И Тотю Младенов: Осигурителните вноски не трябва да се намаляват повече

Социалният министър Тотю Младенов

© Асен Тонев

Социалният министър Тотю МладеновНамаляването на осигурителните вноски в бъдеще ще е пагубно за пенсионната система. Мисля, че това е ясно за всички. Това заяви министърът на труда Тотю Младенов по време на дискусия за пенсионната реформа. Миналата седмица същото мнение изрази и управителят на НОИ Христина Митрева.


България е с най-ниски осигуровки в цяла Европа и не може да си позволяваме да ги намаляваме още, ако искаме да запазим пенсионната система. Ако искаме да я национализираме - това е друг въпрос, но мисля, че никой няма сметка от това. Обещанието на ГЕРБ е да намали вноските с 5% за целия мандат, но дотогава има още много време, добави Младенов. Според него пенсионната реформа трябва да продължи с ограничаването на броя на инвалидните пенсии и на системата за ранно пенсиониране.


Мнението му беше подкрепено със статистически данни на експерти от Световната банка. Според тях България е с най-ниски вноски в Европейския съюз. Проблемът беше засегнат и от бившия управител на НОИ Йордан Христосков. "Безусловно намаляването на вноските доведе до критичен дефицит във фонд "Пенсии", до практическо одържавяване на пенсионната система и натоварване на данъкоплатците", каза Христосков. Бившият шеф на парламентарната социална комисия Хасан Адемов описа метафорично негативния ефект от политиката за намаляване на вноските през последните години. Това създаде в обществото очаквания да се плащат все по-малки осигуровки и да се получават по-високи пенсии. "На езика на народа това означава хем вълкът да е сит, хем агнето да е цяло. В реалността обаче се получава следното: агнето е полуцяло, а вълкът пак е гладен", каза Адемов.  
Експертите от Световната банка, участвали в дискусията, се обединиха около тезата, че България не може да си позволи да отлага дебатите за повишаване на пенсионната възраст. Преди няколко седмици правителството затвори темата с мотива, че приоритет в момента е здравната реформа и борбата с безработицата.


"България има най-голям проблем със застаряването на населението от всички страни в ЕС", каза Флориан Фихтл, представител на Световната банка за България. До 2025 г. всеки пети българин ще е на 65 и повече години, което е най-високият дял на възрастно население в ЕС. Въпреки тежката демографска ситуация пенсионната възраст в България е по-ниска от тази в страните от общността. Като друг голям проблем той посочи, че у нас 57% от мъжете и 36% от жените приключват трудовата си дейност преди да навършат пенсионна възраст.


Повишаването на възрастта за пенсиониране беше посочено сред решенията за дългосрочното стабилизиране на системата от Аста Звиниене, експерт в Световната банка. Това не трябва да се случва в кризата, но трябва правителството трябва да вземе решение и да разработи график как да стане това, за да може хората да се приспособят. Отлагането на това решение също е решение, но в повечето случаи в бъдеще то води до много по-тежки последствия, каза Звиниене. Има примери, в които заради бездействието на управляващите след време единствената възможна стъпка се оказа орязването на пенсиите, добави тя.  

Коментари (102)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Fireman
  *****
  Неутрално

  " Въпреки тежката демографска ситуация пенсионната възраст в България е по-ниска от тази в страните от Общността."
  Нека ,обаче се направи едно сравнение с другите страни от общността ,колко години един български пенсионер получава пенсия,знае се ,че продължителността на живота в българия е по малка!

 2. 2 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 561 Разстроено

  Най-ниските осигуровки, най-ниската пенсионна възраст, най-ниските пенсии .... След двадесет години държавен капитализъм по КГБ-истки тертип!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 3. 3 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Хайде дигайте я тая възраст, закривайте болниците, стига сме дебатирали!
  Няма да имате втори мандат така или иначе! Поне свършете това, което 20 години никой не го свърши! Така поне ще имате някакъв шанс ако след 3 години нещата са се подобрили занчително! В противен случай ще си останете като Костов с 5% подкрепа! Давайте по бързо, че няма време! Абстрахирайте се от БСП и останалата паплач! По бързо докато още има млади хора, защото и те ако се махнат и вече въобще няма да има тая страна!

 4. 4 Профил на Българин
  *****
  Неутрално

  Подкрепям Тотю.
  Принципно се определям като десен и наистина подкрепям намаляване на дънъците, обаче осигуровките намаляха не-малко, притеснява ме, че едно допълнително намаляване на осигуровките ще доведе до увеличаване на възрастта за пенсиониране.

 5. 5 Профил на Аззззз
  *****
  Неутрално

  Така е, като повериш пенсията си в ръцете на чиновника. Аз съм съгласен и двойно да плащам (когато ми изпаднат повече пари), но да бъде на индивудуалната ми сметка

 6. 6 Профил на Тотка
  *****
  Неутрално

  А ей го и наш Тотю.
  Вероятно е сигурно , че в България пенсионната възраст е ниска. Но не може да има никакво съмнение, че в Европа няма държава в която получават средна пенсия - 87 евро.
  Не може в никакъв случай за 90 евро пенсия пенсионната възраст да се увеличава с три или пет години.
  Ако това се получи, Тотю и колегите му направо във Враца. Не направо в Ловеч, където кариерата е запустяла.

 7. 7 Профил на данъкоплатец
  *****
  Неутрално

  Когато се оправи проблема с осигуряването на минимална заплата в частния сектор тогава ще се види с колко пари разполага правителството. Да се мисли за мерки за осигуряване на работещите по реалната заплата.

 8. 8 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 870 Неутрално

  И вместо да ревете няма пари - направете някаква работеща система за проверка на работодатели! От 15 интервюта за работа само на 3 ми предложиха реална осигуровка! Предполагам, че това е понеже става въпрос за по-големи корпорации, които са по чест обект на проверки! Естествено имаше и големи, които не го правеха - справка салати "Денито", които имат фабрики, но осигуряват на минимлаен праг! Въобще ясно е, че държавността у нас ще се гради от нулата, но трябват по смели стъпки и да се тъпче яко!

 9. 9 Профил на Анонимен
  *****
  Неутрално

  Какво стана с предизборните обещания на бойко към бизнеса за намаляване на осигурителната тежест, първоначално - наведнъж, после - поетапно, а сега .... Възраженията на червените срещу по-нататъшното орязване на вноските нали бяха популизам. Тотю явно е червен. А може и да вдигнем здравната вноска.
  Докога най-знаещият и най-можещият ще се лута като пиле в кълчища.

 10. 10 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  А колко е просто всъщност! Ами, че да си приемат принципа цял живот плащаш осигуровки - не получаваш пенсия и толкова. На същия принцип може да направят и здравното осигуряване. Така не само, че ще могат да се мерят с европата, ами дори и ще я надминат!!!

 11. 11 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#5] от "Аззззз":

  Еми нали вече има такива приятелю! Там дори има данъчни облекчения. Това са пенсионните фондове, които дори предлагат и добра доходност! Позволени и са единични вноски - въобще пари като имаш не те връщат!

 12. 12 Профил на Контрол
  *****
  Неутрално

  Тази тема вече е обсъждана и отхвърлена. По график към нея трябваше да се върнем след два месеца. Сега е наред темата с данъка върху пенсиите. Предлагам той да бъда 100 %. Разбира се , могат да бъдат обсъдени и други предложения.

 13. 13 Профил на Andreshko
  *****
  Неутрално

  Аз мисля,че не трябва да се облагат с данък пенсиите на работещите пенсионери,а само заплатата,която те получават.

 14. 14 Профил на 789
  *****
  Неутрално

  Най-много плачат, че са им високи данъците и осигуровките, тези които не внасят нищо или минимално, огледайте се!
  А за пенсионната възраст изходът е предрешен, невъзможно е да не се вдигне.

 15. 15 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Е как ще стигат парите като се намалят осигоровките отношението е право пропорционално.Освен това в сребърният фонд не влиза нищо нито от предишната нито от готвената сега приватизации а това е записано в специален закон.Самота държава не си спазва законите.Милионерите въобще не понасят тежеста от кризата.Тоя луд Дянков ще закопае нацията в фикс идеята си да бъдем част от еврозоната.Истината е една некадърно невежо и безотговорно е правителството ни в момента.Жална ни майка.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 16. 16 Профил на Зяпач
  *****
  Неутрално

  Ниски-високи? Факт е, че една шепа оскубани бачкатори на реални доходи, пълнят хазната за пенсионерите, държавните храненици и огромната маса на по една минимална или на 4 часа. Е докога?

 17. 17 Профил на Ядосан
  *****
  Гневно

  Абе мама ви мръсна и негодници! Писна ми от произволните ви сравнения с другите държави от ЕС. Що не кажете какъв е размерът на заплатите и пенсиите там и каква част от доходите си европейците давата за храна и покриване на консумативи. Е това е сравнението. Щото като се види каква е данъчната и осигурителна тежест, както и издръжката на едно семейство за месец на фона на доходите, ще стане ясно, че България е държавата, която най-много дои гражданите си. Важно е със заплатите си колко хляба може да си купи един италианец например и колко един българин, а не колко струва по принцип хляба в Италия и колко в България.

 18. 18 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  Поне дайте някаква предвидима среда не днес едно, утре друго. Все пак има хора, които не мислят от днес за утре. Видяхме че всички могат да крадат, дайте да видим Визия за 5 години поне. И след това си я спазвайте. Който Ви подкрепя добре, който не ще иде при други и така. Но хората да си направим някакви разчети и да работим. Това не е детска градина или училище до 3 клас, все пак е държава.

 19. 19 Профил на 789
  *****
  Неутрално

  До 17: Не се ядосвай, помисли колко хляба произвеждаш ти и италианеца, французина и германеца. Ако е невъзможно, запиши се във ВУЗ /икономически/, не магистратура в БАН!

 20. 20 Профил на *
  *****
  Неутрално

  няма да има никакво значение дали ще пада или не вноската за пенсия ако не се напрявят реформи!

 21. 21 Профил на един от вас
  *****
  Гневно

  Да ви Е..а и бизнеса,щом при такава безработица ,задържате на работа ,толкова пенсионери.

 22. 22 Профил на uzur
  uzur
  Рейтинг: 450 Неутрално

  http://yphalachev1.blogspot.com/2010/03/blog-post_16.html
  Има идея с данък да се обложат и по-високите пенсии над необлагаем минимум - например 400 лв. В момента работещите българи са само 3,36 млн.и тези 44% от населението пълнят хазната с данък върху дохода си, както и с вноски за здраве и пенсии. Големият проблем на бюджета са пенсиите,особено след отказа от пенсионна реформа,и опита хазната да се пълни от съкращения и здравни осигуровки от определени съсловия.През последните 3 години пенсиите са се вдигнали с над 50 процента, а брутният вътрешен продукт само с 12 процента.Тази година около 2 милиарда лева повече са необходими за пенсии.

 23. 23 Профил на Някой си
  *****
  Неутрално

  СТИГА ГЛУПОСТИ БЕ!

  Пенсионната система от солидарен тип няма никакъв шанс да оцелее в бъдеще. Не само в БГ, в САЩ и ЕС пенсионните системи са пред фалит и се наливат яко пари през бюджета. Разберете, че с прогреса, населението ще застарява и неминуемо държавния осигурителен фонд ще изгърми. ТОВА Е НЕИЗБЕЖНО, можете да го отложите, но накрая ще се случи.

  Единственото умно решение е въвеждане на двустълбов модел - малка вноска към държавния фонд (не повече от 5%), която е задължителна и гарантира пенсия точно на ръба на оцеляването. Хляб и мляко - нищо повече.
  Втори частен стълб - който иска плаща колкото иска. И се пенсионира когато си иска. Ако иска и може и след 5г. стаж да се пенсионира, ако иска до смъртта си да работи.

  Само такава система има шанс да оцелее в бъдеще. Всичко друго са просто форми за баламосване на глупаците.

 24. 24 Профил на ха, ха
  *****
  Неутрално

  До коментар [#11] от "nqma zna4ka koi":

  Смешникът пак се е появил.

  Кои са тези фондове с добра доходност?

 25. 25 Профил на 789
  *****
  Неутрално

  До 23: Вярно е, че солидарните пенсионни системи са пред фалит в цял свят, но били споделил с невежата /моя милост/, като минем на 5% вноска в обществено осигурителен фонд, кой ще плаща пенсията на баща ти /дядо ти/?

 26. 26 Профил на mto
  mto
  Рейтинг: 1004 Любопитно

  Ами да вземат да въведат индивидуални партиди и всеки да си знае колко средства са му се акумулирали. Да не може да се теглят преди пенсионирането тези пари и да се наследяват остатъците по тях.
  Само един проблем има - няма как да ни крадат тогава...

  Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
 27. 27 Профил на tzvetanov
  tzvetanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Голямо управление правим: пенсионната система с 500 млн. дефицит, пък здравната - с 1 млрд. излишък. Ама ние да си вдигнем осигуровките за всеки случай, че знае ли човек докога ще сме в управлението.

 28. 28 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#23] от "Някой си":В България няма фонд пенсий който да бъде инвестиран както са ЧЕЗ,Вивател и тн У нас самата държава ограбва сребърният фонд вместо същия да носи значителни доходи това е разликата.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 29. 29 Профил на Отговор
  *****
  Неутрално

  До коментар [#19] от "789":

  Производителността ни е 35-40% от западната, заплатите 15-20%. А сега ти кажи къде отива разликата.

 30. 30 Профил на 789
  *****
  Неутрално

  Производителността е под 8% спрямо немската, лично твоята може и да е 100%, но средно не е 40%.

 31. 31 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#24] от "ха, ха":

  Сега реклама ли да правя? Трябва да се вземе предвид, че пенсионните фондово инвестират в нискорискови активи, а доходността е по добра от банка! Ето тук може да се види нагледно:
  http://www.ccb-sila.com/display.php?page=dohodnostFCS

  Естествено на българите им липсва още пенсионна култура!

 32. 32 Профил на `
  *****
  Неутрално

  Ами България да благоволи да опрости получаването на гражданство поне за децата на своите граждани родени в чужбина, както и на хора от български произход (с православно и християнско вероизповедание)

 33. 33 Профил на пепи
  *****
  Неутрално

  Малко статистика за Т. Маладенов.

  Средна продължителност на живота в някои европейски страни за 2009 г.:
  България - 73.09 г.
  Франция - 80.98 г.
  Швеция - 80.86 г.
  Швейцария- 80.85 г.
  Италия - 80.20 г.
  Испания - 80.05 г.
  Гърция - 79.66 г.
  Германия - 79.26 г.
  Белгия - 79.22 г.
  Великобритания - 79.01 г.

  Въпросът към министъра е в коя от тези държави средната възраст за пенсиониране е със 7 г. г. по-висока от тази в България?

 34. 34 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#29] от "Отговор":

  Разликата отива в 400 болници, незнам си колко училища с по 20 ученика, инфрастуктурни проекти, които никога няма да се изплатят, пенсионери на 52 години, които работят без да се осигуряват и много, много други места!

 35. 35 Профил на UJAS
  *****
  Неутрално

  Грандиозен скандал е на път да избухне между синдикатите от КТ "Подкрепа" и правителството, след като вицепрезидентът на организацията Димитър Манолов извади на яве проекторешенията за 31 нови мерки, които кабинетът "Борисов" обяви за справяне с кризата.
  Разкритието за "чудовищните", по думите на Манолов, мерки на властта синдикалистът направи в ефира на радио K2.
  Представяме ви интервюто на Димитър Манолов, което колегите от радиостанцията изпратиха до редакцията на Actualno.com:
  "Историята е ужасяваща. По мои канали се сдобих с този пакет от мерки. Вътре има чудовищни неща, от които ще ви настръхнат косите", започна Манолов.
  Ето и разкритите от него мерки:
  - Облагане с данъци на всички пенсии.
  - Принудителна неплатена отпуска за всички бюджетни служители веднъж в годината.
  - Намаляване до минимум на полагаемия допълнителен платен отпуск за ненормирано работно време.
  - Намаляване на срока, за който ще се получава обезщетение за бременност и раждане от 410 календарни дни на 225 (т.е. на половина - бел. ред.).
  "Направо треперя като ги чета тези глупости. Ужасяващи са! Това нещо ни праща в специфична ситуация - няма кой да приеме тази идиотщина. Всички тези мерки са ориентирани към най-ниските доходни групи от населението. Там е всичко, както винаги нали. Тези с дебелите задници никой не ги пипа, тях трябва да ги завиваме с памук", продължи емоционално Манолов.

  "В момента имаме заседание и това няма как да не попадне в полезрението ни. Няма нито една мярка, която да стимулира производството и икономиката. Всичко е свързано с взимане и ограничение. Ще се граби от бременни и пенсионери. И разбира се служителите от бюджетната сфера", допълни той.

  Манолов добави, че споделеното от него е част от чернова, придобита по неофициален ред, но със сигурност тя е от Министерството на финансите.
  "Може и да не е окончателен вариант, но в ръцете ми има 31 антикризисни мерки и явно те ни очакват", завърши синдикалистът.

 36. 36 Профил на ааа
  *****
  Неутрално

  Не да се намаляват а ДА НЕ ПЛАЩАТ! Който е истински демократ - не плаща!

 37. 37 Профил на омбре
  *****
  Неутрално

  Тия малоумници вече посягат и на най бедната част от народа ни пенсионерите.Тая гавра с върастните вече е прецедент.Срам и позцор за това "правителство"

 38. 38 Профил на идиотите
  *****
  Неутрално

  аню трайчо, тотю, цецка, вежди, бойко (поне да беше бойчо, по-вазовски да е) и цветан а..к.а цецо. имената са достатъчни за да знае човек за кого да гласува ако пропускам някой, моля напомнете ми...

 39. 39 Профил на 789
  *****
  Неутрално

  До няма значка: Липсва всякаква култура, не само пенсионна. Появиха се мнения/26/, че България трябва да въведе индивидуални партиди, няма проблем, те са въведени преди 10 години, каква култура, каква мисъл, каква производителност? Значи номер 26 през живота си не е внесъл една стотинка осигуровки, щом смята, че индивидуалните партиди не са въведени.

 40. 40 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#33] от "пепи":

  Средната продължителност на живота обаче означава средна продължителност на живота на ВСИЧКИ БЪЛГАРИ. Средната продължителност на живот ПРИ ПЕНСИОНЕРИТЕ не е малка! Пенсионерите си отпорват 85-90 годинки без проблем! За това смятам всеки може да намери доказателства в собственото му битие! Така, че да подхвърляме някакви цифри тук, които нямат пряко отношение си е чиста проба спекулация!

 41. 41 Профил на чук
  *****
  Неутрално

  Като видим мерките ,тогава ще разсъждаваме.Не мога да разбера,защо синдикатите реват за пенсионерите,а не защитават ,хората на наемния труд!

 42. 42 Профил на ха, ха
  *****
  Неутрално

  До коментар [#31] от "nqma zna4ka koi":

  Продължаваш със смешките.

  Доходност за някакви си двайсетина месеца преди 5-6 г. Това по-скоро е някаква покана за спекулации, отколкото реклама на пенсионни фондове. Не трябва ли да става въпрос за значително по-дългосрочна доходност, включваща поне няколко цикъла?

  Не препоръчвай неща, които не разбираш.
  А липсата на инвестиционна култура е манна небесна за измислените фондове.

 43. 43 Профил на mto
  mto
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#39] от "789":

  Най-вероятно говориш за онези 2% ДЗПО. Мислиш ли че те ме греят на останалите бая пъти по 2% които освен това плащам?
  Имам колежкар която трябваше да се пенсионира след Нова Година. В началото на февруари почина... Колко години е внасяла пенсионни вноски и кой ще се възползва от средствата, които са й удържани?

  Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
 44. 44 Профил на Econ
  *****
  Неутрално

  До коментар [#23] от "Някой си":

  Така ще стане, със сигурност. Просто няма друг начин. Въпросът е кога политиците ще имат смелостта да го напрвят. Защото нали разбираш, всичко си зависи от теб след това... А толкова много хора обичат да са зависими от държавата.


  До коментар [#25] от "789":

  Очевидно трябва да има плавен преход за хората в заварено положение. Държавата в нормални години генерира бюджетни излишъци, просто ще се пренасочат парите.

 45. 45 Профил на 789
  *****
  Неутрално

  43: излишно е да споря с теб, но:
  1. не е 2%
  2. съжелявам за загубата ти, но говорим все пак за средни величини
  3. вече има индивидуални партиди от около 10 г.
  4. ако си под 40г. е абсурдно да разсъждаваш така
  5. ако се осигуряваш на повече от 300 лева, спирам да пиша във форума

 46. 46 Профил на mto
  mto
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#45] от "789":

  На над 1000 лв се осигурявам. Работя на 2 места.

  Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
 47. 47 Профил на много просто
  *****
  Неутрално

  До коментар [#25] от "789":

  масларова и гоце цоциалнио

 48. 48 Профил на Ha
  *****
  Неутрално

  До коментар [#33] от "пепи":

  Това е средната продължителност на живота в момента, или e изчислена от стари данни. Докато хората, които влизат на пазара на труда в момента стигнат до пенсия средната продължителност на живота ще е над 80 години.

 49. 49 Профил на недей да лъжеш
  *****
  Неутрално

  До коментар [#39] от "789":

  хората бе тъпанар роден след 60-та.
  ********
  ...през живота си не е внесъл една стотинка осигуровки, щом смята, че индивидуалните партиди не са въведени.

 50. 50 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#42] от "ха, ха":

  Имам достатъчен стаж в пенсионна компания, с години съм изучавал осигурително дело, така споменатата от мен статистика всеки може да намери в интернет и да провери каква е доходността от пенсионните фондове!
  Предполагам, че цялото ти недоверие идва от спада на активите на фондовете в следствие на световната криза! Надявам се не си от хората, които са се поддали на евтините провокации и са тръгнали да си теглят парите - ако е така нашил си се много! В момента вече активите възвъранаха позиците си и вероятно скоро ще започнат да растат с още по голям темп!
  Съгласен съм, че трябва да мине доста по-голям период за да се изгради доверие към подобни институции, но не виждам причина хора, които искат да подсигурят старините си в момента да не го правят в тези фондове! Ако ти виждаш някаква причина сподели я! Лично на мен ще ми е любопитно какви са ти критиките и къде по точно е "манната небесна"!

 51. 51 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Свалянето на вноските е неправилно и вредно, прав е човека. Вместо да се качват здравните трябва да се качат осигуровките за пенсия. Намаляването на тези вноски беше обещан подарък за едрия бизнес, който подкрепи Бойко, но няма как да стане.

  Вместо да се приватизират сега минотарните дялове те трябва да отидат в пенсионният фонд, а не да отшумят за няколко месеца, по точно малко месеци.

  Бойко, спаси България, подай си оставката!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 52. 52 Профил на пепи
  *****
  Неутрално

  До коментар [#40] от "nqma zna4ka koi":

  Ти наистина си върха. Хайде лично за теб още малко числа:

  Относителен дял на населението над 65 г. възраст в някои европейски страни:
  България - 17.7 %
  Гърция - 19.2%
  Швеция - 18.8%
  Германия - 20.3%
  Италия - 20.2%

  И за да те предпазя от следващо глупаво мнение.
  Относителен дял на населението в трудоспособна възараст 15-64 г. в някои европейски страни:
  България - 68.5%
  Гърция - 66.6%
  Швеция - 65.5%
  Германия - 66.1%
  Италия - 66.3%

 53. 53 Профил на Учуден
  *****
  Весело

  Тоя идиот значката пак ли се появи ?

 54. 54 Профил на avtora
  *****
  Любопитно

  До коментар [#7] от "данъкоплатец":

  Именно тук е заровено кучето!правителството знае-ама си трае!Ясно е и на децата ве4е!Тази ситуация не е вчера!

 55. 56 Профил на чук
  *****
  Неутрално

  До другаря Иванов.Ако парите от продажба отидат в Пенсионния фонд,скоро след това ,от тях нищо няма да е останало.Трябва да се спре да се харчи ,повече от колкото е заработено.Най-малкото да се запушат всички дупки в НОИ.

 56. 57 Профил на Той
  *****
  Любопитно

  Едно много интересно четиво за размисъл!
  "16 март 2010 11:52

  София /КРОСС/ Вицепрезидентът на КТ „Подкрепа" Димитър Манолов съобщи пред Радио К2, че по неофициални канали се е сдобил с черновата на новите антикризисни мерки, които ще предложи правителството и ги определи като „ужасяваща история". „Вътре има ужасяващи неща, просто да ти настръхнат косите", категорично заяви Манолов. Той изброи тези „ужасяващи неща" - „облагане с данъци на пенсии; принудителна неплатена отпуска за всички бюджетни служители две седмици в годината, т.е. ще работим, не като гърците на 14 заплати, а на 11,5; намаляване до минимум на допълнителния полагам платен отпуск за ненормирано работно време; намаляване на срока за получаване на обезщетение за бременност и раждане - от 410 календарни дни на 225".

  Манолов коментира възмутено: „Направо треперя, като чета тези глупости. Това е абсурд, това е идиотщина. Всички тези мерки са ориентирани към най-нискодоходните групи от населението. От тези с дебелите задници, от тях никой, нищо не иска да вземе. От тях, никой, нищо не очаква. Тях трябва да ги завиваме с памук, за да продължават да дебелеят".
  Той съобщи, че ще има заседание на конфередативния съвет, на който тези мерки вероятно ще станат част от дневния ред, защото освен това в тях няма нито една, която да стимулира производство, иновации, потребление: „Всичко е да се вземе отнякъде нещо или нещо да не се даде".
  Попитан дали може да бъде сигурен в източника на тази информация Манолов заяви „да". Той допълни, че тази чернова със сигурност е изготвена от министерство на финансите и мерките са точно 31, както е обявено от правителството.


  Очевидно сме във фаза, в която се забелязва и излизане на пазара на труда и на високо квалифицирани кадри, но като че ли темпото леко спадна, коментира още Димитър Манолов. „Но може би, това намаляване на темпото да се дължи на факта, че нещата са дошли до високо квалифицираните работници, с които никой не иска да се разделя", уточни той.
  По думите му, от синдиката не могат да правят собствени изследвания и използват данните от статистиката като уточни: „Гледаме ги от различен ъгъл". Манолов посочи, че статистиката отчита само хората, които се регистрират в Бюрата по труда, а за да се стигне до истинския брой на безработните се използват тенденции.
  Манолов каза още: „Трябваше т.нар. български бизнес да си научи урока от тази криза. Трябваше българската икономика да бъде поставена на други релси. Не може да се очаква, че ще живеем цял живот от строителство". Според него, е трябвало да бъдат създадени устойчиви производства, да имат възможности за идване на чужди инвеститори. Димитър Манолов посочи, че чуждите инвеститори не могат да бъдат привлечени с ниски данъци и осигуровки, въпреки че нашите са най-ниски в Европа.
  Неговите препоръки в този случай са: „Трябва да се промени средата. Чиновничеството да спре да прави на маймуни всички, които искат да направят нещо, включително от обикновения гражданин до милиардера. Корупционната среда трябва да бъде унищожена. Политиците да започнат да се държат по друг начин". Манолов призна, че това звучи като лозунги, но всички българи го знаят.
  http://www.cross-bg.net/balgariya/88-novini-i-sabitiya/1108325-dimitar-manolov-antikrizisni-merki-na-pravitelstvoto-sa-uzhasyavashti-prosto-da-ti-nastrahnat-kosite "

  Казах ви, очаквани една отново комедийна седмица -

 57. 58 Профил на МАНОЛОВ
  *****
  Неутрално

  Вече 20 години с Тренчев успешно ви баламосваме, ама ми омръзна ! Иде ми да хвърля овчата кожа......

 58. 59 Профил на До Манолов
  *****
  Любопитно

  За вас не знам ,но като слушах Ж.Христов ,все едно говори Станишеф.

 59. 60 Профил на ха, ха
  *****
  Неутрално

  До коментар [#50] от "nqma zna4ka koi":

  Темата за гарантиране на старините е твърде широка и тук просто няма достатъчно място за дискусия.
  Моята бележка беше за това, че частните пенсионни фондове не са нито достатъчно надеждни, нито достатъчно доходни в сравнение с държавното обществено осигуряване от солидарен тип. Когато се сравняват доходност и надеждност ДОО от солидарен тип е далеч напред навсякъде по света.
  А иначе частните фондове са привлекателни изключително заради думичката "частни", мощните рекламни кампании в периодите на растеж (като в твоя пример) и разбира се, преференциите, които получават от държавата, но това пак са част от нашите пари.

 60. 61 Профил на .,.
  *****
  Неутрално

  -"Това заяви министърът на
  труда Тотю Младенов". ... .

  А защо НЕ другия М-р.

 61. 62 Профил на МАРИ
  *****
  Неутрално

  Живеем в една разпаднала се държава, където е в сила Закона на джунглата - който оцелее преживява някак си! Единствено добре са тези които са успяли да се уредят чрез роднини, селски или др. близки на работа и си трайкат!!Управляващи, депутати и цялата администрация /държавна,областна, омбудсманска и районна/ няма защо да ги коментирам - то се знае!! Горкият народец - за всичко плаща!! Докато трае разправията м/у Гоце и управляващи му натрисат /от ДКВР/ нови цени на ток,вода, газ! Ега ти държавата - тресяща се от конфликти, мизерия, разядена от дупки! И за всичко това няма виновни!! Виновните сме Ние, че търпим всичко случващо се!!!

 62. 63 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  В пенсионният фонд трябва да отидат самите миноритарни дялове, а не парите от продажбата, защото тези дялове пускат пари всяка година и могат да служат като обезпечение при кризи. Асцизите също трябва да отидат във фонда, поне като плащаш скъп бензин, цигари и алкохол да знаеш, че отиват в родителите ти, а не при прошляка Данков.

  Бойко, ти си знаеш!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 63. 64 Профил на Цветелина Борисова
  *****
  Неутрално

  До "nqma zna4ka koi":
  Значка, що не казваш че си безработен бе?!!!
  Ще те назнача веднага в СИ банк на 5000 лева заплата само да продължаваш да пишеш хвалебствия за Боко и Брад Пит с очилата!!!

 64. 65 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#52] от "пепи":

  "България - 17.7 %
  Гърция - 19.2%
  Швеция - 18.8%
  Германия - 20.3%
  Италия - 20.2%

  Относителен дял на населението в трудоспособна възараст 15-64 г. в някои европейски страни:
  България - 68.5%
  Гърция - 66.6%
  Швеция - 65.5%
  Германия - 66.1%
  Италия - 66.3% "

  От така посочените данни се вижда, че на четирима работещи се пада по един пенсионер!
  Само, че драги истината е, че на двама се пада по един или процентите са абсолютно грешни!
  Иди прочети още малко агит-литература и ела пак да спамиш проценти!
  http://www.nchi.government.bg/statistika/A_1.pdf

  Тук ясно се вижда какво е и какво предстои! Можеш да наблегнеш на поколенията, които ще сабъдещи данъкоплатци спрямо големината на тези, които ще се пенсионират! Също така и много други изводи!

 65. 66 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1512 Разстроено

  До коментар [#5] от "Аззззз":

  Ти явно си от по-възрастните. Защото родените след 60-а имаме индивидуални сметки в частни фондове. Ако видиш само резултатите ентусиазма ти видимо ще спадне. На кратко. В годините на растеж натрупаната доходност е под инфлацията, а за миналата да не говорим. Но си удържат такса управление. Ако просто се внасяха на дългосрочен влог в банка щяха да носят по-голяма доходност. Та в една страна каквито частниците, такива и чиновниците.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 66. 67 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1512 Весело

  До коментар [#11] от "nqma zna4ka koi":

  Пич, били споделил кой по-точно предлага добра доходност. Нали беше млад. Ако си бачкал трябва да имаш лично задължително допълнително пенсионно осигуряване.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 67. 68 Профил на Анонимен
  *****
  Неутрално

  До коментар [#45] от "789":
  3. Нещо като индивидуални партиди е имало и преди това, но са се водели от предприятията, фирмите и учрежденията, а ДОО се е внасяло анблок пропорционално на ФРЗ. Едва при пенсиониране работодателят изготвял за НОИ комплексна справка за лицето през кои периоди върху какви суми е пълнел бюджета за ДОО, който пък се вливал в кюпа на държавния бюджет.

 68. 69 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1512 Весело

  До коментар [#23] от "Някой си":

  Какво откритие. Я провери сега у нас колко стълба има? Ега ти разбирачите. Можеш да потърсиш и кой е въвел солидарната система. Че и нямала бъдеще в САЩ !?!?! Типичен пример за чукча писател, а не читател.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 69. 70 Профил на Някой си
  *****
  Неутрално

  Стига сте плямпали глупости за допълнителното пенсионно осигуряване. В БГ имаме имитация на такова.

  В момента в БГ то е абсолютно безмислено при положение, че голямата част от парите се прибира от НОИ.

  Когато допълнителното стане основно, а на НОИ давам не повече от 5% тогава модела ще е издържлив математически. Всичко друго е еквилибристика с предрешен резултат - сгромолясване.

  Разберете - солидарност не може да има:

  1. Когато си беден.
  2. Когато тия дето потребяват са близко по брой до тия които пройзвеждат.

  Солидарност може да има когато:
  1. Когато имаш излишни пари.
  2. Когато тия които потребяват са МНОГО по малко от тия които пройзвеждат.

  Това са прости аритметични сметки. Който не ги разбира е или глупак или наивник.

 70. 71 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  До коментар [#31] от "nqma zna4ka koi":

  Що не се гръмнеш? Ега ти линка. Ти май не си безработен, а никога не си работил. Иначе щеше да имаш лична сметка в някой от хубавите фондове и наживо да подобриш застрахователната и т.н. подготовка.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 71. 72 Профил на Някой си
  *****
  Неутрално

  До коментар [#69] от "Цецо":

  Пенсионната глупост е въведена от Бисмарк. Само че тогава са плащали пенсии на съвсем ограничен кръг хора, а благодарение на войната, старците отнесени към младите и работоспособните са били нищожно количество.

  Т.е. една подобна система евентуално би била успешна след една нова глобална война.

 72. 73 Профил на do cecka
  *****
  Неутрално

  До коментар [#64] от "Цветелина Борисова":

  -Ще те назнача веднага в СИ банк
  на 5000 лева заплата само да
  продължаваш да пи...... .

  Не ща 5000 а да изсвириш нещо
  на флейтата ми "червена".

 73. 74 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  До коментар [#50] от "nqma zna4ka koi":

  Ти си душевно болен. Ега ти тъпотиите. Вземи се гръмни. Това и за коментарите ти за възрастните.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 74. 75 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  До коментар [#72] от "Някой си":

  Съществената разлика е, че пенсия се е давала след 65 години. При средна продължителност на живота под 65 години (не заради войни, както смяташ). Та да си отговорим дали трябва сега да се направи пак 65 години и да не ревем, като тупани. А ако се намали и националния спорт "скрий осигуровка" може и да се пооправи положението. За това е необходимо и гражданите да вярват на държавата. А тя не дава много основания за това.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 75. 76 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#70] от "Някой си":

  Еми нали за това се вдига пенсионната възраст Солидарността и тя е ограничено понятие.... Солидарни, солидарни, колко да сме солидарни Някой трябва да плати и товаще стане по един или друг начин...

  До коментар [#71] от "Цецо":

  Ценцко, най-интересно ми е, да кажеш кога ще сложиш сърпа и чука на мястото на зведзеичките Има хиляди други места където може да провериш тази информация! Ако искаш може да се обзаложим дали не е същата! Доходността спадна през 2008/2009 по обясними причини и това не е само в тези фондове! Ако искаш може да провериш колко са били лихвите по депозитите през тези години и инфлацията дето я бълнуваш Имам сметка с 3000 и друга с 1000 лева професионална много добре знам как се движи доходността и е много по добре да са ти парите в фонд отколкото в банка!
  Дори в България е още по-добре, защото високата инфлацията и падане на борда са все още реална опасност! Естествено тъпото е, че наред с личната вноска, НОИ ти нашива и огромна "солидарна", но това по същество не прави фондовете лоши!

 76. 77 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1512 Весело

  До коментар [#65] от "nqma zna4ka koi":

  Идиотче. Ма ти няма как да не си в младежкия герб. Правиш ли разлика между трудоспособно население и работещи? Явно не. Тъп кат вожда. И Дебила. Какви са тия тъпи линкове дето ги даваш? Структурата на населението можеш да я намериш в НСИ. А поне научи какво е.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 77. 78 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  До коментар [#76] от "nqma zna4ka koi":

  Чукче. Вземи поработи малко. Очевадно не си работил през живота си. Аз имам индивидуална вноска вече сума ти години. Като всички работещи хора, родени след 60-а. Та не ми обяснявай неща, които знам от личен опит.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 78. 79 Профил на 112
  *****
  Неутрално

  Повишаването на възрастта на пенсиониране за България направо обезсмисля пенсионното осигуряване. На практика пенсия ще взимат само военни и ченгета.

 79. 80 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#78] от "Цецо":

  Цецко, Цецко, нищо не ти е ясно драги! Даже звездичките, които си си сложил не знаеш какво означават! Бас ловя обаче, че знаеш какво е сърпа и чука и най-много ме озадачава защо не си сложил това, което ти е близко и познато, а се мяташ на звездички и работи!
  Тези вноски, които ти "отдавна си правил" аз ги имам от как се е почнало да ги има като дори имам две партиди! Та едно е да имаш "личен опит", а съвсем друго "да ги знаеш нещата"! Освен партидите обаче аз имам и стаж в подобна компания и съответното образование! Тези фондове са част от една по-голяма концепция за пенсионното осигуряване като цяло!

 80. 81 Профил на Някой си
  *****
  Неутрално

  До коментар [#80] от "nqma zna4ka koi":

  Чудно че имаш само 2 партиди, при положение, че досега държавата те осигуряваше.

  Така че не се прави на отракан, ако се осигуряваш сам ще те питам дали ще се осигуряваш толкова охотно.

 81. 82 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#81] от "Някой си":

  Това за партидите не го схванах, предпоалгам, че си се заблудил нещо. Каква държава бълнуваш не ми е ясно...
  Колкото до това, че може да се крият доходи когато се осигуряваш сам - прав си. Естествено, че като може всеки ще го прави...

 82. 83 Профил на Гер Бур............
  *****
  Неутрално

  Днес по хоризонт големия икономист, но не реализирал се политик и шоумен защото участва постоянно в ТВ програми Владо Каролев нарече Тотю Младенов комунист.
  В правителството имало кумонисти и капиталисти, я Бойко да вземе да се оправя .

 83. 84 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 772 Неутрално

  При средна продължителност на живота на мъжете в България 67 години някой трябва да е малоумен, че с желание да внася 1/5 върху своята заплата в продължение на 40 години за евентуална пенсия в продължение осреднено 0 години. За жените може да е по - поносимо т.к. те са по-умни от мъжете.

  pastor
 84. 85 Профил на mirage46
  mirage46
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Днес по "Хоризонт" Тотю Младенов каза, че се планира ограничение броя на инвалидните пенсии.Този стил е харакнерен за близкото минало, когато планирахме за години напред и ето къде сме сега.Мноооого е закъснял в това си намерение социалният ни министър. За последните десетина години продажните телкове произведоха масово псевдоинвалиди, които източват и без това недостатъчния пенсионен ресурс. В някои характерни области има населени места, в които почти всички жители в работоспособна възраст са пенсионирани "по болест". Крайно време е да се извърши някакъв осигурителен одит и да се види как така инвалиди извършват тежка физическа работа, имат свой бизнес и доходи предимно в сивата икономика.
  Това правителство е неспособно да си осигури приходи от сенчестия бизнес, не може да спре източването на хазната и в безизходицата си решава да посегне на най-беззащитните от обществото-бременни, пенсионери, работещи.
  Срам и позор!

 85. 86 Профил на Няма значение
  *****
  Неутрално

  Работил съм в металургията първа категория труд.От пенсионираните от леярен цех живи пенсионери над65 години са колкото пръстите на двете ръце, а в цех са работили над 300 човека.

 86. 87 Профил на Тошо
  *****
  Неутрално

  До коментар [#57] от "Той":Тотю е кадър на Подкрепа

 87. 88 Профил на ники
  *****
  Неутрално

  Предлагам всички които се самоосигуряват да спрат да го правят,докато тия гадини не се вкарат в ред !!!

 88. 89 Профил на walle
  walle
  Рейтинг: Неутрално

  Целият проблем е, че постоянно жизненоважните реформи у нас се отлагат заради рейтинги, независимо, че в крайна сметка всяка партия отива в кофата за боклук. И сега работещите са малко, които са извън сивата икономика, демографския проблем е сериозен и никой няма визия, нито воля да промени това. А и дебат явно се избягва

  http://www.euinside.eu/bg/news/how-the-pension-reform-started-in-bulgaria

 89. 90 Профил на АД
  *****
  Неутрално

  Ако някой може да свали Бойко от власт, това ще е само Тотю и неговата Христина Мутрева. Близко е до акъла, защо!

 90. 91 Профил на Reality
  *****
  Неутрално

  Пенсионният фонд се подяжда сериозно от пенсионерите по болест, които не винаги са навършили годините за пенсия. В нормалните държави трудоустроените се ползват от грижата на социални фондове, които поемат социалната тежест, че обществото е травмирало определени лица. Но за съжаление в БГ това от край време е сбъркано.

 91. 92 Профил на !
  *****
  Неутрално

  чудна работа ! защо се чудят - кои плаща всикчи детски , помощи и пенсии на ЦИГАНИТЕ , колко цигани се пенсионират по болест с фалшиви медицински , колко данъци някога някои циганин е платил за да ползва социалните придобивки на обществото ни
  Не е ли това геноцид на българите и толериране на циганите
  Не е ли време точно ввъв време на криза да поемат своята част от задълженията си - нали живеят в тази държава
  Аз само си питам ....и таино се надявам някои от управляващите или някои активист да прочете този пост

 92. 93 Профил на 007
  *****
  Неутрално

  да се премахнат фалшивите инвалидни пенсии,те са 80% от всички инвалидни пенсии,голяма корупция има там 800-900лв.и взимаш инвалидна пенсия,влизаш в болница,фалшиви диагнози и готово.

 93. 94 Профил на фик
  *****
  Любопитно

  "агнето е полуцяло, а вълкът пак е гладен", каза Адемов.

  Г-н Хасан Амедов остава само да уточни кой е вечно гладният вълк.

 94. 95 Профил на primus
  primus
  Рейтинг: 397 Весело

  Единственният начин да има справедливост и що горе долу добри пенсии е да се обвържят пенсиите със броя на децата и това което те плащат, да се направвят лични пенсионни сметки за едно семейство като генерация млади - стари. Да се гледа глобално на нещата колко сме намалявали и прочие си е жива глупост. Нека се остави на хората сами да решат дали предпочитат така или по сегашния начин. Ами ако предположим че някой си има дете което е в чужбина или някое което не плаща пенсионни осигуровки няма да му се пълни генерационната сметка, ако плаща ще се пълни, можи би това е и начин да се включат и тези които живеят в чужбина. Не да плащат на някой непознат а на родителите си. Единственнта разлика от това да дават парите на рака е че ако нещо стани с въпросния платец ще бъде заместен от другите солидарни платци в неговата категория.
  Ами това е едно неконвенцонално предложение което може да бъде приложено още веднага на практика.
  Благодря на всички които са имали търпение да прочетът мислите ми и успех!

 95. 96 Профил на serdinka
  serdinka
  Рейтинг: 450 Весело

  ...пенсионната реформа трябва да продължи с ограничаването на броя на инвалидните пенсии...

  пенсионираните инвалиди да спрат да получават пенсий и да почват да се трудят...честито

 96. 97 Профил на докато решат
  *****
  Неутрално

  Докато решат какво да правят за временно закърпване на ямите в бюджета да обложат еднократно с 1000 процента доходите на всики наемодатели то последните 7 години и също с толкова процента чистата печабла на НЕКОВЕ МЕКОВЕ и др. подобни ганоцитни структури като например банки

 97. 98 Профил на ами
  *****
  Неутрално

  До коментар [#90] от "АД":

  не само тези, забравяш олигофрена с очилцата и педалското гласче, т.нар. американче Дянков. Особено след предложените от него мерки за излизане от кризата яко ще се развони.

 98. 99 Профил на чук
  *****
  Неутрално

  Предложените мерки са абсолютно правилни!Но доста закъсняли!

 99. 100 Профил на 123
  *****
  Неутрално

  До коментар [#65] от "nqma zna4ka koi":
  Пич, ти си абсолютно прав....
  За съжаление хората от правителсвото за пореден път се държат като коне с капаци и по никакъв начин е отстояват интереса на БГ. Всъщност, тези които викат дигайте възрастта са си опекли питката да се ползват от пенсии още 17 години, а нашите пенсионери няма да могат да се порадват на мижавата си пенсия повече от 10..... Напоследък си поставям въпроса Ех защо не сме като Гърция....А това съществено поставя въпроса за смисъла от членуването ни в ЕС. Почвам да си мисля, че ако продължава така, след година ако се направи референдум за членството ни в Съюза може и по - голявмата част от нас да гласуват за излизане.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK