Йордан Христосков: Между 17 и 20% от пенсионерите живеят под прага на бедността

Йордан Христосков

© Георги Кожухаров

Йордан ХристосковВ момента между 17 и 20% от пенсионерите живеят под прага на бедност. Това заяви пред агенция "Фокус" заместник-ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси доц. Йордан Христосков – бивш управител на Националния осигурителен институт. Той ще участва днес в кръгла маса на тема "10 години пенсионна реформа в България: постижения и предизвикателства".


Доц. Христосков обясни, че прагът на бедността е субективна величина, макар че има критерии, по които се определя. По думите му не би следвало най-малката пенсия – социалната пенсия за старост да бъде под линията на бедност, защото това означава официално държавата да произвежда бедност.


Според него трябва да се търсят решения в посока на продължаване на реформата от 2000 година, която по думите му, не е приключила.


"Необходимо е едно по-справедливо разпределение на отговорностите по плащането на осигурителните вноски, но не така в средата на годината, а примерно от началото на следващата година, и държавните служители и всички други да започнат да участват равнопоставено в плащането на осигуровки", посочи той. Христосков настоява да спре политиката на ранно пенсиониране, защото "ние непрекъснато произвеждаме млади пенсионери, които продължават да работят и това създава напрежение на пазара на труда".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK