На границата няма да се проверява за Европейска здравна карта

Здравната карта има информация за здравноосигурения гражданин на български и на латиница

© Дневник

Здравната карта има информация за здравноосигурения гражданин на български и на латиницаЗаконодателни неуредици подлудиха гражданите, които пътуват често в страни от ЕС. В редакцията на "Дневник" почти всеки ден има запитване от потенциален пътешественик, който иска да разбере трябва ли задължително да си извади европейска здравна карта и дали ще го глобят на границата, ако няма такава.


Отговорът на този въпрос обаче остава отворен, тъй като според законодателството на страната картата вече е задължителна, но все още не е определено кой и как ще прави проверките. Затова изискването на практика все още не е влязло в сила. Не е приета обаче и предложената от СДС промяна в закона, която да направи здравната карта препоръчителна, а не задължителна.


Въпреки това от здравното министерство за пореден път днес обясниха, че никой няма да проверява гражданите, когато напускат страната за здравна карта. Няма да ги спират да пътуват и няма да се налагат глоби. От ведомството само припомниха, че документът е много полезен, защото осигурява безплатна спешна и неотложна помощ на българите във всяка страна от Европейския съюз (ЕС), Швейцария и Европейската икономическа зона.
Картата покрива здравните услуги, които е ползвал човек в Европа, а след това нашата здравна каса ги плаща. Обхватът на медицинската помощ, определена като спешна и неотложна, включва както внезапни, така и хронични заболявания, които са възникнали преди пътуването в съответната държава, поясняват и от здравната каса.


Цялото объркване в обществото дойде от поправка в Закона за здравното осигуряване, според която ползването на европейска здравна карта става задължително от 1 януари 2010 г. След като парламентът гласува текста, от Министерството на здравеопазването обявиха, че от 1 април хората, които не притежават такъв документ, няма да могат да пътуват в чужбина. След като видяха, че предвидената мярка не се приема от обществото, от ведомството се отказаха от замисляните санкции и поясниха, че единствената им цел е била да накарат повече хора да си вадят документа, за да ползват безплатна медицинска помощ в ЕС. Законодателите от своя страна се оправдаха, че при приемането на промените в закона е станала грешка и така картата неочаквано е станала задължителна вместо препоръчителна.  


Недоволните граждани и политици заявиха, че изискването за задължително притежание на европейска здравна карта е антиевропейско, защото противоречи на Директивата за свободно движение на хора и капитали, на конституцията и на нормалната човешка логика. Те поискаха да се проведе информационна кампания, която да обясни на хората какво представлява европейската здравна карта и какви са ползите от нея, а не документът да се налага чрез заплахи и сакции. От СДС внесоха и предложение за поправки в закона, но те все още не са минали през пленарната зала.


В момента здравната карта често се  бърка със здравната застраховка, обясниха експерти. Действително двата документа в известна степен се припокриват, но в единия случай за оказаната помощ плаща застрахователя, а в другия - Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Според специалистите е желателно при пътуване в чужбина човек да има поне един от тези документи.


ЕЗОК се ползва само при необходимост от спешна и неотложна медицинска помощ, припомнят от НЗОК. Документът не може да ви помогне, ако искате да се лекувате планово в болница от ЕС. Такова лечение се плаща от здравната касата много рядко, ако преди това експерти на институцията заедно с националните консултанти са преценили, че подобна терапия не може да се проведе у нас, и са изпратили пациента на лечение в чужбина с формуляр Е 112.Основното изискване, за да получи европейска здравна карта, е човекът да си е плащал здравните осигуровки редовно през последните 36 месеца. Издаването й е безплатно и става в дистрибуторските пунктове на фирма "Ким-2000". Списък с разположението им има в районните здравни каси, на сайта на НЗОК и на интернет страницата на самата компания. В София картите се издават в 22-ри и 29-и Диагностично-консултативен център (ДКЦ). Плаща се само формулярът за заявлението, който струва стотинки стотинки. Срокът за издаването е три седмици. Валидността й е една година, като изключение правят хората над 60-годишна възраст, за които картата е със срок от 10 години. За децата документът важи 5 години или до навършване на пълнолетие за по-големите. В чужбина картата се представя на лекуващия лекар, който след това е длъжен да окаже необходимата медицинска помощ. Допълнителните такси, които трябва да плащат гражданите на съответната страна, важат и за гостите и не се покриват от НЗОК. Те се плащат от пациента.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK