Министърът по еврофондовете: В къси срокове не могат да се очакват революционни промени

Томислав Дончев<br />

© Анелия Николова

Томислав ДончевРезки революционни движения в системата за усвояване на еврофондовете не биха довели до добър резултат. Това каза пред журналисти в парламента новоизбраният министър по еврофондовете Томислав Дончев. В къси срокове не може да се очакват предложения за революционни промени от моя страна, доколкото системата за разпределение на евросредства е крехка, внимателно наблюдавана от европейските ни партньори, добави той.


Министърът каза, че първата му задача е да се намери добрия баланс между стриктния контрол и намаляване на бюрократичния товар. По отношение на координацията Дончев каза, че е необходима добра синхронна работа между управителните органи на оперативните програми и междинните звена, за реализиране на приоритетните национални политики.


Той се ангажира да запази и подобри диалога с европейската комисия, бързо разчитане на всички сигнали, които идват оттам, и изпращане на адекватна информация от  наша страна.
По думите на Дончев оттук нататък трябва да се вдигне налягането в системата. "Бавно и внимателно вдитане на налягането, да не би някоя ръждива тръба да се спука", добави той.


Томислав Дончев не прие оценките на лидерът на ДСБ Иван Костов, че администрацията за усвояване на еврофондовете не работи добре. Според министъра, ако се съкратят някои срокове, ще има реален успех. Той поиска  33-дневен срок, за да са налице тези резултати.


За другата критика на Иван Костов по време на дебатите, свързана с начина на заплащане на експертите, Томислав Дончев каза, че ще се стреми към система, която да отчита персоналните постижения на всеки и на резултатите на даденото звено. Докато подобна система бъде разработена, идеята ми е да остане сегашната, макар да не е съвършена, каза той. Според него за 360 или 400 лева не може да бъдат привлечени експерти, които да поемат "тежките отговорности" - освен базисната административна грамотност да имат отраслова компетентност и да ползват английски език.


Новият министър отбеляза, че текучеството в тази система е вредно и опасно, защото не може да се съхрани т.нар. институционална памет, на която европартньорите ни държат.


За мнението на Иван Костов, че министърът трябва да налага и санкции, Томислав Дончев каза, че това е отворен въпрос. Той се изказа срещу това неговият пост да въвежда още един подпис във системата на съгласуване. Обеща да въведе т.нар. теренно присъствие, което досега липсвало. Според него експертите трябва да бъдат там, където се доставя машината, където се строи пътят, детската градина или се полага водопровод. Това освен да препятства злоупотребите със средства би премахнало и възможността за допускане на грешки, смята той.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK