Бойко Борисов: Днес ще дам "Цанков камък" на прокурор

Бойко Борисов<br />

© Георги Кожухаров

Бойко БорисовПремиерът Бойко Борисов възнамерява още днес да сезира прокуратурата за злоупотреби при строителството на хидровъзела "Цанков камък". Това обяви той пред журналисти в парламента.


Част от обекта е 22- километровата пътна отсечка между Девин и Михалково, за която преди дни Борисов обяви, че струвала 222 млн. лв.  Днес ще дам "Цанков камък" на прокурор, стотици милиони са откраднати там, ако чуете какви консултанти има...", каза Борисов, без да даде подробности.


Очаква се Борисов да посети строителната площадка.
Преди ден стана известно, че "Цанков камък" е бил финансиран от Националната електрическа компания със заем, изтеглен за АЕЦ "Белене".  Строителството, започнало през 2006 г., първоначално се оценяваше на 220 млн. евро, докато последните сметки сочат са, че заради забавянето сумата ще се увеличи до 400 млн. евро.


По думите на Борисов тиражираните в медиите анктикризисни мерки са слухове, провокирани от хора, "които стотици милиони са откраднали и от "Белене", и от "Цанков камък", и от магистралите". "Сега те провокират и създават напрежение в обществото, защото, ако падне правителството, тези далавери ще продължат", добави премиерът и увери: "Нямаме такива мерки."


"Искам да кажа на българските пенсионери, че от първия ден, в който дойдох, с 900 млн. лева повече пари отиват при пенсионерите. Всеки, който ги лъже, да знае, че от първия ми ден давам 900 млн. повече от правителството на тройната коалиция", каза Борисов.


"На кого му е хрумнало не знам", коментира премиерът 28-те идеи за антикризисни мерки. "Ако някой пише във вестниците си, това, което му диктуват, и след това трябва да излизам да го коментирам, няма да го бъде", заяви премиерът.


По думите му, когато правителството седне да направи антикризисните си мерки, първо ще се придържа към бюджет 2010 и ще поговори с партньорите си и ще направи така, че мерките да бъдат обяснени на хората. Не мога да разбера защо продължават да изпреварват събитията със слухове, каза Борисов.


Премиерът не отговори защо се бави подготвянето на проекторешението за предсрочно отстраняване на президента Георги Първанов.


Попитан дали ще отиде при протестиращите около сградата на парламента срещу ГМО, премиерът  заяви: "Аз съм казал, че забраняваме ГМО." Парламентът ще гласува, че в България ГМО ще бъдат забранени, добави той. Не знам кой ги провокира и тях, но да изчакат гласуването и тогава да ги карат да стоят по  студа, заключи Борисов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK