Данъчните ще присъстват на концертите на AC/DC и Елтън Джон

Служители на НАП провериха 13 български компании, които организират концерти на чужди изпълнители у нас, между които и мегаконцерта на Мадона (на снимката) през миналата година. Според законодателство върху хонорарите на изпълнителите се дължи 10% данък.

© Асен Тонев

Служители на НАП провериха 13 български компании, които организират концерти на чужди изпълнители у нас, между които и мегаконцерта на Мадона (на снимката) през миналата година. Според законодателство върху хонорарите на изпълнителите се дължи 10% данък.Данъчни ще присъстват на предстоящите концерти на AC/DC на 14 май и Елтън Джон на 13 юни, съобщи пред Би Ти Ви изпълнителният директор на Националната агенция за приходите (НАП) Красимир Стефанов.На въпрос на "Дневник" за това какво точно ще правят на служителите на НАП на концертите, говорителят на агенцията Росен Бъчваров уточни, че те ще следят как се отчитат приходите от билетите.

Две от фирмите, организатори на концерти на световни звезди в България са укрили 100 хил. лв. данък върху доходите, съобщи той. Агенцията за приходите проверява 13 такива компании. Проверяват се още лекари, стоматолози, 261 футболисти. "По-важното е, че средно годишно НАП прави около 17 000 ревизии, които предотвратяват данъчни измами за 1.5 до 1.7 млрд. лв.," каза Стефанов.
Само от ревизиите на футболните клубове и собствениците на бентли и други луксозни коли в бюджета са постъпили 24 млн. лв. Стефанов посочи, че сумата е равностойна на близо 100 хил. средни пенсии.


Във връзка с акциите на МВР "Наглите" НАП проверява над 100 физически и юридически лица. Вече има открити несъответствия на имуществото и доходите на някои от членовете на престъпната група и техни роднини, съобщи Стефанов.На въпрос на "Дневник" за това какво точно ще правят на служителите на НАП на концертите, говорителят на агенцията Росен Бъчваров уточни, че те ще следят как се отчитат приходите от билетите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK