Декларираните пред НАП обороти и доходи са намалели с 4 млрд. лева

Декларираните пред НАП обороти и доходи са намалели с 4 млрд. лева

© Цветелина АнгеловаЗа първите два месеца на тази година има сериозен спад на данъчните приходи спрямо година по-рано. Това заяви в предаването "Тази сутрин" на Би Ти Ви изпълнителният директор на Националната агенция по приходите (НАП) Красимир Стефанов. Според него кризата се задълбочава, и даде пример за това: "Деклариранaта данъчна основа (доходи и обороти - бел.ред) за януари и февруари са с 4 млрд. лева по-малко, спрямо същия период на 2009 г."


По думите на Стефанов е рано да се прави прогноза за годишните постъпления от данъците, тъй като все още не е изтекъл срокът за подаване на данъчните декларации. За физически лица той е 30 април, а за фирми 31 март.

В крайна сметка постъпленията за януари и февруари са с 600 милиона лева по-малко, каза шефът на НАП. Той обясни това с факта, че през януари месец са били декларирани данните за декември м.г., а през декември 2008 г. предишното правителство "ударно" похарчило 4 млрд. от резерва.


"Но така или иначе като цяло има тенденция на спад на потреблението", коментира Стефанов в ефира на Би Ти Ви. "Отделно от това само за януари има намаление на трудовите договори със 100 хил. броя спрямо януари месец 2010 г.", каза директорът на НАП. За януари и февруари в сравнение декември са намалели с 40 хиляди.


Стефанов заяви, че ако НАП започне да събира принудително неплатени в срок данъци от фирми, които са затруднени заради кризата, това ще доведе до фалити. Затова в приходното ведомство се стремят да събират просрочията гъвкаво и да сътрудничат на бизнеса, заяви той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK