Йордан Христосков: Между 17 и 20% от пенсионерите живеят под прага на бедността

Йордан Христосков

© Георги Кожухаров

Йордан ХристосковВ момента между 17 и 20% от пенсионерите живеят под прага на бедност. Това заяви пред агенция "Фокус" заместник-ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси доц. Йордан Христосков – бивш управител на Националния осигурителен институт. Той ще участва днес в кръгла маса на тема "10 години пенсионна реформа в България: постижения и предизвикателства".


Доц. Христосков обясни, че прагът на бедността е субективна величина, макар че има критерии, по които се определя. По думите му не би следвало най-малката пенсия – социалната пенсия за старост да бъде под линията на бедност, защото това означава официално държавата да произвежда бедност.


Според него трябва да се търсят решения в посока на продължаване на реформата от 2000 година, която по думите му, не е приключила.


"Необходимо е едно по-справедливо разпределение на отговорностите по плащането на осигурителните вноски, но не така в средата на годината, а примерно от началото на следващата година, и държавните служители и всички други да започнат да участват равнопоставено в плащането на осигуровки", посочи той. Христосков настоява да спре политиката на ранно пенсиониране, защото "ние непрекъснато произвеждаме млади пенсионери, които продължават да работят и това създава напрежение на пазара на труда".

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на TONINO
  TONINO
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Не е от сега.Това е електората на БСП.Нали червените са грижовни.Защо са ги оставили,да гладуват.

 2. 2 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Христосков, мишке, беше шеф на НОИ от 2000 до 2009. През 2002 г. имаше подобна офанзива със здравните осигуровки, както и сега, т.е. по темата - нищо променено. За пенсионните осигуровки - в края на твоето управление държавата влезе като съосигурител с 12% вноска, щото НОИ издишаше. Превърна НОИ в кокошарник. И си мълчеше. Замълчи си завинаги..............

 3. 3 Профил на +
  *****
  Неутрално

  Стига с тия пенсии!
  Дай да говорим за хората, които работят!

 4. 4 Профил на за размисъл
  *****
  Неутрално

  "По думите му не би следвало най-малката пенсия – социалната пенсия за старост да бъде под линията на бедност, защото това означава официално държавата да произвежда бедност."

  Все пак тази пенсия се дава на хора, които не са работили - т.е. не са осигурявани. Примерите за такива са много ..., някои само от майчинство цял живот са на издръжка на държавата.

 5. 5 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Не би следвало и некви военни и милиционери да се пенсионират на 29 и да лапат до 108 и то таван на пенсията. Не може една пенсия да е по-голяма от средната заплата. Как пък тъй тия дето най-много си клатят кратата през живота вземат най-големи пенсии. Единствено миньорите заслужават.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 6. 6 Профил на Alena
  *****
  Неутрално

  Кви проценти вижда комунистът не ми е ясно но са определено от официални данни. В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ, при положение че повече от 50%-60% от населението жевее под прага на бедността, този процент не е о малък за пенсионерите!!!

 7. 7 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  Това Дянков не го интересува,
  пенсионерът пукнат цент не струва!

  www.berbenkov.hit.bg
 8. 8 Профил на чук
  *****
  Неутрално

  Прав си "инж Филип".Мисля ,че тези противоречия,ги няма в другите държави.Просто тук бяха искуствено произведени ,през прехода.Но едно от най-големите противоречия е правото на работещите да получават пенсия.Такова чудо не имало и по времето на Т.Живков.Убеден съм ,че при сегашните условия и този проблем ще намери решение!

 9. 9 Профил на uzur
  uzur
  Рейтинг: 466 Неутрално

  http://yphalachev1.blogspot.com/2010/03/blog-post_16.html
  Има идея с данък да се обложат и по-високите пенсии над необлагаем минимум - например 400 лв. В момента работещите българи са само 3,36 млн.и тези 44% от населението пълнят хазната с данък върху дохода си, както и с вноски за здраве и пенсии. Големият проблем на бюджета са пенсиите,особено след отказа от пенсионна реформа,и опита хазната да се пълни от съкращения и здравни осигуровки от определени съсловия.През последните 3 години пенсиите са се вдигнали с над 50 процента, а брутният вътрешен продукт само с 12 процента.Тази година около 2 милиарда лева повече са необходими за пенсии.

 10. 10 Профил на ?
  *****
  Гневно

  А колко са пенсиите по партийна, политическа и военна линия, които съсипаха България

 11. 11 Профил на гневен
  *****
  Гневно

  А, ПЕНСИОНЕРКАТА МАСЛАРОВА СИ ЖИВЕЕ НЕОБЕЗПОКОЯВАНА В КЪЩИЧКА С 20/ДВАДЕСЕТ/ ДЕКАРА ДВОРНО МЯСТО?!
  ЕГА ТИ СПРАВЕДЛИВОСТТА В ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ!!!

 12. 12 Профил на Марта
  Марта
  Рейтинг: 657 Неутрално

  http://www.dnevnik.bg/sviat/2010/01/05/838050_polsha_namali_pensiite_na_bivshi_komunisti_i_agenti/.
  По -добре да намалят пенсиите на бившата комунистическа номенклатура и агенти , както направиха управляващите в Полша. В България таванът на пенсиите получават предимно лица от репресивния комунистически режим :бившите БКП министри , червени началници, партиини журналисти , посланици, дипломати ,комунистически профпредседатели и още бог знае какви и колко комунистически номенклатурч ици и бивши служители на ДС .

 13. 13 Профил на +
  *****
  Неутрално

  До коментар [#4] от "за размисъл":

  Не сте прав! Майка ми е принудена да се пенсионира на 55 години, въпреки желанието й да продължи трудовата си дейност, такава бе пределната възраст за жените до 2000 г. В резултат на което в момента, с 30 години стаж, получава около 150 лв.

 14. 14 Профил на действителен инженер
  *****
  Неутрално

  До коментар [#5] от "инж. Филип":

  Явно това инж. сам си си го измислил, защото щеше да знаеш, че както се осигуряваш такава пенсия ще вземаш, защото ти си дотирал държавата , това са си твои пари и никой не може после да ти ги коригира. Разбрали ерзац инж. Филип, не се иска много акъл за това. Закона трябва да се спазва и да не се променя с идването на поредните лаици на власт, иначе само това ще се прави закон за теб, закон за мен и т.н.

 15. 15 Профил на мдаа
  *****
  Неутрално

  бай тонино
  пенсионерите на юБСП са с пенсии за активни борци и хич не им пука. Сините пенсионери да му мислят
  До коментар [#1] от "TONINO":

 16. 16 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#14] от "действителен инженер":

  И как точно военния или милиционера дотира държавата, че нещо не ми е ясно, като не плащат никакви данъци. После се чуди ще без връзки не можеш да станеш милиционер.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 17. 17 Профил на А това?!
  *****
  Любопитно

  Големият проблем на бюджета са пенсиите, каза пред PRO.BG Николай Василев, бивш министър и на икономиката, и на държавната администрация в две правителства.

  Най-големият пропуск на настоящото правителството пък е, че се отказа да извърши пенсионна реформа, а се опитва да напълни хазната със съкращения и здравни осигуровки и то от определени съсловия, смята Василев.

  "През последните 3 години пенсиите са се вдигнали с над 50 процента, а брутният вътрешен продукт само с 11 - 12 процента", подчерта той и пресметна, че тази година 2 милиарда лева повече харчи правителството за пенсии. Според Николай Василев Бюджет 2010 съвсем не е постен, а напротив - "най-щедрият в историята на демокрацията и то в момент на рецесия".

  Според него правителството е трябвало да вземе всички възможни мерки, за да няма бюджетен дефицит. Той не е съгласен с тезата, че малък дефицит е полезен. "Категорично съм против - говорихме, че 0,9 процента са полезни, сега че 2 процента са полезни и се надявам да не говорим след време, че 15 - 16 процента са полезни", въпреки че, според него България е много далеч от Гърция заради добри политики и спазване на правилата на Валутния бард през последните години.

  Държавната администрация може да се оптимизира само с 10 - 15%, според Николай Василев. Той не знае как Иван Костов и настоящето правителство са намерили 150 000 чиновници за съкращение. Той припомни, че 46 000 души бяха съкратени през миналия мандат, 17 000 от които в администрацията и изрази съмнение, че още толкова за съкращение ще намери правителството сега.

  По повод искането за импийчмънт на президента, Николай Василев каза, че според него ръководителите на държавата не се занимават със сериозни икономически въпроси, а се занимават с теми, които не са съществени.

  Източник: БГНЕС


 18. 18 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1669 Разстроено

  Всички много разбират от работата си като се оттеглят от поста си. Стига вече. Христосков наистина е в час с много неща, но когато беше шев на НОИ тогава нищо не казваше. То отстрани най-лесно се дава акъл. Просто публичните разходи са много големи за състоянието на икономиката в момента, така че пожарната команда може да действа в определени граници. Ако продължат да се подават на натиска, както и Дневник отбеляза ще ни докарат до фалит и тогава най- пострадалите ще са точно пенсионери и други държавни структури.

 19. 19 Профил на TONINO
  TONINO
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#15] от "мдаа":

  Не те разбрах.Какви са тези пенсии, за активни и не активни борци?Активните не измряха ли?

 20. 20 Профил на Популизъм без траници.
  *****
  Неутрално

  Не знам за какво става дума, след като тъща ми е била обикновен счетоводител и пенсията й е над 330 лв. Това са пари без данъци и удръжки. И ползва здравни ослуги в пълен размер безплатно. Дайте да видим младите хора, какво става с тях - имат ли работа, женят ли се, раждат ли деца?! Или емигрират на партиди от по 2000 души месечно?

 21. 21 Профил на Въпрос
  *****
  Неутрално

  Майка ми се пенсионира през 1989 г. и пенсията й в момента е 350 - 360 лв. Зле ли е?

 22. 22 Профил на uzur
  *****
  Неутрално

  До коментар [#9] от "uzur":

  Какво предлагате ? Как да постъпим с "съсловието - пенсионери", като голяма част от него безвъзмездно участва в строителството на инфраструктурата на България.

 23. 23 Профил на A40
  *****
  Неутрално

  Защо трябва да има таван на пенсиите-за колкото си се осигурявал, това и ще получаваш. Другото е дискриминация

 24. 24 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Циник нещастен!
  Между 17 и 20% не са под прага на бедността!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 25. 25 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Цял живот строиха комунизма - да им е сладко сега.

  gradinko.bg
 26. 26 Профил на отговор
  *****
  Весело

  До коментар [#21] от "Въпрос":

  Стигат ли ти ?

 27. 27 Профил на Бай ви Ганя
  *****
  Весело

  Увеличихте заплати на министри депутати увеличавате данъци цени на ток вода и др. Я спрете с тия увеличения а намалете пенсиите за да преселим старците на оня свят и ще се оправи шибаният бюджет.

 28. 28 Профил на reverse mortgage
  *****
  Неутрално

  под прага на бедността ли е човек който има собствено жилище?
  ако някой е наследил например замък на шестстотин години, но покрива е пробит, тече и няма средства за да оправи покрива, дали получава енергийни добавки за да седи на сушина?

 29. 29 Профил на Химик
  *****
  Неутрално

  30 години съм работил в химически завод,при много тежки условиу .Удръжките във фиша ми бяха поголеми от заплатата коята вземах. Сега вземам таван от 700лв. а трябва да вземам 900лв. Това ли смятате за справедливо ,за отровената младост и пропуснатите празници и почивки.

 30. 30 Профил на пенсиите
  *****
  Неутрално

  Колкото си внасял , толкова ще вземеш.... Тук не трябва да има алабалистики за светло бъдеще и партийна принадлежност. Някои хора не могат да направят сравнение с цените и заплатите отпреди и изпадат в неловки положения. Същото важи и за възрастта. Не може да си работил в условия на 1-ва категория труд и да ти отнемат правото на същата. Изгубеното здраве е вече в миналото...

 31. 31 Профил на kakvo e tova pensija
  *****
  Гневно

  Тoчкова система,подигравка.А като станеш на 65 минимална ако доживееш изобщо.Пълна подигравка.22 години таж,60 додини,през преход няма работа и като капак ще чакаш до 65 за да ти дадат милостиня е това сме ние европейци от нов тип.Подигравка с труда на народа ама те лапат и крадат.Реформи трябва а не милостиня и достоен живот на народа и то днес.

 32. 32 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  Филипе, тия миньори бяха фасадата на БКП. Вемаха 5-6 пъти повече от геолозите, например. В чужбина ги смятат за обикновени физически работници. Нямаш представа какви привилегии имаха !
  Някои не са разбрали, че от 20 години няма активни борци.
  № 21 - майка ти не ще да е била обикновена счетоводителка за 330 лв .
  № 40 - що все за максималните пенсии ревете ? Една бабичка веднаж така ми се оплака от тавана. Аз я попитах : Па какво си работила , та надхвърляш тавана ? Тя ми отговори : старшина от разузнаването !
  № 29 - химик в отровна среда не може да изкара 30 години. В лаборатория си бил и ти водят 90 години трудов стаж !
  Процента на сиромасите е много по-голям. Сега 200 000 пенсионери са пазачи и охрана в фирмите на изгонените от МВР милиционери. Всички охранителни фирми са на старши офицери от МВР и ДС, а младшите офицери са им копоите. Всички охранителни фирми плащат на пенсионерите било на ръка, било на две ведомости, било на хонорарни листове, които след това се унищожават. Така оцеляват тези, които строиха не комунизъм , а материалната основа на България, т.е. това , което т.н. демократи разпродават, приватизират и крадат.

 33. 33 Профил на 1-1
  *****
  Неутрално

  Майка ми се пенсионира на 55, след което работи цели девет години и сега получава 200. лв. Преди дни навърши 86.

  А т.н. активни борци в Бг никога няма да свършат. Спомням си през 70-80-90-те години, по случай навършване на 50- годишнините им, ги пенсионирваха като такива, макар че са били на 2-3, до 5 години през 44-та. После децата им поеха щафетата. Така че умиране има, отърване няма от "борците" против фашизЪма.

  Дневник, дълго преди да те има, досиетата "х" вървяха. От вчера пуснах/те/а новия сериал. И него ще изгледаме.
  Без майтап.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK