БТА организира световна среща на българските медии във Виена

Виена е избрана поради голямата българска общност в Австрия и в града, както и заради функционирането на български медии в австрийската столица

© Associated Press

Виена е избрана поради голямата българска общност в Австрия и в града, както и заради функционирането на български медии в австрийската столицаШестата световна среща на българските медии ще се проведе от 16 май до 20 май във Виена, обяви днес на пресконференция Максим Минчев, генерален директор на Българската телеграфна агенция (БТА). Агенцията е инициатор и организатор на събитието, което се ползва и с подкрепата на българското правителство.


Официални гости на церемонията по откриването ще бъдат премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Цветан Цветанов, министърът за българите в чужбина Божидар Димитров, Йорданка Фандъкова - кмет на София и други. На церемонията, която ще се проведе в сградата на виенската община, ще присъства и кметът на австрийската столица Михаел Хойпл.


Основната тема на срещата е "Новите Изток и Запад", като ще се акцентира на различните културни, политически и други изменения, които настъпиха през последните 20 години в определенията за "изток" и "запад". Минчев заяви, че всички медии са поканени, като очаква участие в срещата да вземат представители на най-малко 70 от тях. За пример той посочи, че при петата среща през 2009 г., която се проведе във Варна и Бургас, са взели участие над 100 медии.
Генералният директор на БТА изрази съжаление, че заради икономическата криза се забелязва тенденция за отлагане или за прекратяването на подобни медийни форуми.


Виена е избрана поради голямата българска общност в Австрия и в града, както и заради функционирането на български медии в австрийската столица. В страната се издават вестници като "България днес" и "Виена днес", списание "Българите в Австрия" и др. Още аргументи в полза на избирането за Австрия на домакин са традициите в историческите и културни отношения между двете страни. Австрия е и един от най-големите чуждестранни инвеститори в България, а австрийските компании имат силно присъствие на българския пазар. Алтернативен вариант за провеждането на събитието е било Москва, но този вариант е отпаднал поради липсата на официални български медии в страната, както и поради сложния визов режим, допълни Минчев.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK