  До коментар [#12] от "+/-":

  Никога няма да напуснат, те не са способни да работят нормално. Научени са да са послушковци.

 81. 81 Профил на хаха
  *****
  Неутрално

  До коментар [#74] от "Хи-хи":

  напротив, не говори тъпотии, заплатите на държавните служители се намаляват и то двойно. веднъж като ставахме държавни ни намалиха заплатите с процент равен на осигурителната вноска, сега обаче не ни увеличават заплатите с процента на вноската, а искат пак да я платим, ама от намалената заплата.
  Тепърва ще се убедите в това, което ви говорим, защото от утре сте пред гишетата. И чакаме да се оплаквате, на арменския поп.

 82. 82 Профил на Uha
  *****
  Неутрално

  До коментар [#76] от "BBC":

  Сигурно не е толкова провален, щом от неговите данъци се плаща на толкова нищоправеща и многобройна администрация... Но вие си знаете, горе главите, храбри хрантутници на държавната трапеза! За послушковци няма страшни години!

 83. 83 Профил на Да
  *****
  Неутрално

  До коментар [#69] от "Alex":

  Не е така. Повярвай. Не всеки полицай е герой, не всеки бизнесмен е мъченик. Наскоро един бизнесмен ме попита - на колко души даваш хляб? Замисли се. Държавният сл. храни само семейството си. Частника?

 84. 84 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#79] от "Пе...дал": Трагедията е, че именно те правят основна част от Брутен продукт - определяйки държавните поръчки, които се оказаха основата на икономиката!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 85. 85 Профил на въпрос
  *****
  Неутрално

  от първи април държавните служители почват сами да си плащат осигуровките. Въпрос - от първи април рушветите вече законни ли са ?

 86. 86 Профил на Prognoza
  *****
  Неутрално

  До коментар [#81] от "хаха":

  Такива като тебе първи ще си идат, има много гладни, млади и готови на всичко млади хора, които са готови да са любезни срещу по-ниска от твойта заплата. А ти ще чистиш нечий офис и това ще ти е много.

 87. 87 Профил на ***
  *****
  Неутрално

  До коментар [#79] от "Пе...дал":

  Точно така! Взаимно зависими са нещата. Колкото по-бързо чиновникът предвижи проект, толкова по-бързо частникът ще заработи парите, по-бързо ще внесе данъци и такси в бюджета, който толкова по-бързо ще нараства и ще има възможност да се повиши заплатата на същия този чиновник. Сега остава реформата да мотивира по-бързите обороти.

 88. 88 Профил на radowolf
  radowolf
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Прост народ -> слаба държава. Българите най-обичат да гледат как на комшията му гори плевника и да се кефят .... простотия до шия. И не разбирам какво толкова плюете, нали това ви касае и всички вас. Заплатите в частния сектор в целия свят са обвързани с производителността и с качеството и количеството на свършената работа, за разлика от нашата родина където частника гледа, прави, струва, но заплата по-голяма от тая в държавния сектор не дава. Та сега като намалее нетния доход на "чиновниците" какво мислите ще се случи с вашите заплати бе отворковци. Като толкова завиждате - станете и вие държавни служители. Ха дано ама надали!

  Даскалите ревнаха преди повече от две години и всички ревнахте против тях. Сега плачите че образованието било смотано. Ревяха и лекарите че някой върти далавери и че парите ви отиват по нечии джобове - вие всички пак вкупом ревнахте против тях. Сега държавните служители са ви виновни. Трагедията на България е в това че по нейните земи живеят много българи.

  Жал ми е за скотове като вас!

 89. 89 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#82] от "Uha": 4удно тогава защо ревете за 2 милиарда?! А и как реши, че съм хрантулник?!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 90. 90 Профил на Продължение от 79
  *****
  Неутрално

  Както аз гледам да помагам на моите партньори и клиенти да развиват бизнеса си за да са добре и аз да печеля от това, така и ти ALEX трябва да ми помогнеш да усвоя парите от еврофондовете да не ме бавиш по гишетата да ми покажеш ако греша някъде за да мога да внеса в крайна сметка повче данъци.
  А не селянино непоръбен като си седнал в някакво министерство или агенция да си мислиш че си най-великия и цело се ло да цъка с език как нашио ALEX е голема работа що то работи у министерство

 91. 91 Профил на до
  *****
  Неутрално

  До коментар [#86] от "Prognoza":

  хахахах, мечтай си гъзльо, ти пръв ще си заминеш. Гишетата чакат

 92. 92 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#87] от "***": А защо часникът трябва да чака чиновник да му задвижва проект! Аман от държавни капиталисти! Оправяйте се на свободния пазар! Не искам моите данъци да ходят както за корумпирани чиновници, така и за провалени бизнесмени! Просто! Само полиция, армия, съд, известна социална солидарност, образование и наука! Другите да се оправят на свободният пазар! Ако трябва да приватизират и магистралите!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 93. 93 Профил на един
  *****
  Неутрално

  До коментар [#50] от "строг, но справедлив, но строг":
  Ти не си строг и справедлив , а плиткоумен и елементарен. С тези заплахи отправени в нищото , направо ми скъса сърцето! Недей така , бе човек , не с лошо де . И оттук нататък умната , и ти си предупреден.

 94. 94 Профил на до
  *****
  Неутрално

  До коментар [#90] от "Продължение от 79":

  няма никога да ти помогна за твоя бизнес, щом ти се кефиш, че ми намаляват заплатата. Злорадствай колкото си искаш, ама нанайкин

 95. 95 Профил на Alex
  *****
  Неутрално

  Точно защото си седите и не обръщате внимание на хората които идват при Вас и им е...бавате мамата сме на този хал.

  Да разбирам ли, че се чувстваш някак недоуважен и засегнат и искаш освен дето таковаме мамата да те таковаме и тебе лично? Ама разбирам те, равнопоставеността е много важно нещо. От утре освен мамата и тебе ще те таковаме. При това повечко, за да си наваксаш. А да и понеже сигурно се имаш за голям герой, следващия път го кажи на някой държавен служител на живо. По възможност гледай да е мъж и да е по-здрав. Може да е служител на НАП или на МВР. Щото по форумите всеки знае да се прави на страшен.

 96. 96 Профил на Alex
  *****
  Неутрално

  Точно защото си седите и не обръщате внимание на хората които идват при Вас и им е...бавате мамата сме на този хал.

  Да разбирам ли, че се чувстваш някак недоуважен и засегнат и искаш освен дето таковаме мамата да те таковаме и тебе лично? Ама разбирам те, равнопоставеността е много важно нещо. От утре освен мамата и тебе ще те таковаме. При това повечко, за да си наваксаш. А да и понеже сигурно се имаш за голям герой, следващия път го кажи на някой държавен служител на живо. По възможност гледай да е мъж и да е по-здрав. Може да е служител на НАП или на МВР. Щото по форумите всеки знае да се прави на страшен.

 97. 97 Профил на 112
  *****
  Неутрално

  Хора, сега след като вече всички сме в кюпа и държавни и частни, трябва да премахнем задължителната здравна осигуровка, това е рекет от докторската мафия.

 98. 98 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  До коментар [#81] от "хаха":
  К'во са ви намалили? Всяка година ви ги вдигаха по два пъти, +13 заплата, + >20 дни отпуск, +кофти свършена работа, +далавера за доста от т.нар. "държавни служители". И не се кани толкоз, щото след края на работното време излизаш на улицата без охрана......

 99. 99 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Ако в България имаше истински бизнес нямаше да плаче за 2% допълнителна осигуровка, от която той плаща само 1.2%, а трябва се разбунтува срещу множеството лицензионни режими и хилядите чиновници които ги обслужват. Ама явно така е по-изгодно! Те, тези лицензии са за възпиране на честната конкуренция. Те отъпканите пътеки са асвалтирани с рушвети дълги години!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 100. 100 Профил на Питам и отговор не чакам
  *****
  Неутрално

  Защо ли държавните служители не се опълчиха на практиката в държавните учреждения да се пренасят отпуските от десетилетие на десетилетие? Защо ли не се опълчиха на практиката да се дава 13 заплата на калпак?
  -------------------
  Когато се прилага един аршин към всички, тогава може и да почне всеки да си върши работата за която му плащат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK