400 млн. лв. годишно изтичат през болниците

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на бб
  *****
  Неутрално

  Даже са повече от 400мил.Да не я увъртат с недостиг,направо изтичат главоламно

 2. 2 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Нали направиха болниците търговски дружества. В търговията се краде и лъже, щом може. Ролята на държавата е да контролира. Къде е държавата ?

 3. 3 Профил на Canuck
  *****
  Неутрално

  Един ден в болница в Канада струва $1500-1800, но никой не се задържа повече от необходимото - родилките ги изписват още на следващия ден.

 4. 4 Профил на bolnav
  *****
  Гневно

  Щом не им стигнаха 8 месеца , за да запушат дупките през които се краде и точи здравната каса , няма да им стигнат и 8 години !

 5. 5 Профил на Р-зоро
  *****
  Неутрално

  Каца без дъно не се пълни. Ето го резултата от закриването на Държавен финансов контрол. Не само в здравеопазването - във всички бюджетни организации основното занимание на кметове , директори и т.н. е източване на бюджета.

 6. 6 Профил на Пациета
  *****
  Неутрално

  А геноцида които си върви в болниците? За това никой не говори - само парите са на дневен ред. Докато това е така няма да има изтрезняване в лекърското съсловие.

 7. 7 Профил на kamenl
  *****
  Неутрално

  За още един лаф от соцвреме се сещам - "ний ги лъжем, че работим, те ни лъжат че ни плащат"

  Всеизвестна истина е, че

  а) държавата плаща за клинична пътека в пъти по-малко, отколкото е реалната и себестойност
  б) болниците надписват всяко реално лечение в пъти, за да покрият "недописването" от държавата, че и да източат печалба за шефовете

  Дали нямаше да бъде по-добре нито едните, нито другите да лъжат? Може би -- ама манталитетът в Булгаристан не е подходящ...

 8. 8 Профил на MD
  *****
  Неутрално

  Баси тъпотията. Ше точат, като не им се плаща к'вото са си изкарали! Бати... Шизофреници!

 9. 9 Профил на email
  email
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Когато в една държава всеки се занимава с това което не му е работа се получава това което е България днес! Финансирането и остойностяването в здравеопазването трябва да се остави на финансисти и икономисти, лечението на лекарите, а управлението на мениджъри, специалисти по управление и контрол. Хората не напразно са казали, че всяка жаба трябва да си знае гьола!

  Но някои жаби упорито отказват да се плацикат в техния си гьол и все се цамбуркат в чуждия!

 10. 10 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  400 млн източени от 1 млрд - 40% - това е показателно за всички бюджетни разходи. трябва да се реже здраво и бюджета не само ще се балансира ами на + ще излезе ако се запушат дупките, закрият се или се приватизират се някой структури (като НЗОК) например и се спре изтичането на пари към обръчите от фирми.
  интересно че този анализ е направен от министерството на финансите, а не на здравеопазването, което доказва че има един само един реформатор в това правителство - Дянков. неслучайно е трън в очите на Гоце и на БСП.

  Истината ни прави свободни.
 11. 11 Профил на Ето и друго..
  *****
  Неутрално

  Чудя се моя позната в Чикаго, която е там от 15 години и сега е на 58 г., работи като касиерка в супер, получи мозъчна аневризма. Лечението и рехабиритацията струваха 350 000 долара и осигуровките от касиерската й заплата покриха всичко!

 12. 12 Профил на НА един аршин
  *****
  Любопитно

  Какво изтичане? Нали от 8 месеца сте на власт? Защо в парламента си раздават по над 2000 лв. месечно без отчет?

 13. 13 Профил на ХАХАХА
  *****
  Весело

  Вече всички са специалисти на здравна тема....

 14. 14 Профил на никой
  *****
  Неутрално

  и заради това ли искаха да вдигнат с 2 % здравната осигуровка - та да има още повече за крадене от докторите

 15. 15 Профил на ha sega
  *****
  Неутрално

  Ха "добро утро".....
  и сега като знаете - въпросът е - КАКВО ПРАВИТЕ !!??? щото аз не виждам да правите нещо !!!

 16. 16 Профил на WD
  *****
  Неутрално

  Обяснете ми следното икономическо чудо - НЗОК се източва вече 10 години, а пък всяка година има излишък и то при най-ниските здравни вноски в ЕС - и като процент, и катоабсолютна стойност.

 17. 17 Профил на abv
  *****
  Любопитно

  Изтичат ли пари от държавните болници???
  Ще споделя личен опит:
  За операция в държавна болница ми поискаха направление(т.е. чакане при личен лекар, преглед при специалист и т.н.), за да им плати касата и 800 лв. да платя аз за избор на екип. Ама без това не може, нали? Плюс евентуално на сестри, санитари, мизерни битови условия, да си нося чаршафи, храна.
  За същото нещо, в частна клиника ме оперира професор. Пак за 800 лв., но без направление, т.е. без и касата да плаща. Битови условия - несравними.
  Освен това на държавната болница от нашите данъци и е построена сграда, купена апаратура и в края на годината, пак от нашите данъци, и покриват огромните загуби.
  Частника сам си е построил и оборудвал болницата, изплаща вероятно кредит и явно е на печалба, щом работи.
  Е, изтичат ли пари от държавните болници???

 18. 18 Профил на Лекар
  *****
  Неутрално

  Писна ми. Щом като се точи касата вече инсулта го държа три дни изпълнявам диагностичните и терапевтичните глупости на касата и го пращам да си ходи "по-скоро да го вземат" Инъче откъде пари за 10-15 дневно лечение. Досега го избивахме с други пътеки. Време е всички пациенти и финансово министрество да решат какво да се прави. В момента никой не знае какво иска. Не може да искате с трици маймуни да се ловят. Трябват няколко милиарда само за болниците да не изглеждат като сцена от филм на ужасите.

 19. 19 Профил на Лекар
  *****
  Неутрално

  До коментар [#17] от "abv":

  Явно операцията не е била тежка. Като се закучат нещата в частните болници веднага пациентите се пренасочват към държавните защото излиза много скъпо. Не съм чувал частна болница да приема Шок, тежки травми, кръвоизливи. Сещате ли се защо? Защото лечението е много скъпо?
  Какво ви оперираха за 800 лв?

 20. 20 Профил на FEN
  *****
  Неутрално

  /До № 14/Престанете да говорите глупости! Не разбрахте ли най-после, че до лекарите тези пари не достигат. Крадат ги - вярно, но на друго ниво! И ако има между "крадците" лекари, то те са единици/ най-често участващите в управата на лечебните заведения, които крадат обаче не само от Вашите пари, а и от заплатите на персонала/. Имате ли представа колко пари получава един лекар, специалист в обикновена болница - областна или общинска? Защо не насочите негативната си енергия в друга посока, например към тази част от бюджета на касата(около 2/3 ), която отива за лекарства? Кой и по какви критерии определя списъците? И какви комисионни получава?

 21. 21 Профил на ilinka
  ilinka
  Рейтинг: 8 Гневно

  До "Лекар",а каква апаратура ползвате от преди 40-50години,болният и20 дни да го лекувате ,ефектът ще е същия .

 22. 22 Профил на abv
  *****
  Неутрално

  До Лекар.
  На въпросът Ви:
  Контузия на коляното, миналогодишна, от ски. Определено не беше нещо тежко, ходех си, но ме наболяваше постоянно.
  А иначе, както казват Ваши видни колеги, нещата се закучат и в голяма част от по-малките държавни болници, та се налага в големите да ги оправят.

 23. 23 Профил на ДО ИЗЦЪКЛЕНИЯ
  *****
  Неутрално

  КАТО ПАДНА ДЕТЕТО ТИ И ГО ВОДИ В БОЛНИЦА ПО КОЯ ПЪТЕКА МУ ПЛАЩА ГОСПОДИНЧО,ПО ТАКВАЗ ДЕТО ИСКАШ ДА И НАМАЛИШ ПАРИТЕ,АМА ВЕЧЕ ЗА ДРУГИТЕ ДЕЦА,ГИДИ АМЕРИКАНСКА МАЙМУНО!

 24. 24 Профил на Лекар
  *****
  Гневно

  До коментар [#21] от "ilinka":
  Г-жа инсулт не се лекува с техника, а с медикаменти и физиотерапия. Техниката служи за диагнозата и много често скенер (има го във всяка болница) е достатъчен. Други неща са по-важни- пациентът да бъде в болницата 1-2 часа след началото на инсулта (повечето идват след 10-20 часа заради дървени философи като вас). А резултатът от лечението зависи от много фактори и често е незадоволителен. Има какво да се желае в техниката, нова ще стане като почнете да давате повече пари.
  П.С. (по повод колко богати сме били) Заплата ми е 700 лв в университетска болница в София. Никой не получава прослувуите надбавки наречени клинични пътеки.

 25. 25 Профил на лекар в общинска болница
  *****
  Неутрално

  Давате ли си сметка, че системата функционира за сметка на нас, които работим за нищо. Заплатата ми със специалност е 650лв. От т.н."пътеки" не достига до нас, защото с тях се заплащат изследвания, лекарства и др.разходи за болния. Нашия труд никога не е бил остойностяван. Да дадат на една мед.сестра по 2лева за инжекця - ама няма. И те работят на почти минимална работна заплата. И защо смятате, че лекарите са виновни, че няма нова и хубава апаратура. Нека тези от финансовото министерство да дойдат да поработят с нас.

 26. 26 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  Изразът '400 млн. лв. годишно изтичат през болниците' не е коректен.
  Тези пари просто се преразпределят от платени що годе медицински дейности към тези изцяло незаплатени от Касата.
  Дефицит в болниците винаги ще има, ако не престане лицемерието с изрази като 'изтичане' , 'вътрешни резерви', 'не оптимизирани разходи' и 'пари има, ама...' . Затова и медицинския персонал ще е незаплатен, а пациентите ще си носят чаршафи, печки и ще си доплащат под масата точно толкова , колкото разни икономисти , които не са били пациенти никога (засега), решат да спестяват от средствата за здравеопазване...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 27. 27 Профил на лекар
  *****
  Неутрално

  Съпа Илинке, един инсулт, след скенера и лабораторните изследвания, ако не е докаран навреме и в космическа совалка да го сложиш, все тая. И как реши, че ние не искаме по-нова и по-хубава апаратура. Искаме, ама няма. Невролог съм, и за 25 години работа съм научила, че прегледа с чукчето и иглата и анамнезата са най-важни. Не си въобразявайте, че като сте гледали отстрани всичко ви е ясно.

 28. 28 Профил на ilinka
  ilinka
  Рейтинг: 8 Гневно

  Когато със инфаркт те лекуват с визическо натоварване,за кислород_ понеже е в бутилки ти искат 1000лв.,лекарствата си купуваш,а в документите ги водят,че са от болницата,уж имат ехограф,а не виждат 1200мл. вода в дробовете ти ,получаваш много усложнения от това хубаво лечение,исписват те с подобрение,след няколко часа в друга болница си 10% шанс да оживееш - болните ги държите възможно най-дълго само за да прибирате парите .

 29. 29 Профил на доктор
  *****
  Гневно

  До коментар [#28] от "ilinka":

  Говорите пълни глупости. Една болница печели повече ако задържи по-малко пациента. Останалите ви писания също са пълни глупости и плод на вашето въображение и представи за медицина. Не се излагайте и не пишете повече нищо във форумите.
  Писна ми от псевдоразбирачи. Като сте толкова добър специалис и всичко ви е ясно лекувайте вас и ваште близки. А като смятате, че има лекарска грешка заведете дело.

 30. 30 Профил на Nikolla
  *****
  Неутрално

  До коментар [#28] от "ilinka":

  Що говориш глупости,илинке?
  То бива,бива,ама когато пълни профани почват да се изказват за лечението на инфаркта,не е нормално.

 31. 31 Профил на gazara
  gazara
  Рейтинг: 8 Весело

  някои стават бая нервни когато им засегнат финансите.Имам един въпрос някои да е виждал БЕДНО ДЖИПИ? И още един посочете ми лекар който отговаря на повикване през ноща?

 32. 32 Профил на gazara
  gazara
  Рейтинг: 8 Неутрално

  виц или истина
  лекар:отиди точно в тази аптека и вземи точно това лекарство и ще се оправиш.
  пациент:докторе ама то е много скъпо 50 лв.немога да си го позволя няма ли по евтино .
  лекар:има ама не е ефикасно нали аз съм лекаря вземаш ТОЧНО това.
  П.П.няма корупция

 33. 33 Профил на gazara
  gazara
  Рейтинг: 8 Весело

  предложение:отсега нататък данаричаме ДЖИПИТАТА-ДЖИПСИТАТА еднакво добре лъжат и крадат.

 34. 34 Профил на статистик
  *****
  Любопитно

  Въпрос - в коя държава лекарите са бедни? Само си направете справка. Казал е народът - Който завижда не вижда!

 35. 35 Профил на Оги
  *****
  Неутрално

  GAZARA, иди да живееш в малко градче и ще видиш, как може да намериш лекаря си по всяко време на денонощието! И няма да ти дойде на ума да наричаш тези, които ще те спасяват като паднеш за пореден път с тъпия си мотоциклет "цигани". А нима идеята е да има бедни лекари? Защото аз беден катаджия, беден банкер, беден търговец, беден ресторантьор, беден пожарникар и още не зная колко категории работещи бедни не съм виждал! Много си тъпо, малкото!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK