На границата няма да се проверява за Европейска здравна карта

Здравната карта има информация за здравноосигурения гражданин на български и на латиница

© Дневник

Здравната карта има информация за здравноосигурения гражданин на български и на латиницаЗаконодателни неуредици подлудиха гражданите, които пътуват често в страни от ЕС. В редакцията на "Дневник" почти всеки ден има запитване от потенциален пътешественик, който иска да разбере трябва ли задължително да си извади европейска здравна карта и дали ще го глобят на границата, ако няма такава.


Отговорът на този въпрос обаче остава отворен, тъй като според законодателството на страната картата вече е задължителна, но все още не е определено кой и как ще прави проверките. Затова изискването на практика все още не е влязло в сила. Не е приета обаче и предложената от СДС промяна в закона, която да направи здравната карта препоръчителна, а не задължителна.


Въпреки това от здравното министерство за пореден път днес обясниха, че никой няма да проверява гражданите, когато напускат страната за здравна карта. Няма да ги спират да пътуват и няма да се налагат глоби. От ведомството само припомниха, че документът е много полезен, защото осигурява безплатна спешна и неотложна помощ на българите във всяка страна от Европейския съюз (ЕС), Швейцария и Европейската икономическа зона.
Картата покрива здравните услуги, които е ползвал човек в Европа, а след това нашата здравна каса ги плаща. Обхватът на медицинската помощ, определена като спешна и неотложна, включва както внезапни, така и хронични заболявания, които са възникнали преди пътуването в съответната държава, поясняват и от здравната каса.


Цялото объркване в обществото дойде от поправка в Закона за здравното осигуряване, според която ползването на европейска здравна карта става задължително от 1 януари 2010 г. След като парламентът гласува текста, от Министерството на здравеопазването обявиха, че от 1 април хората, които не притежават такъв документ, няма да могат да пътуват в чужбина. След като видяха, че предвидената мярка не се приема от обществото, от ведомството се отказаха от замисляните санкции и поясниха, че единствената им цел е била да накарат повече хора да си вадят документа, за да ползват безплатна медицинска помощ в ЕС. Законодателите от своя страна се оправдаха, че при приемането на промените в закона е станала грешка и така картата неочаквано е станала задължителна вместо препоръчителна.  


Недоволните граждани и политици заявиха, че изискването за задължително притежание на европейска здравна карта е антиевропейско, защото противоречи на Директивата за свободно движение на хора и капитали, на конституцията и на нормалната човешка логика. Те поискаха да се проведе информационна кампания, която да обясни на хората какво представлява европейската здравна карта и какви са ползите от нея, а не документът да се налага чрез заплахи и сакции. От СДС внесоха и предложение за поправки в закона, но те все още не са минали през пленарната зала.


В момента здравната карта често се  бърка със здравната застраховка, обясниха експерти. Действително двата документа в известна степен се припокриват, но в единия случай за оказаната помощ плаща застрахователя, а в другия - Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Според специалистите е желателно при пътуване в чужбина човек да има поне един от тези документи.


ЕЗОК се ползва само при необходимост от спешна и неотложна медицинска помощ, припомнят от НЗОК. Документът не може да ви помогне, ако искате да се лекувате планово в болница от ЕС. Такова лечение се плаща от здравната касата много рядко, ако преди това експерти на институцията заедно с националните консултанти са преценили, че подобна терапия не може да се проведе у нас, и са изпратили пациента на лечение в чужбина с формуляр Е 112.Основното изискване, за да получи европейска здравна карта, е човекът да си е плащал здравните осигуровки редовно през последните 36 месеца. Издаването й е безплатно и става в дистрибуторските пунктове на фирма "Ким-2000". Списък с разположението им има в районните здравни каси, на сайта на НЗОК и на интернет страницата на самата компания. В София картите се издават в 22-ри и 29-и Диагностично-консултативен център (ДКЦ). Плаща се само формулярът за заявлението, който струва стотинки стотинки. Срокът за издаването е три седмици. Валидността й е една година, като изключение правят хората над 60-годишна възраст, за които картата е със срок от 10 години. За децата документът важи 5 години или до навършване на пълнолетие за по-големите. В чужбина картата се представя на лекуващия лекар, който след това е длъжен да окаже необходимата медицинска помощ. Допълнителните такси, които трябва да плащат гражданите на съответната страна, важат и за гостите и не се покриват от НЗОК. Те се плащат от пациента.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Orda
  Orda
  Рейтинг: 62 Неутрално

  Тази "европейска здравна карта" в Европа никой не я брои занищо. Моя позната в Париж я показала на докторите и пак си е платила. Само се чудят как да ни изтръскат с някой лев.

  Orda
 2. 2 Профил на родоския дребосък
  *****
  Неутрално

  Не с 'някой лев', а с 12 стотинки.
  Е, в статията пише, че струва 'стотинки стотинки', ама едва ли ))

 3. 3 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#1] от "Orda":

  Не е за първи път, май.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 4. 4 Профил на Яра
  Яра
  Рейтинг: 8 Гневно

  Просто всеки път се убеждавам как никой в тази държава не мисли нито с главата си, нито по-мащабно. Ами като искаха всеки да си вади такава здравна карта да бяха отворили по 2-3 места във всеки град, където да може да си подадеш документите или он-лайн да става. А сега има по едино гише във всеки областен град. Само във Варна чакаш с часове на едно гише в претъпкан коридор, за да си изкараш такава здравна карта, която на всичкото отгоре важи само една година. И какво другата година пак ли трябва да отделя 2 работни дни за тази глупост?
  А друг е въпроса какво покрива - нормалните хора си правят застраховка за 10-15лв, която им покрива щети от по 10-15 000 евро.

 5. 5 Профил на Някой си
  *****
  Неутрално

  До коментар [#1] от "Orda":

  Ами явно твойта позната не се е нуждаела от спешна и неотложна помощ бе катил!

 6. 6 Профил на Otgovorete
  *****
  Любопитно

  Ами аз не се осигурявам от около 2 год.
  Пътувам в 4ужбина но като не съм осигурен за къкъв х.. ми е тази карта.

  Има много като мен

 7. 7 Профил на Orda
  Orda
  Рейтинг: 62 Неутрално

  До коментар [#5] от "Някой си":

  напротив точно от спешна помощ се е нуждаела.

  Orda
 8. 8 Профил на Алпинист-екстремист
  *****
  Весело

  До коментар [#6] от "Otgovorete":

  За да напълниш касата ,затова е тая Голяма Поредна Лъжа
  С боновите книжки станали акционер .. Не . Еми

 9. 9 Профил на Koки
  *****
  Гневно

  ИЗОБЩО НЕ СТРУВА стотинки стотинки! Ако човек от провинцията трябва да пътува 2 пъти до областния център, да загуби 2 работни дни и МАСА левове левове! ТОВА Е ПОРЕДНАТА БЕЗУМНА ИДИОТЩИНА! Защото: 1. След изваждането на картата, човек може да спре да плаща, да загуби права, но 1 г. да се лекува за сметка на НЗОК. 2. Не е ли по-добре да се проверява ОНЛАЙН статуса на конкретния пациент. 3.Не е ли по-добре да се заявява ОНЛАЙН подобна карта, без тъпи бумаги и разкарване и да пристига по пощата/куриер? 4. ДОРИ ПРИ НАЛИЧИЕТО НА ЕЗОК, ако се наложи да ви приемат в болница в чужбина БОЛНИЦАТА Е ДЛЪЖНА НЕЗАБАВНО ДА СЕ СВЪРЖЕ С НЗОК! (виж сайта на НЗОК!) ...... ОЩЕ ЛИ МИСЛИТЕ, ЧЕ ТОВА НЕ Е ПОРЕДНАТА БЕЗУМНА ИДИОТЩИНА!???

 10. 10 Профил на meruduja
  meruduja
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Номера е да накарат хората да се осигуряват. Това е целта.

 11. 11 Профил на анонимен
  *****
  Неутрално

  24 стотинки е тази година

 12. 12 Профил на d
  *****
  Неутрално

  ега ти кочината,ега ти концлагера,ега ти дребните измамници-политици,лекари,ъдий и каква ли не още измет в кочината,как точно ще ме задължиш да вадя нещо което никъде,в никоя държава в онази бяла европа не е задължително,нали ще ви скъсам задниците в който и да е независим(извън кочината)съд и защо не се обяснява че кадето и да е в европа лекарите спазват хипократовата клетва и няма такъв вариант със или без здравна карта да то откажат спешна помощ,тук тези бели хора приемат живота и здравето на всяко,повтарям на всяко живо създание като най-ценното нещо и нямат,повярвайте нямат нищо общо с онези полуграмотни идиоти в кочината наричащи себе си,непонятно за мен, лекари и за спешна помощ не само няма да ти вземат дори цент,дори няма да те питат какъв си,работиш ли или каквито и да е глупави въпроси,все пак кочината или концлагера(както и да го наричам това място няма да сбъркам) е единственна,не вярвам дори в афганистан,африка или кадето и да е другаде да има такова семпло племе като тези в кочината

 13. 13 Профил на me, myself and I
  me, myself and I
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Точно така - никой не трябва да бъде ограничаван да пътува. Ако се е осигурил, не плаща. Ако не се е, рискува.

  В София има два пункта за издаване на тази карта Така се надявах да видя какво ще стане до 1ви април (крайния срок). Преди няколко седмици на тези опашки имаше десетки, колко ли щяха да са в края на месеца)) морнонс

 14. 14 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1366 Весело

  А сега как ще се оправдавам защо не стъпвам в БГ ?!?! Не че могат да ме спрът по накакъв начин, след като само да ми поискат каквото и да е моите адвокати и аз ще ги разкръстим както си нямат на идея по Калифорнииски ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 15. 15 Профил на karta
  *****
  Неутрално

  Колко плаща държавата всяка година на фирмата, която издава здравната карта. - 2.40 лева е затова има пари, но за лекарства, заплати на лекарите и за болниците пари няма. кретени

 16. 16 Профил на London
  *****
  Любопитно

  Много се спекулира с тази карта в България.

  1) Новите промени относно EHIC - European Health Insurance Card , влизат в сила от 1 Май 2010

  2) Тази карта покрива част от медицинските разходи в случай на заболяване или злополука по време на пребиваване в друга страна членка на ЕС. Тя не покрива цялостното медицинско обслужване, нито пък частното медицинско облужване и транспортиране обратно в твоята страна и т.н.

  3) Картата не изключва закупуването на подходяща застраховка, която обикновено покрива всякакви събития и злополуки.

  4) ЕС регулациите не стандартизират здравните аспекти и услуги на страните членки.

  и т.н и т.н

  Това би следвало държавните служители, които отговарят за тази система да са наясно и правилно да го разяснят на обществото.

 17. 17 Профил на Аман от перманентно недоволни
  *****
  Неутрално

  Сигурно като сте се родили първия вик е бил, ах защо се родих!
  Нищо не струва издаването на здравната карта и не се чака много, просто трябва да си с непрекъснати здравни осигуровки. Аз си я извадих и на цялото семейство, защото като пътуваме с децата на почивка или екскурзия ще съм много по спокойна за тях.
  Ние българите за всяко нещо пищиме, защото обичаме да шмекеруваме и ни мързи да си вкараве в ред личните неща. Така е и с домовете ни. Отвътре ги излъскаме, но си изхвъляме буклука през прозорците.
  Като щете пътувайте на риск, ваша си работа, никой не ви задължава. Затова ни наричат "булгаро кондуркефало".

 18. 18 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#14] от "ivanchoLA":

  Дис ис нот америка май фриенд.
  Ша те бием и ебем едновременно, после и адвокатите така. Не съм чул за много отворковци от щатите да ни дават наклон на оная работа.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 19. 19 Профил на London
  *****
  Неутрално

  Преведената на български информация можете да намерите тук =>
  http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=559&langId=bg

  а ако искате да се оплачете вав връзка с издаването на картата то това можете да направите тук =>
  http://ec.europa.eu/solvit/site/index_bg.htm

  *** Картата е безплатна, въпреки че има фирми които предлагат издаването и и преиздаването и срещу заплащане. ***

 20. 20 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#2] от "родоския дребосък":

  12 стотинки за формуляра, ама фирмите (ким-2к ипр.) да не би без пари да бачкат?! Пак от нашия джоб излиза...

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 21. 21 Профил на Дъ Брейн
  *****
  Любопитно

  Хм, аз моята си я нося постоянно и съм се питал често защо граничарите ми отказват (иначе любезно, но доста твърдо) да врътнат на баркод четеца на паспорта...

 22. 22 Профил на Дъ Брейн
  *****
  Любопитно

  Забравих да кажа, че веднъж в Берлин се опитах с тая карта да изтегля пари за медицински преглед от банкомат и банкомата ми глътна картата. Интересно, че едва успех да я набутам в отвора да я поеме. Питах и в банката защо така стана, но те само ме гледаха някак особено и не ми бяха от помощ. Тук си извадих нова карта с връзки....

 23. 23 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#17] от "Аман от перманентно недоволни":

  НЗОК или както там се казва организацията която събира зрдаавните осигуровки много добре знае кой се осигурява, и кой не. Какъв е смисъла да има някакво гише, на което трябва да отидеш и да кажеш че си сикаш задължителната карта? Какъв им е проблема да ти я изпратят по пощата на адреса който си посочил като се регистрирал? Нали уж е задължителна? А 12те стотинки могат да си ги удържат от платените от теб вече осигуровки, или откъдето и да е. Пощенските разходи със сигурност ще са по-ниски от това да има служителка на гише във всеки дето да приема молби или каквото е там.

  "Законодателите от своя страна се оправдаха, че при приемането на промените в закона е станала грешка и така картата неочаквано е станала задължителна вместо препоръчителна. "

  Ето заради такива калпави законодатели е такава забатачена тая държава. Как все се объркват? Как един път не се объркаха да си гласуват заплати по 2 лева и отнемане на служебните автомобили вместо осъвременяването им примерно?Сега като си признаха че са се объркали, какъв им е проблема да поправят грешката си?

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 24. 24 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#22] от "Дъ Брейн":

  шегуваш се, нали? Не може мозъка ти да е толкова увреден че да си мислиш че може да изтеглиш пари от банкомат с тая карта?

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 25. 25 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Номер 17 - явно си изпълнителна, но не особено интелигентна - ами нали точно затова се развикахме - щото идеята беше не който иска да си извади карта, който не иска да си плаща, а всички да си извадят. И на всичко отгоре наказанието не беше глоба, а .... лишаване от право на пътуване... и то не защото там, където отиваш искат карта, а защото оттук не те пускат без нея. С една дума - концлагер. Та затова недоволствахме. Защото ако беше минало това, следващия път щеше да има друго, още по-идиотско. А за теб една поговорка - искането няма мярка, но даването има край. Надявам се да я разбереш

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 26. 26 Профил на До ДереДебил
  *****
  Неутрално

  Ами не може да ти я изпратят по пощата, защото им трябва и вашата снимка. Е вече като се разбра, че не е задължителна, защо продължавате да търсите под вола теле. Цялата работа е, че никой много от българите не си плащат редовно здравните вноски. Ами платете си ги, това е важно! А иначе никой нищо не прави, но от всичко разбира. Ами да дойде някой и да диша вместо нас.

 27. 27 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Те ИМАТ моя снимка, имат и на всички отсанали хора с паспорт или лична карта. Даже януари им дадох нова снимка, за паспорт, 8 лева за 4 снимки, народни цени. Или НЗОК нямат достатъчно дискети да пренесат снимките от сградата на МВР (или където там се съхраняват)? Да не говорим че няма такова изискване от ЕС, да има снимка на картата. Тази карта е на гърба на нормалните здравни карти с чип в европейските страни от 2006та година, а те нямат снимка. И без това тази карта не е официален документ за самоличност, така че болницата ще изиска паспорт еко им трябва.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 28. 28 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#26] от "До ДереДебил":

  бюрокрацията и бумащината не могат да бъдат оправдани с нищо. Реденето по опашки е признак на изостаналост и ниска ефективност. Защото се прави от хора които нищо не разбират.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 29. 29 Профил на Дъ Брейн
  *****
  Любопитно

  До коментар [#24] от "DareDebil":

  Мозъка да е увреден? Абе как може да му викаш Мозъка бе?

 30. 30 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 768 Весело

  дали мога да му викам така или не не е толкова съществено, колкото че си се опитал да пъхнеш парче безполезна пластмаса в банкомата, той те е спрял понеже не е глупав, ама ти по ганьовски и със сила си набутал картата си вътре! После като от банката са вадили картите от банкомата, са се чудили да се смеят ли или да плачат. Че и флагче с BG си има картата, да ги улесни да познаят откъде е тоя голям МОЗАК!

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 31. 31 Профил на Дъ Брейн
  *****
  Любопитно

  До коментар [#30] от "DareDebil":

  Абе карай, че я глътна банкомата, аз си изкарах нова карта с връзки; ама на границата и новата карта не искат да я прекарат през четеца за паспорти. Викам им "Абе хай пъхни я там тая пуста карта, да я прочете апарата и да ме пуснете да премина, да не си губим времето!". А те не искат да я сканират и ме отстраняват от гишето, един дори ме обиди...

 32. 32 Профил на SpiridonSF
  *****
  Неутрално

  До коментар [#14] от "ivanchoLA":

  Престани с твоите глупости, вси4ки те разбраха 4е си фантазиор без покритие.

 33. 33 Профил на anonimen
  *****
  Неутрално

  Ами затова има толкова излишна администрация.Горкия Дянков, защо ли не въведе и ергенския данък и след това да си ходи откъдето е дошъл.Вече ще ни е "оправил"

 34. 34 Профил на Dyankov
  *****
  Неутрално

  До 33: "отвсякъде ще ви оправя", нали като поканиш някой да ти оправи къщата, ( държавата) първо ти оправя жената ( правителството)

 35. 35 Профил на Psiholog
  *****
  Неутрално

  Тъпака Филип не е инженер!
  Червено болшевишко говедо,
  не усещаш ли,че краят на масовата заблуда(измама)изтича!!!
  Спасявайсе,скрийсе малоумнико,ДС творение!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK