Между 5 и 20 метра ще е ограничителната зона за протести пред сградите на властта

Министерски съвет

© Георги Кожухаров

Министерски съветМежду 5 и 20 метра щ бъде ограничителната зона пред сградите на парламента, Министерски съвет и президенството, в които няма да може да се протестира. Това решиха депутатите, които приеха на второ четене промени в Закона за събранията, митингите и манифестациите след като президента Георги Първанов наложи вето върху текстовете.


Точните отстояния ще се определят за всеки конкретен случай от администрацията на съответната институция съгласувано с органите на МВР. Отстоянията ще се одобряват от кмета на столицата и за това ще се уведомяват организаторите на протеста


Върнатите от президента Георги Първанов разпоредби предвиждаха такъв "санитарен кордон" да се въведе и около сградите на правителството и президенството (такъв до момента имаше само около Народното събрание), но нямаше точни отстояния.
По време на дискусиите днес съпредседателят на "Синята коалиция" Мартин Димитров поиска забраната за протести зона да е значително по-малка в рамките на 6-7 м. По думите му в противен случай на практика пред сградите на Министерски съвет и президентството няма да може да се протестира, ако бъде определена 20-метрова зона. Като е записано между 5 и 2- м, тя ще бъде 20 м, нали разбирате, попита реторично той и обяви, че така се нарушава демокрацията.


Управляващите от ГЕРБ обясниха, че идеята за този кордон е работещите от съответните институции да преминават свободно и да влизат в сградите. Мартин Димитров репликира, че и 6-5 метра са достатъчни за това. Въпреки това мнозинството на ГЕРБ одобри по-сериозните забрани за протест.


Депутатите запазиха 48-часовия срок, в който организаторите на протеста трябва да уведомяват за събитието. Така беше спазено и другото искане на президента - този срок да не бъде удължаван на 72 часа, както предвиждаха върнатите от Първанов разпоредби.

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 605 Гневно

  И като лятна буря, гневен и сърдит, разветрил черни коси, той мина последното стъпало. Той беше вече най-горе. И изведнъж в лицето му грейна усмивка, очите му заблестяха с тиха радост и юмруците му се отпуснаха. Той погледна доле, дето ревеше и проклинаше сивата дрипава тълпа. Погледна, но нито един мускул не трепна по лицето му: то бе светло, весело, доволно. Той виждаше доле празнично облечени тълпи, стоновете бяха вече химни.

  — Кой си ти? — дрезгаво и лукаво го попита Дяволът.

  — Аз съм принц по рождение и боговете ми са братя! О, колко красива е земята и колко са щастливи хората!

  Приказка за стълбата /Хр. Смирненски/

  Увеличете дистанцията дами и господа управляващи , за да е ясно ,че вие нямате нищо общо с нас ! А срамът , го скриите някъде !

  Свободата Санчо, ....
 2. 2 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Предложението за намаляване на разстоянието от Президента е съвсем разумно!!! Зоната трябва да стане: на един хвърлей на камък...

 3. 3 Профил на Друга мерна единица
  *****
  Весело

  Правилната дистация е : "Един х.й разстояние", за да няма мърдане и увъртане, колко много мислят и се грижат за народа.

 4. 4 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Гневно

  Окопавате се!!!Криете се!!!Защо бе мама ви де.а???Да не очаквате протести?Няма нищо случайно,в този закон...

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 5. 5 Профил на Toк му е майката
  *****
  Весело

  Точните отстояния ще се определят за всеки конкретен случай от администрацията на съответната институция съгласувано с органите на МВР. Отстоянията ще се одобряват от кмета на столицата и за това ще се уведомяват организаторите на протеста.

  Коя институция ще си определи минималното разстояние?
  Абе я направо телени огради с 220 волта ток сложете и проблем няма да има.

 6. 6 Профил на кофти
  *****
  Неутрално

  може би над километър да го направят но и тогава народа ще ви измете некадърници няма ли най после да ви грейне пипето да си ходите и не се появяваите вече

 7. 7 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Пазят се от народната любов, може би.

 8. 8 Профил на FoX
  *****
  Неутрално

  и 1 метър да стане пак никой няма да въстане
  няма от какво да се страхуват господата апаши
  гражданско общество няма

 9. 9 Профил на загрижен за властта
  *****
  Неутрално

  Предлагам 30 метра минимум, обосновката е че:
  един пенсионер който кара на кисело мляко и хляб една седмица, не може да хвърли развалено яйце на повече от 15 метра НО, има някои от тях хапват чатпат и кучешки консерви - така че 30 метра!

 10. 10 Профил на `
  *****
  Неутрално

  Минувач (2) аз хвърлям на повече от 20 метра, ама идеята за другата мерна единица (3) ме кефи повече, като че ли!

 11. 11 Профил на Дедо Либен
  *****
  Неутрално

  Ами ако митингите са в подкрепа на ВЛАСТТА, пак ли разстоянието ще е същото? Ако е така, аз няма да отида!

 12. 12 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1146 Любопитно

  Някой се плаши, че може да има протестиращи срещу Бат Бойко ли? Че то и комунистите не успяха да постигнат такова чудо - има няма 6 месеца след като са се качили на власт вече да се пазят от народната "любов"

 13. 13 Профил на Рижия
  Рижия
  Рейтинг: 652 Гневно

  Страх, страх, страх. Какво ли готвят да прекарат че ги е страх толкова? Ако преди 8 месеца някой ми беше казал че ще видя по идиотско управление от това на тройната, щях да се хвана на бас с всеки и за всичко че няма да има такова управление нито в близкото нито в далечното бъдеще. И днес щях да видя че съм загубил баса.

 14. 14 Профил на Реалист
  *****
  Неутрално

  Абе "Дневник", защо сте си заровили главата в пясъка, защо се правите на разсеяни и думичка не обелвата и дума за "антикризисните мерки" на кабинета. Всички останали медии гърмят, а само вие си траете. Защо?

  http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=2844851

 15. 15 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  То да не дойде до там, че тогава едва ли ще могат да разчитат на тия метри. На лъган, мачкан и гладен като му падне пердето и причернее пред очите нищо не го спира.

 16. 16 Профил на мисли!
  *****
  Гневно

  Сега остава да "уточнят" със закон и "разрешените" думи от устите на протестиращите.
  Човешката глупост е безкрайна, ама на тези и бездънна.

 17. 17 Профил на окопаване
  *****
  Неутрално

  Власта се окопава сериозно. Нормално е след като го удариха през просото и въвежда непопулярни мерки. Забравиха за предизборните обещания и за по-сигурно увеличават разстоянието до народа.

 18. 18 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Гневно

  До коментар [#14] от "Реалист":

  Това е гилотина....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 19. 19 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  Проблемът не е в метрите, а в бройките които са тръгнали да стачкуват. И без такава зона БГ-"народът" не е тръгнал да стачкува. Излязат ли всички на улицата - е.ем ти и метрите и всичко, но не би......

 20. 20 Профил на сартр
  *****
  Неутрално

  Не са глупави! Алчни, крадливи бандити, демагози ,популисти, но глупави не-глупави сме всички ние, че ги търпим още!

 21. 21 Профил на ОБИКНОВЕН човечец
  *****
  Любопитно

  Защо толкова голямо разстояние? Ако искам да ги прегърна какво да правя - нямам толкова дълги ръце!

 22. 22 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#14] от "Реалист":

  Как да се оправдят подобни мерки. не е лесно да си подръжник на правителството в такъв момент. Не е лесно да се намери разумно и приемливо обяснение на това защо се вземат от майки, пенсионери и от хора на заплата, а не от олигарси.

 23. 23 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Гневно

  Да знаете,те за това и ще увеличат заплатите на куките.Да ги пазят.Имам чувството,че нещо ще се случи....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 24. 24 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  17.03 2010
  С водещо заглавие "Антикризисен сатър за всички" "Труд" пише, че правителството подготвя мерки за намаляване на дефицита в бюджета, които приличат на антикризисен сатър.

  Предвижда се плоският данък от 10 на сто върху доходите на физическите лица да се начислява върху брутната заплата преди приспадането на осигуровките, пенсиите над 136 лв. да бъдат облагани с 10 процента данък, временно да се премахнат разходите за представително облекло на служители.

  Планът праща в принудителен неплатен отпуск от 2 седмици бюджетни служители, съкращава наполовина до 225 дни дните за платеното майчинство, съобщава вестникът."

  И размишленията на "суперикономистът" през юни 2009 г. когато на всички трябваше да им светне в главите, че ни готвят за управлението на финансите идиот:
  "Единият е рязко спиране на строителството. Което значи, че хората от строителния сектор трябва да се преориентират в други посоки. В България най-смисленото преориентиране ще бъде в земеделието. Има още два сектора, които много ще се променят – единия е финансовия сектор. Той от глобален ще стане национален. Вече има някои големи банки, които излизат от чужди пазари. Освен това аз очаквам от финансистите да станат инженери, които ще се занимават с управление на софтуер компании. Третия такъв сектор е енергетиката. България от енергийна гледна точка има най-големи загуби в икономиката на фона на другите държави. На единица производство, ние използваме 30%-35% повече енергия отколкото средното за ЕС. Тези проценти трябва да изчезнат. В следващите няколко години трябва да стигнем до средното за Европа."

  Ecrasez l’infâme
 25. 25 Профил на Рижия
  Рижия
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Благодаря за инфото Grafe, сега мисля че на всички им е ясно защо толкова ги е страх но тези 20 метра едва ли ще ги спасят.

 26. 26 Профил на розов
  *****
  Неутрално

  не забравяйте и достъпа откъм задния вход

 27. 27 Профил на Y- ту
  *****
  Гневно

  Колкото по далеко от върховния СУВЕРЕН ,толкова по добре !

 28. 28 Профил на Наблюдаващ
  *****
  Неутрално

  Български мерни единици:
  1. Близо- на един х...... място
  2. Далеч- на п.... си майна
  Иначе казано Властта се окопава, за да бъде по- далеч от любимия си електорат.
  Тежки времена настават братя българи!

 29. 29 Профил на кука
  *****
  Неутрално

  Така са ми дигнали заплатата, че искам да прегърна Дянков като мечка. И да го обръсна с палката. Тия 20 метра няма да им помогнат, х... на народа е по-дълъг.

 30. 30 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Гневно

  До коментар [#24] от "Graf":

  Това правителство,подготви пътя на следващия ,,проект,, .Народа пак с надежда ще се юрне към урните.Омагьосан кръг.Надеждата умира последна......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 31. 31 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1366 Гневно

  нали се бяха отказали от кордона срещу народната любов?!

  май герберите усещат накъде отиват нещата след последните дянковизми.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 32. 32 Профил на неутрален
  *****
  Неутрално

  Това е за да може генно модифицираната Федосова да дойде на работа

 33. 33 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#19] от "Хи-хи":

  последните години протестите не събираха хора, защото повечето хора имаха работа и покрай светоявния икономически бум от свои доходи и с помощ от гастарбайтерите връзваха двата края.

  ами сега като има десетки хиляди трудоспособни безработни?! недоволни са и по цял ден нямат какво да правят. времето се затопля, а положението става напечено.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 34. 34 Профил на Браво
  *****
  Неутрално

  Гнус ме е от българските политици. Тези хора не са раждани, те са ИЗХОДЕНИ. Предлагам това название за българските политици да бъде възприето и използвано широко, тъй като те напълно си го заслужават.

 35. 35 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  най-голямата заплаха за предстоящите протести е това, че всички се канят да ги яхнат - яне, гоце, бесепето, синдикатите, може би даже сините, дето уж трябва да са изцяло зад герб.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 36. 36 Профил на сигурна работа
  *****
  Гневно

  Да сложат телени мрежи и вишки с картечници!Не че ще им помогнат,ако ДО ТАМ опре работата!

 37. 37 Профил на do ARRI
  *****
  Разстроено

  До коментар [#30] от "ARRI":

  Как ми се иска да грешиш.А не грешиш.За двйсет години,надеждата ми умря.

 38. 38 Профил на Неутрален
  *****
  Неутрално

  Преклонената главичка остра сабя не сече я.Докога робски български народе, до кога ще траеш? Виж какво правят съседите ,а ти? Къде е студенската младеж? Или е упоена от чалга и марихуана се спотайва без всякакъв кураж. Утре ще ви разрешат да демонстрирате по гол задник,та да е по-чусвително. И така до утре!

 39. 39 Профил на Professor
  *****
  Гневно

  Анализатори от Дойче веле казват, че България има правителство, министерства и министри, агенции и изпълнителни директори, армия, прокуратура, съд и пр., но държавата е в състояние на ОРГАНИЗИРАН ХАОС. Според мен България прилича на нощния влак София - Бургас, който има машинист, началник влак, кондуктор, транспортна полиция и вагони, в които пътниците са задрямали в различни пози, чакайки да ги закарат от точка А до точка Б. Възможно е, обаче влакът да не спре в Бургас и пътниците да се издавят в морето. Братя българи, вземете съдбата в свои ръце, защото ако не го направите ще дойде време, когато в историята ще пише, че по тези земи някога са живели весели траки, кротки славяни и заспали българи, които са пропуснали времето, когато другите народи са се развивали и множили.

 40. 40 Профил на ГЕРБЕРЩИНА
  *****
  Неутрално

  Направо да сложат огради - както си беше през комунизма!

 41. 41 Профил на Evala
  *****
  Неутрално

  До коментар [#1] от "Радостина":
  Браво, Радост!!!
  Страхотна препратка! Точно в 10ката.

 42. 42 Профил на Добре Облечен Бизнесмен
  Добре Облечен Бизнесмен
  Рейтинг: 823 Весело

  Хмм. А когато и Ц.Цветанов излезе на протест заедно с полицаите пред МВР, както е обещал, държавата ще изпадне в самоподдържащ се затворен цикъл (подобен на ускорителя в ЦЕРН,) увеличаващ разстоянието от всички хора до всички други хора, който ще предизвика дупка във време-пространствения континуум, което от своя страна ще върне изведнъж времето назад с 60 години и комунистите ще бъдат пак на власт все едно нищо не се е случило.
  Иначе #3 мисля че е измислил най правилният лек за прекъсване на това бедствие.

 43. 43 Профил на Musashi
  *****
  Неутрално

  "Управляващите от ГЕРБ обясниха, че идеята за този кордон е работещите от съответните институции да преминават свободно и да влизат в сградите."

  Абе какви са тия простотии? Заради сега "работещите в тези сгради", които трябва да влизат вътре, се появяват нужди от "коридори", "кордони", "санитарни зони", "уведомления", "разрешения" и се трупат все повече и повече проблеми!
  Най-добре е, да се зазидат входовете и изходите! Така нито някой ще влиза да "работи" там, нито пък ще му се налага да излиза след това! А и ние няма да се чудим и да рзгадаваме, това върху което "работят"!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK